Προς το περιεχόμενο

Internet - Έλληνες & Ορθογραφία... Οι αγράμματοι!

RapidShade

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Να επισημάνω ότι το θέμα δεν αναφέρεται σε εκείνους που γράφουν με Greeklish.

-- ακολουθεί παράφραση --

Na epishmanw oti to thema (8ema) den enaferetai se ekeinous pou grafoun me Greeklish!

;)

Το είπα γιατί σχολιάστηκε και το θέμα των greeklish,γι'αυτό.....:lol:

Τέλος πάντων,εγώ μια φιλική παρατήρηση έκανα......

• Απαντ. 82
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

H απαντηση στο ερωτημα σου νομιζω οτι ειναι πολυ απλη! Καταρχας εινα θεμα παιδειας αλλα και οικογενειας! Δηλαδη το ποσο θα ενδιαφερθει ο γονεας για το παιδι του....και το κατα ποσο γινεται καλη δουλεια στα σχολεια! Κατα δευτερον εχει να κανει πιστευω με το οτι πλεον γραφουμε ολο και λιγοτερο. Εννοω βεβαια γραφη με μολυβακι ή με στυλο(και η πενα κανει!). Οταν δεν γραφουμε ξεχναμε την γλωσσα μας! Το ειχα παθει και εγω ενω σπουδαζα στο εξωτερικο. Παρατηρω επισης πως ατομα μεγαλης ηλικιας τα οποια εχουν σπουδασει ή εχουν καποια μορφωση, απλα δεν κανουν ορθογραφικα λαθη. Δεν ισχυει το ιδιο σημερα στην αναλογη κατηγορια ατομων. Το θεμα δεν ειναι να βγαλεις ενα λυκειο ή ενα πανεπιστημιο. Το θεμα να χρησιμοποιεις την γλωσσα σου! Να την διαβαζεις (π.χ εφημεριδες), και να την γραφεις(π.χ γραμματα μεσω ταχυδρομειου). Καθηστε να γραψετε ενα γραμμα σε φιλο και θα καταλαβετε τι εννοω:).................Φιλικα.

Δημοσ.
Το θεμα να χρησιμοποιεις την γλωσσα σου! Να την διαβαζεις (π.χ εφημεριδες), και να την γραφεις(π.χ γραμματα μεσω ταχυδρομειου). Καθηστε να γραψετε ενα γραμμα σε φιλο και θα καταλαβετε τι εννοω:).................Φιλικα.

Πλεονασμοί ;););)

Δημοσ.

Παιδιά ούτε εγώ χαίρομαι να διαβάζω ανορθόγραφα posts,ιδίως αυτά που έχουν τραγικά λάθη.....Απλά λέω να μην ειρωνευόμαστε,γιατί αν είμασταν στην θέση αυτών που τα κάνουν δε νομίζω να μας άρεσε......:???:

Στην τελική είναι ανοησία να κάνεις post μόνο και μόνο για να την πεις στον άλλον για το ότι είναι ανορθόγραφος ή ό,τι άλλο......

Δημοσ.
Το top2

δεν μπορωωωωωω θα τρελαθώ !!!!! που ημουν ρε γ*μ*τ* και τα εχασα

δεν εχω ριξει τετοιο γελιο εδω και μηνες να σαι καλα ShAd0w_z0nE

Μολις διαβασα το top 1!!!!!! ΑΠΙΘΑΝΟ!!!! Διαβαστε το και θα καταλαβετε τι εννοω!!!!!!!

Δημοσ.

Εμένα με ενοχλούν περισότερο αυτοί που γράφουν ανορθόγραφα greeklish το θ το κάνουν 8, το ω, w, το ξ, j, το αι, e κλπ...

Δημοσ.

Η greeklish είναι open source γλωσσα και δεν εχει κανονες ορθογραφίας :shock:

Συνήθως βασίζεται στις ικανότητες του αναγνώστη να αποκωδικοποιεί ! :idea:

Ειναι μερικοι πάντως που γραφουν greeklish και δεν διαβάζονται με τίποτα

Δημοσ.
Έχεις απόλυτο δίκιο.

