Προς το περιεχόμενο

Φασισμός στην εργασία

godlike

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Στα οικονομικά οι μαρξιστές δοκίμασαν τις θεωρίες τους στην πράξη, είδαμε ότι ήταν ολοκληρωτικά λάθος (το έπιασες το υποννοούμενο έτσι;) και προχωράμε. Κοιτάμε αν οι θεωρίες τους έχουν κάτι να μας δείξουν που αξίζει, το κρατάμε και προσπαθούμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με αυτό. Δεν κολάμε σε αυτό, θέλοντας μάλιστα να ξαναδοκιμαστεί και πάλι μέχρι να καταστρέψουμε όλον τον κόσμο.
Κάτι τέτοια λένε και στην Αμερική για τον Δαρβίνο, και διδάσκουν τη Γέννεση της Παλαιάς Διαθήκης στο μάθημα της βιολογίας.
  • Απαντ. 207
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Κάτι τέτοια λένε και στην Αμερική για τον Δαρβίνο, και διδάσκουν τη Γέννεση της Παλαιάς Διαθήκης στο μάθημα της βιολογίας.

Και φυσικά αυτό το παραπάνω το είδες ο ίδιος, με τα μάτια σου να εφαρμόζεται στα σχολεία της Αμερικής, με εντολή από το Αμερικανικό Υπουργείο Παιδείας, σωστά;

Ή μήπως σου το έμαθαν στο κατηχητικό για αριστερούς που πηγαίνεις;

Έχει πλάκα που δε σου αρέσουν οι αφορισμοί εναντίον της ιδεολογίας σου αλλά εσύ είσαι ο πρώτος που υποπέπτεις σε αυτούς.

Άτομα πορωμένα σαν εσένα όμως απλά λόγω συγκυριών διάλεξαν μια παράταξη. Θα μπορούσες άνετα να λες τα ακριβώς αντίθετα με το ίδιο μένος, αρκεί να σε είχαν πλησιάσει άλλοι δάσκαλοι.

Με άλλα λόγια, είσαι απλά άλλος ένας γραφικός.

Δημοσ.

Όμως το κόστος του ανθρώπινου δυναμικού δεν είναι σημερινή ανακάλυψη του τροχού για τις επιχειρήσεις. Αποτελεί το πρώτο ή το δεύτερο μεγαλύτερο κόστος τους. Και ναι μεν από τη μία είναι αγοραστική δύναμη που εξασθενεί, αλλά από την άλλη είναι κόστος παραγωγής. Και μπαίνει μέσα στον κουβά με τα κόστη και τα ρίσκα που έχει να αντιμετωπίσει ένας εργοδότης/επενδυτής.

Δυστυχώς δεν υπάρχει μαγική συνταγή τελειότητας σε έναν ατελή κόσμο.

Αυτό το ξέρουν όλοι οι οικονομολόγοι. Πλην των μαρξιστών που μιλάνε για επίγειους παράδεισους μετά από το δικό τους πείραμα. Βαρέθηκε ο κόσμος τα μεγαλόπνοα Gosplan που θα τους έφερναν πιο κοντά στον σοσιαλιστικό παράδεισο. Τελευταίο θύμα των πενταετών οι βάζελοι :mrgreen:

[/img]

Punky,

το κόστος εργασίας είναι σημαντικός παράγοντας στο κόστος παραγωγής μόνο στην ένταση εργασίας και όχι στην ένταση κεφαλαίου.

