Προς το περιεχόμενο

[INFO] Arch Linux. Τα πρώτα βήματα

firewalker

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• 3 εβδομάδες αργότερα...
  • Απαντ. 229
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

καλησπερα.. εχω μια προκληση σχετικα με το να συνδεσω ασυρματα το laptop που εχω. το δικτυο που εχω ειναι χωρις αυτοματη αναγνωριση DHCP, με 255.255.255.0 netmask.και κωδικο wep.

εχω κατεβασει καποια απαραιτητα αρχεια που ελεγε απο τον οδηγο στο wiki. του arch.. μεχρι ενα σημειο γιατι μετα αρχισε να με μπερδευει με πραγματα που δε γνωριζα τι ακριβως να κανω.

εχω βαλει κανονικα το driver της καρτας,ο οποιος ειναι ο ipw2200 στο rc.conf και στο modules & στο daemons πριν το network. ετρεξα το Kwifimanager και μαλιστα οταν πατησα scan for networks βρηκε το router/modem. απο το settings -> configuration editor, στο config 1 , εβαλα use encryption και εβαλα εκει τον κωδικο με restricted. (δοκιμασα και open αλλα μου φανηκε πιο σωστο το πρωτο).στο general settings εχω βαλει "Load preset configuration on startup"

επισης στο rc.conf εχω κανει eth1 με αντιστοιχα ip που θελω να παρει και μαλιστα το συγκεκριμενο IP to δειχνει στο "Local IP:"

το θεμα ειναι στο kwifimanager μου λεει "OUT OF RANGE"

ACCESS POINT: no access point

frequency channel: ? [0]

στο scan for networks:

NETWORK NAME:SPEEDTOUCH...

MODE:MANAGED

QUALITY:99

WEP:ON

τι εχω κανει λαθος και τι πρεπει ΑΚΡΙΒΩΣ να κανω για να μου δουλεψει..

ευχαριστω εκ των προτερων για την βοηθεια.

ΥΣ: θα ηθελα να παρακαλεσω να δωθουν οδηγιες "ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ" αν ειναι δυνατον ωστε να το καταλαβω καλυτερα πως πρεπει να γινει.ευχαριστω ξανα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ολα καλά με το cd, το δοκιμασα.... (ηθελα να κανω και ενα format) και το περασα!! (install).αλλα, εχω απιστευτες αποριες... (μαλλον ελαφρως χαζες.) δειξτε κατανοηση.

1)δεν μπορω να εγκαταστησω τπτ.τι φταει?και οι επεκτασεις των αρχειων, ειναι διαφορετικες?

2)ποια ειναι η αντιστοιχη επεκταση " .exe " του Linux?

3)το amsn (που δεν μπορω να κανω install) δεχεται linux?οταν παω να το εγκαταστησω μου λεει: " Αδυναμία ανοίγματος του αρχείου /home/tsoump/Επιφάνεια ε…-0.97-1.tcl85.x86.package. Το gedit δεν μπόρεσε να εντοπίσει την κωδικοποίηση χαρακτήρων.

Παρακαλώ βεβαιωθείτε ότι δεν προσπαθείτε να ανοίξετε ένα αρχείο binary.

Επιλέξτε μια κωδικοποίηση χαρακτήρων από το μενού και προσπαθήστε ξανά." τι ειναι αυτο?πρεπει να επιλεξω καποιο αλλο απο την λιστα?

4)εχω ενα σκληρο δισκο ο οποιος ονομαζεται: Free Agent 500giga from seaget.αυτον δεν τον εμφανιζει.και δεν μπορω να μπω μεσα του. μου γραφει το εξης μηνυμα: cannot mount volume. Unable to mount the volume 'FreeAgent Drive'. τον σκληρο, δεν μπορω ουτε καν να τον ανοιξω!! (πισω λεει: διαθεσιμο σε:vista/xp/mac/universal.) εψαξα κατι στο ιντερνετ, και εχει αναφερθει σε πολλα σημεια... δεν καταλαβα πολλα ομως...

5)η επεκταση .package ποια ειναι??(την εχει το amsn που κατεβασα)

6)amsn παιρνει hotmail?

7)για να γινει "τετραγωνη" ,ψηφιακα, η οθονη τι πρεπει να κανω? (απο περιεργεια....)

8)Πειτε μου καποιο site, που να κατεβαζεις προγραμματα για linux..

9)κατι ελαφρως ασχετο: τα Ubuntu, γτ δεν εχουν κανενα πιγκουινο....λες και δεν ειναι λινουξ.

10)εχω ανοιξει 3 φορες τον υπολογιστη και συνεχως εγκαταστει ενημερωσεις. και ειναι 196 συνεχως... γτ?? αναρωτιεμαι μηπως τα εχει παιξει....

