Προς το περιεχόμενο

Θετικές VS Θεωρητικές Επιστήμες

Kandinsky

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλά τα θετικά μαθήματα αλλά πιστεύω οτι η πραγματική καλλιέργεια του ανθρώπου έρχεται με τα μαθήματα γλώσσας, τη φιλοσοφία, κλπ.

Πράγματα δλδ που όπως βλέπουμε θεωρούνται ξεπερασμένα διότι όπως ειπα προηγουμένως, η γενιά του dvd πώς διάολο θα μάθει να μιλάει και να συνεννοείται οταν όλη η ζωή της είναι μπροστά σε μια οθόνη? Πώς θα μάθει τί ειπαν χιλιάδες χρόνια πριν οι φιλόσοφοι και τί έχουν γράψει οι κορυφαίοι συγγραφεις του ανθρώπινου γένους ώστε να ανοίξει λίγο τους ορίζοντες της αν τα μόνα βιβλία που έχει δει είναι το MAX και το NITRO? Αντε να κάτσεις να δείξεις και να εξηγήσεις σε κάποιον που ούτε τον Ιούλιο Βερν δεν ξέρει το "cogito ergo sum". Θα σε κοιτάξει και θα σου πει "ε και? χέστηκα. Έκατσε να τα γράψει όλα αυτά για να δείξει οτι υπάρχει? τόσο μαλάκας είναι?"

Αγαπητά παιδιά σας συμβουλεύω να ασχοληθείτε μόνοι σας για την καλλιέργεια σας μια και κανείς δεν θα το κάνει για σας. Πάρτε ένα βιβλίο, δείτε τί έχει να προσφέρει η παγκόσμια σοφία στον άνθρωπο και αφήστε για λίγο τα φόρα και τα greeklish. Θα χτυπάτε το κεφάλι σας στον τοίχο κάποτε όχι για τίποτε άλλο αλλά για ότι τα παιδιά σας θα είναι τρισχειρότερα και θα συνεννοούνται μόνο με γρυλίσματα.

• Απαντ. 137
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Αγαπητά παιδιά σας συμβουλεύω να ασχοληθείτε μόνοι σας για την καλλιέργεια σας μια και κανείς δεν θα το κάνει για σας. Πάρτε ένα βιβλίο, δείτε τί έχει να προσφέρει η παγκόσμια σοφία στον άνθρωπο και αφήστε για λίγο τα φόρα και τα greeklish. Θα χτυπάτε το κεφάλι σας στον τοίχο κάποτε όχι για τίποτε άλλο αλλά για ότι τα παιδιά σας θα είναι τρισχειρότερα και θα συνεννοούνται μόνο με γρυλίσματα.

Λοιπόν,άσχετα από τις αψιμαχίες μας κατά καιρούς στο forum,νοιώθω ότι οφείλω να σου πω ένα μπράβο για αυτή σου τη τοποθέτηση...Ναι λοιπόν,έχουμε κολλήσει πολλοί από εμάς εδώ μέσα σε μια οθόνη και έχουμε χάσει το πραγματικό νόημα της ζωής,τις βόλτες,την κοντινή επικοινωνία με συνανθρώπους μας κλπ......Σε λίγο καιρό,όπως λες Kandinsky,δεν θα μπορούμε ούτε να μιλήσουμε σωστά την ελληνική γλώσσα και να συννενοηθούμε με τους συνανθρώπους μας.Ήδη εγώ προσωπικά νοιώθω ότι έχασα αρκετές ώρες εδώ μέσα για βλακείες φέτος και γι αυτό αποφάσισα να ασχολούμαι από εδώ και πέρα μόνο για να λύνω απορίες μου ή να βοηθάω κάποιους καθ'ότι οι συζητήσεις "περί ανέμων και υδάτων" δεν οδηγούν πουθενά.Και προτείνω σε όλους σας να κάνετε το ίδιο.

Καλό απόγευμα σε όλους σας. :)

ΥΣ:δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα με όποιους γράφουν σε greeklish(εξάλλου και εγώ χρησιμοποιώ μερικές φορές για διευκόλυνση).Απλά είπα τη γνώμη μου.

