Προς το περιεχόμενο

[INFO] Gentoo Linux: Απόψεις, Ερωτήσεις, Σχόλια

Deos24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δεν έχω δοκιμάσει το συγκεκριμένο, αλλά συνήθως τα live cd του gentoo δεν προορίζονται για να τα εγκατάστήσεις. Πάντως θεωρητικά δεν θα πρέπει να είναι δύσκολο να φέρεις μία εγκατάσταση gentoo στην ίδια μορφή.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 32
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Με Gentoo ξεκίνησα την επαφή μου με το linux και μάλιστα σε Sparc αρχιτεκτονική. Είναι πολύ σταθερή και ασφαλής διανομή, με μοναδικό ίσως μειονέκτημα την απαίτηση σε πόρους (μνήμη, δίσκο, CPU). Και εμένα μου δίνει την εντύπωση ότι το portage περιέχει αν όχι περισσότερα, τουλάχιστον το ίδιο πλήθος πακέτων με τα repos του debian.

Αυτή τη στιγμή έχω μηχάνημα σε ρόλο κατεβαστηριού, με uptime μεγαλύτερο των 4άρων χρόνων και έχω να το συντηρήσω σχεδόν τα 3 χρόνια. Συνεχίζει και δουλεύει υποδειγματικά και ειλικρινά το ξεζουμίζω (σηκώνει για τα δεδομένα του hardware του και πολλά connections και ανεβάζει σταθερά δεδομένα με ταχύτητες μεγαλύτερες του 1,5 MB/s - P2 Celeron 400 256 RAM και 40 giga 5400rpm δίσκο). Θα ήθελα πραγματικά κάποια στιγμή να το φρεσκάρω, αλλά το σκέφτομαι αν θα ξαναγίνει έτσι.

• 1 μήνα μετά...

Να ρωτησω κατι και εγω!!!!! :o

Ειμαι στο κεφαλιο 7 d του handbook και εδω και κανενα μισαωρο εχω τρεξει την "genkernel all".

Ποτε να περιμενω να τελειωσει???

Να περιμενω σημερα η απο αυριο/μεθαυριο και βλεπουμε???

Το βαζω σε μηχανημα με Celeron 2.8 GHz 1,2GB RAM και 2GB swap!!!

Βασικα αυτο ειναι το σημειο που λεμε οτι αργει πολυ??? Γιατι εχω μπερδευτει λιγο!!! :o

Ευχαριστω!!! :mrgreen:

fsck.ext3: No such file or directory while trying to open /dev/ROOT:

The superblock could not be read or does not describe a correct ext2 filesystem. If the device is valid and it really contains an ext2 filesystem (and not swap or ufs or something else), then the superblock is corrupt, and you might try running e2fsck with an alternate superblock: e2fsck -b 8193 device

Μου πεταξε αυτο το μηνυμα!!! (Μετα το reboot!)

Στο νετ ειδα οτι εχει να κανει με το fstab.

Πηγα το ειδα και δεν εχει τις ρυθμισεις που του ειχα βαλει στην εγκατασταση.......παω να του κανω backup για να το πηραξω, αλλα μου πεταει μηνυμα οτι το filesystem ειναι readonly!!!:cry: :fear:

Τι να κανω???

:o

Έχοντας κάνει boot από το cd, κάνεις:

># mount /dev/[color="DarkOrange"]sda1[/color] /mnt/gentoo

(όπου sda1 το partition που περιέχει το / filesystem)

και πειράζεις το /mnt/gentoo/etc/fstab, έτσι;

Έχοντας κάνει boot από το cd, κάνεις:

># mount /dev/[color="DarkOrange"]sda1[/color] /mnt/gentoo

(όπου sda1 το partition που περιέχει το / filesystem)

και πειράζεις το /mnt/gentoo/etc/fstab, έτσι;

Οχι..........

Εχω τελειωσει(μαλλον:rolleyes:) με το cd (με το minimal το εκανα)......

bootara κανονικα στο gentoo, ειδα μια μοβ εικονα που εχει ο grub στην οθονη που επιλεγουμε πυρηνα.

Μετα φορτωνε διαφορα και εδειχνε συνεχεια [ΟΚ].

Μονο ενα στο τελος μου το εβγαλε [!!]

