Προς το περιεχόμενο

Grub error 25


trizoni

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Με τσακισε εντελως!

Ειχα Suse 9.3 και Debian 3.1 στο ενα PC και σε διαφορετικους δισκους. Το Suse 9.3 ηταν το πρωτο λειτουργικο (στον hda) και το Debian εκατσε στο αλλο σκληρο γραφοντας το Grub στο MBR και δουλευοντας καταρχην μια χαρα (εδω οφειλω να ομολογησω οτι μετα την εγκατασταση του Debian δεν αποπειραθηκα να εκκινησω το Suse παρολο που ο Grub μου εδινε την σχετικη επιλογη, κυριως λογω του οτι με ενδιεφερε να εξοικιωθω με το Debian).

Η τελευταια ενεργεια που θυμαμαι ηταν η εγκατασταση του Amsn στο Debian (μεσω apt-get install απο κονσολα) η οποια ηταν ομαλοτατη και το προγραμμα λειτουργησε αμεσως. Το τελευταιο shutdown ηταν φυσιολογικοτατο (μεσω του σχετικου GUI του Debian).

Την επομενη μερα αρχισε ο παραλογισμος!

Εκκινηση και....Grub error 25!

Αρχισω την αναζητηση στο google και βρισκω σχετικες αναφορες. Η μια (πιο ευκολη) που βρηκα πρωτη να δοκιμασω ηταν η επανεγκατασταση του Grub (μεσω grub --install /dev/hda) κανοντας rescue εκκινηση απο το CD του Debian. Εγω ομως δεν ειχα CD του Debian αλλα το DVD του LinuxFormat το οποιο δεν εδινε rescue επιλογη. Το εν λογω DVD ηταν liveCD για Knopixx 4.0 και DVD εγκαταστασης του Debian 3.1 (ολα αυτα εμφανιζονταν στο menu εκκινησης του DVD και εψαξα ολες τις επιλογες διχως να βρω rescue).

Ας δοκιμασω σκεφτομαι να κανω boot το Knopixx και να προσπαθησω να εγκαταστησω το Grub απο εκει. Το Knopixx φορτωσε κανονικα, αλλα...

1) δεν εβλεπε καθολου το σκληρο του Suse

2) εβλεπε ενα hdb (σκετο διχως partition) διχως καμμια προσβαση στο συστημα αρχειων του Debian.

Κλεινω το Knopixx και reboot! Αποτελεσμα? Το Grun error 25 εδωσε την θεση του σε Missing operating sustem!

Αντε σκεφτομαι να πεταξω το Suse (ουτως ή αλλως θα εβαζα αλλο απο επανω) και να δοκιμασω να ριξω επανω το kubuntu 6.06 μηπως αυτο γραψει κανενα boot loader ωστε να εκκινει κανονικα το συστημα και μετα θα δοκιμαζα να κανω τις ρυθμισεις ωστε να εκκινει και το Debian (εαν δεν το εβλεπε και δεν το ρυθμιζε απο μονο του). Το kubuntu εκκινει σε live και ξεκιναω την εγκατασταση απο το εικονιδιο install του KDE. Αρχιζει η διαδικασια εγκαταστασης και στο βημα για διαμερισμο του δισκου βλεπει εναν hda κενο και εναν hbd με την δομη που εχει (partitions Debian). Μου προτεινει να κανει εγκατασταση στο hdb, του λεω οχι και προτεινω το hda. Εκει σταματαει την εγκατασταση λεγοντας μου οτι ειναι αδυνατος ο διαμερισμος του δισκου διοτι δεν βρισκει partition table!

Η κατασταση παραμενει ως εχει...δηλαδη!

- Missing operating system οταν θελω να εκκινησω απο σκληρο

- Κανονικη εκκινηση μεσω liveCD αλλα δεν βλεπει ουτε hda αλλα ουτε το συστημα αρχειων του Debian (βλεπει μονο ενα hdb).

 

Πριν πεταξω τους σκληρους (κυριως τον hda) ειπα μηπως εχετε καμια ιδεα. Ουτως ή αλλως το εν λογω PC ειναι για πειραματα, δεν εχει δεδομενα επανω, οποτε καθε αποπειρα δεν εγκυμονει κινδυνους!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Άσχημα νέα :-(

>
25 : Disk read error
    This error is returned if there is a disk read error when trying to
    probe or read data from a particular disk.