ΥΣ2:όποιοι θέλετε μπορείτε να ανοίξετε σαμπάνιες για την,εν μέρει,αποχώρηση μου από το forum σας.....:mrgreen:

Δημοσ.
Καλά τα θετικά μαθήματα αλλά πιστεύω οτι η πραγματική καλλιέργεια του ανθρώπου έρχεται με τα μαθήματα γλώσσας, τη φιλοσοφία, κλπ.

Αυτή την διάκριση ποτέ δεν την κατάλαβα. Γιατί θεωρούμε οτι το "cogito..." είναι θαύμα διανόησης, ενώ η γενική σχετικότητα ή η απροσδιοριστία μια απλή επιστημονική διατύπωση. Και μόνο οτι ένας "θετικός" άνθρωπος καταλαβαίνει φιλοσοφία , ενώ ενας "θεωρητικός" δεν καταλαβαίνει γρί μαθηματικά , δεν είναι απόδειξη οτι αυτή η διάκριση είναι χαζή;

Δεν διαφωνώ δηλαδή οτι χρειάζονται τα αρχαία, αλλά και δυο ώρες μαθηματικά φυσική και χημεία είναι υπερβολικά λίγα. Μετά μας φαίνεται περίεργο που ο κόσμος πιστεύει στην κούφια γή και στις λοιπές μπουρδες.

Πράγματα δλδ που όπως βλέπουμε θεωρούνται ξεπερασμένα διότι όπως ειπα προηγουμένως, η γενιά του dvd πώς διάολο θα μάθει να μιλάει και να συνεννοείται οταν όλη η ζωή της είναι μπροστά σε μια οθόνη? Πώς θα μάθει τί ειπαν χιλιάδες χρόνια πριν οι φιλόσοφοι και τί έχουν γράψει οι κορυφαίοι συγγραφεις του ανθρώπινου γένους ώστε να ανοίξει λίγο τους ορίζοντες της αν τα μόνα βιβλία που έχει δει είναι το MAX και το NITRO? Αντε να κάτσεις να δείξεις και να εξηγήσεις σε κάποιον που ούτε τον Ιούλιο Βερν δεν ξέρει το "cogito ergo sum". Θα σε κοιτάξει και θα σου πει "ε και? χέστηκα. Έκατσε να τα γράψει όλα αυτά για να δείξει οτι υπάρχει? τόσο μαλάκας είναι?"

Πριν 30 χρόνια αν δεν είχες πολλά λεφτά, πρόσβαση στην πληροφορία δεν είχες. Σήμερα , με 15 ευρώ τον μήνα είναι όλα στα πόδια σου. Μπορείς να μου εξήγησεις πως επηρεάζει το DVD και η οθόνη το γεγονός οτι το NITRO είναι σαφώς ευκολότερο ανάγνωσμα απο τις αρχαίες τραγωδίες;

Δημοσ.
Κοιταξτε ποσο εξυπνοι ειναι οι ανθρωποι που μας κυβερνανε!

Ξερουν οτι: 1) οτι το 70% των παιδιων πανε τεχνολογικη&θετικη...

2) Οτι για να γραψεις μαθηματικα και φυσικη στις πανελληνιες πρεπει στην 1η λυκειου να μαθεις καλα μαθηματικα και φυσικη γιατι χρειαζονται!!

ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ:Πανε και βαζουν 2 ωρες μαθηματικα, 2 ωρες φυσικη ΚΑΙ 6 ΩΡΕΣ ΑΡΧΑΙΑ.........

Με συγχωρειτε, αλλα αυτο δεν λεγεται ηλιθιοτητα..... Λεγεται Η ΜΑΛΑΚΙΑ ΣΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ (για να μην πω στον κυβο..)

Ενδεικτικα για την πλακα μου εκανα περισυ εναν υπολογισμο ποσες ωρες εχασα ΜΟΝΟ για τα αρχαια.......

το συνολο??? καπου στις 200.......

Τι καταλαβα απο τα αρχαια?? ΤΙΠΟΤΑ!! Το απολυτο 0 !!!

