FilipposMD Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2006 Δε νομίζω πάντως ότι κατηγορεί κανείς του Έλληνες που ζουν χρόνια στο εξωτερικό και έχουν χάσει την καθημερινή επαφή με τα ελληνικά. Το πρόβλημα είναι με τους Έλληνες της Ελλάδας. Η πηγή του προβλήματος είναι, κατά τη γνώμη μου, το τι γίνεται στο σχολείο. Για κάποιον ακατανόητο λόγο, πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να βγάλουν το λύκειο, ασχέτως αν το αξίζουν. Με συγχωρείτε, αλλά είχα συμμαθητές που έφτασαν 3η Λυκείου χωρίς να μπορούν να λύσουν την εξίσωση x+2=0 (χωρίς πλάκα) και δε μπορούσαν να γράψουν μια πρόταση σωστά. Αν ήμουν καθηγητής τους, θα τους είχα κόψει από την πρώτη γυμνασίου. Αν δεν είναι ικανοί να μάθουν αυτά, δυστυχώς θα μείνουν χωρίς απολυτήριο, τι να γίνει τώρα; Εξαιρούμε κατ'αρχάς αυτούς που είναι δυσλεκτικοί ή αρκετά κάτω από τον μέσο όρο νοημοσύνης. Δε φταίνε αυτοί. Η αδιαφορία όμως για τους κανόνες της γλώσσας που μιλάς και των μαθηματικών, γιατί για μένα δεν έχουν μεγάλη διαφορά, είναι χαρακτηριστική του Έλληνα, όπως και η αδιαφορία για τους κανόνες του Κ.Ο.Κ., για παράδειγμα. "Εγώ έτσι γουστάρω κι έτσι θα το κάνω!". Προσωπικά δε συμφωνώ μ'αυτή την οπτική. Όσο για τη χρησιμότητα της σωστής ορθογραφίας και σύνταξης , νομίζω ότι είναι κυρίως θέμα άσκησης του μυαλού στον ορθό λόγο. Αν μάθεις να δομείς σωστά τον λόγο σου, είναι ευκολότερο να δομήσεις σωστά και την σκέψη σου. Ακριβώς όπως τα μαθηματικά. Οι ίδιοι συμμαθητές μου που χλεύαζαν την άλγεβρα λέγοντας "τι θα την χρειαστώ, θα πω στον μπακάλη να μου δώσει (α+β)(α-β) μήλα;" είναι οι ίδιοι που δεν μπορούσαν να εκφράσουν μια άποψη που να βγάζει νόημα.
blueviper Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2006 Θα συμφωνήσω με τον Kandinsky πως όλα είναι θέμα σεβασμού προς τον εκάστοτε αναγνώστη. Αν βασιστώ σε μερικά εξ όσων διάβασα, θα έπρεπε να αισθάνομαι τουλάχιστον μαλθάκας που μπαίνω στη διαδικασία να επανεξετάσω τα post μου αφού τα έχω κοινοποιήσει, για να διορθώσω τυχόν λάθη (συντακτικά/γραμματικά) και παρερμηνείες που θα υποπέσουν στην αντίληψή μου και θα δυσκολέψουν εκείνον που θα επιλέξει να με τιμήσει με την προσοχή του. Δεν έχει να κάνει ούτε με ματαιοδοξία, ούτε με αυταρέσκεια η προσπάθειά μου να δείχνω επιμέλεια στο γραπτό μου, αλλά με συνείδηση πως δημιουργήθηκε για να διαβαστεί κι ουδείς υποχρεούται να γνωρίζει πρώτα γραμμική β για να το αποκρυπτογραφήσει. Σου αριαδιάζουν μερικοί τσάτρα πάτρα ένα κείμενο και πρέπει να αποκτήσεις μυωπία και κληρονομικό χάρισμα για να αντιληφθείς το τι λένε...και τους φαίνεται κι απολύτως φυσιολογικό να μάθεις τη "γλώσσα" τους, αντί αυτή που υποτίθεται διδαχθήκαμε όλοι.