Εγώ γράφω το 10% με greklish . Προσπαθώ να γράφω ελληνικά για να μην τα ξεχάσω κιόλας γιατί μένω στο εξωτερικό. Κάνω πολλά ορθογραφικά λάθη , τα πιο πολλά τα διορθώνω με τον speller του browser

όταν γράφω με το χέρι όμως σπάνια κάνω ορθογραφικά λάθη

Αρα πιστεύω ότι φταίει το ότι γράφουμε με το πληκτρολόγιο.

Αμα θυμάστε στο σχολείο όταν έλεγε κάποιος "πως γράφεται η τάδε λέξη" του λέγαμε κάτσε να την γράψω και θα έρθει μόνη της η ορθογραφία.

Πάντως και εδώ που είμαι στην Γαλλία ,λένε τα ίδια για τους Γάλλους, το πως γράφουν στα chat , καμία σχέση με τα γαλλικά. χρησιμοποιούν κάτι σαν φωνητικό σύστημα , για παράδειγμα αντί que θα γράψει kè

Δηλαδή τα ίδια χάλια παντού !!

Με λένε μιχαλη και είμαι ανορθόγραφος!!! λοοολ

φίλε μου αν είσαι εξωτερικό θα σου συνιστούσα να συνεχίσεις να γράφεις οπου μπορείς στα ελληνικά. Εγώ έκανα 6-7 χρόνια Αγγλία και το χειρότερο είναι ότι ποτέ δεν είχα ελληνικά windows. Ακόμη και όταν γύρισα Ελλάδα κράτησα τα αγγλικά, και σπάνια χρειαζόταν να γράφο στα ελληνικά, πχ στο ινσομνια γράφο το 80% με γκρεεκλις. Δεν ήξερα καν πως μπαίνει ο τόνος όταν γράφεις στα ελληνικά.

Φαντάσου οτι βλέπω ταινίες στα αγγλικα χωρίς υπότιτλους και οτι δεν σκέφτομαι καν στο μυαλό μου για να μεταφράσω αυτά που ακούω. είναι σαν να ακούω στην μητρική μου γλώσσα. Είναι κάποια πράγματα που αλλάζουν στη ζωή σου και τις συνήθειες σου, πχ όταν προσγειωνόμουν Ελλάδα και έπαιρνα ταξί πήγαινα στη θέση του οδηγού και με κοιτούσε περίεργα ο ταξιτζής! Η όταν πας 1τη φορά Αγγλία κοιτάς ανάποδα στον δρόμο, σιγά σιγά συνηθίζεις και κοιτάς ανάποδα όταν έρχεσαι διακοπές στην Ελλάδα!

Στο μπλα πλα άρχισα να γράφω αναγκαστικά με ελληνικά και τοτε κατάλαβα οτι έχω καταντήσει ανορθόγραφος. Το ομολογώ και εντάξει ειναι λίγο ντροπιαστικο, αλλά ήταν και μια φυσική εξέλιξη απο την στιγμή που δεν έκανα τίποτα για να την αποφύγω. Αισθάνομαι σαν να ξανά μαθαίνω την ελληνική αλφάβητο. Εννοείται οτι δεν είμαι αμόρφωτος, και πανεπιστήμιο έβγαλα και μαστερ πήρα και δόξα το θεό δεν νομίζω να μη κόβει το μυαλό μου. Αλλά το φαινόμενο τον ανορθόγραφων χρηστών σίγουρα ισχύει και φταίνε τα γκρεεκλις και η παιδεία, αλλα είναι και μια κατηγόρια που έχει και ένα μικρό άλλοθι στο ότι απέχει από την χρήση ελληνικών περνώντας ένα μεγάλο διάστημα στο εξωτερικό.

anyway, άρχισα να χρησιμοποιώ το spellcheck και όσο παει συνηθίζω και θυμάμαι τις περισσότερες λέξεις σωστά. σαν να κάνω ενα reboot και να επαναφέρω restore point αλλά σιγά σιγά λολ!