Μάλλον τα 'φτυσε ο δίσκος σου ή ο controller ή οι καλωδιοταινίες.

  • Κοίτα καλά τα μηνύματα κατά την εκκίνηση του knoppix μπας και δεις τίποτα ενδιαφέρον σχετικά με τους δίσκους ή τον controller.
  • Δοκίμασε να αλλάξεις καλωδιοταινίες ή έστω να τις βάλεις και να τις ξαναβάλεις.
  • Δοκίμασε να βάλεις τους δίσκους σε άλλο μηχάνημα.
  • Αν τελικά βλέπει τους δίσκους, κάνε boot με κάποιο livecd (π.χ. System Rescue CD και τρέξε ένα badblocks. Δοκίμασε επίσης ένα fdisk -l και δες τι partition tables έχει δει.

Καλή τύχη!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ έχω έναν δίσκο Maxtor 40 Gb που μου δημιουργεί διάφορα τρελά. Όποιο πρόγραμμα και αν έχω δοκιμάσει για την επιφάνεια δεδομένων του δίσκου δεν βρίσκει τίποτε. Τα μόνα λάθη που έχω αναφέρονται από το S.M.A.R.T. Linux σε αυτόν τον δίσκο δεν κατάφερα να βάλω, μόνο win. Ο δίσκος αυτός λοιπόν μερικές φορές εξαφανίζεται! Ούτε το bios τον βλέπει. Αυτό που πρέπει να κάνω είναι να αποσυνδέσω τον σκληρό και να τον ξαναβάλω και επανέρχεται. Δοκίμασε και με το smartmontools να δεις αν το S.M.A.R.T. αναφέρει λάθη.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ως τελευταια λύση,κ αν δεν βαριέσαι,εγώ θα σου έλεγα να κάνεις φορμάτ σε ολους τους δίσκους αυτού του pc,κ ξανά εγκατάσταση τα πάντα με προσοχή.Τουλάχιστον αυτό θα έκανα εγώ.Κ γω με τον grub παλέυω αυτές τισ μέρες.Από grub shell θελω να βάλω τον grub σε root partition.Δίνω root (hd0,0),μετα setup (hd0).Μέχρι εδω όλα καλά,ο grub εχει μπει κανονικα,πατάω μετα reboot κ κολλάει εκεί.κάνω με το κουμπάκι reset το pc κ δεν βλέπει καθόλου grub,μπαίνει κατευθείαν στα παραθύρια.Ως εκ τούτου θα ξαναεγκαταστήσω την διανομή(freespire) γιατι βαρέθηκα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λοιπον παιδια εν ταχει οι εξελιξεις....

Αλλαξα την θεση των δυο σκληρων (εκανα master τον παλιο hdb που ειχε το Debian και slave τον αλλο). Εκανα boot με το knoppix και δοκιμασα την εγκατασταση του grub μεσω grub --install /dev/hda (αφου ο δισκος με το Debian φαινοταν πλεον ως hda). Ανοιξε το grub shell και εδωσα root (hd0,5) και setup (hd0). Να σημειωσω οτι το root του Debian ηταν στο /dev/dha6 εξου και το root (hd0,5).

Εκανα επανεκκινηση και εμφανιστηκε ενας πολυ οραιος Grub!!!!!!

Ομως εδω θελω λιγη βοηθεια καθοσον δεν εχω πολυδουλεψει με knoppix και δεν ξερω πως γινεται το εξης:

Ο Grub εγκατασταθηκε με τις παλιες επιλογες του οποτε ψαχνει να βρει το Debian στο /dev/hdb6 και το SuSE στο /dev/hda1. Ομως αυτα πρεπει να τα αλλαξω ωστε να ανταποκρινονται στην νεα μορφη. Οποτε εκτιμω οτι πρεπει να επεμβω στο menu.lst και να αλλαξω εκει τις καταχωρησεις απο hd1,5 σε hd0,5 (για το Debian) και σε hd1,0 απο dh0,0 (για το SuSE).

