Προς το περιεχόμενο

re paidia ilikrina help gia linux


themis1983

Προτεινόμενες αναρτήσεις

lipon san kai gw mathitis thelw na valw ta linux. ta katevazw sigekrimena fedora core 5 kai ta vazw afou prota me partition magic ekana partition meta ta windows diladi na exw kai linux kai windows. alla ta windows ama pataw na fortosoune mou fortonoune kai stin stigmi pou paei na vgalei welcome mou petaei 2 grames kati gia autoskip gia 3 sec. kai den prolavainw na dw ti leei kai kanei reboot. meta paw vazw ta windows sto partition pou itane kai twra exasa to screen stin arxi pou epilegw an thelw na mpw me linux i windows. a kai otan egatastasi ta linux den eimai sigouros an ekei stin arxi pou epilegeis logical kai primary i swap ta ekana swsta...:confused: :confused: :confused:

 

kserw tapa ligo mperdemena alla ilikrina re guys help me..respect you

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

lepon afou ekanes reinstall ta win to mono pu exeis na kaneis einai na fortwseis ta FC5 kai na kaneis install ton boot manager (i to idio to leitourgiko apo tin arxi, mias kai na to afiseis na xrisimopoieisei mono tou ton elefthero sou xwro ston disko einai pio sofo apo to na mhn ksereis ti kaneis, eksalou giafto yparxei afti i dinatotita.) kalws eirthes kai tha deis oti h fedora distro einai mia poly kali distro gia arxi pou tha se boithisei..afto isxise at least me tin afentia mou :D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ένα πράγμα που θα δεις στο Linux, είναι ότι για να δουλέψει κάτι με αξιώσεις πρέπει να κατανοήσεις κάποια πράγματα στα οποία βασίζεται. Άρα θέλει υπομονή, μέχρι να εξοικειωθείς σε κάποιο βαθμό, πολλές φορές θα αισθανθείς απόγνωση και δε θα ξέρεις από που να αρχίσεις. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάσαι ότι η σωστή ερώτηση δεν είναι "τί κάνω τώρα για να φτιάξει το πρόβλημα;" αλλά "γιατί συμβαίνει αυτό το πρόβλημα;". Αυτή είναι η διαφορά λογικής με τα windows. Αν επιλέξεις τη σωστή οδό, θα δεις ότι μετά από κάποιες εβδομάδες ενασχόλησης, θα μπορείς να βρεις το δρόμο σου σε οτιδήποτε και θα έχεις βελτιώσει σημαντικά την κατανόησή σου για το "πως σκέφτονται οι υπολογιστές", πίσω από interfaces. Σημείωσε ότι το να καταλάβεις γιατί συμβαίνει κάτι στο Linux είναι πολύ πιο εύκολο από το να καταλάβεις γιατί συμβαίνει κάτι στα windows :)

 

Τι συμβαίνει λοιπόν στην περίπτωσή σου;

Σε ότι αφορά το αρχικό σου πρόβλημα θα σε γελάσω! Δυστυχώς ήταν πρόβλημα των Windows, τα οποία είναι πολύ τσιγγούνικα στις πληροφορίες που παρέχουν για κάθε πρόβλημα, και χωρίς πληροφορίες δε μπορούμε να διαγνώσουμε το πρόβλημα. Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι δεν ήταν κάτι φυσιολογικό και δεν έπρεπε να συμβεί ό,τι και να έκανες, αν δεν πείραξες κάτι στα ίδια τα windows (ή το partition τους).

 

Σε ότι αφορά το 2ο πρόβλημά σου τώρα, το ότι εξαφανίστικε το μενού που επιλέγεις λειτουργικό. Αυτό είναι ο Grub, ένας "Boot Manager/loader", Μια μικρή εφαρμογή που φορτώνει πριν από οποιοδήποτε λειτουργικό, την οποία σου εγκατέστησε το Fedora ώστε να μπορείς να επιλέγεις ποιο λειτουργικό θέλεις να εκκινείς, είτε άμεσα είτε εκκινώντας με τη σειρά κάποιον άλλον boot loader που ενδεχομένως να υπάρχει σε κάποιο partition (π.χ. των windows).

 

Ένας boot manager/loader μπορεί να κάτσει σε δύο μέρη: στο Master Boot Record, ή στον Boot Sector.