11)το winrar, παιζει στo Linux?αν οχι, ποιο αρχειο ειναι το παρεμφερεστερο?

12)τις μπαρες μπορεις να τις μεταφερεις.Γινεται να το κανουμε πιο κομσα? δλδ, να το κανω 1 μπαρα?

13)ο firefox, ειναι καπως αργος. υπαρχει καποια αλλη εκδοση?(γρηγοροτερη?)

αληθεια σας λεω, εχω ψαξει πολυ.!! δεν εχω καταφερει να βρω κατι....τα βλεπω ολα δυσνοητα και δυσχρηστα.... και εχω ακουσει αντιφατικα λογια για το Linux.(ευκολα και απλα) Δεν θελω να πιστευω αυτην την αποψη για το Linux.

Οποιος μπορει να με βοηθησει, πραγματικα τον ευχαριστω πολυ, και για την προσπαθεια που θα καταβαλλει.

Οι man pages σας εμφανίζονται κανονικά; Βρήκα στο bbs.archlinux.org

πως με export LC_ALL=C λύνεται το πρόβλημα εμφάνισης του <80><90> κτλ. Αλλά δεν ξέρω τι συνέπειες ίσως έχει μια τέτοια μεταβλητή στο σύστημα.

Ωραία τα χρώματα του most αλλά δε μπορώ να συνηθίσω τις συντομεύσεις....

Αν δε έχεις πειράξει κάτι στο /etc/profile αντικατέστησε το με το /etc/profile.pacnew. Αν είχε κάνει αλλαγές κάνε παρόμοιες στο /etc/profile.pacnew και αντικατέστησε το /etc/profile.

firewalker αν δεν έχεις κάποια αντίρρηση θα ήθελα την άδεια σου για να ανεβάσω στο forum του linuxformat έναν σύντομο οδηγό εγκατάστασης του Arch βασισμένο τόσο στον δικό σου όσο και του WAntilles (με την σχετική αναφορά βέβαια) γιατί δεν υπάρχει τίποτε σχετικό εκεί και νομίζω πως αξίζει τον κόπο.

firewalker αν δεν έχεις κάποια αντίρρηση θα ήθελα την άδεια σου για να ανεβάσω στο forum του linuxformat έναν σύντομο οδηγό εγκατάστασης του Arch βασισμένο τόσο στον δικό σου όσο και του WAntilles (με την σχετική αναφορά βέβαια) γιατί δεν υπάρχει τίποτε σχετικό εκεί και νομίζω πως αξίζει τον κόπο.

Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα. Ρίξε μια ματιά όμως μήπως έχει αλλάξει κάτι. Ειδικά στον τομέα με της κάρτες της Ati. Έχω κάνει κάποια δουλεία για να το ενημερώσω. Περιμένω όμως να βγει και το νέο install cd της διανομής.

• 2 μήνες μετά...
  • 2 μήνες μετά...

πολυ καλησπερα. εχω 4 ερωτησεις που μεχρι στιγμης δε εχω καταφερει να βρω απαντηση που να δουλευει.

1) θελω να τρεξω ενα kommander script: συγκεκριμενα το multimedia converter. αλλα 1ον δε μπορω να βρω ουτε σε pacman ουτε σε aur το kommander-executor. 2ον οταν τρεχω την εντολη "kommander LinConverter.kmdr" απο κονσολα μου βγαζει το προγραμμα αλλα δεν κανει τιποτα ουσιαστικα τι πρεπει να κανω? (υπαρχει καποιο αλλο αντιστοιχο προγραμμα που να κανει αυτα που κανει το multimedia-converter?)

2)εχω 2 pc. και τα 2 εχουν archlinux. το ενα ειναι στο γραφειο, το αλλο στο σαλονι, συνδεδεμενο με τη τηλεοραση (ουσιαστικα για να παιζει ταινιες και πλοηγηση στο ιντερνετ). θελω να μαθω τι πρεπει να κανω για να κανω mount τους 2 σκληρους δισκους του pc (ή απλα φακελους απο αυτους) που ειναι στο γραφειο, ωστε οταν ειμαι απο το pc στο σαλονι και θελω να δω (πχ. μια ταινια που ειναι σωσμενη σε αυτους τους σκληρους) να μην κανει αντιγραφη απο το σκληρο του γραφειου στο σαλονι. Εχοντας χρησιμοποιησει το smbnetfs εχω καταφερει να συνδεσω τους 2 σκληρους του γραφειου, αλλα τρεχοντας τα windows στο γραφειο. (σαλονι ειναι μονο archlinux, και γραφειο ειναι duplex το συστημα). τι πρεπει λοιπον να κανω για να μην τρεχω windows-linux αλλα μονο linux-linux....

