antreas18 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2007 Egw pantws diavasa 2-3 kritikous kai mporw na pw oti epesa apo ta sinefa.Eilikrina de mporw na katalabw giati toso thapsimo.Mallon epeidi einai koblexikoi opos eipe kapoios pio panw.Den eksigeitai alliws.Oute egw diavasa apo kapoion na kanei kritiki stin ithopoiia,skinothesia klp..To mono pou diavaza itan gia istorikes anakriveies kai alles tetoies p**aries.Thavoun mia apli tainia anti na thapsoun allous pou grafoun vivlia istorias me ta opoia megalonoun genies kai genies.Kai nai,kala kanoun kai tous vrizoun,kai den to kanoun epeidi diafonoun me ti kritiki tous,to kanoun mono kai mono gia na tous deiksoun poso koblexikoi kai poso axristoi einai stin douleia pou kanoun.As katalaboun oti o kosmos den exei anagi na akouei tis prosopikes apopseis tou kathe koblexikou pou exei dianisei to meso tis zois tou kai apofasise sta 50 tou na paei kontra me to reuma mono kai mono gia na asxolithoun mazi tou.
the_end Δημοσ. 13 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2007 Αν μιλήσουμε τελείως αφηρημένα και διαλύσουμε την τέχνη στα εξ ων συνετέθει, τότε ναι, έχεις δίκιο. Αν όμως δούμε πιο πρακτικά τα πράγματα, θα δούμε ότι υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ τέχνης και διασκέδασης, όσο ασαφείς κι αν είναι (γνώμη μου πάντα). Ναι, υπάρχει διασκέδαση μέσα στην τέχνη. Και προφανώς, ακόμα και η πιο ανεγκέφαλη ταινία έχει κάποια στοιχεία τέχνης μέσα της. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν είναι σαφές ποιό είναι το κυρίαρχο στοιχείο σε κάθε ταινία.Γενικά λοιπόν, δεν διαφωνώ μαζί σου, αλλά δεν θεωρώ ότι αυτή σου η άποψη ακυρώνει τη λογική της δικής μου. Προφανώς και μιλάω για τεχνικά κριτήρια. Όλα τα άλλα κριτήρια είναι υποκειμενικά και δεν μπορούν να εκφραστούν. Είναι σα να προσπαθώ να σου εξηγήσω γιατί μου αρέσουν τα σουβλάκια. Γιατί έχουν ωραία γεύση. Και γιατί έχουν ωραία γεύση; Η ερώτηση δεν έχει νόημα, αφού δεν υπάρχει απάντηση. Αν θες λοιπόν να πεις τη γνώμη σου για ένα υποκειμενικό ζήτημα, πέστην όμορφα κι ωραία. Δεν χρειάζεται να βγάζεις ούτε μίσος ούτε εμπάθεια για κάτι που απλά δεν σ' άρεσε. Γιατί αν βγάζεις αυτά τα πράγματα, τότε δεν είσαι επαγγελματίας κριτικός. Σίγουρα, και οι κομπλεξισμοί του καθενός συμβάλλουν στην τελική εικόνα που θα έχει για ένα έργο τέχνης. Π.χ. αν κάποιος είναι "ελληνάρας" και "ομοφοβικός" θα ξενερώσει με το "Alexander". Αν είσαι όμως επαγγελματίας κριτικός, πρέπει να είσαι και κάπως πιο αντικειμενικός στις απόψεις σου (αντικειμενικός με την έννοια του συγκρατημένος, προφανώς και δεν μπορείς να είσαι αντικειμενικός με κάτι το υποκειμενικό). Δουλειά σου είναι να κάνεις το κοινό να καταλάβει περί τίνος πρόκειται, και όχι πώς το αντιλήφθηκες εσύ. Το κακό όμως ξεκίνησε όταν κάποιοι πίστεψαν ότι η γνώμη τους έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από των άλλων (για υποκειμενικά ζητήματα, πάντα). Όσον αφορά την πολιτική, μάλλον αναφερόμαστε με τον ίδιο όρο σε διαφορετικά πράγματα. Επίσης, εσύ πάλι είσαι γενικότερος ενώ εγώ πιο συγκεκριμένος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιος από μας έχει δίκιο ή άδικο. Προφανώς και οι πολιτικές πεποιθήσεις κάποιου αποτελούν τμήμα του εαυτού του και θα τον επηρεάσουν στην δημιουργία ενός έργου τέχνης. Εγώ αντιτίθεμαι στην τέχνη για χάρη της πολιτικής. Υπάρχει διαφορά στο "φτιάχνω ταινία για