capthookb Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2006 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2006 Η δυσκολία συνεργασίας με Mac έχει να κάνει με το γεγονός ότι το MacOS διαβάζει μεν χωρίς κανένα πρόβλημα δίσκους σε NTFS αλλά αδυνατεί να γράψει σε τέτοιους δίσκους. Αντιθέτως διαβάζει και γράφει άνετα σε δίσκους FAT32. Και σε κοινόχρηστους φακέλους δικτύου; Παίζει ρόλο το filesystem;
Super Moderators paredwse Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2006 Super Moderators Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2006 Και σε κοινόχρηστους φακέλους δικτύου;Παίζει ρόλο το filesystem; Υποθέτω ότι για να "δει" το σύστημα κάποιον δίσκο (έστω και δικτύου) θα πρέπει να τον υποστηρίζει. Βλέπεις από Windows δίσκους σε HFS+ (το σύστημα του MacOS) ή ext3; Δεν νομίζω. Παρ' όλα αυτά, τονίζω ότι δεν είμαι ειδικός στο θέμα, ενδεχομένως κάποιος καλύτερα καταρτισμένος από εμένα να μπορέσει να δώσει σίγουρη απάντηση.
asmilon Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2006 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2006 Μεσω δικτυου μπορεις να δεις δισκους κανονικα επειδη το λειτουργικο του καθε υπολογιστη αναλαμβανει να διαβασει τον δισκο και να τον μοιρασει στο δικτυο. Πχ τα 98 δε μπορουν να διαβασουν NTFS δισκους, αλλα μεσω δικτυου μπορουν να διαβασουν τα δεδομενα ενος δισκου με NTFS σε ΧΡ ή ενος ext3 σε linux... Φανταζομαι κατι αναλογο πρεπει να γινεται και στο Mac OS...
alkisg Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2006 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2006 Υποθέτω ότι για να "δει" το σύστημα κάποιον δίσκο (έστω και δικτύου) θα πρέπει να τον υποστηρίζει. Βλέπεις από Windows δίσκους σε HFS+ (το σύστημα του MacOS) ή ext3; Δεν νομίζω. Το file system δεν παίζει κανένα ρόλο. Το πρωτόκολλο είναι το SMB. Όποιο λειτουργικό υποστηρίζει SMB' date=' βλέπει δίσκους των Windows και αντίστροφα. Δηλαδή (για Mac δεν ξέρω, να πω για Linux, αλλά δε βλέπω κανένα απολύτως λόγο να μην ισχύουν αυτά και για Mac): [list'] [*]Από DOS, Windows 3.1, 9x, NT, 2000, XP μπορείς να δεις ext3, reiserfs κτλ κτλ αρκεί το Linux σύστημα να έχει Samba server. [*]Από Linux μπορείς να δεις FAT12, 16, 32, NTFS, HPFS κτλ αρκεί το Linux να έχει Samba client. [*]Από 98 μπορείς να δεις NTFS δίσκο. [*]Από NT μπορείς να δεις FAT32 δίσκο. κτλ κτλ Δηλαδή μέσω δικτύου δεν παίζει ρόλο το file system, αφού δε διαβάζονται τα sectors του σκληρού, αλλά οι πληροφορίες για τα αρχεία έρχονται μέσω του πρωτοκόλλου (SMB για τα Windows). Αυτό που έγραψα παραπάνω για τα δικαιώματα είναι το εξής: Αν ένας χρήστης Mac (ή οτιδήποτε άλλο, δεν παίζει ρόλο) έχει user credentials που του δίνουν δικαιώματα για να διαβάσει ένα κοινόχρηστο φάκελο, αυτό δε σημαίνει ότι θα μπορέσει να τον διαβάσει. Το NTFS file system του server θα ελέγξει τα user credentials για να δει αν έχει πρόσβαση στο συγκεκριμένο τοπικό πλέον φάκελο. Αν όχι, δεν το δείχνει. Δηλαδή π.χ. είμαι administrator. Κάνω share τα έγγραφά μου, δίνω μάλιστα και write πρόσβαση. Μπαίνει ένας user με τοπικό λογαριασμό στο PC από άλλο μηχάνημα. Όσον αφορά το SMB πρωτόκολλο, έχει τα δικαιώματα να δει τα έγγραφά μου. Αν το file system ήταν FAT, θα τα έβλεπε, θα μπορούσε μάλιστα και να γράψει. Αν είναι NTFS, γίνεται ένας επιπλέον έλεγχος με βάση τα τοπικά permissions. Μπορεί ο user να δει τα έγγραφα του administrator; Όχι. Άρα δεν τον αφήνει να τα διαβάσει από οπουδήποτε κι αν έρχεται η αίτηση ανάγνωσης (από το δίκτυο στην προκειμένη περίπτωση).
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.