Προς το περιεχόμενο

[INFO] Gentoo Linux: Απόψεις, Ερωτήσεις, Σχόλια

Deos24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ξεκινώ αυτό το θέμα με σκοπό να δούμε πόσοι χρησιμοποιούμε Gentoo στα pc μας, τι είδους χρήση κάνουμε, και να αναφέρουμε και τις εντυπώσεις μας!

Ακόμα να υπάρχει αυτό το θέμα μόνο για ερωτήσεις χρηστών σχετικές με Gentoo ωστε να μην ανοίγουν διάφορα άλλα άσκοπα!!!

Προσωπικά χρησιμοποιώ Gentoo εδώ και ένα-ενάμιση χρόνο στο Home PC μου καθώς επίσης και σε κάποια ακόμα pc που έχω πρόσβαση (servers κυρίως) και τρέχουν Gentoo...

Αυτό τον καιρό είμαι λίγο unstable μιας και έχω περάσει το Gnome 2.16 (και πολλά ακόμα maksed πακέτα) το οποίο όμως μου δουλεύει κανονικότατα και χωρίς προβλήματα!!

Απο το Gentoo είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος και δεν νομίζω να το άλλαζα για καμία αλλη διανομη απο αυτές που έχω δει ως τωρα!!

Παιχνίδια αληθεια παίζετε σε Gentoo ή χρησιμοποιείτε Windows;;;

Αυτά απο εμένα και περιμένω να διαβάσω και τα δικά σας σχόλια!

Φιλικά,

Διαμαντής

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 32
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Gentoo σε desktop έχω να τρέξω πάνω από 3 χρόνια. Σε server πάντως το χρησιμοποιώ συνέχεια. Τελευταία εγκατάσταση ήταν για έναν home server που θα έτρεχε LAMP για TorrentFlux. Επίσης το έχω χρησιμοποιήσει και για firewall στο σπίτι αλλά λόγω έλλιψης χρόνου δεν χρησιμοποιήθηκε πολύ. (Τώρα πάντως με κάτι τελευταίες ανακατατάξεις στο σπίτι το ίδιο μηχάνημα θα γίνει freebsd για router, proxy και firewall)

Γενικά το gentoo είναι πολύ καλή και ασφαλής διανομή αλλά αυτό το compile ώρες ώρες καταντάει εκνευριστικό!

Προσωπικά χρησιμοποιώ gentoo πάνω από 2 χρόνια, σε διαφορετικά μηχανήματα, μεταξύ των οποίων το desktop μου στο σπίτι (μέχρι προ 3μηνου), τo pc μου στη δουλειά και 2 servers. Μεταξύ άλλων έχω τρέξει κατά καιρούς hardened profile και ολόκληρο σύστημα unstable (~x86). Οι παρατηρήσεις που έχω σχετικά με το gentoo συνοψίζονται πάνω-κάτω στα εξής:

Θετικά:

• Το portage είναι άψογο, μακράν το καλύτερο package management σύστημα! Μπορεί και χειρίζεται ανώδυνα πρακτικά άπειρους συνδυασμούς USE flags, ενώ παρέχει τρομερή ευελιξία. Επίσης είναι εντυπωσιακά modular, παρέχοντας τη δυνατότητα συνεχούς προσθήκης νέων χαρακτηριστικών.

• Η κοινότητα είναι πολύ ενεργή και με σοβαρότατη συνεισφορά. Το gentoo-wiki και τα fora είναι ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών για οτιδήποτε και - λόγω της πληθώρας software του gentoo - τείνω να χρησιμοποιώ την τεκμηρίωση του gentoo ανεξαρτήτως διανομής.

• Το software που υπάρχει είναι πρακτικά άπειρο, έχω την εντύπωση ότι πρέπει να είναι περισσότερο από τα πακέτα του debian. Πρακτικά δεν έχω βρει κάτι που να χρειάζομαι και να μην υπάρχει στο portage.

