Προς το περιεχόμενο

NBA Topic

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ωραίες αναμνήσεις, που μας θυμίζουν και τα... δικά μας νιάτα (δηλαδή τι κάναμε εμείς όταν ο Jordan μάζευε τα δαχτυλίδια, αλλά και πριν από αυτά). Νομίζει πλησιάζει ο καιρός να βγει άλλο ένα βιβλίο για τον Jordan, αυτή τη φορά βασισμένο σε ιστορίες σαν τις παραπάνω (που δεν θυμάμαι να έχω ξανακούσει).

Θα διαφωνήσω όμως κάθετα στο σχόλιο για το Λεπρό. Θεωρώ πως την εποχή του Jordan, ο Λεπρός θα ήταν εξίσου ή περισσότερο επιτυχημένος σε σχέση με σήμερα.

Δημοσ.

Διαφωνω για τον Λεμπρον, μπορει να εκανε πιο πολλά πραγματα από οτι τώρα, να ειχε μ.ο. τριπλ νταμπλ αλλά γνώμη μου ειναι ότι θα τον θεωρουσαν χειρότερο απο Magic ή Bird, ας μην ξεχνάμε ότι ο ΛεΜπρον παιζει σε εποχη που ο καλύτερος αμυντικός σεντερ που γεμιζει τη ρακετα ειναι ο Τσαντλερ, δεν εχει Ναυαρχο, δεν εχει Χακιμ, δεν υπάρχει τεσσαρι οπως ο Μαλοουν ή ο Μπαρκλει ή ακομα και ο Κεμπ, δεν υπάρχουν ακομα και σεντερ τυπου Μουτομπο, Μουρνινγκ που θα γεμιζαν τη ρακετα και δεν θα αφηναν να αλωνίζει κανενας φοργουορντ στη ρακετα τους.

Επίσης η συμπεριφορα των παιχτών εδω και καποια χρόνια ειναι τελειως διαφορετική καρφώνει ο Λε Μπρον στα μουτρα τους και του κάνουν χαι-φαιβ, ας πήγαινε να μπει μεσα στη ρακετα των Σελτικς να καρφώσει και θα του εκαναν απο 2 αθλητικα ΜακΧειλ και Παρις τα οποια ισως δινονταν απλο φαουλ, ας εκανε διείσδυση εναντιον του Ντιτροιτ και Ροντμαν, Μαχορν και Λαιμπιρ θα του έδιναν τα δοντια που θα εχανε μετα το τελος του ματς..

Κακά τα ψέμματα παιχταρας ο ΛεΜπρον, δυνατος, γρηγορος με τεράστιο αλμα αλλά φιλοδοξια των αντιπαλων του δεν ειναι να τον σκοτώσουν αλλά να βγουν φωτογραφία μαζί του. Το μισο ξυλο να ειχε φαει απο αυτο που εφαγε ο Τζορνταν απο Πεισερς, Νικς, Σελτικς, Καβαλιερς και φυσικά Πιστονς και θα τον εβαζε μεσα στο τοπ-5 των καλύτερων παιχτων όλων των εποχων, τώρα λυπάμαι αλλά δεν μπορω. 

Παντως επιτυχημένος θα ηταν και μαλιστα πολύ και ο Ντομινικ επιτυχημενος ηταν αλλά ως εκει. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ωραίες αναμνήσεις, που μας θυμίζουν και τα... δικά μας νιάτα (δηλαδή τι κάναμε εμείς όταν ο Jordan μάζευε τα δαχτυλίδια, αλλά και πριν από αυτά). Νομίζει πλησιάζει ο καιρός να βγει άλλο ένα βιβλίο για τον Jordan, αυτή τη φορά βασισμένο σε ιστορίες σαν τις παραπάνω (που δεν θυμάμαι να έχω ξανακούσει).

Θα διαφωνήσω όμως κάθετα στο σχόλιο για το Λεπρό. Θεωρώ πως την εποχή του Jordan, ο Λεπρός θα ήταν εξίσου ή περισσότερο επιτυχημένος σε σχέση με σήμερα.

Διαφωνω καθετως με αυτο που λες! Η πραγματικοτητα ειναι αυτη που λεει ο Τζορνταν και να εξηγησω τον λογο.

Ο Λεμπρον στηριζεται περισσοτερο στην διεισδυση απο οτι το σουτ του. Στα 90ς και πολυ περισσοτερο στα 80ς η περιφερειακη αμυνα ηταν χειροτερη απο τωρα αλλά η αμυνα εντος ρακετας ηταν ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ καλυτερη απο τωρα. Σε σημειο που να μπορεις να πεις οτι τωρα μόνο χαλιά δεν στρωνουν στην ρακετα. Κυριολεκτικα ομως.