Μα δεν καταλαβαινετε οτι αυτες τις 200 ωρες αν εκανα μαθημα (οχι στο σχολειο) θα ειχα βγαλει οχι ΚΑΙ ΤΗΝ υλη της 2ας λυκειου των μαθηματικων???

Μετα θα πετουσα..... Θα γινομουν αστερι.. Οχι μονο εγω αλλα και ολοι οι αλλοι... Για να μπορεσουμε να βγαλουμε και 2 σπουδαιους ελληνες επιστημονες..... Μας εχετε χαραμισει τις ζωες... Και αφου αποτι βλεπω σας αρεσουν τοοσο πολυ τα αρχαια κυρια υπουργε συγκρινετε την αρχαια ελλαδα με την νεα...

Τοτε ηταν οι σπουδαιοτεροι και λαμπροτεροι μαθηματικοι φυσικοι μυαλα διαννοιες!! Παγκωσμιος γνωστοι ακομα και σημερα!!!..... Τι αλλαξε?? Γιατι οι ελληνες πλεων δεν ειναι σπουδαιοι επιστημονες??

Ποσο βλακες μπορει να ειναι τελωσπαντων??? Εχω αγανακτησει πραγματικα... Καταστασεις να βαρας το κεφαλι σου στον τοιχο...

Μπράβο μεγάλε μαζί σου...σε αυτό το σημείο συμγωνώ μαζί σου. Τα αρχαία όχι μόνο είναι περιτά αλλά μας το βάζουν και τόσες ώρες. Και αν ακόμα θέλουν να είναι έτσι εγώ είμαι της γνώμης Οι κατευθύνσεις να αρχίζουν από την 1η Λυκείου. Ας τα τρών οι θεωρητικοί τα αρχαία εμεις τι τους φταίμε. Όσον αφορά αυτό που είπε ένας φίλος πιο πάνω ότι στο λύκειο παίρνεις βάσεις από όλα τα μαθήματα να του απανήσω: ΕΜΕΝΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΤΙ 8Α ΜΕ ΧΡΗΣΙΜΕΥΣΟΥΝ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ????? ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΜΙΛΑΩ Η ΘΑ ΚΑΘΟΜΑΙ ΝΑ ΤΑ ΜΕΤΑΦΡΆΖΩ?????

Δημοσ.
nick[;1337769'']δεν ειναι πανελλαδικο μαθημα τα αρχαια

ναι αλλα οταν η μητερα μου βλεπει τετοιο βαθμο τρελενεται και με βαζει να διαβαζω αρχαια (οχι οτι διαβαζω αλλα:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ) α και κατι αλλο ποτε δεν ημουν καλος παπαγαλος γιατι ρε τωρα να κατσω να παπαγαλιζω μαλακιες (ακου να μαθω τα ανομαλα ΠΑΠΑΓΑΛΙΑ) ε ας στα τσακιδια στο κατω κατω!!!!!!!!!!!!!!!

Δημοσ.

ουτε στα αρχαια χρειαζεται παπαγαλια. Γαμα τα τα ανωμαλα.

Καποιες βασικες καταληξεις να ξερεις. Αν εχεις μαθηματικο μυαλο με το συντακτικο δεν θα'χεις ιδιατερο προβλημα.

Δημοσ.
nick[;1337824']ουτε στα αρχαια χρειαζεται παπαγαλια. Γαμα τα τα ανωμαλα.

Καποιες βασικες καταληξεις να ξερεις. Αν εχεις μαθηματικο μυαλο με το συντακτικο δεν θα'χεις ιδιατερο προβλημα.

πες το στην φιλολογο, ολη η πρωτη λυκειου ειναι μες στα ανωμαλα (5-6 την ημερα πρεπει να ξερω!!!! καθε μερα σε ολες τις εγκλησεις και χρονους)

Δημοσ.

