Προς το περιεχόμενο

[INFO] Arch Linux. Τα πρώτα βήματα

firewalker

Προτεινόμενες αναρτήσεις

να προσθέσω κάτι στα λόγια του apoikou αν μου επιτρέπετε?

Εϊναι simple, αν ξέρεις τι θες να κάνεις ;-) Έχει τονιστεί πολλές φορές ότι το arch linux δεν είναι διανομή κατάλληλη για όσους ψάχνουν κάτι
ΑΜΕΣΑ
φιλικό προς τον άπειρο χρήστη.

ΔΛΔ εγώ είμαι αυτής τη απόψεως:

Εϊναι simple, αν ξέρεις τι θες να κάνεις ;-) Έχει τονιστεί πολλές φορές ότι το arch linux δεν είναι διανομή κατάλληλη για όσους ψάχνουν κάτι ΑΜΕΣΑ φιλικό προς τον άπειρο χρήστη.

:)

επίσης η ιστορία με τον grub και τα xp είναι εύκολη (λίγο googling)

>
root (hd0,0)
makeactive
chainloader +1

ο οδηγός του firewalker είναι καλός, αλλά συνοπτικός

αν έχεις κανει μια φορά σωστά το setup τότε την 2η σε βοηθάει να θυμήθεις πράματα που πρέπει να εχεις γραμμένα κάπου (πχ fonts)

ένας αναλυτικότερος υπήρχε στο adslgr αλλά την Wombat έκδοση

(still very good though!)

γνώμη μου πάντα!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 229
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Δίκιο έχετε τελικά (απλό ναι, σεβάσμιο προς τον nooba όχι!) πάντως με ένα πλήρη ψαγμένο και καλά δομημένο οδηγό stadar θα γινόταν και πολύ φιλικό-το απλό γίνεται εύκολα με καλό documentation και φιλικό (με βλέπω να φτιάχνω κανένα πλήρη οδηγό για desktop χρήση αν του πάρω τον αέρα και έχω χρόνο).

δες εδώ:

http://www.adslgr.com/forum/archive/index.php/t-19985.html

(ο συγγραφέας του νομίζω έχει ubuntu τώρα... αλλά ήταν μια καλή προσπάθεια)

είναι ενός έτους παλιό βέβαια, αλλά θα σου δώσει χρήσιμα info

μην τον ακολουθήσεις! (δλδ ignorepkg κτλ δεν τα χρείαζεσαι πλέον)

απλά ρίχτου μια μάτια

του firewalker είναι καλύτερος

και πάντα μα πάντα κοίτα το archwiki

• 2 μήνες μετά...

μεγάλο εργαλέιο!

έτσι πήρα archive το site μου μετά απο σκάσιμο της SQL :)

καμια ιδεά για το ide-legacy τελικά? μάθαμε τι είναι και τι κάνει?

εγώ ακόμα δεν έχω βάλει την beta1, ίσως σήμερα!

έκανα σεταπ το kdemod (το kde το βρίσκω βαρύ), μόλις του έβαλα και τα ελληνικά (από kdemod γράφω τώρα)

όλα κομπλέ με το arch (κομπλε... μεχρίς ώρας δλδ)

αλλά έχω ενα πρόβλημα:

ενώ μπόρεσα να σετάρω το xorg.conf για 1024χ768@85hz με VESA DRIVER, όταν βάζω nvidia driver έχω 640χ480@60hz

και το 60hz είναι επίπονο για τα μάτια μου :(

καμια ιδέα τι φταίει? (mx440 και κανονικοί nvidia drivers)

επίσης έχω φοβέρα άθλια fonts! και έβαλα τα πακέτα που λέει ο firewalker!

btw δεν έχουμε κάποιο Arch Support Topic, οπότε ποσταρα εδω μέσα

btw δεν έχουμε κάποιο Arch Support Topic, οπότε ποσταρα εδω μέσα

εχουμε αυτο και εχει ΠΟΛΥ υλικο:-D

Οσον αφορα το προβλημα που εχεις με την αναλυση ριξε μια ματια στο wiki και forum του arch. Πιστευω θα βρεις λυση εκει ... το προβλημα σου ειναι στο xorg.conf!

