Προς το περιεχόμενο

Δημιουργια Raid 0 Seagate Barracuda 7200.10 320 GB

haHa

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερα σας!

Μπαινω κατευθειαν στο ψητο!

Αγορασα 2 ιδιους δισκους sata2 Seagate Barracuda 7200.10 320 GB 16MB cache και τωρα που θα τους βαλω,

λεω να τους βαλω να δουλεψουν σε raid 0.

Το θεμα ειναι οτι δεν εχω εμπειρια απο raid 0...

Επισης εχω εναν IDE Western Digital 8 Mb cache 7200 rpm.

H motherboard μου ειναι μια A8N32-SLI Deluxe

η οποια εχει τα εξης :

NVIDIA nForce4 SLI X16 Southbridge supports

- 2 x Ultra DMA 133 / 100 / 66 / 33

- 4 x Serial ATA 3 Gb/s

- NV RAID: RAID 0, 1, 0+1, 5 and JBOD on Serial ATA drives

Silicon Image 3132 SATA controller supports

- 1 x Internal Serial ATA 3 Gb/s hard disk

- 1 x External Serial ATA hard disk (SATA On-the-Go)

- Support RAID 0, 1

Προφανως τους δισκους θα τους συνδεσω στα sata καναλια του southbridge ε?

Στα καναλια 1 και 2 συγκεκριμενα φανταζομαι, αυτα θα ειναι και τα πιο γρηγορα ε?

Τελος το NCQ συμφερει να το εχω ενεργοποιημενο?

Οποτε πειτε οτι λυσαμε το θεμα της συνδεσμολογιας.

Ας παμε παρακατω...

Θα χρησιμοποιω windows xp pro sp2.

Ποιο ειναι το βελτιστο Stripe size και cluster size??

Επισης θα πρεπει να προσεξω τιποτα ιδιαιτερο με τους drivers που θα βαλω?

Αυτους της nVidia φανταζομαι αρκει να βαλω..

Τελος, παρολο που εχω και εναν IDE Western Digital 8 Mb cache 7200 rpm,

το pagefile θα το βαλω παλι στους 2 Seagate για πιο γρηγορα.

Μηπως ξερετε καποιο προγραμμα ωστε να το μετακινησω το pagefile στην αρχη του δισκου για ακομα μεγαλυτερες επιδοσεις?

Εγω για defrag χρησιμοποιω το O&O Defrag . Υποστηριζει αραγε αυτην την λειτουργια?(μετακινηση του pagefile στην αρχη του δισκου)

Ή μηπως θα μπορουσα να του φτιαξω ειδικο ξεχωριστο partition που θα ειναι μονο για το pagefile??

Υ.Γ.: Εχω Athlon 64 x2 4400+ και μνημη 2x512 DDR400 CL 2.5

Λοιπον παιδια ευχαριστω εκ των προτερων για το χρονο σας και τις απαντησεις σας!

Μπορει οι ερωτησεις να ειναι λιγο αποτομες, αλλα ειναι ετσι επειδη προσπαθησα να ειμαι λακωνικος.

Δημοσ.

Δεν ξέρω κατά πόσο θα σε βοηθήσει η δικιά μου πρόσφατη εμπειρία από την εγκατάσταση ενός raid array αλλά ελπίζω να πάρεις μια ιδέα :). Δυστυχώς δεν έχω την ίδια μητρική αλλά φαντάζομαι πως σε γενικές γραμμές η διαδικασίας θα είναι ίδια.

Αρχικά ενεργοποιείς από το BIOS το raid (λογικά οι επιλογές θα είναι IDE, ACHI, RAID) για το chip της nVidia (κι όχι τo Silicon Image). Λογικά μετά το POST θα εμφανιστεί στην οθόνη μια επιλογή (Press «τάδε» key to setup disks) η οποία αναφέρεται στον raid controller. Από εκεί μπορείς να ρυθμίσεις τις λεπτομέρειες για το raid (Stripe size, raid 0-1 etc).

Σχετικά με το κατάλληλο stripe size ρίξε μια ματιά εδώ . Σε γενικές γραμμές παίζει ρόλο το μέγεθος των αρχείων που πρόκειται να αποθηκευτούν στη συστοιχία raid. Πχ αν αποθηκεύσεις ένα αρχείο 128kB με stripe size 64kB αυτό θα σπάσει στα 2 (1 κομμάτι σε κάθε δίσκο) και η εγγραφή/ανάγνωση αυτού θα γίνει (θεωρητικά) στον μισό χρόνο. Αν είχες stripe size >128kB θα ήταν σαν να μη χρησιμοποιούσες το raid αφού όλα τα data θα εγγράφονταν στον ένα δίσκο. Αν χρησιμοποιούσες stripe size 1kB (λέμε τώρα) τότε η απόδοση θα ήταν μικρότερη από την πρώτη περίπτωση αφού θα γίνονταν πολλές αιτήσεις για εγγραφή/ανάγνωση στον raid controller => καθυστέρηση. Γενικά ένα stripe size στα 64kB είναι μάλλον το πιο κατάλληλο σε home users.

Όσο για το cluster size άφησα το default (4kB) χωρίς να είμαι βέβαιος πως είναι και το καλύτερο...

Συνεχίζοντας με την εγκατάσταση των WinXP, πατάς F6 και εγκαθιστάς τους drivers για τους controllers της μητρικής (ό,τι δισκέτες πήρες με τη μητρική - τουλάχιστον στην περίπτωση μου χρειάστηκαν όλες ασχέτως αν ήθελα να χρησιμοποιήσω όλους τους controllers). Αν το CD εγκατάστασης των XP δεν περιέχει SPs και θες κάποια από τα partitions να έχει μέγεθος >137GB, δημιούργησε απλά ένα partition όπου θες να εγκαταστήσεις το λειτουργικό και τα υπόλοιπα partitions τα δημιουργείς μετά το πέρασμα του SP από τα Windows πλέον, αφού χωρίς SP δεν πρόκειται να δει το λειτουργικό τόσο μεγάλα partitions.

Η καλύτερη περίπτωση για το page file είναι όντως ένα partition αποκλειστικά για αυτό στην αρχή του δίσκου με cluster size 64kB (αυτό λογικά θα ήταν ιδανικό εφόσον επιπλέον χρησιμοποιηθεί και stripe size αυτού του μεγέθους). Αν και το είχα κάνει παλιότερα, δυστυχώς δε θυμάμαι να σου πω πως μπορείς να το ορίσεις να είναι στην αρχή του δίσκου.

Όσο αφορά το NCQ μάλλον θα ήταν καλύτερο να το ενεργοποιήσεις (κι εγώ τώρα που το θυμήθηκα :P) μιας και προσφέρει μια μικρή βελτίωση στις επιδόσεις των δίσκων επιβαρύνοντας ελάχιστα παραπάνω τον επεξεργαστή (δε φαντάζομαι να το καταλάβεις με τη CPU που έχεις).

edit1: Σχετικά με το NCQ έχω μια μικρή επιφύλαξη αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με το RAID...

edit2: OK μετά από λίγο research διαπίστωσα πως στο BIOS θα πρέπει να έχεις ενεργοποιήσει το ACHI mode (κι όχι το raid) οπότε λογικά raid+ncq δεν παίζουν μαζί...

edit3: Σχετικά με το cluster size, επίσης προτείνεται να είναι σε μέγεθος το μισό του stripe size (από ότι είδα με ένα googling).

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...