Αυτο ισχυει για 2 λογους. Και επειδη ηταν ετσι η γενικη φιλοσοφια της αμυνας των ομαδων τοτε, οτι καλυπτουμε την ρακετα μας και δεν περναει τιποτα και αφηνουμε πιο πολυ το περιφερειακο σουτ αλλά και επειδη τοτε οι ψηλοι ηταν πιο αργοι και πιο "τερατα", πιο "βαρεις" δηλαδη και καρφωνοντουσαν στην ρακετα και αντε να κάνεις διεισδυση. Τοτε υπηρχαν και παρα πολλοι σεντερ, κλασικοι σεντερ ομως καθως και power forward με την πραγματικη εννοια του power ομως. :-D Οχι οπως τωρα που ολοι ειναι ελαφρεις και ακομα και οι σεντερ ειναι "πουπουλα" και βγαινουν και σουραρουν. Τωρα η περιφερειακη αμυνα ειναι πολυ καλυτερη αλλά η ρακετα ειναι ενα αστειο.

Οποτε παικτες οπως ο Λεμπρον που στηριζεται κυριως στην διεισδυση(βεβαια τα τελευταια χρονια οχι τοσο, καθως εχει βελτιωσει το σουτ αλλά και παλι η διεισδυση ειναι το κυριο οπλο του) θα δεινοπαθουσαν πολυ περισσοτερο στα 80ς και 90ς αφου οι ευκολες διεισδυσεις θα ηταν απαγορευτικες. Θα ηταν σαφως χειροτερος δηλαδη.

Διαφωνω για τον Λεμπρον, μπορει να εκανε πιο πολλά πραγματα από οτι τώρα, να ειχε μ.ο. τριπλ νταμπλ αλλά γνώμη μου ειναι ότι θα τον θεωρουσαν χειρότερο απο Magic ή Bird, ας μην ξεχνάμε ότι ο ΛεΜπρον παιζει σε εποχη που ο καλύτερος αμυντικός σεντερ που γεμιζει τη ρακετα ειναι ο Τσαντλερ, δεν εχει Ναυαρχο, δεν εχει Χακιμ, δεν υπάρχει τεσσαρι οπως ο Μαλοουν ή ο Μπαρκλει ή ακομα και ο Κεμπ, δεν υπάρχουν ακομα και σεντερ τυπου Μουτομπο, Μουρνινγκ που θα γεμιζαν τη ρακετα και δεν θα αφηναν να αλωνίζει κανενας φοργουορντ στη ρακετα τους.

Αυτο ακριβως! Για θυμηθειτε σεντερ και power forward που επαιζαν τοτε. Τεραστιο το πληθος τους, καμια σχεση με τωρα που ελαχιστοι εχουν απομεινει (4ρια και σεντερ "τερατα" και βαρεις δηλαδη) και οι περισσοτεροι ηταν "βαρια", δυνατα κορμια και καθηλωμενοι στην ρακετα ΤΟΥΣ!

Τοτε εξαλλου επαιζαν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ με τους σεντερ με συστηματα για να παιξουν με πλατη οποτε αναγκαστικα οι αμυνες ηταν κλειστες. Τωρα αυτα εχουν αλλαξει.

Επεξ/σία από MJBulls23
Δημοσ.

Μακάρι να δούμε τον Τζόρνταν πίσω στη δράση έστω και σε φιλικό. Ο μεγαλύτερος αθλητής όλων των εποχών σε όλα τα αθλήματα, ομαδικά-ατομικά. Ο αθλητής όπου το brand (Nike Jordan) του πουλάει ακόμα σαν τρελό και είναι το Νο.1!

Δημοσ.

Ε και τι να τον κάνεις 50 χρονων ανθρωπο να τον δεις να ξαναπαιζει? Οσο φοβερες κινησεις και να εχει ακομη, 50 ετων ειναι 50 ετων. Εδω πλεον καρφωνει ισα ισα. Οσο και αν νιωθει οτι δεν μπορει μακρυα απο την ανταγωνιστικοτητα που του εδινε το μπασκετ και το ΝΒΑ, δυστυχως πρεπει να το αποδεχτει.

Εδω πριν λιγο καιρο στην προπονηση με τους αχρηστους. :-D  Πλακα πλακα, κρατιεται απιστευτα για 50ρης....

https://www.youtube.com/watch?v=MULAMm1Z__s

• Like 1
Δημοσ.

