spirosta Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2006 Λοιπον σήμερα παρελαβα αυτόν τον controller για sata δίσκους (υποστηρίζει και δύο ide) και έχω ένα μικρό προβληματάκι... Προσπάθησα να τον χρησιμποποιήσω σε ένα παλιό συστηματάκι compaq (και έχω δύο απο δαύτα..) αλλά ενω βλέπω στο bios την κάρτα δεν βλάπω δίσκο και άρα είναι σαν να μην υπάρχει δίσκος. Σε ήδη περασμένα win σ IDE δίσκο στο ίδιο σύστημα αν βάλω την κάρτα με δίσκο τότε όλα δουλεύουν κανονικά. Δοκίμασα να περάσω win στον sata και αφού φόρτωσα drivers αφού έκανε το πρώτο restart δεν μπορούσε να κάνει boot από τον δίσκο sata και ξεκίναγε η εγκατάσταση πάλι από την αρχή. Εγώ θέλω να χρησιμοποιήσω μόνο τον sata δίσκο. Θα τα καταφέρω? Υπάρχει κάποιος τρόπος? Πιο νέες μητρικές έχουν τέτοιες επιλογές για boot από raid ή scsi όταν αυτά είναι σε ξεχωριστά controller. Όποιος έχει εμπειρία με τέτοιες καρτούλες ας πει την αποψη του.. ps.:Αυτή τη στιγμή έχω βάλει έναν δίσκο 6GB και τον sata και αφού είναι τα win στον μικρό βλέπει τον sata. Δεν θέλω όμως δύο δίσκους αλλά ενα. Είναι και το θέμα θορύβου με τους παλιούς δίσκους.
tarrasque Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2006 αν βάλεις τον 6αρη ide μόνο του στον καινούργιο controller bootάρει το μηχάνημα; θέλω να καταλάβω δηλαδή αν μπορεί η m/b να δρομολογήσει το boot process στον controller. με ενδιαφέρει και εμένα η λύση του προβλήματος γιατί σκέφτομαι τι δίσκο να βάλω και στο δικό μου, μηπως ξέρεις πόσο μεγάλο ide μπορείς να βάλεις στο m/b ;
spirosta Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2006 Μέλος Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2006 Δεν ξέρω πόσο μεγάλο δίσκο παίρνει.. Ούτε με IDE ξεκινάει.. Το bios βλέπει τον controller και αναφέρει και το irq που έχει. Αλλά δεν μπορεί να δώσει εντολή μάλλον να ξεκινήσει το boot από τον controller. To MB είναι σοψκετ 370 αλλά δεν θυμάμαι τώρα τον τύπο του. paredwse thnxs για τη μεταφορά
tarrasque Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2006 μια μπακαλιστικη λύση είναι να αφήσεις τον 6αρη να ξεκινάει μόνο το boοt και τα windows να είναι στον sata. Αν δεν μπορεί το bios να δρομολογήσει δεν ξέρω τι άλλο μπορείς να κάνεις. Εγώ έχω έναν 160αρη ide και θα δοκιμάσω να δω αν τον βλέπει το m/b.
spirosta Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2006 Μέλος Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2006 καλά δεν με νοιάζει τόσο η ταχύτητα όσο να μην δουλεύει ο 6άρης. Αυτη όμως η μπακαλίστικη λύση είναι και δύσκολη αφού θα πρέπει με κάποιο τρόπο ακόμη και boot loader να δει τον sata.
spirosta Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2006 Μέλος Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2006 λοιπόν αυτή είναι η κάρτα. Είναι αγορασμένη από ebay και τώρα ψάχνω να βρω ποιος είναι ο κατασκευαστής της κάρτας. Φαίνεται να έχει ξεχωριστό bios αλλά μόνο ο κατασκευαστής μπορεί να έχει διάφορα.. Ψάχνω να βρω ένα που θα κάνει scsi emulation και όχι raid γιατί έτσι μπορεί το bios της μητρικής να δώσει δυνατότητα εκκίνησης από εκεί. Δυστυχώς δεν δείχνει κάτι η οθόνη κατά την εκκίνηση (όπως είναι λογκό και όπως γίνεται με αρκετές κάρτες γραφικών) οπότε αυτά είναι τα στοιχεία που έχω. Αν έχετε ξαναδει την κάρτα οποιαδήποτε βοήθεια θα είναι δεκτή. Α! το απόγευμα θα την βάλω και στο πιο καινούργιο μου σύστημα να δω τι θα παίξει με την αναγνώρισή της.
ppetr Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2006 Πρέπει να αναβαθμίσεις το BIOS του controller αρχικά. Εμένα μου κόλλαγε το σύστημα όταν έβαζα δισκο, πέρασα νέο BIOS και ΟΚ. Στο e-bay πώς το λέγανε το προϊόν? EDIT: btw ο δικός μου bootαρε από την κάρτα
Vatos_locos Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2006 εγώ έναν που είχα του έσβησα τελείως το Βίος γιατί αλλιώς το σύστημα μου δεν bootαρε ποτε όταν είχα sata και στο μονο ξι την κάρτα μετά που του έβαλα το τελευταίο Βίος setarisa από το mobo μου να ξεκινάει από SCSI και έτσι δούλεψε δεν ξέρω αν σε βοήθησα γιατί δεν πολύ κατάλαβα τι εννοείς ίσως φταίει που τα έτσουζα χθες ;-)
spirosta Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2006 Μέλος Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2006 H κάρτα είναι αυτή και δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο παραπάνω στοιχείο. Εσένα ppetr που βρήκες το bios και ποιος ήταν ο κατασκευαστής? Εμένα παίζει να είναι και θέμα παλαιότητας MB και λίγο περίεργου bios που έχει η MB.. Περιμένω και mail απο τον πωλητή στο ebay..
spirosta Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2006 Μέλος Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2006 Η απάντηση που πήρα από τον πωλητή ήταν απλή και λιτή.. Sorry, we do not have information on this. Thanks. Τι να πω... Τελος πάντων... Έκανα μια αναζήτηση σε google με τον κωδικό V150 και έπειτα από διάφορες επιλογές και διάφορες εξελιγμένες και μη αναζητήσεις και μετά από μία ώρα δεν βρήκα τίποτε.. Οπότε... Βολεύομαι κάπως έτσι... Πάντως η καρτούλα βόλευει ακόμη και για το παλιο συστηματάκι... Απλά ήθελα το άτιμο να μπουτάρει από αυτή..
ppetr Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2006 Έβαλα το VIA VT6421 στον Κοπέρνικο (Copernic Agent Pro) και έβγαλε αυτά: http://www.via.com.tw/en/products/peripherals/serial-ata_raid/vt6421/ http://lwn.net/Articles/111222/ http://www.adras.com/VIA-VT6421-ATA-Controller.t1626-79.html http://forums.viaarena.com/messageview.aspx?catid=20&threadid=69039&enterthread=y
spirosta Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2006 Μέλος Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2006 thnxs για τα links ppetr. βέβαια το viaarena το είχα λιώσει έτσι και αλλιώς. Τεσπα δεν βρίσκω άκρη.. θα βάλω μάλλον και δεύτερο δίσκο ή θα δώσω τον controller κάπου να είναι χρήσιμος και θα πάρω εγώ έναν 80άρι να κάνω την δουλειά μου...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.