Προς το περιεχόμενο

Πρόβλημα με underclocking (dividers) μνήμης....

vpateri

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους

Θα ήθελα να σε ρωτήσω μήπως έχετε λύση στο περίεργο πρόβλημα με το σύστημά μου.

Εκανα πρόσφατα αναβάθμιση στο cpu από Athlon64 3000+ σε Opteron 146 (939)

Hθελα να ξεκινήσω από τις μνήμες μου που δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο (Kingston KVR400C25 - 2X512mb, 2.5-3-3-8. Κατάφερα να τις δουλέψω σε 1:1 στα 237mhz με 2,85V (2T).

Μετά ήθελα να τερματήσω την cpu. Κάθε φορά όμως που βάζω divider στο bios για τη μνήμη κολλάει εκεί που μετράει την ποσότητα της μνήμης. (καμιά φορά και λίγο παρακάτω αλλά μέχρι εκεί).

Ούτε insert Πιάνει - μόνο clear Cmos με jumper

Οταν επενέρχονται τα default (200mhz) όλα ρολόι.

Οτι και να αλλάξω (ΗΤ link, CPU multi σε χαμηλότερες τιμές) πάντα ποστάρει κανονικά, κάθε φορά που αλλάζω divider (183/166/133/100) κολλάει για τα καλά...

Οι μνήμες βέβαια δουλέυουν πάντα στο πολύ χαλαρό 2Τ, αλλά οποιαδήποτε ΜΕΙΩΣΗ συνοδέυεται με ένα ωραιότατο clear CMOS....

Το m/b είναι το MSI K8N Neo2 Platinum και μου κάνει εντύπωση γιατί προσωπικά με το παλιό cpu (Athlon64 3000+) δεν είχα ποτέ πρόβλημα με τους dividers. Πάντα μιλάμε για την ίδια μνήμη και όχι μόνο. Το μόνο που άλλαξε ήταν το cpu.

Επίσης για κάποιον χαζό λόγο flashara το bios στο v1.C3 MOD Standard Edition by Sideeffect με το που έβαλα τον opteron χωρίς να τον δοκιμάσω πρώτα με το παλιό. (και τώρα δε θυμάμαι ποιο είχα.)

Στη συνέχεια γύρισα στο official v1.8 από τη μαμά MSI με τα ίδια αποτελέσματα.

Γνωρίζετε αν υφίσταται κάποιο θέμα με τους opteron και τα award bioses?

Ειλικρινά δε θέλω να σας πρήξω αλλά δεδομένου ότι τουλάχιστον με κάτι τόσο απλό όσο η μείωση (όχι αύξηση της ταχύτητας των μνημών) δεν αντιμετώπισα ποτέ πρόβλημα δεν ξέρω που να κοιτάξω για τη λύση.

Το ίδιο πάντως γίνεται και όταν ορίζω dividers από ένα προγραμματάκι μέσα από τα windows.

Κολλάει μόνο που γλυτώνω το clear CMOS.

Anyway έγινα κουραστικός γιατί αν το σκεφτείτε φαίνεται ότι αντιμετωπίζω πρόβλημα στο underclocking των μνημών και όχι στο οverclocking τους.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας

Βασίλης

Τελικά μετά από πειράματα το συμπέρασμα έχει ως εξής:

Πήρα από φίλο όμοιο επεξεργαστή με τον παλιό μου (3000+) για να αποκλείσω πρόβλημα στο bios. Μια χαρά δέχεται τους διαιρέτες ο παλιός.

Δεν είναι bios, ξαναβάζω τον καινούριο.

Αν βάλω τα 2 dimm μνήμης στα slot 1+3 θα δουλέψουν σύμφωνα με το manual του m/b στα 333. (επειδή είναι double sided), χωρίς να πειράξω διαιρέτες στο bios. Το αποτέλεσμα ήταν πάλι να μην περνάει τον έλεγχο της μνήμης (κάτι συμβαίνει)

Αν τώρα μείνω με ένα dimm οπότε πλέον θα είναι single channel στα 400, έγινε το θαύμα. Bootarei κανονικά και επιτέλους αλλάζω τους καταραμένους διαιρέτες.