Δε νομίζω πως κάνω λάθος αν υποθέσω πως έχεις ανεπτυγμένη ιστορική συνείδηση, τουλάχιστον καλύτερη από το μέσο όρο της χώρας μας. Σκέψου λοιπόν πως ήταν η κατάσταση επί ψυχρού πολέμου. Και τότε το εργατικό κόστος ήταν τμήμα του κόστους παραγωγής (ίσως μάλιστα και σε μεγαλύτερο ποσοστό απ' ό,τι τώρα), αλλά οι παροχές και η προστασία των εργαζομένων στο δυτικό κόσμο έβαιναν αυξανόμενες. fast forward στην μεταψυχροπολεμική εποχή: η κατάσταση ανατρέπεται. Τι έχει αλλάξει; Σίγουρα όχι η συμμετοχή του κόστους εργασίας στο κόστος παραγωγής. Η εξάλειψη του κομμουνιστικού κινδύνου έδωσε "άλλον αέρα" και πια άλλαξε και η αντίληψη (το μενταλιτέ, βρε αδερφέ :) ) για τη σχέση κεφαλαίου εργασίας. Για μια ακόμη φορά η ιστορία μοιάζει να κινείται όπως ένα εκκρεμές. Δεν παραγνωρίζω τη συμβολή άλλων καθαρά οικονομικών παραγόντων, όπως το άνοιγμα στη διεθνή οικονομία περιοχών με πολύ φθηνό εργατικό δυναμικό. Όμως, στην δική μου εκτίμηση λειτούργησαν επικουρικά, για να μην πω προσχηματικά.

Όσο για τον Παναθηναϊκό, ρίχνω πολύ γέλιο, πάρα πολύ γέλιο. Δυστυχώς ο κολητός μου έχει αρχίσει να αποδέχεται την πραγματικότητα και δεν τσιμπά πια. Κρίμα :( .

Δημοσ.
Οι αστοί οικονομολόγοι ας πούμε, θεωρούν παραγωγική δύναμη την "επιχειρηματικοτητα", κάτι που οι μαρξιστές δε δέχονται.

Όπως πχ το ζήτημα της αξίας που το παραχέσατε όλοι που μιλήσατε γι αυτό. Απλά εγώ έχω επιλέξει ένα στρατόπεδο (αυτό των ηττημένων Μαρξιστών που μιλάνε για επίγειους παραδείσους αφού αυτό κατάλαβες από τον Μαρξ), ενώ εσένα σε επέλεξει το στρατόπεδο που ανήκεις.

To μόνο χρήσιμο για συζήτηση που κατέθεσες μέχρι τώρα ήταν αυτό. Τη διαφορά των δύο οικονομικών σχολών δηλαδή, όσον αφορά την έννοια της επιχειρηματικότητας. Αν έγραφες έτσι και στο υπόλοιπο 99% των posts σου, θα μπορούσαμε να κάνουμε συζήτηση. Όχι πως και πάλι θα προσδοκούσα να ξεκολλήσεις, αλλά θα ήταν καλύτερη η κουβέντα.

Όπως μπορούσαμε να κάνουμε συζήτηση χθες το βράδυ, τρεις κολλητοί. Παρόλο που ο ένας είναι "σταλινικός" και ο άλλος "ακροδεξιός" και μου πήραν το κεφάλι. Είναι βέβαιο πως έχω καταλάβει πολλά περισσότερα για τον Μαρξ, από ότι εσύ. Και η ιδεολογική απομυθοποίηση μέσα μου συντελέστηκε όταν διάβασα το έργο του. Δεν με πήρε κανείς από το χεράκι για να με πείσει να διαλέξω στρατόπεδο και να πάθει αγκύλωση ο εγκέφαλος μου όπως εσύ.

Δε λούφαξα επειδή εσύ ο αυτοδημιούργητος επιστημονάρας με κατατροπώσες με τα επιχειρήματά σου. Απλά υποτιμώ τον εαυτό μου κάθε φορά που δίνω αξία σε τύπους που έχουν τόσο μεγάλη εκτίμιση στις σπουδές τους, που καμαρώνουν για το χαλινάρι δηλαδή που τους φορέσανε.

Λούφαξες όταν είδες ότι υπάρχουν άνθρωποι διαβασμένοι εδώ που έκραξαν με επιχειρήματα όσα αστοιχείωτα έγραψες.