 

Το MBR είναι μια μικρή περιοχή στην αρχή του σκληρού δίσκου, που περιέχει πληροφορίες όπως τι partitions έχει ο δίσκος.

Ο Boot Sector, είναι μια μικρή περιοχή στην αρχή κάθε partition, η οποία περιέχει πληροφορίες σχετικά με τη δομή του συγκεκριμένου partition. Όταν εκκινεί ο υπολογιστής, το BIOS επιχειρεί να βρει και να εκτελέσει έναν bootloader κοιτώντας στο MBR.

 

Τα Windows έχουν και αυτά έναν boot loader, ο οποίος υπάρχει στον boot sector, και απλά παραπέμπουν σε αυτόν με μια μικρή εφαρμογούλα αντί bootloader στο MBR. Ο GRUB πήρε τη θέση αυτής της εφαρμογούλας όταν εγκαταστάθηκε, αυτό δεν είναι πρόβλημα αφού μπορεί να κάνει και τη δουλειά της.

 

Όμως όταν εσύ εγκατέστησες ξανά τα windows, πήγαν και σβήσαν τον Grub, και γράψαν πάλι τη δική τους εφαρμογούλα. Η οποία δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο από το να ξεκινήσει τα Windows.

Οπότε για να έχεις ένα μενού στην αρχή, που να σε αφήνει να διαλέγεις σε πιο λειτουργικό να ξεκινήσεις, πρέπει να εγκαταστήσεις πάλι τον Grub.

 

Το πρόβλημα είναι ότι ο Grub δε μπορεί να εγκατασταθεί από τα windows, θέλει ένα περιβάλλον Linux για να τρέξει (όπως αυτό που φορτώνει στην αρχή το CD εγκατάστασης του Fedora).

Οπότε για να εγκαταστήσεις τον Grub, πρέπει να ξεκινήσεις σε ένα περιβάλλον Linux.

 

Όπως είπα παραπάνω, το cd του fedora ξεκινάει ένα περιβάλλον Linux, οπότε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Όμως επειδή το έχουν αυτοματοποιήσει έτσι ώστε να ξεκινάει αυτόματα το πρόγραμμα εγκατάστασης, δε ξέρω αν έχεις τη δυνατότητα να εγκαταστήσεις τον Grub, είτε μέσα από την εφαρμογή εγκατάστασης είτε να επιλέξεις στο cd αρχικά να μην ξεκινήσει την εφαρμογή εγκατάστασης αλλά να σε πετάξει σε ένα Shell κονσόλας (μια γραμμή εντολών απ' όπου μπορείς να εγκαταστήσεις τον grub άμεσα). Κάποιος που χρησιμοποιεί Fedora, θα μπορούσα να μας πει αν γίνεται κάτι από τα παραπάνω δύο χρησιμοποιώντας το cd εγκατάστασης του fedora.

 

Αν έχεις στη διάθεσή σου το CD κάποιας άλλης διανομής που δεν ξεκινάει αυτόματα πρόγραμμα εγκατάστασης, όπως του Slackware ή κάποιο Live CD που να ξεκινάει ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον, θα μπορούσα να σου πω ακριβώς τι να κάνεις.

 

Στο μεταξύ, αν θέλεις δοκίμασε να ξεκινήσεις από το CD του fedora, και να δεις μόνος σου αν υπάρχει κάποια επιλογή για εκκίνηση σε κονσόλα (μπορείς να πατήσεις και F1 για να δεις αναλυτικά τις επιλογές, απ' ότι θυμάμαι), ή αν η εφαρμογή εγκατάστασης του Fedora έχει επιλογή για εγκατάσταση του Boot Loader/Manager (GRUB), όπως είπε παραπάνω ο headbanger.

 

Αν όχι, δοκίμασε το εξής. Ξεκίνησε το πρόγραμμα εγκατάστασης κανονικά, όπως πριν, και κρατώντας πατημένα τα CTRL και ALT, πάτα F2. Αυτό πιθανότατα θα σε πετάξει σε μία δεύτερη κονσόλα που έκανε spawn το περιβάλλον Linux του CD (αν έχουν ορίσει να κάνει spawn άλλες κονσόλες πέρα από αυτή που χρειάζεται για το πρόγραμμα εγκατάστασης).