Για τα fonts ... αλλαξες τις γραμματοσειρες που χρησιμοπιουνται απο το desktop enviroment?

• 1 μήνα μετά...
  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Διαβάζοντας πολύ καλά λόγια για το Arch Linux αποφάσισα να το εγκαταστήσω (παλιότερα χρησιμοποιούσα το Suse). Ενώ η εγκατάσταση ολοκληρώθηκε επιτυχώς (σύμφωνα με τον οδηγό του firewalker), έδωσα την εντολή Pacman -Syu για ενημέρωση της υπάρχουσας εγκατάστασης και στη συνέχεια pacman -S xf86-video-i810 για να εγκαταστήσω την κάρτα γραφικών (intel 915). Κάνω επανεκκίνηση και μου εμφανίζει το μήνυμα:

>Kernel panic - not syncing: VFS : Unable to mount root fs on unknown-block (0,0)

Διαβάζοντας παλιότερα posts για τη διανομή είδα πως το ίδιο πρόβλημα είχαν και άλλοι χρήστες. Κάνω επανεκκίνηση στον υπολογιστή με το cd της εγκατάστασης αυτή τη φορά, δίνω την εντολή "arch root=/dev/sdaX noinitrd ro" (ο σκληρός δίσκος είναι SATA), και μου εμφανίσει ξανά το ίδιο μήνυμα :(. Καμιά ιδέα ???

Ευχαριστώ πολύ ;)

Έχεις το cd της 0.7.2 ή της 0.8; Δοκίμασες να bootάρεις με το fallback entry του grub;

Έχω εγκαταστήσει την έκδοση 0.7.2. Όχι, λίγο βοήθεια για το πώς θα το κάνω;

Βασικά τα iso's την 0.7.2 είναι σχετικά "outdated" και δεν υποστηρίζουν το mkinitcpio που χρησιμοποιείται στους τρέχοντες πυρήνες του archlinux. Δοκίμασε να κάνεις το εξής: στον grub πάτα το πλήκτρο e έχοντας επιλεγμένη την καταχώρηση του arch. Μετά πήγαινε στη γραμμή που λέει

initrd κάτι ή initrd /boot/κάτι

και άλλαξέ την σε

initrd /kernel26.img ή initrd /boot/kernel26.img (ανάλογα με το αν πριν είναι το /boot μπροστά ή όχι), πάτα Enter και b. Cross your fingers και μπορεί να μπουτάρει ;-) Αν ξεκινήσει, άνοιξε το /boot/grub/menu.lst και κάνε αυτήν την αλλαγή μόνιμα.

Βασικά τα iso's την 0.7.2 είναι σχετικά "outdated" και δεν υποστηρίζουν το mkinitcpio που χρησιμοποιείται στους τρέχοντες πυρήνες του archlinux. Δοκίμασε να κάνεις το εξής: στον grub πάτα το πλήκτρο e έχοντας επιλεγμένη την καταχώρηση του arch. Μετά πήγαινε στη γραμμή που λέει

initrd κάτι ή initrd /boot/κάτι

και άλλαξέ την σε

initrd /kernel26.img ή initrd /boot/kernel26.img (ανάλογα με το αν πριν είναι το /boot μπροστά ή όχι), πάτα Enter και b. Cross your fingers και μπορεί να μπουτάρει ;-) Αν ξεκινήσει, άνοιξε το /boot/grub/menu.lst και κάνε αυτήν την αλλαγή μόνιμα.

Δούλεψε ! Σε ευχαριστώ πολύ apoiko. Άλλαξα την τελευταία γραμμή από "initrd/boot/initrd26.img" σε "initrd/boot/kernel26.img" και έκανε boot κανονικά. Άλλαξα και το /boot/grub/menu.lst και τώρα ξεκινάει κανονικά.

Έδωσα την εντολή pacman -Syu (πλέον έχω την έκδοση 0.8 - voodoo :D:D) και pacman -kde και εγκατέστησα και το kde. Γράφω startx για να μπώ σε γραφικό περιβάλλον αλλά τίποτα :(. Εκτός από τους drivers της κάρτας γραφικών που εγκατέστησα (intel 915) χρειάζεται να ρυθμίσω κάτι άλλο;

Ευχαριστώ

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...