nontasg Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2006 Είναι αλήθεια ότι μερικοί κάνουν πάρα πολλά ορθογραφικά λάθη,πράγμα που καθιστά την ανάγνωση του μηνύματός τους πολύ δύσκολη και δυσάρεστη...Όμως από την άλλη δεν θεωρώ σωστό "να τη λέμε" συνεχώς σε όποιον δεν ξέρει τόσο καλή ορθογραφία όπως εμείς....Και στην τελική ένα μήνυμα με λίγα ορθογραφικά λάθη δεν είναι πια και τόσο τραγικά δύσκολο να διαβαστεί από τους φοβερούς ορθογράφους.Μην καβαλάμε το καλάμι,όλοι έχουμε ελαττώματα.......
punky Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2006 Μην καβαλάμε το καλάμι,όλοι έχουμε ελαττώματα....... Στο θέμα της ορθογραφίας αλλά και της έκφρασης, καλά κάνουν και "τη λένε" κάποιοι. Δεν είναι καβάλημα καλαμιού. Κι εγώ ο ίδιος γνωρίζω ότι κάνω ορθογραφικά. Καθώς επίσης ότι δεν γράφω όσο σωστά θα έπρεπε. Και θυμώνω με μένα. Γιατί είμαι μαλθάκας (copyright θλιμμένη οχιά) που δεν παίρνω ένα λεξικό εκεί που αράζω να διαβάσω καμιά λέξη. Ή να φρεσκάρω τη γραμματική μου. Κάποτε ήμουν άριστος στην ορθογραφία. Και τώρα κοντεύω να γίνω αυτό που χλεύαζα, χάρις στις αμερικανοσπουδές μου. Και στο περιβάλλον της δουλειάς που απαιτεί να γράφω στα αγγλικά. Και πολλές φορές ακούγομαι σαν βλάχος έλληνας 3ης γενιάς στο Αμέρικα, όταν ανακατεύω ελληνικά και αγγλικά στην ίδια πρόταση. Για αυτό θαυμάζω (αλλά επειδή είμαι και κουφάλα, επωφελούμαι για να μαθαίνω από αυτούς) τη γραφή κάποιων ανθρώπων εδώ μέσα. Αναγκάζομαι άλλη μία φορά να αναφέρω, ότι το κάνω με πόνο ψυχής, καθώς δύο από αυτούς είναι σιχαμένοι γάβροι.
Forensick Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2006 η αληθεια ειναι οτι μεχρι να αρχισω να γραφω στο μπλα-μπλα και γενικα στο ινσομνια, εγραφα με greeklish. μολις ξεκινησα να γραφω εδω ελληνικα, ειδα ποοοοσο αθλιος ημουν(και ειμαι) στην ορθογραφια. πιστευω πως το εχω βελτιωσει καπως απο τοτε, αλλα παραμενει το προβλημα. το επομενο βημα ειναι να ξεκινησω τους τονους και τα κεφαλαια μετα απο τελια. σιγα-σιγα, δεν βιαζεται κανεις. βασικα, αυτο που μου τιν σπαει στα greeklish ειναι οτι ο καθενας τα γραφει οπως θελει. το "θ" "th" η "3". το χειροτερο ολων ειναι οταν δεν υπαρχουν σημεια στυξης. γενικα δεν με ενοχλει καποιος να γραφει ετσι, αλλα: 1) οταν ειναι μεγαλο το κειμενο σε greeklish, πλεον, δεν θα κατσω να το διαβασω, γιατι με κουραζει. 2)θεωρω πως ειναι προσωπικο οφελος το να γραφεις ελληνικα. η ταχυτητα δεν ειναι δικαιολογια, καθως αν περιμενεις λιγο καιρο, η ταχυτητα ερχεται.
