Προς το περιεχόμενο

aporia me linux


oki456

Προτεινόμενες αναρτήσεις

diavazo se diafora forums oti an pathi kapios diskos kati kai den mpori kapios na ton diorthosi me reocvery console kai diafora alla gia na parei ta dedomena apo mesa...xrisimopii mia linux ekdosi pou diavazei ntfs diskous kai mesa apo to live cd tis ekdosis pou xrisimopii pernei ta arxeia kai exei tin dinatotita na ta kaspi se dvd...thelo na mou peite pos mporo na to petixo kai me poia ekdosi...analitika ...an kai nomizo oti i ekdosi den paizei rolo giati oles oi ekdosis linux einai idies oso afora to kernel aplos allazoun ta programs.....

 

 

 

eyxaristo poli.....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το "πάθει κάτι" είναι πολύ γενική έννοια. Αν ο σκληρός παρουσιάσει bad sectors τότε δεν μπορείς να κάνεις τίποτα με κανένα πρόγραμμα ή λειτουργικό σύστημα. Αυτό που λές μπορεί να γίνει σε περίπτωση που για κάποιο λόγο δεν μπορέσεις να bootάρεις σε windows για να πάρεις αρχεία που πιθανόν να έχεις στο partition στο οποίο έχει γίνει η εγκατάσταση ή εν πάσει περιπτώσει σε κάποιο NTFS partition. Η δουλειά αυτή γίνεται με Live διανομές όπως Knoppix, ή Gentoo ή Ubuntu ή οποιαδήποτε άλλη. Στο http://www.distrowatch.com θα βρείς λίστα με όλες τις διανομές που έρχονται σε live μορφή. Για να το κάνεις αυτό ακολουθείς την παρακάτω διαδικασία:

Boot με το cd/dvd/usb stick που έχει την διανομή του linux.

 

Φτιάχνεις ένα directory κάπου για να κάνεις mount εκεί το partition των Windows π.χ. για να φτιάξεις ένα directory που θα το λένε system (μπορείς φυσικά να το πείς όπως θέλεις) κάτω από το /mnt που είναι και το "default" για mounted devices, κάνεις: mkdir /mnt/system

 

Μετά κάνεις mount το partition ως εξής: mount /dev/hdxX /mnt/system

Πρίν από αυτό όμως θα πρέπει να έχεις βρεί ποιό device είναι αυτό που έχει το partition που σε ενδιαφέρει. Με το fdisk -l θα δείς μιά λίστα με όλους τους σκληρούς και partitions που έχεις στο σύστημά σου και από τα μεγέθη και τα filesystems θα βρείς το σωστό. Η λογική ονομασίας είναι η εξής: Το πρώτο partition του primary σκληρού σου είναι το /dev/hda1 αν ο σκληρός είναι DMA αλλιώς αν ο σκληρός είναι SCSI ή SATA θα είναι /dev/sda1. Το επόμενο partition του ίδιου σκληρού είναι /dev/sda{hda}2 κ.ο.κ. Για τον secondary σκληρό είναι /dev/sdb{hdb}1, /dev/sdb{hdb}2 κτλ. Αυτό το device είναι που θα βάλεις σαν πρώτη παράμετρο στην εντολή mount που στο δικό μου παράδειγμα γράφει /dev/hdxX.

 

Αφού το κάνεις αυτό μετά μπρείς να πάς στο /mnt/system και να δείς τα αρχεία του partition αυτού.

 

Τέλος, χρησιμοποιόντας ένα πρόγραμμα για εγγραφή cd/dvd γράφεις τα αρχεία αυτά. Ανάλογα με τη Live διανομή που θα χρησιμοποιήσεις, μπορεί να έχει από default κάποιο γραφικό περιβάλλον π.χ. KDE ή GNOME οπότε χρησιμοποιείς το πρόγραμμα που σου παρέχει το περιβάλλον, K3b για το KDE και δεν θυμάμαι πως λένε το αντίστοιχο του GNOME. Σε περίπτωση που δεν έχεις καθόλου γραφικό περιβάλλον π.χ. το Live CD του Gentoo (μιλάω για έκδιση 2005.Χ, τα πράγματα μπορεί να έχουν αλλάξει τώρα), θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις το cdrecord από την κονσόλα. Για τις παραμέτρους του δώσε ένα man cdrecord και θα βρείς αυτό που χρειάζεσαι. (Ούτως ή άλλως το K3b και το αντίστοιχο του GNOME δεν είναι παρά frontends για το cdrecord).

 

Αφού τελειώσεις με τη διαδικασία, κάνεις umount /mnt/system και μετά reboot. Φυσικά, όταν κάνεις το umount φρόντισε να μήν είσαι σε αυτό το directory.

 

Όλα όσα σου είπα γίνονται με την χρήση της κονσόλας και μόνο σαν χρήστης root.

Καλή επιτυχία!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...