να εκφράσω τα πολιτικά μου πιστεύω" και στο "φτιάχνω ταινία, η οποία προέκυψε έτσι γιατί αυτά είναι τα πολιτικά μου πιστεύω". Γενικά απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι (διόρθωσέ με αν κάνω λάθος), αντιλαμβάνεσαι την απόλυτη υποκειμενικότητα της τέχνης και την πολυπλοκότητα αυτής, που οδηγεί στην πλήρη αδυναμία να την καθορίσουμε με ταμπέλες. Σε αυτό, θα με βρεις απόλυτα σύμφωνο. Στην θεωρία. Στην πράξη όμως τα πράγματα διαφέρουν, γιατί ειπεισέρχονται πολλοί άλλοι παράγοντες, πέρα από την θέληση του δημιουργού. Γενικά δεν μπορώ να πω ότι διαφωνώ κάπου μαζί σου, το αντίθετο μάλιστα. Απλά βλέπουμε την ίδια εικόνα από διαφορετική οπτική γωνία. σχετικά με τα τεχνικά και τα υποκειμενικά κριτήρια: απλά, τη διαφορά για μένα (θα) την κάνουν αυτά τα υποκειμενικά κριτήρια. το εύκολο (ειδικά για τις αμερικάνικες ταινίες) είναι η τεχνική αρτιότητα. όμως δεν είναι όλες καλές. για τους κριτικούς: για μένα το αντικειμενικός σ'έναν κριτικό σημαίνει κυρίως "έχω δει 10 πράγματα παραπάνω απ'το μέσο θεατή". δε διαφωνώ στο ότι πρέπει να υπάρχει αυτοσυγκράτηση και μετριοφροσύνη(γιατί όντως υπάρχουν και καβαλημένοι), απλά δεν το θεωρώ πρωτεύων. ίσως επειδή έχω μάθει πώς σκέφτονται και πώς κρίνουν(όσους παρακολουθώ τουλάχιστον). διαβάζοντας μια κριτική καταλαβαίνω αν θα μου αρέσει η ταινία. και αυτό ανεξάρτητα απ'το αν αρέσει ή όχι στον κριτικό. ανεξάρτητα απ'το βαθμό. συμφωνώ όμως απόλυτα στο η κριτική τους δεν πρέπει να'ναι ελιτίστικη. η άποψή τους ας είναι. αλλά πρέπει να'ναι κατανοητή και σαφής σε όλους. σχετικά με την πολιτική στις ταινίες: αν ο σκοπός είναι η προπαγάνδα τότε υπάρχει μια αρνητική προδιάθεση από μέρους μου. ασχέτως αν η ταινία τελικά μου αρέσει(ή όχι). στις υπόλοιπες περιπτώσεις δεν έχω πρόβλημα. σχετικά με τις ταμπέλες στην τέχνη: δεν είμαι fan. αλλά απ'την άλλη πιστεύω ότι δεν είναι ανάγκη να κάνω μια ολόκληρη συζήτηση περί κατανόησης τέχνης πριν μπω στο (απλό) θέμα του να προτείνω μια ταινία. οι ταμπέλες είναι ευκολία. αλλά αν κάποιος μείνει εκεί έχασε το παιχνίδι. γιατί (ξαναλέω) το πραγματικά ενδιαφέρον για μένα είναι το υποκειμενικό στοιχείο του δημιουργού. αυτό θα πάρει κάτι καλό(ή άρτιο ή παράξενο ή απωθητικό) και θα το εξυψώσει. και όντως, συμφωνήσαμε σε όλα τελικά(more or less) θα ακολουθήσω τη συμβουλή του _BASSstarlet_ γιατί ξεφύγαμε αρκετά. ps: η αλήθεια είναι ότι το πρώτο post σου που απάντησα μου φάνηκε παράταιρο(σε σχέση με προηγούμενα δικά σου που έχω διαβάσει). αλλά με τα 2 επόμενα επανήλθες στα στάνταρ σου
Arioch79 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2007 ps: η αλήθεια είναι ότι το πρώτο post σου που απάντησα μου φάνηκε παράταιρο(σε σχέση με προηγούμενα δικά σου που έχω διαβάσει). αλλά με τα 2 επόμενα επανήλθες στα στάνταρ σου Κοίτα, κι εμένα δεν μου αρέσει η ειρωνεία και το απόλυτο ύφος (το οποίο είχα στο πρώτο post), αλλά είπα να πληρώσω τους κριτικούς με το ίδιο νόμισμα! Κάπως έτσι δεν τα λένε κι αυτοί; (στην πλειονότητά τους). Ειδικά για το 300 έχω διαβάσει πολλές κριτικές, και σε όλες έσταζαν τόση χολή που ειλικρινά δεν μπορώ να βρω καμμία λογική δικαιολογία για κάτι τέτοιο. Προσωπικά θα προτιμούσα να τους πλήρωναν τα αντίπαλα στούντιο για να τη θάψουν, παρά να ισχύει ο λόγος που αναλύσαμε στα προηγούμενα ποστς. Τεσπά, όπως είπαμε, αν δεν σου αρέσει μια ταινία καλύτερα να την αγνοήσεις. Και το ίδιο ισχύει και για μια κριτική.