Δεν καταλαβαίνω τίποτα. Υπάρχει θέμα με τον opteron 146 ότι για να δουλέψει η μνήμη dual channel θα πρέπει να είναι αυστηρά στα 400=2*200? Αν ναι για ποιο λόγο?

Είναι θέμα των συγκεκριμένων ζευγαριών μου?

Υπάρχει περίπτωση να δουλέψει dual channel με διαιρέτες με άλλη μνήμη?

Αν υπάρχει όντως θέμα θα βρω ένα dimm 1gb να κάνω τη δουλεία μου.

Το γεγονός ότι θα δουλέυω πλέον σε single channel είναι τραγικό?Αξίζει γενικά? Δηλαδή opteron default με dual channel μνήμη ή Opteron όσο πάει με single channel μνήμη? (εφόσον είναι γενικό "πρόβλημα" των opteron και δε λύνεται με την αγορά άλλων ζευγών)

Ευχαριστώ και πάλι αλλά τόσο καιρό που προσπαθώ να ενημερωθώ δε θυμάμαι να είχα συναντήσει παρόμοια αναφορά!

Δημοσ.
Καλησπέρα σε όλους

Θα ήθελα να σε ρωτήσω μήπως έχετε λύση στο περίεργο πρόβλημα με το σύστημά μου.

Εκανα πρόσφατα αναβάθμιση στο cpu από Athlon64 3000+ σε Opteron 146 (939)

Hθελα να ξεκινήσω από τις μνήμες μου που δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο (Kingston KVR400C25 - 2X512mb, 2.5-3-3-8. Κατάφερα να τις δουλέψω σε 1:1 στα 237mhz με 2,85V (2T).

Μετά ήθελα να τερματήσω την cpu. Κάθε φορά όμως που βάζω divider στο bios για τη μνήμη κολλάει εκεί που μετράει την ποσότητα της μνήμης. (καμιά φορά και λίγο παρακάτω αλλά μέχρι εκεί).

Ούτε insert Πιάνει - μόνο clear Cmos με jumper

Οταν επενέρχονται τα default (200mhz) όλα ρολόι.

Οτι και να αλλάξω (ΗΤ link, CPU multi σε χαμηλότερες τιμές) πάντα ποστάρει κανονικά, κάθε φορά που αλλάζω divider (183/166/133/100) κολλάει για τα καλά...

Οι μνήμες βέβαια δουλέυουν πάντα στο πολύ χαλαρό 2Τ, αλλά οποιαδήποτε ΜΕΙΩΣΗ συνοδέυεται με ένα ωραιότατο clear CMOS....

Το m/b είναι το MSI K8N Neo2 Platinum και μου κάνει εντύπωση γιατί προσωπικά με το παλιό cpu (Athlon64 3000+) δεν είχα ποτέ πρόβλημα με τους dividers. Πάντα μιλάμε για την ίδια μνήμη και όχι μόνο. Το μόνο που άλλαξε ήταν το cpu.

Επίσης για κάποιον χαζό λόγο flashara το bios στο v1.C3 MOD Standard Edition by Sideeffect με το που έβαλα τον opteron χωρίς να τον δοκιμάσω πρώτα με το παλιό. (και τώρα δε θυμάμαι ποιο είχα.)

Στη συνέχεια γύρισα στο official v1.8 από τη μαμά MSI με τα ίδια αποτελέσματα.

Γνωρίζετε αν υφίσταται κάποιο θέμα με τους opteron και τα award bioses?

Ειλικρινά δε θέλω να σας πρήξω αλλά δεδομένου ότι τουλάχιστον με κάτι τόσο απλό όσο η μείωση (όχι αύξηση της ταχύτητας των μνημών) δεν αντιμετώπισα ποτέ πρόβλημα δεν ξέρω που να κοιτάξω για τη λύση.

Το ίδιο πάντως γίνεται και όταν ορίζω dividers από ένα προγραμματάκι μέσα από τα windows.

Κολλάει μόνο που γλυτώνω το clear CMOS.

Anyway έγινα κουραστικός γιατί αν το σκεφτείτε φαίνεται ότι αντιμετωπίζω πρόβλημα στο underclocking των μνημών και όχι στο οverclocking τους.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας

Βασίλης

Τελικά μετά από πειράματα το συμπέρασμα έχει ως εξής:

Πήρα από φίλο όμοιο επεξεργαστή με τον παλιό μου (3000+) για να αποκλείσω πρόβλημα στο bios. Μια χαρά δέχεται τους διαιρέτες ο παλιός.