Και ελεγε:

* checkinf root filesystem.....

fsck.ext3: No such file or directory while trying to open /dev/ROOT:

The superblock could not be read or does not describe a correct ext2 filesystem. If the device is valid and it really contains an ext2 filesystem (and not swap or ufs or something else), then the superblock is corrupt, and you might try running e2fsck with an alternate superblock: e2fsck -b 8193 device

*File system couldn't be fixed :(

Give root password for maintenance

(or type control-D to continue)

Και μετα οταν δινω τον κωδικο δειχνει ενα prompt αλλα πριν απο το "#" αντι να γραφει root η κατι τετοιο γραφει none!!!!!

fdisk -l

292p9c1.jpg

cat /etc/fstab

on5p5.jpg

Ελπιζω να φαινονται καλα οι εικονες, το κινητο μου δεν ειναι και οτι καλυτερο!!!!:mrgreen:

Παντως εγω μεσα στο fstab τα εγραφα σαν hda1 hda2 κτλ......και οχι ROOT, SWAP κτλ που τα δειχνει τωρα!!!Γιατι τα αλλαζει!!

:-)

Στο fstab αρχείο που σου εγκαθιστά η διανομή πρέπει να αντικαταστήσεις τις λέξεις ROOT, BOOT και SWAP με τα partitions που έχεις επιλέξει να φτιάξεις κατά την εγκατάσταση. Αν έχεις φτιάξει και άλλα πρέπει να τα προσθέσεις. πχ αν το / σου είναι στο sda3 πρέπει να βάλεις αυτό αντί για τη λέξη ROOT. Δεν το διάβασες καλά το κεφάλαιο installation από το gentoo handbook μου φαίνεται :P

Στο fstab αρχείο που σου εγκαθιστά η διανομή πρέπει να αντικαταστήσεις τις λέξεις ROOT, BOOT και SWAP με τα partitions που έχεις επιλέξει να φτιάξεις κατά την εγκατάσταση. Αν έχεις φτιάξει και άλλα πρέπει να τα προσθέσεις. πχ αν το / σου είναι στο sda3 πρέπει να βάλεις αυτό αντί για τη λέξη ROOT. Δεν το διάβασες καλά το κεφάλαιο installation από το gentoo handbook μου φαίνεται :P

Μα οπως το ελεγε το handbook τα εκανα!!!!!

Αλλα μετα το boot που τα αλλαξε!!!!

Το /dev/hda1 το εκανε /dev/BOOT

Το /dev/hda2 το εκανε /dev/ROOT

Το /dev/hda3 το εκανε /dev/SWAP

Εν το μεταξυ το hda2 ηταν το swap και το hda3 ηταν το root......και τα εβαλε αναποδα!!!!

Και τωρα που παω να τα αλλαξω δεν με αφινει να κανω save την αλλαγη γιατι ειναι λεει readonly!!! ppfffffff!!!!!:-(

Πρεπει να το κανω παλι απο την αρχη??? :confused:

:mrgreen:

Οχι, δεν χρειάζεται να το κάνεις από την αρχή. Από το live cd που το έκανες mount προηγουμένως, θα κάνεις ένα

>mount -o remount,rw /mnt/gentoo

και θα αλλάξεις αυτά που πρέπει στο fstab.

Και μετα οταν δινω τον κωδικο δειχνει ενα prompt αλλα πριν απο το "#" αντι να γραφει root η κατι τετοιο γραφει none!!!!!

Αυτό είναι εντάξει, μην ανησυχείς!!

Τρέξε fdisk /dev/hda (ή ότι άλλο έχεις) και εκτύπωσε το απότελεσμα της εντολής p.

Το πιο πιθανόν είναι να έχεις δηλώσεις λάθος filesystem στο fdisk

Οχι, δεν χρειάζεται να το κάνεις από την αρχή. Από το live cd που το έκανες mount προηγουμένως, θα κάνεις ένα

και θα αλλάξεις αυτά που πρέπει στο fstab.

OK τhanks!!!!!! :-) Εγινε!!!!

Το

δεν δουλεψε και εκανα απλο mount το partition και το αλλαξα!!!!

Ευχαριστω παντως για την ιδεα.......δεν μου ειχε περασει καθολου απο το μυαλο!!! Τι χαζος που ειμαι......πεδευομαι τζαμπα!!!!:o:mrgreen:

Πλεον στο prompt μου γραφει

>[color="Red"]andreas[/color][color="Blue"] ~ #[/color]

Να υποθεσω οτι ειμαι ετοιμος να συνεχισω με την δημιουργια χρηστη και την εγκατασταση προγραμματων???

:-)

• 2 εβδομάδες αργότερα...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...