3) α)συνεχιζοντας απο τη 2η ερωτηση, στο σαλονι που η οθονη ειναι 32" η αναλυση πριν (οταν ειχε το pc windows) εφτανε μεχρι και 1600x1200, τωρα με linux δε παει παραπανω απο 1024 x 768. τι πρεπει να ρυθμισω εκει? η καρτα ειναι intel. εκανα εγκατασταση xf86-video-i810. και μετα "hwd -xa". β) τα γραμματα παντου ειναι ΠΑΡΑ πολυ μικρα..δλδ σε κονσολα,...firefox...konqueror...login...κτλ...μπαινοντας μεσα στο system settings καταφερα να μεγαλωσω την γραμματοσειρα σε 26!! μονο σε κυρια πραγματα...αλλα το προβλημα παραμενει σε firefox...login...αλλα προγραμματα... εχω την εντυπωση οτι συνδεεται με το α) ερωτημα αλλα δε ξερω τι ακριβως πρεπει να ρυθμισω.

4)οταν παω να κανω log out και login με root μου λεει οτι "δεν επιτρεπεται" γιατι αυτο?

ευχαριστω εκ των προτερων για τις απαντησεις στα ερωτηματα που θα δωσετε..

Για την ανάλυση : κάνεις edit το configuration αρχείο του Χserver /etc/X11/xorg.conf και θα δεις κάπου ένα τέτοιο κομμάτι :

>
Section "Screen"
   Identifier     "Screen0"
   Device         "Card0"
   Monitor        "Monitor0"
   DefaultDepth    24
   SubSection     "Display"
       Viewport    0 0
       Depth       24
       Modes      "1600x900" "1600x1050"
   EndSubSection
EndSection

Στα modes πρόσθεσε την επιθυμητή σου ανάλυση

αφου κάνεις save , alt+ctrl+backspace για να κάνει επανεκκίνηση ο xserver

Για το ερώτημα 2 , απλα σηκώνεις έναν samba στον υπολογιστή του γραφείου

@tsoump

1) Οτιδηποτε θες να εγκαταστησεις το βαζεις απο τον package manager της διανομης σου. Αν εχεις βαλει arch, τοτε ενα απλο

>pacman -S onoma_paketou

αρκει. Προσοχη στο κεφαλαιο S. Αν το βαλεις με μικρο δεν κανει τιποτα.

Οι επεκτασεις τον αρχειων που μπορουν να εγκατασταθουν ειναι .tar.gz ΑΛΛΑ πρεπει να ειναι φτιαγμενες ετσι ωστε να τις καταλαβαινει ο pacman.

2) Καμια! Οτιδηποτε μπορει να εκτελεστει ειναι απλως... executable. Και executable ειναι, εκτος απο τα εκτελεσιμα αρχεια των εφαρμογων που δεν εχουν επεκταση, τα διαφορα scripts σε bash (.sh), σε python (.py), σε perl κλπ. Απλα αυτα πρεπει ο χρηστης να τα ορισει σαν εκτελεσιμα.

3) Απο τον package manager, οπως ειπα παραπανω, θα βαλεις το amsn. Δηλαδη με ενα απλο

>pacman -S amsn

4) Πολυ γενικη ερωτηση! Μπορει να σου λειπει το πακετο ntfs-3g για να δει τα δεδομενα του, μπορει να μην τον ανοιγει γιατι δεν τον εκανες "ασφαλη καταργηση" απο τα windows, μπορει να θελει και κατι παραπανω απο αυτα τα 2!

Εσυ προς το παρον σιγουρεψου οτι ο σκληρος ειναι φορμαρισμενος σε ntfs, και αν ειναι εγκατεστησε το παραπανω πακετο, και κανε και μια ασφαλη καταργηση απο ενα pc με windows.

5) Η επεκταση .package ειναι για package manager αλλης διανομης. Δεν σου κανει για arch.

6) Τι ακριβως κανει το hotmail με ενα κανονικο msn? Δεν εχω τιποτα απο τα 2 για να σε βοηθησω.

7) Πρεπει να θεσεις την κανονικη αναλυση της στο xorg.conf και μετα να την ορισεις να χρησιμοποιηται στο περιβαλλον εργασιας.

Εδω παιζουν πολλα, οπως το αν η οθονη ειναι tft ή crt, τι αναλυσεις σηκωνει κλπ

8) Οτι θες να βαλεις ειναι στο package manager της διανομης σου. Μενεις σε αυτα και ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΑ αν δεν θες να χαλασεις τιποτα.

9) Γενικα ο πιγκουινος ειναι η μασκοτ του linux. Δεν ειναι δεσμευτικο να τον εχει η καθε διανομη σαν δικο της "trademark". Πολλες αλλες διανομες δεν τον εχουν.