Ούτε είχα καμία διάθεση να περιγράψω το ακαδημαϊκό μου προφίλ. Αλλά χρειαζόσουν να ακούσεις ότι κάποιοι έχουμε φάει χρόνια να σπουδάζουμε οικονομικά και δεν μπορείς να μας παραμυθιάσεις με ημιμάθειες.

Το να σε πω βλάκα, (επειδή επιμένεις να με χαρακτηρίζεις ως πρόβατο και άνθρωπο που έχω υποταχθεί ή δεν έχω αντίληψη και βούληση), μάλλον ευφημισμός θα είναι. Όσο συνεχίζεις να θεωρρείς εμάς που διαφωνούμε διανοητικά στερημένους, και τον εαυτό σου διαφωτισμενο, θα εισπράττεις τη χλεύη μου. Και το μπινελίκι, όταν γίνεσαι προσβλητικός.

Punky,

το κόστος εργασίας είναι σημαντικός παράγοντας στο κόστος παραγωγής μόνο στην ένταση εργασίας και όχι στην ένταση κεφαλαίου.

Δε νομίζω πως κάνω λάθος αν υποθέσω πως έχεις ανεπτυγμένη ιστορική συνείδηση, τουλάχιστον καλύτερη από το μέσο όρο της χώρας μας.

Φίλε μου, πραγματικά απολαμβάνω τον τρόπο που γράφεις. Και αυτά που γράφεις. Και συμφωνώ σε πολλά.

Το κόστος εργασίας είναι σημαντικό σε κάθε περίπτωση όμως, για αυτό είπα ότι είναι το πρώτο ή το δεύτερο σημαντικότερο κόστος.

Ακόμη και στην εταιρεία που δουλεύω όπου με 1,5 τρις κόστος εγκατάστασης, είναι σίγουρα εντάσεως κεφαλαίου.

Αλλά 700 εργαζόμενοι είναι επίσης σημαντικό πακέτο κόστους. Και είναι το δεύτερο σημαντικότερο.

Δεν παραγνωρίζω ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που υποφέρουν. Χαμηλόμισθοι που πρέπει να υπομένουν απάνθρωπες συμπεριφορές. Αλλά η ένσταση μου στην εδώ κουβέντα, είναι ότι ένα σύστημα κεντρικής διαχείρισης της οικονομίας από 5-6 "φωτισμένους" εγκέφαλους είναι ιστορικά καταδικασμένο.

Πως να το κάνουμε δηλαδή; Δεν το λέω εγώ. Η ιστορία το λέει. Όπως επίσης λέει η ιστορία, ότι όλα τα ωραία λόγια των μαρξιστών, στην πράξη απαιτούσαν την συντριβή της ατομικότητας του ανθρώπου στο όνομα του δήθεν κοινωνικού συνόλου. Ε, λυπάμαι αν εγώ διαλέγω να είμαι πεινασμένος και (σχετικά) ελεύθερος. Από το να οδηγώ Lada, να παίρνω γάλα για το παιδί μου με κουπόνι αλλά να είμαι στρατιωτάκι που δε μπορεί να πει "γαμιέται η κυβέρνηση" και να μη μπορώ να βγω από τα σύνορα.

Εκτός αν είμαι η Κομανέντσι βέβαια ή ο Μπαρίσνικοφ, όπου το καθεστώς μου κάνει αέρα στην ντάτσα μου, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις πάει περίπατο το "ο καθένας με τις δυνατότητές του, στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του".

δεν μου φαινεται οτι καποιος αν ειχε την ευκαιρια να ζησει σε μια σωστη σοσιαλιστικη κοινωνια να μην ηθελε.

Πιθανότατα, ναι. Υπό ιδανικές συνθήκες, και αν μιλούσαμε για κάτι άλλο που δεν είναι η ανθρώπινη φύση.

Και αν συνεχίζω να ψηφίζω αριστερά, δεν το κάνω γιατί πιστεύω ότι είναι το τέλειο σύστημα. Απλά διαλέγω το συναίσθημα μπροστά στην κάλπη. Και γιατί εκφράζει καλύτερα τις απόψεις μου για τους μετανάστες, τις μειονότητες, την αντίδραση στον εκκλησιαστικό εναγκαλισμό του κράτους κ.α.