Δεν ξέρω για εσάς, εγώ πάντως άρχισα να βαριέμαι... :-(

ps: αν και μέγας ρετρομανής, τα τελευταία χρόνια έχω αρχίσει να παραδέχομαι ότι το σημερινό μπάσκετ είναι συνολικά καλύτερο από αυτό των 80s και των 90s. Το -κατά μέσο όρο- επίπεδο των παικτών ανώτερο και τα συστήματα πολύ πιο εξελιγμένα. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι μου αρέσει αυτό που βλέπω, πχ. στην Ευρώπη δεν ανέχομαι ότι οι 10 πρώτοι σκόρερ της Ευρωλίγδας έχουν 15-18ppg.

Δημοσ.

Πιο γρήγορο και πιο NBA Jam θα έλεγα. Όλοι προσπαθούν να καρφώσουν. Για το πιο δύσκολο δεν τον κόβω κιόλας. Τώρα πρόσφατα έβλεπα κάτι παλιά Pistons-Bulls. Αν τα κάναν αυτά σήμερα θα είχε αποβληθεί όλη η ομάδα.

Δημοσ.

ps: αν και μέγας ρετρομανής, τα τελευταία χρόνια έχω αρχίσει να παραδέχομαι ότι το σημερινό μπάσκετ είναι συνολικά καλύτερο από αυτό των 80s και των 90s.

Τι θα πει καλυτερο?

Ποιον ορισμο δινεις δηλαδη για το "καλυτερο μπασκετ"?

Εγω παντως, που εχω ζησει και τις 3 δεκαετιες(80ς, 90ς και 00ς) Ευρωπαικου και ΝΒΑ μπασκετ, το σημερινο μπασκετ στο ΝΒΑ το θεωρω ΠΟΛΥ χειροτερο απο παλαιοτερα. Απο το 2003-2004 αρχισε η φθινουσα πορεια για εμενα. Και εξηγω τι εννοω:

Τακτικα, το βρισκω ΠΟΛΥ χειροτερο το τωρινο. Λιγοτερο καλο οργανωμενο μπασκετ τωρα, ΠΟΛΥ μεγαλυτερη "αναρχια" και ελευθερια στην επιθεση. Περισσοτερος ατομικισμος λιγοτερες καλες οργανωμενες προσπαθειες. Επισης απο αποψης μπασκετικης παιδειας των παικτων γενικα, τα πραγματα ειναι επισης χειροτερα τωρα. ΕΙΔΙΚΑ στον αμυντικο τομεα που στο ΝΒΑ πασχουν πολυ σε αυτο. Τωρα βεβαια η αθλητικοτητα και οι εντυπωσιακες φασεις ειναι σε πολυ καλυτερα επιπεδα, αλλά εμενα αυτο το πολυ πιο αναρχο μπασκετ του σημερα, δεν μου αρεσει τοσο.

Επισης ενα που δεν μου αρεσει ειναι οτι πλεον και στο ΝΒΑ δυστυχως, οι διαιτητες σφυριζουν συνεχως τις μονομαχιες και επαφες με το σωμα, κατι που νοσταλγω σε σχεση με τις παλαιοτερες εποχες που ηταν πολυ πιο ελαστικοι και αφηναν το σκληρο αλλά εντος οριων του ευ αγωνιζεσθαι παιχνιδι.

Στην Ευρωπη βεβαια ισχυει το αντιστροφο. Το μπασκετ των 80ς και των 90ς εως το 1997-98 περιπου ηταν αστειο σε σχεση με αυτο που ειναι σημερα. Πλεον στο Ευρωπαικο μπασκετ εχουμε γινει μαστερ της τακτικης, γκραντμαστερ της αμυντικης τακτικης, με ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ καλυτερη αθλητικοτητα των παικτων, ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ πιο γρηγορο ρυθμο(αναποφευκτο βεβαια αφου απο 30 s η επιθεση κατεβηκε στα 24 s, αλλά δεν ειναι μόνο αυτο αφου γενικα οι παικτες ειναι ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ καλυτεροι αθλητες) και γενικα σχεδον τα παντα καλυτερα. Πλεον βεβαια απο το Ευρωπαικο μπασκετ εχουν χαθει οι ομαδες με παικτες ηγετες και σκορερ. Κατι που δεν συμβαινει στο ΝΒΑ. Δεν υπαρχουν στις ομαδες ουτε Γκαλης, ουτε Πετροβιτς, ουτε Μαρτσουλιωνης, ουτε Σαμπονις, Τζορτζεβιτς, Τσοσιτς, Μπελοφ, Μενεγκιν, Μποντιρογκα, ΜακΑντου(που ναι μεν Αμερικανος αλλά εμεινε πολλα χρονια Ευρωπη και ηταν ηγετης της ομαδας του, δεθηκε δηλαδη και οχι οπως τωρα που καθε χρονο αλλαζουν ομαδα ολοι), Σαν Επιφανιο, κλπ, κλπ. Ενας Διαμαντιδης ειναι και ενας Ναβαρο και τελος. Πλεον οι παικτες στην Ευρωπη ειναι εργαλεια για την ΟΜΑΔΑ. Δεν υπαρχουν ηγετικες φυσιογνωμιες ουτε σκορερ που θα βαλουν 30 ποντους.

