Προς το περιεχόμενο

[INFO] Arch Linux. Τα πρώτα βήματα

firewalker

Προτεινόμενες αναρτήσεις

sto ftp-install anaferomouna. Paidia mou vgike i pisti alla to eftiaksa. Tha postaro k ellinika otan to rithmiso.

Kalo mirror-grigoro k latest updated einai to

ftp://mirror.cs.vt.edu/pub/ArchLinux/

Y.G.: Exo enthousiastei me to Archlinux.

Y.G.: Poli kali douleia ekanes firewalker

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 229
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Εγώ ποτέ δεν είχα προβλήματα με το ftp.ntua.gr, δεν ξέρω γιατί το λες αυτο apsirin. Για (σχεδόν) οποιοδήποτε mirror χρησιμοποιώ το ntua. Τέλος πάντων.

Κάτι άλλο τώρα: Να υποθέσω πως στη γραμμή Daemons στο rc.conf μπαίνουν τα ονόματα των scripts που βρίσκονται στο /etc/rc.d/ σωστά; Παίζει ρόλο η σειρά; Π.χ, αν μπεί πρώτο το kde υπάρχει πρόβλημα; Με ποια σειρά εκτελούνται τα scripts;

Εγώ ποτέ δεν είχα προβλήματα με το ftp.ntua.gr, δεν ξέρω γιατί το λες αυτο apsirin. Για (σχεδόν) οποιοδήποτε mirror χρησιμοποιώ το ntua. Τέλος πάντων.

Κάτι άλλο τώρα: Να υποθέσω πως στη γραμμή Daemons στο rc.conf μπαίνουν τα ονόματα των scripts που βρίσκονται στο /etc/rc.d/ σωστά; Παίζει ρόλο η σειρά; Π.χ, αν μπεί πρώτο το kde υπάρχει πρόβλημα; Με ποια σειρά εκτελούνται τα scripts;

Ναι, στο rc.conf μπαίνει ότι υπάρχει στο /etc/rc.d/. Από ότι βλέπω στο startup τα scripts εκτελούνται με την σειρά που είναι στο rc.conf. Οπότε το ποιο θα τρέξει πρώτο θα παίζει κάποιο ρόλο. Για παράδειγμα το dbus και το hal είναι καλύτερα να ξεκινήσουν πριν από το KDM (το έχει πει και ο apoikos σε ένα thread). Επίσης βλέπεις και τα μηνύματα του κάθε script. Αν ξεκινήσει ο KDM, θα φαίνονται τα μηνύματα των script;

Αποφασισα να κανω νεα εγκατασταση του Arch σε εναν νεο δισκο SATA.

Ενω ολη η εγκατασταση παει κανονικα, εχω βαλει mountpoints στα partitions, τα εκανα format σε reiserfs (reiser3) εχω βαλει τον 2.6- πυρηνα, τον grub .... οταν κανω το πρωτο reboot παιρνω

>Kernel panic - not syncing: VFS : Unable to mount root fs on unknown-block (0,0) 

Ξερει κανεις τι φταιει?

Ευχαριστω

Επειδή αντιμετώπισα κι εγώ χθες το ίδιο πρόβλημα που έβαλα δοκιμαστικά το arch σε ένα partition, έκανα τα εξής:

Το module για το filesystem (reiserfs) δεν έχει φορτωθεί με αποτέλεσμα να μη μπορεί να κάνει mount ο kernel. Πρέπει να μπεις στο λειτουργικό με boot από το cdrom και αντί για enter να γραψεις π.χ arch root=/dev/sdaX noinitrd ro (το γράφει και πριν φορτώσει τον kernel από όταν κάνεις boot με το CD). Αφού κάνεις login ως root ανοίγεις το /etc/mkinitcpio.conf και προσθέτεις στη γραμμή MODULES το reiserfs έτσι: MODULES="reiserfs"

Τέλος ψάχνεις πως ακριβώς συντάσσεται η εντολή mkinitcpio. Παράδειγμα:

mkinitcpio -k 2.6.18-ARCH -g /boot/mkinitcpio.img και ρυθμίζεις τον boot loader (grub ή lilo) αντίστοιχα ώστε να χρησιμοποιήσει το αρχείο image που έφτιαξες με το mkinitcpio.

Restart :)

Ευχαριστω για τις απαντησεις αλλα λιγο που το παλεψα δεν εβγαλα ακρη....

