Προς το περιεχόμενο

Συμβαινουν και αυτα...


trizoni

Προτεινόμενες αναρτήσεις

....απο βλακεια βεβαια αλλα μεσα στην ζωη ειναι ολα!

Λοιπον...

μετα απο μια νεα εγκατασταση Suse 10.1 και αφου ολα πηγαν καλα και τα πακετα εγκατασταθηκαν μια χαρα, το συστημα ζητησε επανεκκινηση. Στο σημειο εκεινο ειχαν εγκατασταθει ολα τα πακετα και απεμεναν (μετα την επανεκκινηση) οι ρυθμισεις αναμεσα στις οποιες ηταν και η παροχη κωδικου υπερχρηστη και ο ορισμος χρηστων.

Του δινουμε την επανεκκινηση και αμεσως μετα αντι να επιλεξουμε "εκκινηση απο το σκληρο" επιλεγουμε παλι "εκκινηση απο το CD". Το αποτελεσμα ηταν να ξεκινησει παλι το προγραμμα εγκαταστασης με επιλογες:

- νεα εγκατασταση---> που οδηγουσε σε επαναληψη ολης της διαδικασιας

- αναβαθμιση---> που οδηγουσε στο μενου της αναβαθμισης το οποιο ομως θεωρουσε οτι ολες οι υπολοιπες ρυθμισεις παρεμεναν ως ειχε και δεν παρειχε επιλογη ορισμου χρηστων ουτε παροχης κωδικου υπερχρηστη.

Οπως καταλαβαινετε, καταληξαμε σε μια κατασταση οπου ναι μεν το συστημα εκκινουσε κανονικα αλλα οταν εφτανε στο σημειο login δεν υπηρχε κανενας χρηστης (ουτε root) αρα δεν μπορουσε να προχωρησει με τιποτα.

Φυσικα το ολο θεμα ξεκινησε απο μια ανοησια αλλα με αφορμη αυτο ξερει κανενας κανενα τροπο να οριστει ενας χρηστης root ωστε να αποφευχθει η επανεγκατασταση?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι είναι πολύ απλό. Αρκεί να ξεκινήσεις με ένα οποιοδήποτε linux cd/dvd που να σου παρέχει ένα ελάχιστο περιβάλλον κονσόλας. Δεν ξέρω για του SUSE, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα Minimal CD του gentoo ( http://www.gentoo.org/main/en/where.xml ) ή κάποιο cd διανομών όπως το slackware και το archlinux. Γενικά είναι απαραίτητο να έχεις κάποιο τέτοιο cd, ώστε να μπορείς να διορθώσεις προβλήματα σε περίπτωση που δε μπορεί να κάνει boot το εγκατεστημένο λειτουργικό, για οποιοδήποτε λόγο.

 

Αφού ξεκινήσεις σε κονσόλα, πρέπει να κάνεις mount το partition που περιέχει το / filesystem της εγκατάστασης suse. Αν δε θυμάσαι πιο είναι, μπορείς να μαντέψεις από το μέγεθος, δίνοντας fdisk -l /dev/hda (ή όποιος είναι ο δίσκος σου).

 

Αφού το κάνεις mount, έστω στο /test, είτε κάνεις "chroot /test ; passwd" και δίνεις κωδικό ή αλλιώς κάνεις edit το /test/etc/shadow απευθείας με κάποιον text editor, βάζοντας το hash ενώς κωδικού που γνωρίζεις. Ένα hash για τον κωδικό "123" είναι

$1$jPk12zJ7$aNUwCCgJ.4Spmw0t0DnML.
Το hash στο shadow ορίζεται αμέσως μετά το username, διαχωριζόμενο με ":"
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δε νομίζω ότι δεν υπάρχει root, απλά το πιθανότερο είναι ότι δεν έχει ορισμένο password. Σε κάθε περίπτωση, μικρή η ζημιά: κάνε ένα boot από κάποιο liveCD και κάνε mount το partition της εγκατάστασης για παράδειγμα στο /mnt. Μετά

>
cd /mnt
chroot . /bin/bash

Από το σημείο αυτό και έπειτα βρίσκεσαι μέσα στην εγκατάστασή σου. Ό,τι εντολή δίνεις τρέχει σα να είχες κάνει login ως root, οπότε δίνεις:

>
passwd root

 

edit: Φτου, πάλι με πρόλαβε :-P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

otan bgei to menu tou boot loader (kata 99% Grub), epelekse to installation sou, pata to "e" , meta epelekse thn grammh pou exei to path gia to kernel image (p.x. /vmlinuz) ksanapata to "e" kai pros8ese sto telos ths grammhs to "-s", meta pata to "b"

8a bootarei se single user mode, opou 8a grapseis passwd kai 8a ftiakseis password gia ton root

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...