nontasg Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2006 Παιδιά να ξεκαθαρίσουμε κάτι:και μένα μου τη σπάνε τα ορθογραφικά λάθη γι'αυτό πολλές φορές έχει τύχει να γυρνάω σε παλιά μου μηνύματα και να διορθώνω ακόμα και τόνους.... Επιπλέον δεν μπορώ με τίποτα τα greeklish.Τα χρησιμοποιώ μόνο όταν γράφω στο msn για ταχύτητα και πάλι όχι πάντα.Στα forums όμως ποτέ.Το θεωρώ βλακεία. Η μοναδική διαφορά που έχουμε είναι ότι εγώ δεν αρέσκομαι στο να τη λέω σε άλλους που δε γράφουν με σωστή ορθογραφία όπως πχ κάνω εγώ.Και δεν παρεξηγώ την φιλική παρατήρηση,αλλά αυτούς που κοροϊδεύουν ξεκάθαρα. Αυτά. Για αυτό θαυμάζω (αλλά επειδή είμαι και κουφάλα, επωφελούμαι για να μαθαίνω από αυτούς) τη γραφή κάποιων ανθρώπων εδώ μέσα.Αναγκάζομαι άλλη μία φορά να αναφέρω, ότι το κάνω με πόνο ψυχής, καθώς δύο από αυτούς είναι σιχαμένοι γάβροι. Ε τι να κάνουμε,όπως είπα όλοι έχουν ελαττώματα... :mrgreen:
punky Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2006 Ρε συ Νώντα, βλέπω και ξαναβλέπω μέσα στα posts σου, αμέτρητες αναφορές στο "μου την είπε", "του τη λένε" κλπ. Χωρίς παρεξήγηση, το λέω με κάθε καλή πρόθεση, αλλά το έχεις ψάξει λίγο αυτό με την πάρτη σου; Εγώ το έχω κάνει για μένα. Παρά το ψώνιο μου, δεν μπορώ παρά να μη νιώθω ευγνωμοσύνη για αυτούς που είναι καλύτεροι από μένα σε κάποια πράγματα. Όπως το να χρησιμοποιούν κάποιες λέξεις παραπάνω από τις σχεδόν χίλιες, που χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι στην καθημερινότητά μας. Και είναι προφανές ότι πίσω από την σωστή ορθογραφία κάποιων, δεν κρύβεται απλά μια φωτογραφική μνήμη. Αλλά ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν την ετυμολογία των λέξεων που χρησιμοποιούν. Υπάρχουν δυο δρόμοι ξέρεις. Ο ένας είναι να σε συνθλίβει το γεγονός ότι κάποιοι είναι καλύτεροι. Να νιώθεις μειωμένος, απειλημένος. Ο άλλος δρόμος είναι να τους κοιτάς και να μαθαίνεις από τους καλύτερους. Κι άμα είσαι προβληματική κατασκεύη σαν κι εμένα και έχεις κόμπλεξ ανωτερότητας, να προσπαθείς να τους φτάσεις και να τους ξεπεράσεις. Να είναι ο λόγος που βάζεις ψηλότερα τον πήχη για τον εαυτό σου. Μέχρι τότε, σκας και μαθαίνεις. Και λες και ένα ευχαριστώ για την ευκαιρία που σου δίνεται. Εγώ τουλάχιστον έτσι κάνω.
Kandinsky Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2006 η αληθεια ειναι οτι μεχρι να αρχισω να γραφω στο μπλα-μπλα και γενικα στο ινσομνια, εγραφα με greeklish. μολις ξεκινησα να γραφω εδω ελληνικα, ειδα ποοοοσο αθλιος ημουν(και ειμαι) στην ορθογραφια. πιστευω πως το εχω βελτιωσει καπως απο τοτε, αλλα παραμενει το προβλημα. το επομενο βημα ειναι να ξεκινησω τους τονους και τα κεφαλαια μετα απο τελια. σιγα-σιγα, δεν βιαζεται κανεις. Αυτό είναι το βασικότερο στοιχείο όλων, αυτό που αναφέρεις : η αναγνώριση των ελαττωμάτων μας και η θέληση να γίνει κανείς καλύτερος διορθώνοντας τα. Αντί αυτού όμως βλέπουμε σήμερα το ακριβώς αντίθετο : Καμαρώνουμε για τις ατέλειες μας και προσπαθούμε να τις περάσουμε σαν προτερήματα ή στοιχεία που θα πρέπει να τα δεχθούν οι άλλοι κάνοντας συμβιβασμούς.