Μπορω να φορτωσω τον πυρηνα του cd με arch root=/dev/sdb1 noinitrd ro αλλα εφοσον ειναι εγκατεστημενο μονο το base συστημα δεν υπαρχει το initcpio. Επισης δεν μπορω να φτιαξω το internet αφου λειπουν τα καταλληλα modules.

Εαν παω να τα τρεξω με modprobe παιρνω Fatal error αφου ψαχνει στο /lib/modules/2.6.16/modules.dep και οχι εκει που πραγματικα ειναι το αρχειο /lib/modules/2.6.16-ARCH/modules.dep

Δοκιμασα να βαλω το reiserfs στα modules=.... του rc.conf αλλα δεν εγινε τιποτα.

Δεν μπορω να καταλαβω γιατι οταν τρεχει τον πυρηνα του cd βλεπει κανονικα το reiserfs στο root partition και οταν τρεχω τον πυρηνα που ειναι στο partition μου βγαζει kernel panic.

Θα το παλεψω παλι σημερα ... εαν εχετε καμια επιπλεον ιδεα θα βοηθουσε πολυ!

ευχαριστω

Τώρα με τι λειτουργικό postαρεις; Μπορείς να κατεβάσεις το mkinitcpio (τώρα) και να το εγκαταστήσεις με pacman -A

Εχω το laptop απο διπλα πανω στο router ... καλη η ιδεα σου ... θα κοιταξω μηπως καταφερω να το κανω καπως...

σωστός. Βρήκα το Twenkle το οποίο είναι πολύ καλό κ εύκολο. Έχω κάποια προβληματάκια με τον ήχο αλλά θα τα βρώ. Πάντως έχω ενθουσιαστεί πολύ με το archlinux και βλέπω πώς δεν υπάρχει λόγος να έχω ΧΡ. Αφού με αυτό κάνω ότι θέλω κ με το παραπάνω

Αφου ολοκληρωσα την εγκατασταση κ ελυσα το παραπανω προβλημα μεταφεροντας μερικα πακετα με cd εχω αλλο προβλημα το οποιο παλεβω σχεδον 3 μερες τωρα κ δεν μπορω να βρω λυση...:twisted:

To fall-back image του cpio λειτουργει αψογα. Το kernel26.img ομως με τιποτα!

Μετα απο το pacman -Syu εχω πυρηνα 2.6.18-ARCH. Το root partition ειναι το sdb1 σε reiserfs.

Παιρνω συνεχως το παρακατω μηνυμα:

>::Running Hook [filesystems]
Loading root filesystem module ... reiserfs
Initramfs completed- Control passing to kinit
IP_Config:No devices to configure
kinit:Cannot open root device sdb1(8,17)
kinit: init not found!
kernel panic - not syncing : Attempted to kill init

Επειδη εχω ide και sata δισκους στο pc δοκιμασα τη διαδικασια Persistant Block Device Naming και η μονη αλλαγη στο μηνυμα λαθους ηταν :

>kinit: Cannot open root device dev(0,0)

Εχω κανει παρα πολλες δοκιμες με το mkinitcpio.conf. Βαζοντας HOOKS μονο base udev sata και το reiserfs στα MODULES μεχρι βαζοντας ολα τα hooks (base udev ide scsi sata usbinput raid filesystems) που χρησημοποιει και το fall-back image. Παντα το ιδιο kernel panic.

Διαβασα ολα τα thread στο forum του Arch (εχω ποσταρει κ εκει) σχετικα με kernel panic - not syncing : Attempted to kill init αλλα δεν βοηθησε τιποτα.

Πως γινεται το fallback να τρεχει μια χαρα και το image φτιαχνω να μην τρεχει με τιποτα δεν μπορω να καταλαβω:twisted:

Οποιαδηποτε ιδεα καλοδεχουμενη

Οποιαδηποτε πληροφορια μπορει να βοηθησει στην διαγνωση πειτε μου να την γραψω

ευχαριστω

Το αρχικό kernel26.img που δημιουργήθηκε όταν έκανες -Syu δούλευε; Η εντολή για την δημιουργία είναι mkinicpio -g /boot/kernel26.img αν και δεν νομίζω να την έκανες τόσες φορές λάθος.

Το αρχικό kernel26.img που δημιουργήθηκε όταν έκανες -Syu δούλευε; Η εντολή για την δημιουργία είναι mkinicpio -g /boot/kernel26.img αν και δεν νομίζω να την έκανες τόσες φορές λάθος.

οχι δεν δουλευε ... εκει ειναι το περιεργο ... το fallback ομως μια χαρα. Στην δημιουργια δεν κανω λαθος, αποκλειεται

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...