Ευτυχως στο ΝΒΑ το φαινομενο αυτο(να εχει καθε ομαδα εναν ηγετη για πολλα χρονια μαλιστα στην ιδια ομαδα καθως και παικτες σκορερ) ακομα κραταει μια χαρα και τωρα, γιατι μου αρεσει και δινει ενα προσωπο στο μπασκετ.

Απο την αλλη για να μεινουμε μια που την αρχισαμε στην συγκριση Ευρωπαικου μπασκετ με ΝΒΑ, στο Ευρωπαικο υπαρχει η θεωρηση οτι ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΑΜΥΝΑ και μετα παιζουμε επιθεση. Ενω στο ΝΒΑ υπαρχει η τελειως αντιθετη φιλοσοφια! Εκτός αυτου στην Ευρωπη το τακτικο στοιχειο του παιχνιδιου ειναι επισης ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ μεγαλυτερο σε σχεση με το ΝΒΑ που η αναρχια βασιλευει πλεον στην επιθεση. Αυτο βεβαια κανει και τους αγωνες πολυ πιο αργους στην Ευρωπη με πολυ περισσοτερα φαουλ ανα καποια συγκεκριμενη χρονικη διαρκεια, τους κανει τους αγωνες καπως δυσκολοχωνευτους για αυτον που θελει να δει θεαμα, λιγο γρηγορο ρυθμο, λιγο επιθετικο παιχνιδι, μερικες πασες με ρισκο. Αλλά και απο την αλλη στο ΝΒΑ με το "πανηγυρτζιδικο" τροπο παιχνιδιου, με το παντα υπαρκτο στο χωρο του ΝΒΑ isolation, των βεβιασμενων και οχι γρηγορων επιθεσεων, των αψυχολογητων σουτ σε 10 δευτερολεπτα επιθεσης, με ολα αυτα και μερικα άλλα λοιπον και το συγχρονο ΝΒΑ δεν ειναι και το ιδανικοτερο για τα γουστα μου επισης.

Βεβαια θα μου πεις και τι σου αρεσει? Το αργο, μη αθλητικο Ευρωπαικο μπασκετ των 80ς(οπου ο Γκαλης μπορουσε να περπαταει στην αμυνα και να μην το πληρωνει η ομαδα του) ηταν καπως, το σημερινο αναρχομπασκετ του ΝΒΑ ειναι καπως, το στεγνο θεαματος συγχρονο Ευρωπαικο μπασκετ ειναι καπως, ε τοτε τι?

Ολα μου αρεσουν! Το μπασκετ ειναι μπασκετ. Αλλά απλως περισσοτερο μου αρεσε το μπασκετ της περιοδου 1985-2000 στο ΝΒΑ και 1990-2000 στην Ευρωπη. Φυσικα στα πλειοφφς του ΝΒΑ τα πραγματα ειναι ακομα μια χαρα οπου σοβαρευουν τα πραγματα και η "αναρχια" περιοριζεται για τα καλα. Οποτε ευτυχως που υπαρχουν και τα πλειοφφς του ΝΒΑ καθως και τα Final 4 αντε και τοπ-8 στην Ευρωπη οπου γινονται επικες μαχες.

• Like 1
Δημοσ.

Πάμε σε κάτι πιο σύγχρονο.

Λες και κατέβηκαν για volley είναι οι τύποι. Εμένα πάντως για κάποιο περίεργο λόγο μου αρέσουν, ίσως γιατί κι εγώ πάντα προτιμούσα τέτοιες φανέλες για μπάσκετ (ή έστω μπλούζα από μέσα) παρά τις παραδοσιακές.

Δημοσ.

Να σας ξαναπαω λιγο παλιοτερα. :-D

2ls8ffd.gif

tumblr_m2fsuzb3QP1qcmnsoo1_r1_500.gif

1z4a7lu.gif

tumblr_m8zrhaRoFz1renuivo1_500.gif

Showtime-Gif.gif

Και ενα με τον μεγαλο Μπιλ.

Ο Μπιλ Ρασελ πηδαει λιγο κατω απο την γραμμη της προσωπικης βολης πανω απο εναν. Και ολα αυτα σε αγωνα. Εντυπωσιακο σε καθε περιπτωση.

http://www.youtube.com/watch?v=j2AlFrOj5Mc

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...