• Η ίδια η διανομή είναι «καθαρή» και πολύ καλά οργανωμένη: υποδειγματικό σύστημα διαχείρισης services, πολύ καλό documentation, κατανοητά configuration files, κάνουν όλα τη συντήρηση της διανομής ευχάριστη.

• Το σύστημα είναι προφανώς πολύ παραμετροποιήσιμο μέσω των διάφορων flags (USE flags, CFLAGS, κλπ), δίνοντας τη δυνατότητα στο χρήστη να το φέρει στα μέτρα του.

Αρνητικά

• Απαιτεί ιδιαίτερα γρήγορο μηχάνημα με μπόλικη μνήμη για καλύτερη απόδοση ή μηχάνημα 24/7 αναμμένο και με αρκετό idle time. Γι' αυτό το λόγο προσωπικά δεν το χρησιμοποιώ στο laptop μου και στο desktop του σπιτιού μου (γιατί δε θέλω να τα έχω ανοιχτά τη νύχτα δίπλα στο κεφάλι μου).

• Θέλει αρκετό χώρο στο δίσκο: το portage από μόνο του θέλει τυπικά ~1GB, ενώ σημαντικός χώρος απαιτείται και για το compile μεγάλων πακέτων (π.χ. OpenOffice.org ή Mozilla Seamonkey). Σε κάθε περίπτωση ο χώρος δε θα πρέπει να είναι πρόβλημα σε ένα σύγχρονο σύστημα, ενδεχομένως όμως να είναι σε κάποια παλιότερα ή σε κάποια laptops με μικρούς δίσκους.

• Το masking period για κάποια πακέτα είναι κατά τη γνώμη μου αρκετά μεγάλο. Θεωρώ υπερβολικό για παράδειγμα να είναι ακόμα unstable το kde 3.5.3. Σε μεγάλο βαθμό βέβαια γι' αυτό ευθύνονται κάποια use flags, γι' αυτό ίσως θα έπρεπε να εφαρμοστεί masking σύμφωνα με τα use flags. Σαφώς ο χρήστης μπορεί να κάνει το σύστημά του μικτό (arch και ~arch), απαιτούνται πολύ προσοχή και λεπτοί χειρισμοί κατά το unmasking των πακέτων.

Συνοπτικά, το gentoo παραμένει για μένα η καλύτερη διανομή για servers/pc's που δεν έχεις όλη την ώρα πάνω απ' το κεφάλι σου :-)

Gentoo κι εγώ χρησιμοποιώ κάπου δύο χρόνια σε servers και desktop. Συμφωνώ με όσα είπε ο Apoikos. Αν και νομίζω το debian έχει περισσότερα πακέτα, μόνο ελάχιστες και εξειδικευμένες εφαρμογές δεν υπάρχουν στο επίσημο portage tree, και από αυτές οι περισσότερες υπάρχουν σε unofficial trees (look for layman).

Τα θετικά είναι αναμφισβήτητα για όποιον το έχει δοκιμάσει, είναι εν δυνάμει η πιο μινιμαλιστική διανομή και ταυτόχρονα εν δυνάμει η πιο full-featured. Έχει χαρακτηριστικά που δεν υπάρχουν σε άλλη διανομή, όπως η ενσωμάτωση ενός συνόλου πολύ παρεμβατικών τεχνολογιών security με ομοιόμορφο τρόπο ("hardened" profile), χάρη στην ευελιξία του portage είναι δυνατόν να γνωρίζεις πιο πακέτο υποτίθεται ότι πρέπει να λειτουργεί (και το οποίο συνήθως λειτουργεί). Σε άλλες διανομές γίνεται χάος, αν πας να ενσωματώσεις αυτά τα χαρακτηριστικά. :)

Δυστυχώς, τελευταία έχουν αρχίσει να αυτοματοποιούν πολλά πράγματα με πολύπλοκα scripts και ομαδοποιημένα configs. To conf.d και τα configs του διαρκώς γιγαντώνονται. Το ίδιο και η χρήση enviromental variables για διάφορα πράγματα. Αν και όλα είναι πολύ προσεγμένα και δεν έχω συναντήσει προβλήματα δε μου πολυαρέσει αυτό.