nontasg Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2006 Εγώ punky σχεδόν πάντοτε παραδέχομαι τα λάθη μου,γιατί κι εγώ στη ζωή μου έχω κάνει πολλά λάθη όπως όλοι μας.Το "σχεδόν" το λέω γιατί όλοι μας έχουμε έναν εγωισμό που μας "απαγορεύει" να παραδεχόμαστε όλα τα λάθη μας,μικρά ή μεγάλα.Και προσπαθώ να μαθαίνω από αυτούς που είναι καλύτεροι από μένα και να τους μοιάσω.Απλά λέω ότι όταν βλέπω ότι κάποιος μειονεκτεί σε κάτι που εγώ είμαι καλύτερος ΔΕΝ του τη λέω,κοινώς δεν του κάνω παρατήρηση για να τον μειώσω και να φανώ εγώ ανώτερος.Που βλέπεις το δυσνόητο σε ό,τι λέω λοιπόν;Χωρίς παρεξήγηση βέβαια.
KWSN_Men Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2006 Εγώ πάντως, όταν ήμουν Αγγλία για σπουδές, είχα αρχίσει και ξέχναγα ορθογραφία, πράγμα που έχει αρχίσει να διορθώνεται τώρα τελευταία, καθώς πριν την Αγγλία μπορω να πω ότι ήμουν σε πολύ καλό επίπεδο. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι αμέσως μόλις είχα γυρίσει από Αγγλία, συμμετείχα σε ένα forum με θέματα αντίστοιχα του Μπλα Μπλα, πριν μάθω το Insomnia. Τότε πρέπει να πω ότι έγραφα πολύ καλά κείμενα, σε σημείο που ήταν 2 άτομα που διάβαζαν τα κείμενα μου πάντα (αν και συνήθως διαφωνούσαμε) μόνο και μόνο από γλωσσολογικό ενδιαφέρον. Και δυστυχώς διαπιστώνω ότι τώρα απλά δε μου βγαίνει να γράψω έτσι. Use it or lose it που λένε και στο χωριό μου.
punky Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2006 Use it or lose it που λένε και στο χωριό μου. Απ'το Birmingham είσαι ρε μπαγάσα;
Forensick Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2006 ειναι σαν το αρχαίο Ελληνικό ρητό "everything i say applies to everyone else but me"! χαζε,ε, χαζε!
punky Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2006 ειναι σαν το αρχαίο Ελληνικό ρητό "everything i say applies to everyone else but me"! χαζε,ε, χαζε! Με συγκίνησες ρε, βραδιάτικα. Γιατί αρχαία δεν κατάφερα να μάθω ποτέ. Καθώς η μόνη μου έννοια τότε ήταν να με πετάξουν από την τάξη για να πάω να βρω τη δικιά μου. Και χαζό με έλεγε μόνο ο μεγάλος μου έρωτας. Αν ήμουν τραίνο, θα ήμουν μυστήριο. Κι αν ήμουν καράβι, θα με έσερνε μια τόση δα τρίχα. Και μην πει κανείς ότι ήμουν πάλι off topic. Ούτε ένα ορθογραφικό δεν έκανα, προς τιμήν του topic.
KWSN_Men Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2006 Απ'το Birmingham είσαι ρε μπαγάσα; Chicago :wink:
DIMITRISG Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2006 KWSN_Men αυτο που εχεις βαλει για υπογραφη πρεπει να σου εχει μεινει στην ιστορια ετσι; Τι ειναι ; απο το οι χρυσοι κανονες του μπασκετ; βγαζει πολυ γελιο παντως
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.