βασικά όσο και να είμαι των conspiracy theories δε μπορώ να μην αναρωτηθώ τι άλλο είχαν στο νου όσοι έκαναν το πρόγραμμα των αρχαίων απο το να μας κάνουν να τα σιχαθούμε και κατ' επέκταση να απομακρυνθούμε απο τη γλώσσα μας. Και το λέω αυτό με παράδειγμα εμένα που ενώ μίσησα τα αρχαία στο Λύκειο, φοιτητής πια όταν τύχαινε να δω την εκπομπή του Γεωργιάδη στο blue sky μαζί με μια φιλόλογο όπου ανέλυαν ρίζες λέξεων και γιατι το κάθε τι γράφεται όπως γράφεται, καθόμουν και τη κοίταγα με αρκετό ενδιαφέρον.

Ενιγουεη το λάθος είναι των γονέων. Τι θες κανακάρη μου; Κατάληψη; Δυο κατακέφαλα και τράβα για ύπνο. Η δημοκρατία βλάπτει γενικώς και μέσα στο σπίτι (πιο) ειδικώς...

Δημοσ.
Αυτή την διάκριση ποτέ δεν την κατάλαβα. Γιατί θεωρούμε οτι το "cogito..." είναι θαύμα διανόησης, ενώ η γενική σχετικότητα ή η απροσδιοριστία μια απλή επιστημονική διατύπωση. Και μόνο οτι ένας "θετικός" άνθρωπος καταλαβαίνει φιλοσοφία , ενώ ενας "θεωρητικός" δεν καταλαβαίνει γρί μαθηματικά , δεν είναι απόδειξη οτι αυτή η διάκριση είναι χαζή;

Πού στηρίζεις οτι ο "θετικός" καταλαβαινει φιλοσοφία ενώ ο "θεωρητικός" δεν καταλαβαίνει γρι μαθηματικά? Η φιλοσοφία δεν έχει να κάνει με το αν είσαι θετικός ή όχι, αυτό που θέλω εγώ να πω ειναι ότι αν δεν έχει δυνατότητα ο καθένας να μιλήσει και να κατανοήσει τη γλώσσα του, η ανάγνωση ενός κειμένου το οποίο δεν είναι εύπεπτο, από αυτά που εχει συνηθίσει δλδ, θα τον ξενίσει και δεν πρόκειται να ασχοληθεί ιδιαίτερα.

Πριν 30 χρόνια αν δεν είχες πολλά λεφτά, πρόσβαση στην πληροφορία δεν είχες. Σήμερα , με 15 ευρώ τον μήνα είναι όλα στα πόδια σου. Μπορείς να μου εξήγησεις πως επηρεάζει το DVD και η οθόνη το γεγονός οτι το NITRO είναι σαφώς ευκολότερο ανάγνωσμα απο τις αρχαίες τραγωδίες;

H ευκολότερη πρόσβαση στην πληροφορία δημιουργεί μια νέα ανάγκη : το καλό φιλτράρισμα. Όσον αφορά το ΝΙΤΡΟ, το ότι ειναι ευκολότερο ανάγνωσμα από τις αρχαίες τραγωδίες είναι μια πρόταση που ισχύει σε κάθε περίπτωση και δεν έχει να κάνει με το dvd. Πολύ απλά όμως, ισχύει ότι είπα λίγο πριν : Όταν το παιδάκι έχει μάθει να τρώει χάμπουργκερ και τυρόπιτες, όσο και να προσπαθήσεις να του μάθεις τη γκουρμέ κουζίνα, η προσπάθεια σου θα εμπεριεχει τεράστιο ρίσκο αποτυχίας (btw, αυτό το τελευταίο ισχύει και όποιος είδε την ανάλογη εκπομπή του άγγλου σεφ σχετικά με τη διατροφή των νεων ξέρει τί εννοώ. Παιδιά γυμνασίου δεν μπορούσαν να κόψουν το πλαστικό φαγητό, απηύδησε και κατάλαβε ότι οι συνηθειες των ανθρωπων διαμορφώνονται από τις πολύ μικρές ηλικίες).