Από πρακτικής άποψης, έχουν και οι binary-based distros και το gentoo τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

• Το πρόβλημα των binary-based package managers είναι ότι βασίζονται στην λογική ότι κάθε σύστημα θα πρέπει να είναι ίδιο με ένα άλλο, εφ' όσον υπάρχουν εγκατεστημένα τα ίδια πακέτα, και αν για κάποιον λόγο δεν είναι, αυτή η διαφορά θα πρέπει να δρομολογηθεί μέσα από τον maintainer του πακέτου, ο οποίος θα πρέπει να την αναπαράξει και να βρει workaround. Αυτό εκτός από τους περιορισμούς που επιβάλλει, είναι και λάθος γιατί για πολλούς λόγους ένα σύστημα μπορεί να διαφέρει από ένα άλλο σε λεπτομέρειες που επιρρεάζουν την ομαλή λειτουργία κάποιας εφαρμογής και ο package manager δε μπορεί να το ελέγχει αυτό γιατί δεν είναι η δουλειά του, όσο "τέρας" και αν είναι (βλ. RPM) και γιατί δεν έχει τα μέσα. Το να θεωρούμε αυτές τις μικροδιαφορές "bugs" που πρέπει να επιλυθούν από τον maintainer είναι inefficient. Το αποτέλεσμα είναι όταν κάτι πάει στραβά να μην ξέρουμε που να πρωτοκοιτάξουμε, ή να περιμένουμε σε σειρά μήπως ο maintainer μπορέσει να αναπαράξει το πρόβλημά μας. Τα source package-scripts (π.χ. srpms στο redhat ή config-scripts στο λιτότατο slackware) επιχειρούν να σώσουν αρκετά την κατάσταση, όμως ελάχιστες διανομές έχουν εργαλεία ψηλού επιπέδου για τέτοιες εργασίες, αφού κατά κανόνα η νοοτροπία είναι ότι απευθύνονται σε developers.

• Το Portage από την άλλη λειτουργεί πιο σωστά, βασίζεται στο γεγονός ότι αν θεωρήσουμε ότι έχουμε φακελωμένες/εγκατεστημένες τις σχέσεις εξάρτησης του πακέτου μας με άλλα πακέτα και αν ο compiler μας μπορεί να κάνει compile την εφαρμογή, τότε είναι πολύ πιο πιθανό η εφαρμογή να μπορεί να εκτελεστεί σωστά στο σύστημά μας. Αν όχι, τότε δε θα εγκατασταθεί καν γιατί συμβαίνει κάτι το οποίο θα πρέπει να ελέγξει ο διαχειριστής. Αντίστοιχα, το μόνο αρνητικό με αυτήν την προσέγγιση είναι η μη εξοικονόμηση χρόνου για κάτι που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται. Δύο είναι τα βασικά πλεονεκτήματα του portage: δυνατότητα παραμετροποίησης του makefile και compile-time επιλογών (compiler flags, use flags) και καλύτερη πιθανότητα σωστής λειτουργίας σε οτιδήποτε υπάρχει εγκατεστημένο. Οι περισσότεροι για τις περισσότερες εφαρμογές δεν ενδιαφέρονται ή δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να ασχοληθούν με compile-time options, και το δεύτερο τυχαίνει να είναι κάτι εύκολα αντιληπτό συνήθως.

Οπότε, για να μην πολυλογώ, το ιδανικό για μένα είναι ένα σύστημα που συνδυάζει και τα δύο, παρέχοντας ως οργανωμένη εναλλακτική το παραμετροποιήσιμο compile από source. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό τότε προτιμάω το portage από ένα binary-based σύστημα.

