Προς το περιεχόμενο

Αντιγραφή δίσκων βινυλίου σε υπολογιστή

antonl

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται στη σωστή κατηγορία, μιας και είναι θέμα software+hardware.

Για να αντιγράψω (αρκετούς) δίσκους από το στερεφωνικό στο pc (με καλή ποιότητα), τι χρειάζεται;

1. Ποιο πρόγραμμα προτείνεται για αυτή τη δουλειά;
  2. Η κάρτα ήχου χρειάζεται να έχει κάποια άλλη έξοδο εκτός του Line-in;
  3. Υπάρχει αξιόλογη διαφορά στην ποιότητα του τελικού ήχου αν αυτή είναι onboard ή όχι;
  4. Τι καλώδια απαιτούνται;
  5. Χρειάζεται κάποια extra συσκευή που θα παρεμβληθεί μεταξύ πικάπ και κάρτας ήχου;
  6. Το πικάπ χρειάζεται να έχει κάποιες συγκεκριμένες εξόδους;

Συγγνώμη για το βομβαρδισμό ερωτήσεων αλλά είμαι παντελώς άσχετος με το θέμα μιας και ποτέ δεν είχα δίσκους αλλά ένας φίλος έχει κάτι εκατοντάδες κι αποφάσισε να τους φηφιοποιήσει.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Δημοσ.

1. Προτείνω Steinberg Wavelab λόγω των πολύ καλών postproduction εφφέ που έχει για αποθορυβοποίηση κλπ. Αν θες να πάς σε κάτι free, Audacity αλλά μην περιμένεις τη δύναμη του Wavelab.

2. Όχι. Μια είσοδος LineIn είναι αρκετή.

3. Σαφώς και έχει. Εξαρτάται από την ποιότητα των ADC (Analog-to-Digital converters) που χρησιμοποιεί καθώς και από τη δειγματοληψία που επιτρέπει.

4. Συνήθως ένα RCA-Jack είναι αρκετό.

5. Το πικάπ δεν βγάζει σήμα στην έξοδο στάθμης LineIn, αλλά χαμηλότερο. Οπότε μπορείς να παρεμβάλεις τον ενισχυτή σου (παίρνοντας σήμα από την έξοδο Tape monitor) ή να πάρεις κάποιον προενισχυτή για πικάπ που ανεβάζει τη στάθμη σε επίπεδα LineIn.

6. To πικάπ αρκεί να έχει την κανονική του έξοδο, ώστε να κάνεις τη σύνδεση που σου λέω στο 5.

Δημοσ.

Εκτός από το πικάπ θα χρειαστείς στερεοφωνικό ενισχυτή με phono stage (ενίσχυση γραμμής πικάπ) ένα καλώδιο rca σε rca + mini jack adaptor ή καλώδιο rca σε mini jack στο κατάλληλο μήκος, μια κάρτα ήχου με Line in κ φυσικά κάποιο software του είδους.

Θα συνδέσεις το πικάπ στην είσοδο phono του ενισχυτή.

Όπου ρυθμίσεις τον σελέκτορα του rec out [π.χ. tape] θα συνδέσεις το rca καλώδιο.

Η άλλη άκρη του καλωδίου θα πρέπει να καταλήξει σε mini jack κ να συνδεθεί στο Line in της κάρτας ήχου του υπολογιστή.

Βάζεις το πικάπ να παίζει και ξεκινάς το software σου για να κάνεις leveling στην αρχή, κ μόλις είσαι έτοιμος εγγραφή.

Software δεν μου έρχεται στο μυαλό ποιό είχα επιλέξει τότε.

Αυτά σε γενικές γραμμές.

Η διαδικασία *δεν* είναι αρκετά εύκολη για να πετύχεις ιδανικό αποτέλεσμα, ιδίως όταν φτάσεις στο σημείο επεξεργασίας του ήχου (hiss, scratches etc). Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για x1 εγγραφή οπότε σίγουρα *είναι* αρκετά χρονοβόρα διαδικασία [~60 min βινύλιο => ~60 min εγγραφή -τουλάχιστον-, χώρια το post editing].

Θα την ξαναέκανα αν έπρεπε να γυρίσουν σε ψηφιακή μορφή τραγούδια που δεν μπορούσαν να βρεθούν σε ήδη ψηφιακή μορφή με άλλο τρόπο.

edit: Από πάνω με πρόλαβες. :P

/sc

Δημοσ.

Σας ευχαριστώ πολύ για τις διαφωτιστικές οδηγίες σας! Με την πρώτη ευκαιρία θα δοκιμάσουμε την μετατροπή και ελπίζω να μην υπάρχουν άλλες απορίες :)

Δημοσ.

Anytime... :D

Καλό κουράγιο και καλή επιτυχία με το εγχείρημα. Θέλει αρκετή υπομονή κατά την εγγραφή και ακόμα περισσότερη στο postprocessing πάντως για να φτάσει σε ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Δημοσ.

Εχμ θέλει πολύ postprocessing ε; Δε μου ακούγεται καλό αυτό! Αν ήταν καμιά 10αριά δίσκοι οκ να το κάνω. Αλλά μιας και μιλάμε για καμιά 400άρα ίσως τελικά καταλήξουμε στην αρχική (πρωτόγονη) λύση του φίλου μου: αντιγραφή σε Audio CD (RW φαντάζομαι θα υπάρχει αν και δεν έχω δει ποτέ) και πέρασμα στο pc. Δε θέλω να κάνω επεξεργασιά ήχου για τα επόμενα 2 χρόνια :P. Τέλοσπάντων, βλέποντας και κάνοντας. Ευχαριστώ και πάλι :)

Δημοσ.

εξαρτάται και τι θέλεις, μπορείς απλά να τα περάσεις σε ψηφιακή μορφή και να τελειοποιήσεις αργότερα αυτά που σ'αρέσουν περισσότερο.

Δημοσ.

Δυο απορίες ακόμα που δημιουργήθηκαν:

1. Ο λόγος που θέλει postprocessing είναι τα πιθανά scratches λόγω φθοράς του δίσκου ή λόγω του τρόπου μεταφοράς στο Pc;
  2. Μέχρι τώρα έγραφε σε Audio CD από το πικάπ. Για να διαχωρίζεται το κάθε track από το επόμενο, έπρεπε να πατάει κάποιο κουμπί στο τέλος κάθε τραγουδιού (=> είναι διαρκώς πάνω από το πικάπ) ώστε να μένει το απαραίτητο κενό των ~2sec και να μη δημιουργηθεί ένα track μόνο διάρκειας όσο κι ο δίσκος. Το ίδιο θα συμβεί αν εφαρμοστεί κι η μέθοδος που αναφέρεται στα προηγούμενα posts; (Φαντάζομαι λόγω θορύβου το Recorder δε μπορεί να καταλάβει πότε τελειώνει το κάθε τραγούδι)

Ευχαριστώ προκαταβολικά :)

Δημοσ.

α. Η διόρθωση των σκρατς, κλικς και του φυσήματος του βινυλίου. Προσοχή στην εφαρμογή φίλτρων γιατί μπορεί να καταστρέψουν μια άψογη ηχογράφηση.

β. Η μέθοδός μου για τα βινύλια: Πέρασμα στον σκληρό κάθε πλευράς ως ενός μεγάλου κομματιού σε wav μορφή, επεξεργασία σε ολόκληρο το κομμάτι (περιορισμός φυσήματος και σκρατς-κλικ) και ύστερα τεμαχισμός σε επιμέρους tracks.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...