Προς το περιεχόμενο

Υποδομή για ηχοσύστημα (ενισχυτής/ηχεία, καλώδια κλπ)

winmik2kx

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα insomniacs!

Χρειάζομαι λίγη βοήθεια για την επιλογή ενισχυτή και ηχείων, αλλά πρώτα κάποιες απαντήσεις πιο θεωρητικές. Δεν γνωρίζω πολλά από από σχετικά "καλά" ηχοσυστήματα, έχω εμπειρία μόνο με τα σχετικά απλά/φθηνά (πχ. 5.1 ηχεία για pc, 5.1 σε σαλόνι αλλά από πακέτο home theater, όχι με ξεχωριστό ενισχυτή), απότε έχω χαθεί λίγο. Περνάω στα κυρίως:

-Αυτό που θέλω να κάνω είναι αρχικά την υποδομή για το ηχοσύστημα (δηλαδή να περάσω τα καλώδια) και αργότερα προχωράω και στην επιλογή του ενισχυτή και των ηχείων. Το σπίτι χτίζεται τώρα, οπότε θέλω να περαστούν τα καλώδια και να μην "φαίνονται" στο τέλος, απλά να έχω την υποδοχή και να συνδέσω τα ηχεία. Τι καλώδια χρειάζομαι? Σχεδόν όλα τα ηχεία που έχω, έχουν ήδη το καλώδιο μη αποσπώμενο στο πίσω μέρος, οπότε αυτό που θέλω δεν γίνεται. Απ'όσο ξέρω ωστόσο στα πιο καλά ηχεία το καλώδια είναι αποσπώμενο, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα, σωστά? όλα τα ηχεία έχουν ίδιο τύπο jack και μπαίνουν σε οποιαδήποτε είσοδο του ενισχυτή?

-Στα πιο ειδικά τώρα, αν δεχτούμε ότι έγινε η καλωδίωση. Πάνω στον ενισχυτή θα έχω a.την τηλεόραση b.ένα dvd player/hdd recorder(άρα χρειάζομαι 5.1 είσοδο στον ενισχυτή υποθέτω) c.έναν satellite αποκωδικοποιητή, πιθανότατα dreambox. Επιπλέον χρειάζομαι για λόγους μελλοντικής επέκτασης και μια υποδοχή στον ενισχυτή για άλλα δύο ηχεία, που θα πηγαίνουν σε άλλο χώρο (και γι'αυτά θα κάνω από τώρα την καλωδίωση). Αυτές είναι οι ανάγκες μου, όπως το σκέφτομαι τώρα. Είναι κάτι άλλο που δεν έχω ίσως σκεφτεί?

Σε τι μάρκα να κοιτάξω για ενισχυτή? Ξέρω, δεν αναφέρω τι ποσό διαθέτω, αλλά πραγματικά δεν ξέρω σε τι τιμές κινούνται (είδα από 300eu μέχρι μερικές χιλιάδες..). Θα βοηθήσω περιγράφοντας τα ηχεία ίσως. Τα ηχεία επειδή θα είναι σε τοίχο, υποθέτω πρέπει να είναι στην κατηγορία "μικρά". Δεν θέλω αυτά που είναι "όρθια" στο πάτωμα, λόγω σχετικής έλλειψης χώρου. Θέλω με αυτά τα δεδομένα να πάρω συνδυασμό ενισχυτή και ηχείων, που να δίνουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αλλά στο ζητούμενο μέγεθος. Όπως το σκέφτομαι, δεν έχει νόημα να δώσω πολύ μεγάλο ποσό για πολύ καλό ενισχυτή, αφού θα έχω σχετικά μικρά ηχεία. Κάποια πρόταση για ηχεία? (για να καταλάβω περισσότερο σε τι κατηγορία κινούμαι, να το ψάξω και μόνος μου...).

Συνοψίζω, γιατί κούρασα:

- Τι καλώδιο βάζω για να συνδέσω αργότερα τα ηχεία? Πως λέγεται το jack? Είναι universal?

- Σε τη κατηγορία ενισχυτή (με τι εισόδους/εξόδους) κοιτάζω για να κάνω αυτά που θέλω, και σε τι επίπεδο ποιότητας για τέτοια ηχεία? Συγκεκριμένη πρόταση?