Τέλος, όπως έγραψα και σε προηγούμενο post, όπως θαυμάζω τον Μαρξ, αντίστοιχα νιώθω ευγνωμοσύνη για το συνδικαλισμό που μάτωσε (ειδικά στα άγρια χρόνια του καπιταλισμού) για να "απολαμβάνω" πολλά πράγματα στη δουλειά μου σήμερα.

Απλά μεγάλωσα και δεν μπορώ να πιστέψω πια στον Άγιο Βασίλη, στον Μπαμπούλα και στον Μαρξισμό.

Τους δήθεν διαφωτιστές δεν μπορώ. Ειδικά όταν είναι τόσο νωπή η καταπίεση και η φτώχεια των λαών που έζησαν στο πείραμα που απέτυχε.

Δημοσ.
Αρχικό μήνυμα απο Forensick

δεν μου φαινεται οτι καποιος αν ειχε την ευκαιρια να ζησει σε μια σωστη σοσιαλιστικη κοινωνια να μην ηθελε

σιγουρα οπως και οι περισσοτεροι θα ηθελαν να ζησουν σε μια σωστη αναρχικη κοινωνια η σε μια κοινωνια των χιπις

Το θεμα ειναι οτι οι περισσοτεροι που κρυβονται πισω απο ιδεολογιες και θελουν να αλλαξουν το ζορι πρεπει να αλλαξουν αρκετα τον εαυτο τους πρωτα γιατι αν αλλαξουν τον κοσμο θα καταληξει σε παρομοια +- σκατα

Δημοσ.

ναι σιγουρα, αλλα μιλησα για σοσιαλισμο γιατι ειναι πιο αποδεκτο πολιτικο συστημα. αν ο σοσιαλισμος ειναι μια φορα μη εφαρμοσιμος, ο αναρχισμος ειναι 100 και οι χιπις δεν ειναι πολιτικο συστημα, αλλα ιδεολογια. σαν να λεγαμε οτι οι hardcorαδες ειναι πολιτικο συστημα. οχι ο hardcorας, ειναι μια ιδεολογια οσον αφορα τις καθημερινες συνηθειες και απεχει αρκετα απο το να γινει πολιτικη θεωρια.

παντως εχω την εντυπωση οτι ξεφυγαμε λιγο. μειναμε περισσοτερο στην θεωρια παρα στην πραξη. σχολιαζουμε για τον σοσιαλισμο, αλλα δεν κοιταμε την ουσια του θεματος(αυτη τη στιγμη) που ειναι οι συνθηκες εργασιας. οτι ειχα να πω βεβαια σε αυτο το ειπα στο προηγουμενο ποστ μου(στο τελος της 7ης σελιδας). και αν θελουμε να γινει καποια αλλαγη σημαντικη, κατα την γνωμη μου, απο τετοια μικρα πραγματακια πρεπει να ξεκινησουμε τα οποια σε καμια περισπτωση δεν ειναι ουτοπικα.

Δημοσ.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι έχουν ακουστεί αρκετά σωστά πράγματα και ορθά επιχειρήματα κι απ' τις δύο πλευρές (αν μπορεί να τις ονομάσει κανείς έτσι).

Προσωπικά τάσσομαι υπέρ του εργαζόμενου διότι ειναι ο πλέον ριγμένος τόσο απ' το κράτος οσο και απ' τους εργοδότες (είναι πολύ πρόσφατα νομίζω τα όσα ελέχθησαν απ' τον πρόεδρο του ΣΕΒ, τα οποία και αναγκάστηκε να πάρει πίσω).