Το σύστημα package-config του Pacman, του package manager που χρησιμοποιείται στο Archlinux και το Frugalware είναι αυτή τη στιγμή ο,τι κοντινότερο έχω βρει σε αυτό που θέλω, όμως, αν και έχουν κάνει πραγματικά έξοχη δουλειά και υπάρχει δυνατό community, δε μπορεί βέβαια να συγκριθεί με αυτό του gentoo. Παρ' όλα αυτά, αυτή τη στιγμή χρησιμοποιώ για desktop εδώ και δύο μήνες Frugalware και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, την βλέπω σαν μια "υβριδική" διανομή που ενθαρρύνει παρέχοντας εύχρηστα εργαλεία την κατασκευή πακέτων, ώστε σε περίπτωση που είτε κάτι δεν πάει καλά με το επίσημο πακέτο της εφαρμογής μας, ή δεν υπάρχει καν σε πακέτο, είτε απλά θέλουμε να προσθαφαιρέσουμε χαρακτηριστικά, να μπορούμε εύκολα και γρήγορα να το κάνουμε. Το archlinux είναι το ίδιο ακριβώς πράγμα, απλά υστερεί λίγο σε πρακτικά εργαλεία, ειδικά σε ότι αφορά το source repository, μάλλον επειδή θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα την απλότητα.

Εγώ Gentoo δυστηχώς δεν έχω δοκιμάσει. Λόγο απουσίας γρήγορης γραμμής. Αυτό που χρησιμοποιώ είναι το Wiki του που πραγματικά είναι χρήσιμο για κάθε διανομή.

• 2 χρόνια αργότερα...

vlc 1 πως βαζουμε?δεν τον βρηκα στα masked..και openoffice 3.1

εχω ενα προβλημα με τα ελληνικα

δεν μπορω να τονισω τις λεξεις

τι πρεπει να κανω?

ειμαι σε KDE 4.3 και 64arch

δεν μπορω να κανω ελληνικο το kde μιας και δεν βρισκω kdei18n για 4.3

οχι οτι κανει μεταφραση σε ολα...αλλα αυτο ειναι το πακετο

με τους τονους που ειναι πολυ σημαντικο τι κανουμε?περιεργο ειναι που δεν μπορει να τονισει

μηπως εχει αλλο κουμπι για αυτη την δουλεια και οχι το ( :; ) ?

κατι θα πρεπει να ρυθμισω στο /etc/conf.d/keymaps ?

1.kde-l10n-el - Language files for KDE4 Greek​

Provides additional Greek translations for KDE 4

2.locales - Base files for localization​

These are the base files for language localization. You also need to install the specific locales-?? for the language(s) you want. Then the user need to set the LANG variable to their preferred language in their ~/.profile configuration file.

3.locales-el - Βασικά αρχεία τοπικών ρυθμίσεων (Ελληνικά)​

Αυτά είναι τα βασικά αρχεία για υποστήριξη ελληνικής γλώσσας. Τα χρειάζεστε για τη σωστή απεικόνιση 8bit ελληνικών χαρακτήρων, καθώς και για την σωστή ταξινόμηση και απεικόνιση ημερομηνιών και αριθμών σύμφωνα με τις συμβάσεις της ελληνικής γλώσσας.

αυτα ειναι τα τρια πακετα για πληρες ελληνικο περιβαλον στην διανομη μου mandriva

εχω ρυθμισει locales για ελληνικα...iso και utf αλλα συνεχιζει να μην βλεπει ελληνικους χαρακτηρες σε αρχεια,φακελους και να μην μπορω να βαλω τονους σε κειμενα

τι μπορω να κανω?

