internet_gr Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2006 Είναι η πρώτη φορά φέτος που ασχολήθηκα με την παραγωγή κρασιού και χωρίς να ξέρω και πολλά κατάφερα να φτιάξω ένα πολύ νόστιμο κόκκινο κρασάκι. Σκέφτηκα λοιπόν να προχωρήσω περισσότερο και να εμφιαλώσω κάμποσα μπουκάλια με ωραίες ετικετούλες ώστε να τα ανοίγω σε μεγάλες χαρές της ζωής.. πχ το 2035 στο γάμο του γιου μου το 2037 στην βάφτιση του εγγονού μου το 2007 στην κηδεία της πεθεράς μου κλπ κλπ Αυτό που με απασχολεί είναι ο αέρας στο μπουκάλι.. Υπάρχουν μηχανήματα που κάνουν γύρω στα 50-70 ευρώ που το μόνο που κάνουν είναι να πιέζουν το φελλό με αποτέλεσμα να μένει αρκετός αέρας που είναι ότι χειρότερο για το κρασί… Μια μέθοδο που μου είπαν είναι με σύριγγα αλλά πιστεύω ότι από τη μικρούλα τρύπα που θα αφήσει η σύριγγα με την πάροδο του χρόνου θα μπει αέρας… Έχετε υπόψη καμία άλλη μέθοδο ? Επίσης θα ήθελα αν ξέρατε κάποια sites που να δίνουν συμβουλές για την παραγωγή και εμφιάλωση κρασιού.. Ευχαριστώ!
EXARXEIA_CITY Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2006 Αυτό που γνωρίζω είναι ότι δεν είναι όλα τα κρασιά κατάλληλα για παλαίωση...
johnnyestia Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2006 Αν με το που βγάλεις τον αέρα με σύριγγα αφήσεις το μπουκάλι με τον φελό προς τα κάτω δεν γίνεται δουλειά? Λογικά θα βραχεί και θα φουσκώσει. Απ'οτι ξέρω, αυτός είναι και ο ενδεδειγμένος τρόπος φύλαξης. Αφού είναι φετινό το κρασί, γιατί δεν το αφήνεις στο βαρέλι να παλιώσει 1-2 χρόνια ακόμα?
fantomas3004 Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2006 Μια μέθοδο που μου είπαν είναι με σύριγγα αλλά πιστεύω ότι από τη μικρούλα τρύπα που θα αφήσει η σύριγγα με την πάροδο του χρόνου θα μπει αέρας… Αυτή φαίνεται και για μένα η καλύτερη λύση. Όσο για την μικρούλα τρύπα που θα αφήσει κάνε μιά επικάλυψη με χρυσόχαρτο δέστο γερά με σύρμα και αέρα δέν θα ξαναδείς ποτέ Έτσι κυκλοφορούν τα μπουκάλια και στο εμπόριο.
xpapias Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2006 Κάτι ακόμα απο εμένα χωρίς να γνωρίζω πολλά για το αντικείμενο. - Τα μπουκάλια που θα χρησιμοποιήσεις θα πρέπει πρώτα να τα έχεις βράσει για κάποιο διάστημα ώστε να αποφύγεις μικροοργανισμούς που πιθανό να βρίσκονται στο εσωτερικό τους. - Το κόλπο με τη συριγγα είναι πιθανότατα αποτελεσματικό - ίσως στη συνέχεια μπορείς να λιώσεις και λίγο κερί πάνω και γύρω από το φελό ώστε να το κάνεις εντελώς αεροστεγές.
nikoskon Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2006 Μια μέθοδο που μου είπαν είναι με σύριγγα αλλά πιστεύω ότι από τη μικρούλα τρύπα που θα αφήσει η σύριγγα με την πάροδο του χρόνου θα μπει αέρας… Μπορείς να λιώσεις κερί επάνω στο φελό. Σου παραθέτω 2 φωτογραφίες.Τον πρόχειρο και τον "κυριλέ" τρόπο.