Ρίξτε μια ματιά παιδιά στα διάφορα thread του forum. Σε κάποιο αναφέρθηκα εγώ στο κόστος που έχουν οι φανέλες των ομάδων, οι οποίες είναι ακριβότερες εδώ απ' ότι στο εξωτερικό και οι φανέλες των ομάδων μας ακριβότερες σχεδόν από αυτές μεγάλων ομάδων.

Φίλος που ασχολείται με ποδηλασία μου έλεγε ότι αγόρασε το ποδήλατο του απ' τη Γερμανία και του ήρθε φθηνότερα.

Ο καφές που πίνουμε στα Εξάρχεια είναι πιο ακριβός απ' ότι στο Τροκαντερό.

Το φαγητό που τρως σε ένα μεζεδοπωλείο στου Ψυρρή λίγο απέχει από το κόστος ενός μπιστρώ στο κεντρο του Παρισιού.

Και όμως, αυτό που θα ακούσετε/ουμε είναι για "αυξήσεις στις τιμές του Χ προιόντος διότι ειναι πιό φτηνό στη χώρα μας σε σχέση με κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατι που αντιβαίνει.....μπλαμπλαμπλα".

Κανείς δε θα βγει να πει ότι ο βασικός μισθος εδώ είναι κατά πολύ χαμηλότερος απ' ότι έξω. Κανείς. Θα πει κάποιος "ναι αλλά έξω υπάρχουν άλλα, υπάρχουν τα νοίκια, υπάρχει το ενα, το άλλο, κλπ". Ναι ρε παιδιά αλλά πώς γίνεται το κόστος βασικών αγαθών να είναι μεγαλύτερο εδώ απ' ότι έξω? Απλώς και μόνον λόγω οικονομιών κλίμακας? Ε όχι, δεν το πιστεύω.

Ειδα παγωτό Algida πιό φτηνό στο σούπερμαρκετ στο Παρίσι απ' ότι στο Σκλαβενίτη! Έλεος!

Έχουμε πανάκριβο ιντερνετ, πανάκριβη τηλεφωνία, κλπ κλπ.

Κι όλα αυτά με λιγοτερο από 700 βασικό.

Έχω αυτή τη στιγμή ενα παιδι. Δε μπορώ γμ το κέρατο μου να βάλω πέντε δεκάρες στην άκρη για το παιδί αυτό, να έχει κάποια χρήματα για σπουδες οταν μεγαλώσει. Το τραβάω, το τεντώνω, πιέζομαι και πάλι δύσκολα! Βάλτα κάτω να δούμε πόσο πρέπει να πληρώνει ένα νέο ζευγάρι για νοίκι/δάνειο σπιτιού, κοινόχρηστα, λογαριασμούς, πάγια, βενζίνη, φαγητό. Χωρίς να βγαίνει έξω ούτε για έναν καφέ. Χωρίς σινεμά. Χωρίς καμμία έξοδο, τιποτα, κλεισμένοι στο σπίτι σαν ερημιτες. Βάλτα κάτω κάποιος να δούμε. Δε λέω να ζεις κανείς αυτή την επίπλαστη ζωή που βλέπουμε γύρω που ο άλλος δεν έχει βρακι να βάλει και πάει να αγοράσει κινητό 500 ευρώ. Ούτε τις παπαριες που κάνουν τα άμυαλα νεαρά αγοράκια και κοριτσάκια που τρώνε όλο το μισθό για ενα ζευγάρι μπότες και ένα κομμωτήριο ή ένα τζην κι ένα πουκάμισο trendy και ζουν με τον μπαμπά και τη μαμά ακόμα χωρίς να σκέφτονται το μέλλον. Λέω για κανονικούς ανθρώπους.

Στη δουλειά μας έκαναν φέτος μετά από χρόνια αύξηση γύρω στο 4%! Τί να μου κάνει εμένα 4%? Να πάρω φυστίκια? Και παρόλα αυτά, οι προιστάμενοι και ο εργοδότης λένε συχνότατα "είμαστε πολύ ευχαριστημένοι" κλπ κλπ. Τί να το κάνω εγώ βρε ΜΑΛΑΚΑ που είσαι ευχαριστημένος?

