Προς το περιεχόμενο

Ισόβια

kapas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Super Moderators
Δημοσ.
Εντάξει... Τότε έλα στην θέση αυτών που έπεσαν θύματα του πολυετή φυλακισμένου (γιατί ισοβίτης δεν λέγεται ο 20ετής)!

Δεν σε αντιλαμβάνομαι. Δηλαδή τι θα αποκομίσουν τα θύματα εάν ο ισοβίτης παραμείνει 40 χρόνια κι όχι 20 στη φυλακή; :?

Θα απαλύνει τον πόνο τους;

Ιδίως αυτοί που έχουν χάσει κάποιον δικό τους ως αποτέλεσμα ανθρωποκτονίας, μήπως θα τον ξαναβρούν;

Ή μήπως το μέτρο "άστον μέσα να σαπίσει" είναι καθαρά εκδικητικό;

• Απαντ. 89
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Το να σκοτωνεις δεν ειναι σαν αν κλεβεις τσιχλες...

Οποιος σκοτωσε ή εκανε εγκλημα που ισοδυναμει με ισοβια, θα εκτεισει την ποινη του, στο κατω κατω αν ειναι πολλα χρονια, ας μην το εκανε...

δεν ειναι αρκετα παντως... δεν εχει κανεις το δικαιωμα να παιρνει την ζωη αλλου ανθρωπου...

Και κανονικα η ενοια του ισοβια ειναι για την υπολοιπη ζωη σου...

Πως θα σου φαινοτανε αν παιρνανε την ζωη αγαπημενου σου ατομου, δεν νομιζω να εβρισκες τα 20 αρκετα...

Δημοσ.

μπορεί να είναι σκληρό και απάνθρωπο,

αλλά όπως είπε και η kattist, για να φάει κάποιος ισόβια κάτι πολύ κακό θα έκανε. και δεν δέχομαι, ήταν 20 γιατί να καταδικαστεί! δε κατάλαβα, χαζό είναι στα 20? ή ξαφνικά θεωρείται ανήλικο; γι αυτό υπάρχουν οι φυλακές ανηλίκων και οι ποινές σε αυτούς είναι πιο ήπιες γιατί εκεί μπορείς ( ? ) να δικαιολογήσεις μια "Χαζομάρα". στα 20 κ στα 30 τι να δικαιολογήσεις; δεν ήξερε; δεν το ήθελε; άσε που ξαφνικά γεμίσαμε ψυχοπαθείς που παίρνουν ελαφρυντικά λόγω ψυχολογικών προβλημάτων! δεν μου το βγάζετε απ το μυαλό πως οι περισσότεροι δεν έχουν απολύτως τπτ και αυτό είναι ένα "τέχνασμα".

επίσης, δεν πιστεύετε πως αν οι ποινές για τα εγκλήματα αυτά που σηκώνουν ισόβια, ήταν πιο αυστηρές, θα απέτρεπαν σε ένα βαθμό τα εγκλήματα; τώρα αν κάποιος έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του πως στη χειρότερη σε 20 χρόνια (σίγουρα δεν είναι λίγα) θα είναι έξω.. ίσως να επιδρά καταλυτικά στο να διαπράξει το έγκλημα.

και ναί, ο πόνος θα απαλύνει από τα ισόβια του δολοφόνου και λέγεται δικαίωση

Δημοσ.

Δε μπορώ παρα να αναφέρω - το μάλλον γραφικό - οτι οι πράξεις κάποιου έχουν άμεση σχέση με το περιβάλλον που μεγάλωσε.Γι'αυτό δε νομίζω οτι μπορεί να γίνει κάποια ουσιαστική παρέμβαση για να αλλάξει.

Απο κει και πέρα δε νομίζω οτι οι φυλακές αποτελούν το κατάλληλο περιβάλλον για να βάλει κάποιος μυαλό γιατί αυτό είναι το θέμα.Δε τον βάζεις τον άλλο φυλακή με αυτοσκοπό να τον τιμωρήσεις για αυτό που έκανε , αλλα για να τον σωφρονίσεις.Δεν έχω πάει βέβαια φυλακή για να ξέρω απο πρώτο χέρι το κλίμα αλλά αποτελεσματικές δε νομίζω να είναι.

Μ'αυτή τη λογική η 20χρονή "ισόβια" ποινή έχει νόημα αλλα δεν είναι ίσως αποτελεσματική.

Δημοσ.

για να πάει κάποιος ισόβια,

πρέπει να έχει κάνει όχι έναν αλλά πολλούς φόνους εκ προ μελέτης ή γενικά μια σωρεία κακουργημάτων. κάνω λάθος; πόσους πρέπει να σκοτώσει δηλαδή κάποιος για να μάθει πως αυτό που κάνει δεν είναι καλό;

υπάρχει κανείς με σόας τας φρένας που να νομίζει το αντίθετο;

σίγουρα ο σκοπός της φυλακής είναι ο σωφρονισμός και μάλλον δεν λειτουργούν έτσι.. αλλά και πάλι τί να μάθεις στον άλλον.. μη ξανασκοτώσεις;

πόσοι αθώοι θα πρέπει να πληρώσουν επειδή υπάρχουν κακοί άνθρωποι στον κόσμο;

π.χ. μπαίνει κάποιος ληστής στο σπίτι. πάρε κλέψε ρε πστ μ, τον άλλον τί τον σκοτώνεις-βιάζεις-σοδομίζεις; αυτός γιατί να μη σαπίσει στην φυλακή; γιατί στα καλά καθούμενα να χάσω τη ζωή μου επειδή κάποιος... τί;;;;

αλλά ξέρουν πως θα πληρώσουν κάποιο καλό δικηγόρο και με μια καλή διαγωγή - ΑΝ ΤΟΥΣ ΠΙΑΣΟΥΝ - σε 10 χρονάκια θα είναι έξω.. και τί έγινε;

• Super Moderators
Δημοσ.
για να πάει κάποιος ισόβια,

πρέπει να έχει κάνει όχι έναν αλλά πολλούς φόνους εκ προ μελέτης ή γενικά μια σωρεία κακουργημάτων. κάνω λάθος; πόσους πρέπει να σκοτώσει δηλαδή κάποιος για να μάθει πως αυτό που κάνει δεν είναι καλό;

1. Η μία ανθρωποκτονία αρκεί για τα ισόβια. Δεν χρειάζεται να'χεις σκοτώσει το μισό χωριό.