 

Τώρα, σχετικά με τα logical και primary partitions, διάβασε εδώ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

mono daskalos? apla einai pro to atomo... thanks gia ola sou steila kai proswpiko mail edw des... alla mallon tha ithela na arxisw apo tin arxi.. epeidi eimai arxarios kai kanenas den genithike na kserei.. an thelete vriste me alla tha rwtisw.. ektos apo fedora ti ala linux yparxoune? kai dialeksa swsta fedora? meta pou thelw na valw to net beans pws tha to kanw install giati sto site exei polla net beans version na katevaseis kai ligo pou ida fedora den mporesa na kanw install programma.. den trexei san exe dialdi? thanks alla eimai poly arxarios...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

LOL σιγά ρε παιδιά, σε μένα βρήκατε να την πέσετε όλοι μαζί; :oops: :P

 

alla mallon tha ithela na arxisw apo tin arxi.. epeidi eimai arxarios kai kanenas den genithike na kserei.. an thelete vriste me alla tha rwtisw.. ektos apo fedora ti ala linux yparxoune? kai dialeksa swsta fedora?

Το GNU/Linux είναι ένα, τα πολλά είναι οι διανομές του. Οι διανομές είναι αυτές που παίρνουν τις πολλές μικρές ανεξάρτητες εφαρμογές οι οποίες κάνει κάθε μία πολύ συγκεκριμένα πράγματα, τις κάνουν compile και τις πακετάρουν μαζί ώστε να προκύψει ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον. Επίσης, επειδή οι εφαρμογές ανοικτού κώδικα αναπτύσσονται με τρελούς ρυθμούς, φροντίζουν να συσκευάζουν συνέχεια τις τελευταίες εκδόσεις και να παρέχουν τη δυνατότητα στους χρήστες να αναβαθμίζουν αυτόματα τις παλιές που έχουν εγκατεστημένες. Αυτό το κάνουν παρέχοντας ένα κεντρικό εργαλείο διαχείρισης του εγκατεστημένου λογισμικού, τον "Package Manager", ο οποίος συνήθως παρέχει και λειτουργίες όπως αυτόματη λήψη και εγκατάσταση οποιασδήποτε εφαρμογής έχει πακετάρει η διανομή, μέσω Internet.

 

Επειδή ο κάθε linuxas έχει διαφορετική αντίληψη για το ποιες εφαρμογές πρέπει να υπάρχουν υποχρεωτικά σε κάθε σύστημα και πόσα πράγματα πρέπει να γίνονται αυτόματα, υπάρχουν εκατοντάδες διανομές. Μπορείς να τις καμαρώσεις άμα πας στο http://www.distrowatch.com. Για κάποιους αυτό αποτελεί σημαντικό και υγιές δείγμα πλουραλισμού, για άλλους δείγμα κατακερματισμού της κοινότητας του Linux (οι περισσότερες από τις υπάρχουσες διανομές δεν έχουν αρκετούς developers και ως αποτέλεσμα χαρακτηρίζονται από λίγα πακέτα λογισμικού και αρκετά προβλήματα)

 

Μεταξύ τους διαφέρουν κυρίως στα εξής:

 

- Σε κάποια συνοδευτικά εργαλεία διαχείρισης, όπως ο package manager.

- Στην ποικιλία και την ποιότητα των πακέτων. Πόσες από τις εφαρμογές που υπάρχουν για Linux θα μπορούν να εγκατασταθούν αυτόματα κι ωραία με μία εντολή μέσω internet και πόσο πιθανό είναι να πάει κάτι στραβά.

- Στο ποιες εφαρμογές θα βρίσκονται εγκατεστημένες υποχρεωτικά στο μηχάνημά σου και θα εκτελούνται με την εκκίνηση προκείμενου να παρέχουν λειτουργίες όπως αυτόματη ανίχνευση hardware και εκκίνηση κάποιου γραφικού περιβάλλοντος.

- Το πιο σημαντικό απ'ολα: στη χρηστική και ιδεολογική προσέγγιση.

 


  • Σε ότι αφορα την πρώτη, κάποιες διανομές προσπαθούν να μιμηθούν όσο γίνεται το περιβάλλον των Windows, κρύβοντας πράγματα που μπορεί να τρομάξουν όσους έρχονται από windows, όπως η κονσόλα. Επειδή σε ότι αφορά το γραφικό περιβάλλον το Linux σε σύγκριση με τα Windows είναι ένα πυργάκι Jenga (δες
εδώ και εδώ), δε μπορεί κάποιος να βασιστεί αποκλειστικά σε αυτό και να αγνοήσει τα από κάτω. Θα έχει πολλά προβλήματα συνέχεια που ενώ τα περισσότερα είναι απλά, θα του τρώνε πολύ χρόνο αν έχει άγνοια.
 