Δεν είναι bios, ξαναβάζω τον καινούριο.

Αν βάλω τα 2 dimm μνήμης στα slot 1+3 θα δουλέψουν σύμφωνα με το manual του m/b στα 333. (επειδή είναι double sided), χωρίς να πειράξω διαιρέτες στο bios. Το αποτέλεσμα ήταν πάλι να μην περνάει τον έλεγχο της μνήμης (κάτι συμβαίνει)

Αν τώρα μείνω με ένα dimm οπότε πλέον θα είναι single channel στα 400, έγινε το θαύμα. Bootarei κανονικά και επιτέλους αλλάζω τους καταραμένους διαιρέτες.

Δεν καταλαβαίνω τίποτα. Υπάρχει θέμα με τον opteron 146 ότι για να δουλέψει η μνήμη dual channel θα πρέπει να είναι αυστηρά στα 400=2*200? Αν ναι για ποιο λόγο?

Είναι θέμα των συγκεκριμένων ζευγαριών μου?

Υπάρχει περίπτωση να δουλέψει dual channel με διαιρέτες με άλλη μνήμη?

Αν υπάρχει όντως θέμα θα βρω ένα dimm 1gb να κάνω τη δουλεία μου.

Το γεγονός ότι θα δουλέυω πλέον σε single channel είναι τραγικό?Αξίζει γενικά? Δηλαδή opteron default με dual channel μνήμη ή Opteron όσο πάει με single channel μνήμη? (εφόσον είναι γενικό "πρόβλημα" των opteron και δε λύνεται με την αγορά άλλων ζευγών)

Ευχαριστώ και πάλι αλλά τόσο καιρό που προσπαθώ να ενημερωθώ δε θυμάμαι να είχα συναντήσει παρόμοια αναφορά!

Δεν τίθεται θέμα επεξεργαστή + motherboard.

Όπως σου είπα και στο PM, μια χαρά δουλεύανε οι διαιρέτες, και οι μνήμες σε Dual Channel φυσικά, και αρκετά πάνω από τα DDR400, με τον Opteron και την MSI K8N Neo2 Platinum.

Άλλωστε αν ψάξεις στο google για τα reviews που είχα κάνει με την μητρική αυτή μαζί με τον Opteron, θα δείς validations και online results με διάφορα ζευγάρια μνήμες, με διαιρέτες κανονικότατα.

Μέχρι τώρα δεν μας είπες τι μνήμες έχεις, και τι settings βάζεις στο Cell Menu.

Επίσης δοκίμασε το παραπάνω trick:

Ενώ είσαι μέσα στο Cell Menu πάτα Shift έπειτα F2, έπειτα Alt, έπειτα F3.

Στο Drive Strength βάλε Weak.

NV/ATi Speed Up = Disabled.

Δημοσ.

Οι μνήμες όπως ανέφερα παραπάνω είναι Kingston KVR400C25 σε κιτ 1GB (2X512) double sided.

Οι ρυθμίσεις στο bios (Cell Menu) έχουν ως εξής:

High performance mod: manual

Aggresive timing: disabled

Dynamic overclocking: disabled

NA/ATI Speed up: disabled

Dram drive strength: weak

HT Frequency: 5X (χωρίς enter όταν το αλλάζω)

Cool 'n' quiet: disabled

Adjust CPU ratio: start up (δοκίμασα και 10Χ)

Adjust CPU FSB Fequency: 200

Adjust AGP Frequency:66 (δοκίμασα και 67)

Adjust CPU vid: start up

CPU voltage: by CPU vid

memory voltage: auto

AGP voltage: 1.50V

εννοείται το AGP fast write: disabled

ο σκληρός στο SATA3

και τα dimm στις θέσεις 1+2

Dram Configuration

Timing mode: manual

Memclock index value: 166 (δοκίμασα και 133/100)

CAS latency: 2.5

Min Ras: auto

Ras to cas: auto

Row precharge: auto

Bottom of 32bit: [EO] - αυτό δεν ξέρω τι είναι το άφησα default

1Τ/2Τ memory timing: 1T

S/W memory hole remapping: disabled- αυτό δεν ξέρω τι είναι το άφησα default

H/W memory hole remapping: disabled- αυτό δεν ξέρω τι είναι το άφησα default

Το πρόβλημα είναι ότι κάνει boot μόνο όταν το Memclock index value είναι 200.