Δημοσ.

κανόνες greeklish(κατά τη γνώμη μου)

ω,ο->ο

ει,οι,η,ι,υ->i

ψ->ps η y

ξ->3

θ->8

και τα υπόλοιπα σύμφωνα, αντίστοιχα με την αγγλική αλφάβητο

Και για όσους ενδιαφέρονται ένα χρήσιμο προγραμματάκι:

Μετατροπή Greeklish σε Greek

Δημοσ.
κανόνες greeklish(κατά τη γνώμη μου)

ει,οι,η,ι,υ->i

Μέγα λάθος. Εδώ γίνεται η σφαγή και η λατινικοποίηση των λέξεων. Δλδ αν έπρεπε την πεποίθηση π.χ. να τη γράφουμε pepi8isi ε μετά συνηθίζεις και άντε γεια! (sinithizis)... ;)

Δημοσ.
Μέγα λάθος. Εδώ γίνεται η σφαγή και η λατινικοποίηση των λέξεων. Δλδ αν έπρεπε την πεποίθηση π.χ. να τη γράφουμε pepi8isi ε μετά συνηθίζεις και άντε γεια! (sinithizis)... ;)

Συμφωνώ απόλυτα.Δεν είναι μέθοδος αυτή,γιατί έτσι ξεχνάμε πλήρως την ορθογραφία.....Τουλάχιστον το προγραμματάκι που προτείνει ο shadow είναι αρκετά καλή λύση,αλλά καλό είναι να δώσει άλλο link γιατί δεν κάνουμε εδώ μέσα ξεκάθαρη διαφήμιση άλλων forums......

ΟΚ shadow;Φιλικά στο λέω.....

Δημοσ.

Παιδια, οπως ειπωθηκε και πιο πριν, τα περισσοτερα γινονται λογο κεκτημενης ταχυτητας. Πολλες φορες εχω στα ποστς μου λεξεις που τις εχω γραψει περισσοτερες απο μια φορες, με διαφορετικο τροπο. Εχει τυχει να γραψω και το ειμαι - ειμε και αντι για "τις" να βαλω "της" κτλ. Αλλα ενταξει ρε παιδια, ετσι ειναι αυτα. Οταν θελω να γραψω και να προσεξω το κανω. Δεν με ενδιαφερει τοσο να προσεχω την ορθογραφια μου στα ποστς μου και δεν βαζω καν τονους. Και επειδη δεν ειμαι και κομπλεξικος, δεν χρησιμοποιω speller (καποιοι το κανουν για τον ευατο τους και καλα κανουν) μονο και μονο για να αποδυκνειω οτι ξερω ορθογραφια. Ξερω τι ξερω και ξερω τι δεν ξερω. Η αυτογνωσια μου αρκει.

Και για την ιστορια δεν θεωρω οτι ειμαι απο τους καλυτερους στην ορθογραφια, ειμαι απλα στα νορμαλ για αυτα που εχω σπουδασει και αυτα που εχω ασχοληθει.

Δημοσ.

Α!να πω και κατι που ειμαι σιγουρος οτι θα με λιθοβολήσετε? Ειμαι απο αυτους που θεωρουν τη ζωη πολυ μικρη για να ασχολουμαστε με τετοιους ρομαντισμους σχετικα με τις γλωσσες. Και να καταργηθει η ελληνικη γλωσσα και να μιλαμε αγγλικα, δεν νομιζω οτι θα με απασχολησει και ιδιαιτερα.

Δηλαδη πως να το πω? Σημασια εχει να συνεννοησε και να καταλαβαινεις τι σου λενε. Ε!σε οποια γλωσσα και να γινεται αυτο, δεν βλεπω καμμια διαφορα.

Μπορειτε να με βρισετε τωρα, ευχαριστω :P

Δημοσ.

Εγώ απλά κρίνω τα σχόλια που γίνονται επί του θέματος ανούσια συν του ότι έχουν συζητηθεί πολλές φορές σε άλλα topics.....

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...