Material_Defender_1032 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2007 Πάντως ο Ηλίας Φραγκούλης (αυτός που έχει την εκπομπή στο Mad) που θάβει όλα τα blockbusters, της έβαλε 4,5/5! Δυστηχώς δεν πρόλαβα να ακούσω την κριτική του όμως :-? http://www.athensvoice.gr/104/9514/7/7/7/showdoc.html Η κριτική του στην Athens Voice. Material Defender 1032
DhZou Δημοσ. 13 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2007 http://www.athensvoice.gr/104/9514/7/7/7/showdoc.html Η κριτική του στην Athens Voice. Material Defender 1032 Αυτό το κείμενο διαβάζεται! Και καταλαβαίνεις και τι λέει! Α, και δεν ειρωνεύεται κι όλας. Προφανώς δεν γράφει αυτός τα κείμενα στην εκπομπή... Εγώ πάντως διασκεδάζω με τη λογοδιαρια του.
klog Δημοσ. 13 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2007 Sorry αλλά με όσα έχω ακούσει και διαβάσει απο τους διάφορους, έχω αρχίσει να αισθάνομαι ενόχες που μου άρεσε, Βρε μπας και είμαι κάνας εκολαπτόμενος φασίστας δικτακτωρ και δε το έχω καταλάβει!!!!????
Moderators GhostRiderLSOV Δημοσ. 13 Μαρτίου 2007 Moderators Δημοσ. 13 Μαρτίου 2007 Μην ανησυχείς, παίξε κανένα RTS και διέλυσε τα όλα. Στο άρθρο του Athens Voice λέει κάτω κάτω "OI «300» ΣTA VILLAGE CINEMAS Zήστε τη συγκλονιστική μάχη των Θερμοπυλών στα Village Cinemas με τη συμμετοχή σας στο μεγάλο παιχνίδι της ταινίας! Διαλέξτε την ομάδα των Σπαρτιατών ή των Περσών και παλέψτε εναντίον του αντιπάλου σας. Aν νικήσετε, ένα δώρο έκπληξη θα γίνει δικό σας! Kι αν είστε το 300ό άτομο στο ταμείο των Village Cinemas, κερδίζετε την είσοδό σας και της παρέας σας δωρεάν! Kάθε 300 εισιτήρια θα υπάρχει και ένας νικητής. Aποκλειστικά στα Village Cinemas." Πλακώθηκε κανείς?
Arioch79 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2007 Για ξύλο δεν ξέρω, αλλά ένας κωλόφαρδος φίλος φίλου και οι 6 κωλόφαρδοι φίλοι του μπήκαν τσάμπα, γιατί ήταν ο 300στός.
Moderators GhostRiderLSOV Δημοσ. 13 Μαρτίου 2007 Moderators Δημοσ. 13 Μαρτίου 2007 Ε και; Δεν ήταν σπατάλη (για μένα) τα ευρώ. Άλλες είναι οι φορές που τα έχω κλάψει (Tomb Raider 2...).
Arioch79 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2007 Στο οποίο TR2 btw, έπαιζε επίσης ο Gerard Butler! (Λεωνίδας). Πες ότι στα δωσε πίσω τώρα...
Freakster Δημοσ. 13 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2007 Ε και;Δεν ήταν σπατάλη (για μένα) τα ευρώ. Άλλες είναι οι φορές που τα έχω κλάψει (Tomb Raider 2...). Εμ τα ηθελες Δηλαδη σου αρεσε το ενα και ηθελες να δεις και το δυο; :twisted:
Moderators GhostRiderLSOV Δημοσ. 13 Μαρτίου 2007 Moderators Δημοσ. 13 Μαρτίου 2007 Εμ τα ηθελες Δηλαδη σου αρεσε το ενα και ηθελες να δεις και το δυο; :twisted: Όπως και το Mortal Kombat και το Resident Evil (ε, είμαι και gamer άλλωστε), το πρώτο ΜΚ και Resi βλεπόταν, το 2ο για τα μπάζα. Αλλά να βλέπεις την Angelina να τραβάει μπουκέτο σε καρχαρία και να κάνει άλμα επί κοντώ με μπαμπού και να φτάνει ελικόπτερο... Τέλος πάντων On Topic: Δεν το θυμόμουν ότι έπαιζε ο Butler εκεί. Άντε, παίρνει συγχωροχάρτι γιατί στους 300 γ*μάει και δέρνει. Τώρα πρέπει να βρούμε την Μάντισσα σε καμιά καλή ταινία.
Material_Defender_1032 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2007 Αυτό το κείμενο διαβάζεται! Και καταλαβαίνεις και τι λέει! Α, και δεν ειρωνεύεται κι όλας. Προφανώς δεν γράφει αυτός τα κείμενα στην εκπομπή... Εγώ πάντως διασκεδάζω με τη λογοδιαρια του. Δεν τα γράφει μόνος του στην εκπομπή (από όσο θυμάμαι). Material Defender 1032
DimAslan Δημοσ. 13 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2007 Εμάς μας άρεσε. Σε όλους. Τόσο. Απλά. Άντρες. Γυναίκες. Παιδιά. Δεν θα κάτσω να μου πουν οι κριτικοί γιατί δεν θα έπρεπε να μου αρέσει...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.