Σε καμία άλλη τιμή (μικρότερη) δεν ξεκινάει.

Απλά είναι παράξενο γιατί και θέμα timings να ήταν δεν θα πρεπε να χε πρόβλημα σε μικρότερο χρονισμό.

Οταν το Memclock index value είναι διαφορετικό του 200 (πχ 166 ή 133) τότε μόνο σε 2 περιπτώσεις ξεκινάει (χωρίς καμία αλλαγή στις παραπάνω ρυθμίσεις):

α) όταν βγάλω το 2ο dimm και το αναγκάσω να δουλέψει single channel με 512mb

B) όταν βγεί ο opteron και μπει ένας Athlon64 3000+ (αυτόν βρήκα πρόχειρο)

Μάλιστα και στις 2 αυτές περιπτώσεις δεν απαιτείται clear CMOS. Με το που βγάλω δηλαδή το ένα dimm ή αλλάξω CPU χωρίς καν να μπω στο bios ξεκινάει μια χαρά.

Επίσης όταν το Memclock index value είναι 200 και ξεκινάω το overclocking απο το bios μέχρι τα 240mhz που τερματίζουν οι μνήμες σε 1:1 (αφού δεν μπορώ να ορίσω divider) δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και το boot γίνεται κανονικά.

Το post έχει σαν σκοπό αν αξίζει να πάω για 1dimm 1Gb και να το δουλέψω σε single channel ή αξίζει να το ψάξω λίγο ακόμα.

Κάποιος που πρότεινε να αγοράσω μόνο 512mb οπότε ίσως το αναγκάσω και πάλι να δουλέψει σε single channel μόνο που δεν είναι σίγουρο γιατί το manual του m/b δεν αναφέρει συνδυασμούς για 3 dimm.

Απλά θα γλυτώσω τη διαδικασία να βρω αγοραστή για τα 2 dimm των 512.

Αν κάποιος μου πει ότι τελικά η διαφορά δεν είναι τόσο αισθητή από dual σε single channel δεν το σκέφτομαι καθόλου.

Δεν θέλω να το ψάξω άλλο.

Το σίγουρο είναι ότι μεταξύ Οι μνήμες όπως ανέφερα παραπάνω είναι Kingston KVR400C25 σε κιτ 1GB (2X512) double sided.

Οι ρυθμίσεις στο bios (Cell Menu) έχουν ως εξής:

High performance mod: manual

Aggresive timing: disabled

Dynamic overclocking: disabled

NA/ATI Speed up: disabled

Dram drive strength: weak

HT Frequency: 5X (χωρίς enter όταν το αλλάζω)

Cool 'n' quiet: disabled

Adjust CPU ratio: start up (δοκίμασα και 10Χ)

Adjust CPU FSB Fequency: 200

Adjust AGP Frequency:66 (δοκίμασα και 67)

Adjust CPU vid: start up

CPU voltage: by CPU vid

memory voltage: auto

AGP voltage: 1.50V

εννοείται το AGP fast write: disabled

ο σκληρός στο SATA3

και τα dimm στις θέσεις 1+2

Dram Configuration

Timing mode: manual

Memclock index value: 166 (δοκίμασα και 133/100)

CAS latency: 2.5

Min Ras: auto

Ras to cas: auto

Row precharge: auto

Bottom of 32bit: [EO] - αυτό δεν ξέρω τι είναι το άφησα default

1Τ/2Τ memory timing: 1T

S/W memory hole remapping: disabled- αυτό δεν ξέρω τι είναι το άφησα default

H/W memory hole remapping: disabled- αυτό δεν ξέρω τι είναι το άφησα default

Το πρόβλημα είναι ότι κάνει boot μόνο όταν το Memclock index value είναι 200.

Σε καμία άλλη τιμή (μικρότερη) δεν ξεκινάει.

Απλά είναι παράξενο γιατί και θέμα timings να ήταν δεν θα πρεπε να χε πρόβλημα σε μικρότερο χρονισμό.