Φυσικο επακόλουθο πιό είναι? Ότι κι εγώ, εφόσον με έχουν γραμμένο θα τους γράψω κι εγώ. Δουλεύω όσο χρειάζεται για να μην αντιμετωπίζω πρόβλημα και έχω οικειοποιηθεί πλήρως τη θεωρία "πως να τεμπελιάζετε στη δουλειά".

Να φύγω? Πού θα πάω τώρα? Ποιός θα με πάρει στα 34 όταν βγαίνουν κάθε μέρα νεαρούδια πεινασμένα για πωλήσεις, γλύψιμο, κλπ?

Να γίνω καλύτερος στη δουλειά μου? Ε και? Ποιός θα με πάρει? Στη θέση μου δεν υπάρχει άνοιγμα παρά σε κάποιες απατεωνοεταιρείες του κλάδου των καυσίμων που σήμερα είναι, αύριο δεν είναι.

Τα μόνα επαγγέλματα που εχουν πέραση σήμερα και μπορεις να ελπίζεις σε καλούς μισθούς (αν δεν είσαι ο τοπ και με 3-4 μάστερ και με βύσμα) είναι όσα περιλαμβάνουν τεχνικές γνώσεις (πάντα σε έχουν ανάγκη η μή γνωρίζοντες), γιατροί, δικηγόροι (κι αυτοί με πολύ γλύψιμο ώσπου να βρεθει πελατεία και με πολλή μεγάλη πώληση συνείδησης) και οι πωλητές οποιουδήποτε ειδους. Αν δλδ δε σπούδασες κάτι τεχνικό, θα πρεπει να γίνεις μια γλειώδης κατσαρίδα που θα πατάς πάνω στους άλλους για να βγάλεις εσύ πέντε φράγκα παραπάνω (βλέπε ασφαλιστές -την έχω κάνει τη δουλεια-, πωλητής με πελατολόγιο -την έχω κανει κι αυτή-, κλπ).

Ο μέσος άνθρωπος και εργαζόμενος σήμερα, αναγκάζεται να λειτουργεί υπό το καθεστώς βιταμινών, καφέδων (στην καλύτερη) και αντικαταθλιπτικών. Σκεφτείτε το λίγο. Άλογα κούρσας κύριοι, αυτό είμαστε. Και σκοτώνουν τ' άλογα όταν γεράσουν. Βαδίζουμε ακάθεκτοι στο μοντέλο της Αμερικής και της Αγγλίας και πολύ σύντομα θα απολυόμεθα και μεις με ένα μήνυμα στο κινητό ή email και τη θεση μας θα την παιρνει ο άρτι αφιχθείς από το Πανεπιστήμιο φιλόδοξος νεανιας.

Α, και η πλάκα είναι ότι δεν συζητήσαμε καθόλου τις συντάξεις.........χεχεχεχε.

Δημοσ.
Ο μέσος άνθρωπος και εργαζόμενος σήμερα, αναγκάζεται να λειτουργεί υπό το καθεστώς βιταμινών, καφέδων (στην καλύτερη) και αντικαταθλιπτικών. Σκεφτείτε το λίγο. Άλογα κούρσας κύριοι, αυτό είμαστε. Και σκοτώνουν τ' άλογα όταν γεράσουν.

συμφωνω απολυτα σε αυτο φιλε μου και οτι ο βασικος μισθος ορισμενων επαγγελματων, [οχι των δασκαλων ;P] θα επρεπε να ανεβει. Απο την αλλη οι κοινωνιες εχω την εντυπωση οτι γενικοτερα σαπιζουν ολο κ περισσοτερο κ δεν ξερω που θα οδηγησει αυτο τις επομενες δεκαετιες και τι θα μπορουσε να ταραξει λιγο την πραγματικοτητα...