- Ομοίως για ηχεία. Ποια να κοιτάζω?

Ευχαριστώ προκαταβολικά, συγνώμη για το μεγάλο (και πιθανότατα μπερδεμένο) post αλλά έχω χαθεί σε τόσες λύσεις που κυκλοφορούν, ρωτήστε για οποιαδήποτε διευκρίνιση χρειάζεται...

--WinMik--

Δημοσ.

Κανείς? Έγραψα πολλά και σας φόβισα μάλλον... :)

Κάτι σαν και αυτό δεν με καλύπτει για ενισχυτή? Βασικά δεν καταλαβαίνω για τι ακριβώς χρησιμοποιείται η video ενίσχυση...? Έχει και usb/ipod dock & ethernet που μου φαίνεται αρκετά χρήσιμο...

Δημοσ.

Μιας και θα κάνεις εγκατάσταση από την αρχή, για καλωδιώσεις ρίξε μια ματιά εδώ. Είναι ένας πολύ καλός οδηγός για αρχή.

Η 5.1 είσοδος που λες, μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω ψηφιακής εισόδου στον ενισχυτή, μιας και φαντάζομαι ότι οι πηγές σου έχουν ψηφιακές εξόδους (πλέον όλα τα DVD έχουν...).

Η τηλεόραση συνδέεται με τον ενισχυτή ώστε να κανονίζεις ποιά από όλες τις πηγές παίζει μέσω του ενισχυτή, χωρίς να χρειάζεται να αλλάζεις προγράμματα στην τηλεόραση (μία σύνδεση με scart/s-video/component/HDMI, και από τον ενισχυτή να κανονίζεις ποια πηγή παίζει).

Τα ηχεία δεν έχουν standar βύσματα στις συνδέσεις τους. Τα περισσότερα παίρνουν είτε μπόρνες ("μπανάνες") είτε γυμνό καλώδιο. Αντίστοιχα και οι ενισχυτές. Οι περισσότεροι δέχονται γυμνό καλώδιο καθώς και βύσμα.

Από εκεί και πέρα, για ενισχυτή/ηχεία, επέλεξε πρώτα σε τι επίπεδο κόστους θες να κυμανθείς, και μετά άρχισε να ψάχνεις. Για παράδειγμα, Yamaha/Denon/Pioneer έχουν A/V ενισχυτές από χαμηλά έως μεσαία επίπεδα τιμής (μπορείς να βρεις Yamaha Α/V ενισχυτή από 200€).

Όσο για τους marantz... respect. Ανεβαίνεις βέβαια σε επίπεδα τιμής, αλλά οκ... είναι marantz (έχω στερεοφωνικό ενισχυτή marantz model 1072 και δε νομίζω να τον αλλάξω ποτέ σε στέρεοφωνικό ενισχυτή.... ;) )

Δημοσ.

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, ήσουν αρκετά κατατοπιστικός!

Από επίπεδο τιμής πιστεύω η κατηγορία 600-700ευρώ θα καλύψει μια χαρά τις ανάγκες του χώρου, έχω κοιτάξει κάτι ωραίους pioneer που φαίνονται ok. Θα κοιτάξω να δω και για ηχεία και άμα καταλήξω σε συγκεκριμένα μοντέλα θα τα γράψω εδώ να ακούσω τις γνώμες σας.

Δημοσ.

Den xreiazesai ypervoliko enisxyti afou tha valeis mikra ixeia. Enas 6x100 watt se kalyptei aneta apo kei kai pera paizeis me ta texnika xaraktiristika.

Ta kalodia asta gymna kai ase kana metro perisema ap ton toixo kai pare tipota kala giati den tha exeis perithorio na ta allakseis meta. Episis prosekse kai meletise sosta tis theseis apo opou tha vgainoun ap ton toixo. Den theleis na einai se lathos simeia kai na akougetai lathos to home cinema sou.

Ixeia pare opoia se fotisei o theos Den ksero montela pou kykloforoun tora. (kai na iksera omos yparxoun tooosa polla pou mporei na yparxei ena apsogo ixeio pou den to kserei kaneis kai na to akouseis kata tyxi kai na trelatheis)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...