δεν μπορει καποιος να μου ανεβασει το keymap του xorg και οτι αλλο σχετικο?επισης και την μορφη που εχουν τα layouts του στο systemsettings τou kde

locale

LANG=

LC_CTYPE="POSIX"

LC_NUMERIC="POSIX"

LC_TIME="POSIX"

LC_COLLATE="POSIX"

LC_MONETARY="POSIX"

LC_MESSAGES="POSIX"

LC_PAPER="POSIX"

LC_NAME="POSIX"

LC_ADDRESS="POSIX"

LC_TELEPHONE="POSIX"

LC_MEASUREMENT="POSIX"

LC_IDENTIFICATION="POSIX"

LC_ALL=

keymap="gr" στο keymaps

εδωσα setxkbmap gr

τιποτα....

το περιεργο ειναι οτι στον firefox 3.5 τονίζω κανονικά!αλλα σε kwrite openoffice τιποτα...επισης δεν αναγνωριζονται οι ελληνικοι χαρακτηρες σε φακελους/αρχεια

καμια βοηθεια?

ειναι μεγαλο προβλημα και δεν βγαινει ακρη.

το κορυφαιο ειναι οτι δινω

export LANG="el_GR.UTF-8"

export LC_COLLATE="C"

και μου δινει το locale την γλωσσα κανω env-update && source /etc/profile και μετα απο επανεκιννηση το locale δινει παλι POSIX

καμια βοηθεια?

ειναι μεγαλο προβλημα και δεν βγαινει ακρη.

το κορυφαιο ειναι οτι δινω

export LANG="el_GR.UTF-8"

export LC_COLLATE="C"

και μου δινει το locale την γλωσσα κανω env-update && source /etc/profile και μετα απο επανεκιννηση το locale δινει παλι POSIX

Για να κάνεις μόνιμη την αλλαγή πρέπει να δώσεις τιμές στις σχετικές μεταβλητές σε κάποιο αρχείο στο /etc/env.d/. Πχ φτιάξε το αρχείο /etc/env.d/02locale και βάλε μέσα τις μεταβλητες ως εξής:

>
LANG="en_US.UTF-8"
LC_CTYPE="en_US.UTF-8"
LC_NUMERIC="en_US.UTF-8"
LC_TIME="en_ZA.UTF-8"
LC_COLLATE="en_US.UTF-8"
LC_MONETARY="en_US.UTF-8"
LC_MESSAGES="en_US.UTF-8"
LC_PAPER="en_US.UTF-8"
LC_NAME="en_US.UTF-8"
LC_ADDRESS="en_US.UTF-8"
LC_TELEPHONE="en_US.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="POSIX"
LC_IDENTIFICATION="en_US.UTF-8"

και μετά δώσε env-update && source /etc/profile.

Όχι δεν χρησιμοποιώ το KDE. Απλά επιχείρησα να εξηγήσω πως αλλάζει το locale μόνιμα. Οι τιμές που παράθεσα είναι απλά αυτές που χρησιμοποιώ εγώ. Μπορείς να βάλεις ότι θέλεις αρκεί να είναι locales που χρησιμοποιούν το UTF-8 (πχ βάλε "el_GR.UTF-8" σε όλα). Επιπλέον φρόντισε να έχεις το unicode ανάμεσα στα USE flags που έχεις ορίσει στο /etc/make.conf καθώς και UNICODE="yes" στο /etc/rc.conf. Τέλος μπορείς να προσθέσεις και το LINGUAS="el" στο /etc/make.conf. Μετά από αυτές τις αλλαγές δώσε και ένα emerge -uavDN world για να (ξανα)εγκατασταθούν τα προγράμματα που επηρεάζονται από τις νέες ρυθμίσεις.

• 1 μήνα μετά...

Κυκλοφόρησε το Live DVD της επετειακής έκδοσης του Gentoo για τα 10 χρόνια της διανομής. Το κατέβασα και είναι πράγματι εντυπωσιακό!

Διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει γραφικός εγκαταστάτης, παρότι είναι αρκετά πλήρες (για τα Gentoo δεδομένα) και μου θύμισε ...Sabayon!

Ξέρει κανείς, πώς θα το περάσουμε στον σκληρό; Αξίζει.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...