Η κονσόλα είναι το βασικό interface του Linux. Το Linux έχει σχεδιαστεί για να ελέγχεται μέσω αυτής και αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό απόλυτα αξιόπιστο interface που δε θα απογοητεύσει ποτέ τον χρήστη. Κάποιες άλλες διανομές λοιπόν, δίνουν έμφαση στην κονσόλα, δείχνουν από την αρχή πώς είναι τα πράγματα και αναγκάζουν τον χρήστη να αποκτήσει πρώτα μια βασική εξοικείωσή με αυτήν πριν χρησιμοποιήσει κάτι προαιρετικό όπως το γραφικό περιβάλλον (είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι είναι προαιρετικό, άσχετα αν για τις δουλειές σου είναι απαραίτητο, γιατί με αυτή τη λογική αντιμετωπίζεται στο Linux). Για μένα αυτό είναι καλύτερος και πιο σύντομος δρόμος αν θέλεις ουσιαστικά να μάθεις να χρησιμοποιείς Linux (και όχι να τρέχεις απλά μια εφαρμογή όπως-όπως και με χίλια ζόρια, για μια εργασία λ.χ.).
 
Anyway, οι πιο γνωστές windows-like διανομές (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) είναι οι SUSE, Ubuntu, Mandriva και Fedora, και οι πιο γνωστές "real-thing" διανομές (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) είναι οι Debian, Slackware, Gentoo και Archlinux.
 
Από τις πρώτες (αν και δεν είμαι ο πλέον κατάλληλος) θα σου πρότεινα το Ubuntu γιατί αυτή τη στιγμή έχει το μεγαλύτερο community νέων χρηστών και ίσως τα περισσότερα πακέτα. Από τις δεύτερες θα σου πρότεινα το Archlinux και μετά το Slackware με το οποίο ξεκίνησα κι εγώ (και το οποίο είναι η αρχαιότερη εν ζωή διανομή όχι χωρίς λόγο). Το debian επίσης έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή πακέτων και το πιο οργανωμένο development community.

 

  • Σε ό,τι αφορά την ιδεολογία τώρα, το GNU/Linux υπάρχει με τη σημερινή μορφή επειδή κάποιοι οραματιστές του MIT με πρωτοστάτη τον
RMS αγανάκτησαν με την αισχρή εκμετάλλευση των μεγάλων εταιριών κλειστού λογισμικού οι οποίες στην προσπάθεια να εδραιώσουν μονοπώλια επιβάλλουν παράλογους περιορισμούς στο λογισμικό τους. Η GPL, η "άδεια χρήσης" του Linux και της συντριπτικής πλειονότητας εφαρμογών ελεύθερου λογισμικού, είναι μια άδεια βασισμένη στη λογική ότι το λογισμικό πρέπει να είναι πάντα ελεύθερο από παράλογους/ύποπτους/ανήθικους περιορισμούς που θα μπορούσαν να βλάψουν τον χρήστη. Ορισμένες διανομές αισθάνονται πιο έντονη την παραπάνω υποχρέωση (Debian), άλλες πάλι δεν ενδιαφέρονται καθόλου (SUSE και λοιπές διανομές ελεγχόμενες από εταιρίες). Στην πράξη αυτό φαίνεται κυρίως από το αν συμπεριλαμβάνουν και διαφημίζουν κλειστό λογισμικό. Φυσικά το κατά πόσο αυτό θα επιρρεάσει την επιλογή σου είναι δικό σου θέμα (και αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα της ελευθερίας που παρέχει η GPL).

 

Όπως θα είδες το ποια διανομή είναι καταλληλότερη σηκώνει συζήτηση.. Η οποία έχει γίνει πάρα πολλές φορές στο forum (κάνε μια αναζήτηση) ;)

 

meta pou thelw na valw to net beans pws tha to kanw install giati sto site exei polla net beans version na katevaseis kai ligo pou ida fedora den mporesa na kanw install programma.. den trexei san exe dialdi? thanks alla eimai poly arxarios...