πόσοι αθώοι θα πρέπει να πληρώσουν επειδή υπάρχουν κακοί άνθρωποι στον κόσμο;

2. Ωραία, ας πάρουμε ένα παράδειγμα: Χθες βράδυ, λοιπόν, είχε τα γενέθλιά της η κοπέλα μου. Βγήκαμε μια παρέα έξω, μας έκανε το τραπέζι, πήγαμε και σ'ένα μπαράκι και ήπιαμε 2-3 ποτά. Ξημερώματα γυρίσαμε!

Γυρνώντας προς το σπίτι, ήμουν λίγο πιωμένος αλλά το ήλεγχα το αμάξι. Ή έτσι νόμιζα, μέχρι εκείνη την περίεργη στροφή όπου το αμάξι έφυγε από την πορεία του και έπεσε σε μία στάση λεωφορείου, όπου περίμεναν κάποιοι συμπολίτες μας να πάνε στη δουλειά τους.

Σκοτώθηκαν τρεις από τους πολίτες.

Τώρα αυτό, αν το εξετάσεις νομικά, είναι ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Δηλαδή κακούργημα. Δηλαδή ισόβια - κι ενδεχομένως όχι άπαξ αλλά δις και τρις ισόβια. Πιστεύεις ότι θα πρέπει να περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου στη φυλακή; Προφανώς πρέπει να τιμωρηθώ, από δική μου υπαιτιότητα στέρησα σε τρεις συνανθρώπους μου τη ζωή. Αυτό δεν αναπληρώνεται ούτε με 1.000 χρόνια φυλάκιση.

Πιστεύεις όμως πραγματικά ότι πρέπει να περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου στη φυλακή;

π.χ. μπαίνει κάποιος ληστής στο σπίτι. πάρε κλέψε ρε πστ μ, τον άλλον τί τον σκοτώνεις-βιάζεις-σοδομίζεις; αυτός γιατί να μη σαπίσει στην φυλακή; γιατί στα καλά καθούμενα να χάσω τη ζωή μου επειδή κάποιος... τί;;;;

3. Απ' όσο ξέρω, στην Ελλάδα ο σοδομισμός δεν είναι αδίκημα.

αλλά ξέρουν πως θα πληρώσουν κάποιο καλό δικηγόρο και με μια καλή διαγωγή - ΑΝ ΤΟΥΣ ΠΙΑΣΟΥΝ - σε 10 χρονάκια θα είναι έξω.. και τί έγινε;

4. Δηλαδή ο σωφρονισμός, κατ'εσέ, δεν υφίσταται; Δεν υπάρχει περίπτωση ο δράστης που περιγράφεις να έχει αντιληφθεί και να έχει μετανοήσει;

Και παρεπιπτόντως, στο παράδειγμά σου, (ληστεία μετά φόνου, άσε τον βιασμό έξω) με καλή διαγωγή θα είναι έξω σε 20 χρόνια. Είπαμε, ισόβια = 20 χρόνια.

Δημοσ.

Δεν με ενδιαφέρει, μη σώσει να σωφρονιστεί ποτέ του.

Κακώς που ασχολούνται κιόλας,

εις θάνατον και αντε γειά να ξεβρωμίσει και ο τόπος.

Τέτοια αποβράσματα δε θα έπρεπε να ζούν, και μάλιστα εγώ είμαι και υπέρ

του να παραβρίσκεται και η οικογένεια του θύματος ή των θυμάτων και να χειροκρωτούν (και γιατί όχι να πατάνε και το κουμπί).

Δημοσ.

3. Απ' όσο ξέρω, στην Ελλάδα ο σοδομισμός δεν είναι αδίκημα.

Αν και η προσωπική μου αγωνία καλύφθηκε από το παραπάνω, νομίζω πως κάποιοι σοδομίζουν τη λογική. Και παρόλο που νομικά δεν είναι αδίκημα, δεν νομίζω πως αρέσει στη λογική.

Τα 20 χρόνια είναι απάνθρωπο χρονικό διάστημα για να τα περάσει κανείς στη φυλακή. Εμένα μου φαντάζει τουλάχιστον αδιανόητο και πολύ βαρύ. Και είμαι σίγουρος πως κανένας δυνητικός παραβάτης δεν λέει, "έλα μωρέ. στην τελική άμα με πιάσουν το πολύ να κάνω 20 χρόνια φυλακή. φρέσκος-φρέσκος θα βγω."

Και μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά δεν συμφωνώ με τη "λογική" των εξοντωτικών ποινών. Με αυτό το σκεπτικό, άμα ρίχναμε ισόβια για ληστεία μπατονέτας από το ράφι Super Market, θα τις αποθαρρύναμε εντελώς.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αν με έβλεπε κανείς να βουτάω τις μπατονέτες, θα τον καθάριζα εν ψυχρώ. Μετά θα έτρωγα το σεκιουριτά, τους ταμείες, τον παρκαδόρο απέξω, τα παιδάκια στη δίπλα παιδική χαρά, και πάει λέγοντας. Αφού δεν θα είχα τίποτα να χάσω.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...