Οταν το Memclock index value είναι διαφορετικό του 200 (πχ 166 ή 133) τότε μόνο σε 2 περιπτώσεις ξεκινάει (χωρίς καμία αλλαγή στις παραπάνω ρυθμίσεις):

α) όταν βγάλω το 2ο dimm και το αναγκάσω να δουλέψει single channel με 512mb

B) όταν βγεί ο opteron και μπει ένας Athlon64 3000+ (αυτόν βρήκα πρόχειρο)

Μάλιστα και στις 2 αυτές περιπτώσεις δεν απαιτείται clear CMOS. Με το που βγάλω δηλαδή το ένα dimm ή αλλάξω CPU χωρίς καν να μπω στο bios ξεκινάει μια χαρά. Πάνω ναι κάτω όχι δηλαδή.

Επίσης όταν το Memclock index value είναι 200 και ξεκινάω το overclocking απο το bios μέχρι τα 240mhz που τερματίζουν οι μνήμες σε 1:1 (αφού δεν μπορώ να ορίσω divider) δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και το boot γίνεται κανονικά.

Το post έχει σαν σκοπό αν αξίζει να πάω για 1dimm 1Gb και να το δουλέψω σε single channel ή αξίζει να το ψάξω λίγο ακόμα.

Κάποιος που πρότεινε να αγοράσω μόνο 512mb οπότε ίσως το αναγκάσω και πάλι να δουλέψει σε single channel μόνο που δεν είναι σίγουρο γιατί το manual του m/b δεν αναφέρει συνδυασμούς για 3 dimm.

Απλά θα γλυτώσω τη διαδικασία να βρω αγοραστή για τα 2 dimm των 512.

Αν κάποιος μου πει ότι τελικά η διαφορά δεν είναι τόσο αισθητή από dual σε single channel δεν το σκέφτομαι καθόλου.

Δεν θέλω να το ψάξω άλλο.

Το σίγουρο είναι ότι μεταξύ των @2850 (stock air, 1.47v) που ποστάρω τώρα με το souper αυτό κομμάτι του opteron (thanks bill!) se single channel δε νομίζω να προτιμήσω τα @2400 σε dual channel, για την ίδια ποσότητα μνήμης (διορθώστε με αν κάνω λάθος).

Δημοσ.

Λοιπόν, επειδή αυτό βρωμάει υπερβολικά BIOS bug ( σε κόλλημα στύλ DFI, που έπειτα από καμιά 10αριά διαδοχικά BIOS Flash + Clear CMOS θα ξεκολλήσει :D ).

Πρωτού πας για BIOS Hunting, κάνε την παρακάτω δοκιμή.

Κατέβασε το A64 Tweaker v0.30 ( search google ) bootαρε με τις 2 μνήμες ( με το Max Memclock @ 200 αφού μόνο εκεί μπουτάρει ).

Μπες Windows, άνοιξε το A64 Tweaker, και άλλαξε από εκεί τον διαιρέτη στις RAM [ κάτω δεξιά το τελευταίο option είναι αν θυμάμαι καλά ].

Αν από εκεί δουλέψει κανονικά, όπως κατάλαβες είναι θέμα BIOS.

[ τώρα το πως και το γιατί, αφού το BIOS v1.80 είμαι σχεδόν 100% σίγουρος ήταν αυτό που χρησιμοποιούσα εγω απροβλημάτιστα ]

Δημοσ.

Δυστυχώς ούτε αυτό πιάνει. Το έχω δοκιμάσει με το Α64 Tweker και A64 info (παρόμοια και τα 2) χωρίς αποτέλεσμα.

Αρα μάλλον πάω για ψάξιμο bios

Tnanks και πάλι!

Δημοσ.

Τελικά βρέθηκε το πρόβλημα και το αναφέρω μήπως και κάποιος άλλος αντιμετωπίσει δυσκολία με τους διαιρέτες.

Το πρόβλημα εντωπίστηκε στο bios. Κάθε φορά που έκανα update, το έκανα μόνο στο main block. To boot block και dmi block τα άφηνα ως έχουν.

Οταν μια φορά έκανα erase και reprogramming όλο το bios δεν είχα πια πρόβλημα

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...