 

Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί να πας καν σε κανένα site. Όπως ανέφερα πιο πάνω, η λογική για την εγκατάσταση και διαχείριση λογισμικού στο Linux είναι διαφορετική: χρησιμοποιείς τον Package Manager. Μέσω αυτού, μπορείς για παράδειγμα να αναζητήσεις πακέτα που περιέχουν στο όνομά τους τη λέξη "Beans" και αφού σου βγάλει μία λίστα με τις περιγραφές τους, να επιλέξεις πιο από αυτά θέλεις και να εγκατασταθεί αυτόματα. Μόνο αν δεν υπάρχει μια εφαρμογή σαν πακέτο για τη διανομή σου, θα πας στο επίσημο site και θα δεις αν υπάρχει ανεπίσημο πακέτο εκεί, αλλιώς θα κατεβάσεις τον πηγαίο κώδικα και θα τον κάνεις compile.

 

Σημείωσε ότι πέρα από τα πακέτα που απευθύνονται στους χρήστες της κάθε διανομής, ο standard τρόπος διανομής λογισμικού είναι διανέμοντας ένα "Tarball" (συμπιεσμένο αρχείο) με τον source code, παρέα με ένα script που διευκολύνει και αυτοματοποιεί τρομερά τη διαδικασία μεταγλώττισης και εγκατάστασής του.

 

Αλλά θα τα δεις στην πορεία.. ;)

 

Κάτι πολύ σημαντικό: Το documentation στο Linux δεν είναι προαιρετικό και σαχλό, όπως στα windows. Όποια δημοφιλή διανομή και να επιλέξεις θα διαθέτει σίγουρα αναλυτικό documentation το οποίο περιγράφει απαραίτητα πράγματα -τα οποία δε θα στα πουν σε κανένα forum.

 

Άσχετα από αυτό, αν θέλεις κατέβασε και τα παρακάτω βιβλία (τα δύο πρώτα είναι στα αγγλικά, το τρίτο στα ελληνικά).

 

- http://www.slackbook.org/html/book.html

- http://linux-newbie.dotsrc.org/

- http://www.ellak.gr/pub/OpenGuides/Debian/debianguide.pdf

 

Τέλος 1-2 συμβουλές:

1) Μη βιάζεσαι! Στην αρχή μπορεί να φας 2 μέρες διαβάζοντας για μια λεπτομέρεια: δε γίνεται αλλιώς έτσι είναι το Linux. Αυτά που διαβάζεις δεν έχουν εφαρμογή μόνο στη λεπτομέρεια που σε ταλαιπωρεί, οπότε σύντομα θα ξέρεις ο,τι χρειάζεσαι.

2) Όταν ψάχνεις πληροφορίες, μην κλείνεσαι αποκλειστικά σε κάτι συγκεκριμένο που θέλεις να πετύχεις και μην προσπερνάς ό,τι σου φαίνεται άσχετο. Όλα θα τα βρεις μπροστά σου ούτως ή άλλως.

3) Προσπάθησε να ξεχάσεις οτιδήποτε έχεις μάθει στα windows.

4) Google is your friend

 

καλή αρχή! :}

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

nske έσπειρες! Πολύ καλά post!

 

meta paw vazw ta windows sto partition pou itane kai twra exasa to screen stin arxi pou epilegw an thelw na mpw me linux i windows.

 

Μέσα από το partition magic θέσε ως active partition αυτό με το linux και κάνε reboot. Ύστερα θα σου βγάλει το μενού. Από εκεί θα μπεις σε Linux και θα επαναγκαταστήσεις το grub.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

myle---->

den exei kamia epilogi na kanw active

pws tha egatastisw to grub? diladi etsi tha vgei i othoni tha mpw apo linux kai meta...?

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

nske---->

kala nske ta spas apla.... thanks gia ola.... alla tha ithela na mou peis pia diafora...me windows like kai real thing. ksereis akoma den exw asxolithei kai pio tha itane kalo gia arxi na valw. kai eipa netbeans giati sti sxoli tha kanoume java mesa apo ayto to programma kai skeftika na valw ta linux kai ayto to programma gia na kanw praktiki kai me eykairia na dw pws einai ta linux pou oloi lene. kai pali seyxaristw...ilikrina...! ;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...