Προς το περιεχόμενο

Προβλημα μαθηματικης αναλυσης HELP ME

gianni7

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερα παιδια θελω μια βοηθεια σε ενα προβληματακι που δεν μπορω να λυσω.

Θελουμε να αποδειξουμε οτι αναμεσα σε ν+1 αυθαιρετα επιλεγμενους ακεραιους αριθμους υπαρχουν 2 που η διαφορα τους να διαιρειται με το ν

Ξεκινησα με στοχο να κανω επαγωγη αλλα τα εχασα γιατι δεν ηξερα τι να εκφρασω και τι να συμβολισω...

Καμια ιδεα?:roll: :roll:

Αν μου την λυσετε ακομα καλυτερα :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :-D :-D

Δημοσ.

Γίνε λίγο πιο σαφής, γιατί η διατύπωση δεν βοηθάει. Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει "τυχαία επιλεγμένους" και η "διαφορα τους να διαιρειται με το ν". Στην τελική όλοι οι αριθμοί διαιρούνται με το ν, αρκεί το ν να μην είναι 0.

Δημοσ.

Νομίζω πως πρέπει να δείξεις πως δεν γίνεται το αντίθετο.

Δηλαδή πρέπει να δείξεις πως δεν γίνεται να βρείς ν+1 αριθμούς χωρίς να υπάρχει ένα ζευγάρι που η διαφορά του να διαιρείται με το ν.

Αν εκφράσεις τους αριθμούς με α*ν+β με β<ν, τότε θα πρέπει για κάθε αριθμό το β να είναι διαφορετικό, αλλιώς αν δύο αριθμοί έχουν το ίδιο β, τότε η διαφορά τους θα διαιρείται με το ν

Πρέπει λοιπόν για να μην ισχύει η συνθήκη, να επιλέξεις αυθαίρετα v+1 αριθμούς με διαφορετικό β, κάτι το οποίο δεν γίνεται, οπότε πάντοτε θα υπάρχει ένα ζευγάρι που η διαφορά του θα διαιρείται με το ν.

Edit: η εκφώνηση είναι σαφέστατη.

Δημοσ.

johnnyestia ευχαριστω παρα πολυ φιλε μου για την λυση που εδωσες.ελπιζω να ειναι σωστη

Μπορεις ομως να μου πεις πως εκφρασες την σχεση α*ν+β ? ειμαι και χαζος :)

ΥΓ:πολυ περιεργο ομως το σκεπτικο σου .Μπραβο για το τροπο που ανελυσες το θεμα .Θενκς

Δημοσ.

πχ αν διαλέξεις 3 αριθμούς, δηλαδή ν+1=3 άρα ν=2

2 = 1*ν + 0, α= 1 β=0

11 = 5*ν + 1, α = 5 β=1

17 = 8*ν + 1, α = 8 β=1

Άρα 17-11= (8*ν + 1)-(5*ν + 1) = 3*ν, διαιρείται με το ν

όπως βλέπεις δεν υπάρχει περίπτωση να επιλέξεις έναν αριθμό που το β να είναι διαφορετικό από τους άλλους δύο ώστε κάθε διαφορά να μην είναι της μορφής x*ν.

PS: για τί τάξη είναι το ερώτημα?

Δημοσ.

το ερωτημα ειναι για τριτη ταξη πανεπιστημιου :)

σε ευχαριστω για το παραδειγμα που μου εδωσες πριν ποσταρεισ ειχα βρει ενα μονος μου .

Η ερωτηση μου ηταν πως σου μπηκε η ιδεα να εκφρασεις τους αριθμους στην μορφη α*ν+Β για να κανεις ολον αυτον τον συλλογισμο.

Μπραβο φιλε φαινεται οτι δουλευει και φαινεται και σωστο αυτο που ειπες αλλα πως σκαρφιστηκες την εκφραση (μαγικο εντελως) :) :)

Δημοσ.
το ερωτημα ειναι για τριτη ταξη πανεπιστημιου :)

σε ευχαριστω για το παραδειγμα που μου εδωσες πριν ποσταρεισ ειχα βρει ενα μονος μου .

Η ερωτηση μου ηταν πως σου μπηκε η ιδεα να εκφρασεις τους αριθμους στην μορφη α*ν+Β για να κανεις ολον αυτον τον συλλογισμο.

Μπραβο φιλε φαινεται οτι δουλευει και φαινεται και σωστο αυτο που ειπες αλλα πως σκαρφιστηκες την εκφραση (μαγικο εντελως) :) :)

Βασικά σε κάτι τέτοια προβλήματα πάντα ξεκινάω να βρώ αντιπαραδείγματα. Στο 2 που βρήκα τοίχο κατάλαβα και τι παίζει.

Γενικά αυτή η έκφραση της ευκλείδιας διαίρεσης παίζει πολύ σε τέτοιου είδους προβλήματα.

Δημοσ.

Να σου δωσω και ενα λινκ ακομα να μου μου πεις μια γνωμη για μια παρομοια ασκηση με αυτην ? Δεν με πειραζει αν δεν απαντησεις ηδη εκτιμω οσα εκανες μεχρι τωρα .....

http://www.tem.uoc.gr/~mkaravel/Courses/EM201-fall06/hwks/hwk2.pdf

υποδειξη: http://www.tem.uoc.gr/~mkaravel/Courses/EM201-fall06/hwks/hwk2-hint.pdf

Δημοσ.

Χμμ, στην υπόδειξη βλέπω πράγματα που δεν τα έχω ακουμπίσει ποτέ, οπότε και να σου δώσω κάποια ιδέα (που δεν μου έρχεται) θα είναι "μπακαλίστικη".

Είμαι σίγουρος πως ο καθηγητής σας περιμένει μία λύση σύμφωνα με την υπόδειξη, και οτιδήποτε διαφορετικό θα το κουτσουρέψει.

Συνεργασία με κανένα συμφοιτητή δεν παίζει, να τις λύσετε παρέα?

Δημοσ.

συνεργασια δεν παιζει με τιποτα γιατι λιγο να δει κατι παρομοιο το κοβει χωρις δευτερη σκεψη....

αυτος ο καθηγητης δεν περνιεται οπως και το μαθημα του :( :(

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...