Οταν λοιπον οι νεοι γονεις βαριούνται και βάζουν τα παιδιά στην τηλεόραση για να χαζεύουν (όπως μου πρότεινε και μενα ο μαλάκας παιδιατρος της κόρης μου), τότε δημιουργείς μια σχέση εξάρτησης με την εικόνα και το συγκεκριμένο μέσο. Απ' όσους γνωστούς έχω ελάχιστοι κάθονται να διαβάσουν κατι στο παιδί, να παιξουν μαζί του, απλά κάθονται ολοι σα χάνοι και παρακολουθούν παιδικές σειρές (στην καλύτερη) ή το αφήνουν εκεί μόνο του, να μεγαλώσει μόνο του βλέποντας κινούμενες εικόνες. Κι αυτο συμβαίνει γιατί και οι ίδιοι δεν κατανοούν τη σημασια της γλώσσας. Και οι ίδιοι δεν διαβάζουν. Δεν ασχολούνται με τη γλώσσα. Διαβάζουν ότι ειναι στη μόδα, πριν χρόνια τον "Αλχημιστή" που μας είχαν πρήξει τ' αρκίδια, πριν λίγο καιρό τον "Κώδικα Ντα Βίντσι" κλπ, απλώς για να μην είναι εκτός συζητήσεων.

Πόσες λέξεις χρησιμοποιεί ο μέσος Έλληνας και κυρίως οι μικρότερες ηλικίες? Ελάχιστες. Όπου σταθώ κι οπου βρεθώ ακούω το κλασικό "δεν το πιστεύω", "παιδί μου", και άλλα τέτοια. Τραγικό διότι η ελληνική γλώσσα και ιδίως η αρχαία είναι από τις πλέον επιτυχημένες στην ιστορία της ανθρωπότητας με τεράστιο πλούτο εκφράσεων και τύπους που μπορεί να περιγράφουν με περισσή απλότητα διαφορετικά νοήματα.

Όταν λοιπόν δεν μπορείς να μιλήσεις και να γράψεις σωστά, πώς θα κάτσεις να ασχοληθείς με κάτι διαφορετικό των αριθμών, της φυσικής, της χημείας και φυσικά των οικονομικών στα οποία δίνεται και η μεγαλύτερη έμφαση?

Δημοσ.
βασικά όσο και να είμαι των conspiracy theories δε μπορώ να μην αναρωτηθώ τι άλλο είχαν στο νου όσοι έκαναν το πρόγραμμα των αρχαίων απο το να μας κάνουν να τα σιχαθούμε και κατ' επέκταση να απομακρυνθούμε απο τη γλώσσα μας. Και το λέω αυτό με παράδειγμα εμένα που ενώ μίσησα τα αρχαία στο Λύκειο, φοιτητής πια όταν τύχαινε να δω την εκπομπή του Γεωργιάδη στο blue sky μαζί με μια φιλόλογο όπου ανέλυαν ρίζες λέξεων και γιατι το κάθε τι γράφεται όπως γράφεται, καθόμουν και τη κοίταγα με αρκετό ενδιαφέρον.

Όπως και σε πολλά άλλα θέματα, όσοι εκπόνησαν τις μελέτες για τη διδασκαλία των αρχαίων ήταν απλώς ανίκανοι να καταλάβουν κατι που καταλαβαίνουν αρκετοί ξένοι και τα μαθαίνουν. Αν δεν εξηγήσεις στον άλλο το "γιατί", για ποιό λόγο να ασχοληθεί?

Αυτό που είπες για την ετυμολογία των λέξεων μου έφερε στο νου έναν καθηγητή που είχαμε στο Λύκειο. ¨Ηταν ο μεγαλύτερος σταρχιδιστής του κόσμου, όλο ξενύχτια, σκυλάδικα, κλπ. Επειδή το έπαιζε γνώστης είπαμε να του κάνουμε πλάκα και πήραμε ένα λεξικό ετυμολογίας αρχαίας ελληνικης και αρχίσαμε να τον ρωτάμε. Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα, ο πούστης τα ηξερε όλα!