O mitsios Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2006 φιλε μου αφου το ειπες και μονος σου..Αγορασε το μηχανημα εκεινο που αφαιρει τον αερα και θα εισαι μια χαρα.Ειμαι της γνωμης οτι στη ζωη αν θες κατι που κατα τη γνωμη σου αξιζει δεν τα υπολογιζεις τα λεφτα,αν και 50-70 δεν ειναι πολλα και κατα τη γνωμη μου αφαιρουν και τον αερα απο'οτι εχω συζητησει.
supercanon Δημοσ. 9 Απριλίου 2008 Δημοσ. 9 Απριλίου 2008 η εταιρια Πραπόπουλος εχει εξοπλισμό εμφιάλωσης. το web τους είναι http://www.prapopoulos.gr νομιζω προσφερουν και αγορές online
balux13 Δημοσ. 9 Απριλίου 2008 Δημοσ. 9 Απριλίου 2008 Η χρηση αζωτου ειναι επισης πολυ διαδεδομενη για δημιουργια αδρανης ατμοσφαιρας στο μπουκαλι (αποφυγη οξειδωσης του κρασιου με την παροδο του χρονου). Ρωτα σε καποιο οινοποιειο. Συνηθως τα μικρα προμηθευονται φιαλλες αζωτου. Ολα αυτα βεβαια σε συναρτηση με την υποδομη που εχεις στο νου σου για κατι τετοιο (χωρους-χρημα κτλ)
Toufas Δημοσ. 9 Απριλίου 2008 Δημοσ. 9 Απριλίου 2008 http://forum.rivercottage.net/index.php πολλες πληροφοριες για τον small scale παραγωγο
peravrexei Δημοσ. 9 Απριλίου 2008 Δημοσ. 9 Απριλίου 2008 Και εγώ φτιάχνω κρασί φίλε internet_gr (όχι φοβερές ποσότητες)αλλά ποτέ δεν κατάφερα να εμφιαλώσω. Ξέρεις γιατί; Το πίνουμε όλο δεν μένει τίποτα για το μπουκάλι. Πάντως η παλαίωση του κρασιού (υπάρχουν και ειδικοί φελοί παλαίωσης) είναι μεγάλη τέχνη και πρέπει να βάλεις και τα φαρμακάκια που δεν μου αρέσει καθόλου αυτή η ιδέα.
Επισκέπτης Δημοσ. 10 Απριλίου 2008 Δημοσ. 10 Απριλίου 2008 Η χρηση αζωτου ειναι επισης πολυ διαδεδομενη για δημιουργια αδρανης ατμοσφαιρας στο μπουκαλι (αποφυγη οξειδωσης του κρασιου με την παροδο του χρονου). Ρωτα σε καποιο οινοποιειο. Συνηθως τα μικρα προμηθευονται φιαλλες αζωτου. Ολα αυτα βεβαια σε συναρτηση με την υποδομη που εχεις στο νου σου για κατι τετοιο (χωρους-χρημα κτλ) Δεν έχω ιδέα από παλαίωση κρασιών αλλά ίσως χμ... είμαι ειδικός σε διάφορες μηχανές. Σαν σχέδιο δηλαδή η χρήση αζώτου είναι η μόνη σωστή νομίζω, άρα καλά το λέει ο φίλος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το πρόβλημα είναι με πιο εργαλείο θα την κάνεις αυτή τη δουλειά γιατί η φιάλη του αζώτου από μόνη της δεν αρκεί. Φαντάζομαι θα υπάρχει κάτι στο εμπόριο.
supercanon Δημοσ. 25 Μαΐου 2008 Δημοσ. 25 Μαΐου 2008 απο οσο ξερω τα μηχανηματα που ταπωνουν με αζωτο ειναι απαγορευτικα για ερασιτεχνικη χρηση λόγω κόστους. Για μεχρι 1 χρονο δεν θα δεις διαφορα. Εναλλακτικα μπορεις να εμφιαλωσεις σε ασκους οι οποίοι θελουν μεν συσκευη πληρωσης αλλα αν τον γεμισεις τερμα (μεχρι να χυθει και λιγο) και τον κλεισεις αμεσως, δεν θα μεινει ουσιαστικα αερας μεσα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.