10) Εισαι σιγουρος οτι τις εγκαταστει και οτι δεν περιμενει απο σενα να κανεις κατι παραπανω?

11) Κανε ενα

>pacman -S unrar

και θα ανοιγεις τα .rar αρχεια απο το αντιστοιχο προγραμμα για συμπιεσμενα αρχεια που διαθετει το DE σου.

12) Υποθετω λες σε gnome... Μπορεις να βγαλεις τα παντα απο την κατω μπαρα και να προσθεσεις αυτα που εχει η πανω μπαρα και μετα να καταργησεις την πανω. Ολα γινονται απο το δεξι κλικ

13) Δοκιμασε τον Shiftweasel.

Τα περισσοτερα απο οσα ειπα παραπανω ισχυουν και για αλλες διανομες περαν του arch. Το λεω γιατι μου δινεις την εντυπωση οτι εχεις ubuntu. Αν ειναι ετσι, αλλαξε οπου λεω:

pacman -S >> sudo apt-get install

.tar.gz >> .deb

Για το ερώτημα 2 , απλα σηκώνεις έναν samba στον υπολογιστή του γραφείου

εχω βαλει αλλα παροτι το βλεπει απο το σαλονι, δε μπορει να γραψει (εχω βαλει writable μεσα στο smb.conf) + οτι οταν θελω να δω καποια ταινια, οπως αναφερω κανει αντιγραφη απο το γραφειο το αρχειο στο σκληρο του σαλονιου.

• 1 μήνα μετά...

Εδώ και αρκετό καιρό έχω εγκαταστήσει ArchLinux στον Η/Υ μου και παρόλο που παράλληλα έχω κρατήσει και τα Windows (Win2000) ουσιαστικά δε τα χρησιμποποιώ καθόλου.

Ωστόσο από την αρχή έχω 1-2 προβληματάκια που δεν έχω λύσει και θα ήθελα τα φώτα σας:

- Δεν έχω καταφέρει να κάνω τον ήχο να ακούγεται στερεοφωνικά. Ακού ήχο μόνο από το 1 ηχείο (και δεν είναι χαλασμένο το άλλο)

- Ενώ κάθε φορά που μπαίνω στο Linux βάζω στα display settings την ανάλυση σε 1024χ768, όταν ανοίγω την επόμενη φορά τον υπολογιστή μου βγάζει άλλη ανάλυση.

- Σαν χρήστης δε μπορώ να κάνω write στα FAT32 και NTFS partitions μου. Αυτό εντάξει ας πούμε κάνω ένα su από κονσόλα και το ξεπερνάω. Αλλά ας πούμε έχει τύχει να θέλω να κάνω μια αλλαγή σε κάποιο tag ενός mp3 που βρίσκεται σε αυτά τα partitions, είναι σπαστικό να μην μπορώ να το κάνω και να πρέπει ας πούμε να ξεκινάω τις εφαρμογές (π.χ. Amarok) σαν superuser για να κάνω τις αλλαγές. Πρέπει να αλλάξω κάτι στο fstab για να μπορώ και σαν απλός χρήστης να κάνω αλλαγές (και φαντάζομαι και write);

Αυτές είναι οι βασικές μου απορίες προς το παρών. Ίσως μελλοντικά να έχω και περισσότερες. Ευχαριστώ εκ τον προτέρων για τις απαντήσεις σας!

Για τον ήχο, εκτέλεσε alsamixer στο τερματικό και φτιάξτο από κει.

Την ανάλυση της οθόνης σου, όρισε την μέσα στο xorg.conf

Και για το τελευταίο, ναι πρέπει να πειράξεις το fstab.

Για να μην βασανίζεσαι, κάτσε μια μέρα και διάβασε το Beginners Guide από την αρχή ως το τέλος.

Είναι εκ των ων ουκ άνευ για όποιον βάζει arch.

Ευχαριστώ για την γρ'ηγορη απάντησή σου.

Όσον αφορά το Beginners Guide, αυτό είχα δίπλα μου τυπωμένο και ακολουθούσα βήμα βήμα όταν έβαλα Arch. Οπότε ότι λέει εκεί το έχω κάνει (εκτός αν μου ξέφυγε κάτι).

Επίσης, ότι έχω κάνει για τον ήχο μέχρι τώρα με το alsamixer το έχω κάνει. Εξακολουθώ όμως να ακούω από 1 ηχείο μόνο.

Τι πρέπει να γράψω/αλλάξω στο xorg.conf; Στα modes για το default depth (24) ήδη έχω ορισμένη ανάλυση 1024χ768. Πρέπει να το γράψω κάπου αλλού;

Στο fstab ποια επιλογή πρέπει να αλλάξω από τι σε τι;

Και πάλι ευχαριστώ για την απάντησή σου.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...