Πάντως ισχύει αυτό που λες. Μόνο την ετυμολογία των λέξεων να μάθαιναν στο σχολείο, δεν υπήρχε περίπτωση να μη δείξουν ενδιαφέρον. Παραθέτω ένα πολύ σύντομο παράδειγμα απ' το http://abnet.agrino.org/htmls/E/E007.html :

"Στη λαϊκή γλώσσα υπήρχε η λ. φαμίλια, απευθείας δάνειο από το ιταλικό famiglia. Στη λόγια γλώσσα όμως αντικαταστάθηκε από τη λ. οικογένεια, που αποτελεί μετάφραση της ιταλικής λέξης, και αποσκοπούσε στο να αποκρυβεί το γεγονός του δανεισμού. Η μετάφραση στηρίχτηκε στην αρχαία λ. οικογενής «δούλος γεννημένος στο σπίτι», που αντιστοιχεί περίπου προς το λατινικό famulus, ετυμολογικό πρόδρομο του ιταλικού famiglia. Στα αρχαία ελληνικά, η φαμίλια, οικογένεια, λεγόταν οίκος, ή οικία".

Στο ίδιο site αναφέρεται ότι η ελληνική είναι η πλουσιότερη γλώσσα του κόσμου και σύμφωνα με το βιβλίο Guiness του '90 η ελ. γλώσσα αριθμούσε τότε 5,000,000 λέξεις και 70,000,000 τύπους ενώ η αγγλική 490,000 λέξεις. Δε νομίζω οτι τίθεται θέμα σύγκρισης. Κι εμείς πάμε και ασχολούμαστε με 100 λέξεις μόνο....

Να με συγχωρείτε για το εκτός θέματος (off topic στα νέα ελληνικά) αλλά καλό είναι να ξεστραβωνόμαστε και λίγο πότε πότε....

Δημοσ.
Όταν λοιπόν δεν μπορείς να μιλήσεις και να γράψεις σωστά, πώς θα κάτσεις να ασχοληθείς με κάτι διαφορετικό των αριθμών, της φυσικής, της χημείας και φυσικά των οικονομικών στα οποία δίνεται και η μεγαλύτερη έμφαση?

και ΠΩΣ θα καταλαβεις [η θα εξηγησεις] κατι αρκετα πολυπλοκο στην φυσικη π.χ?

Δημοσ.
Όταν λοιπόν δεν μπορείς να μιλήσεις και να γράψεις σωστά' date=' πώς θα κάτσεις να ασχοληθείς με κάτι διαφορετικό των αριθμών, της φυσικής, της χημείας και φυσικά των οικονομικών στα οποία δίνεται και η μεγαλύτερη έμφαση?

και ΠΩΣ θα καταλαβεις [η θα εξηγησεις'] κατι αρκετα πολυπλοκο στην φυσικη π.χ?

nick[;1338058']και ΠΩΣ θα καταλαβεις [η θα εξηγησεις'] κατι αρκετα πολυπλοκο στην φυσικη π.χ?

Ρε παιδιά έλεος δλδ τι δύσκολο υπάρχει στη φυσική όλα εξηγούνται με απλές καθημερινές λέξεις το λέει και η λέξη Φ-Υ-Σ-Ι-Κ-Η

Οι ορισμοί της φυσικής είναι πολύ απλοί! Τις λέξεις για την αιτιολόγηση τις μαθαίνεις από το γυμνάσιο, μη πω και απ'το δημοτικό!

ΥΓ μπερδευτικαν λιγο τα quote αλλά tespa

Δημοσ.
Ρε παιδιά έλεος δλδ τι δύσκολο υπάρχει στη φυσική όλα εξηγούνται με απλές καθημερινές λέξεις το λέει και η λέξη Φ-Υ-Σ-Ι-Κ-Η

Οι ορισμοί της φυσικής είναι πολύ απλοί! Τις λέξεις για την αιτιολόγηση τις μαθαίνεις από το γυμνάσιο, μη πω και απ'το δημοτικό

ΥΓ μπερδευτικαν λιγο τα quote αλλά tespa

καλα ναι...

δεν σου μιλαω για επιπεδο γυμνασιου/λυκειου αλλα για πιο δυσκολες εννοιες, υποτιθεται καποιος που τον ενδιαφερει το ΦΥΣΙΚΟ ας πουμε η μια σχολη του πολυτεχνειου...

Δεν σου λεω οτι πρεπει να σαι λογοτεχνης αλλα νταξει

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...