Δυστυχως ομως ο root του knoppix δεν εχει προσβαση στο αρχειο menu.lst οποτε η διορθωση του μεσω vi αποτυγχανει με μυνημα read only file οταν παω να κανω αποθηκευση (:w!).

Πως μπορω να αλλαξω ενα αρχειο μεσω knoppix (στην συγκεκριμενη περιπτωση το menu.lst)?

 

 

Εγώ έχω έναν δίσκο Maxtor 40 Gb που μου δημιουργεί διάφορα τρελά

Και εμενα firewalker Maxtor ειναι ο καταραμενος που χτυπησε. Και να φανταστεις οτι δεν ειναι και ιδιαιτερα ταλαιπωρημενος. Δυο εγκαταστασεις εχει φαει ολες κι ολες. Αντιθετως ο αλλος (WD) εχει καταταλαιπωρηθει με δεκαδες εγκαταστασεις διαφορων διανομων και δουλευει μια χαρα!

 

Ως τελευταια λύση,κ αν δεν βαριέσαι,εγώ θα σου έλεγα να κάνεις φορμάτ σε ολους τους δίσκους αυτού του pc,κ ξανά εγκατάσταση τα πάντα με προσοχή

Dealer μακαρι να μπορουσα ως εσχατη των λυσεων να κανω format. Θα το απεφευγα βεβαια μεχρι να φαω τα λυσακα μου ωστε να καταλαβω τι φταιει αλλα θα ειχα μια εσχατη επιλογη να σωσω τον σκληρο. Αλλα οταν δεν διαβαζει partition table τι format να κανεις? Ειναι σαν να μην υπαρχει καν σκληρος!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δυστυχως ομως ο root του knoppix δεν εχει προσβαση στο αρχειο menu.lst οποτε η διορθωση του μεσω vi αποτυγχανει με μυνημα read only file οταν παω να κανω αποθηκευση (:w!).

Λογικά πρέπει να κάνεις read-write mount το / partition που έχεις το Debian (ο μή "χαλασμένος" σκληρός), μετά να δώσεις chroot και μετά να προσπαθήσεις να εγκαταστήσεις το grub.π.χ Από knoppix

>
# mkdir /root/debian
# mount /dev/hdaX /root/debian
# chroot /root/debian
# grub......

Νομίζω το default είναι read-write και όχι read-only. Επίσης αν είναι ήδη mounted read-only θα πρέπει να κάνεις umount πρώτα.

Αλήθεια η fdisk -l /dev/hdb δεν εμφανίζει κανένα partition;

Η λύση του format των πάντων dealer δε θα βοηθούσε και πολύ.

 

Πάντως το system rescue cd που προτείνει ο apoikos είναι πολύ καλό εργαλείο. Με έχει σώσει πάμπολλες φορές. badblocks δοκίμασες;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Capthookb σε ευχαριστω για τις πληροφοριες αναφορικα με το knoppix. Εχεις δικιο λογικα επρεπε να κανω umount και mount. Ομως τις διορθωσεις στο menu.lst τις εκανα τελικα με το Slax που μπαινοντας σαν root στην εκκινηση εδωσε την δυνατοτητα τροποποιησης διχως προβληματα.

Το νεο ερωτημα ειναι εαν οι τροποποιησεις στο menu.lst ειναι αρκετες διοτι το debian δεν ολοκληρωσε την εκκινηση βγαζοντας kernel panic (ο grub ομως εμφανιστηκε κανονικα).

 

Αναφορικα με το fdisk -l δεν εμφανιζει τιποτα απολυτως. Η cfisk /dev/hdb δινει wrong disk οποτε προφανως ο Maxtor ειναι για πεταμα.

Το rescue cd που προτεινε ο apoikos το κατεβαζω τωρα.

 

Ενα σχολιο σχετικα με τα live cd. Το knoppix (για να απαντησω και στο ερωτημα του apoikoy) δεν εβγαλε κανενα απολυτως μηνυμα για προβλημα στον hdb κατα την εκκινηση του, αντιθετως με το Slax που δεν προλαβαινα να διαβαζω αναφορες για badblocks και I/O errors στο hdb. Ακομα μια απογοητευση απο το knoppix που τελικα ειναι μια πολυ καλη διανομη για demonstration σε υποψηφιους linux new users αλλα μεχρι εκει!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...