ναι σιγουρα, αλλα μιλησα για σοσιαλισμο γιατι ειναι πιο αποδεκτο πολιτικο συστημα. αν ο σοσιαλισμος ειναι μια φορα μη εφαρμοσιμος, ο αναρχισμος ειναι 100 και οι χιπις δεν ειναι πολιτικο συστημα, αλλα ιδεολογια. σαν να λεγαμε οτι οι hardcorαδες ειναι πολιτικο συστημα. οχι ο hardcorας, ειναι μια ιδεολογια οσον αφορα τις καθημερινες συνηθειες και απεχει αρκετα απο το να γινει πολιτικη θεωρια.

οκ, ξεφευγουμε λιγο, λοιπον ηταν μια ιδεολογια με εναν τροπο ζωης ουσιαστικα παραλληγη του αναρχισμου συνδυαζομενη και με αλλα [επιστροφη στη φυση, Peace Love Unity Respect κλπ]

δεν μου φαινεται οτι καποιος αν ειχε την ευκαιρια να ζησει σε μια σωστη σοσιαλιστικη κοινωνια να μην ηθελε.

α και κατι αλλο, αν ειχες την ευκαιρια να ζησεις σε μια σωστη καπιταλιστικη κοινωνια αλλα με πολυ καλη κοινωνικη προνοια[π.χ σκανδιναβικες χωρες] δεν θα ηθελες? Δεν υπαρχουν αστεγοι, οι ανεργοι παιρνουν ικανοποιητικα λεφτα μεχρι να βρουν/τους βρουν δουλεια, οσοι σπουδαζουν παιρνουν καποιο επιδομα + απαλλαγες απο λογαριασμους δεη/νερου κλπ...

Δημοσ.

αν και εσυ μενεις Σουηδια και σιγουρα ξερεις καλυτερα, αυτο που υποτιθεται οτι ειχαν στην Σουηδια πριν τις τελευταιες εκλογες, ηταν κατι πιο κοντα στον σοσιαλισμο.το να εχεις ενα κρατος το οποιο σε βοηθαει ειναι το θεμα.και απ οτι εχω ακουσει και εχω αντιληφθει, μεχρι στιγμης αυτο ηταν η εν λογο χωρα. με τα δεδομενα που υπαρχουν(καπιταλισμος), ναι, δεν υπαρχει ανθρωπος που να ΜΗΝ θελει να ζει σε ενα κρατος σαν την Σουηδια. ασε που βγαζουν και την καλυτερη μουσικη:-P

επισης μιλαμε για την χωρα Ελλαδα. που σε ορισμενα σημεια τα πραγματα ειναι τραγικα.

Δημοσ.
Αυτό που θέλω να πω....

Αυτό που ήθελες να πεις, το είπες με τον καλύτερο τρόπο.

Και σε διαβεβαιώ ότι τα νιώθω στο πετσί μου 110%.

Και μάλλον είμαι αρκετά κλικ πάνω σε δυσμενέστερη θέση από σένα, μιας και είμαι διαζευγμένος. Και για όποιον το ζει, ξέρει ότι πρέπει να βγάζεις λεφτά για δύο για να πετύχεις ένα επίπεδο ζωής που έχει ένας έγγαμος.

Όμως ρε συ, είναι άλλο να με ζορίζει η οικονομική πραγματικότητά μου και άλλο να "απαιτώ" η δουλειά μου να κοστολογείται τόσο, όσο εμένα μου λείπουν.

Κι αν είναι να εκμετταλευτώ κι εγώ μια φορά την ανωνυμία που προσφέρει το net, ας το κάνω για να πω κάτι που ούτε στους φίλους μου δεν έχω πει, από ψωροπερηφάνεια.

Πως πίσω από τη γραβάτα, υπήρξαν μέρες που ο bright υποσχόμενος σπουδαγμένος 30άρης, δεν είχε ενάμησι ευρώ για να πάρει ένα τοστ.

Και προφασιζόταν στους συναδέλφους την ώρα του φαγητού, πως δεν πεινάει και δεν θα κάνει διάλλειμα.

Δεν χρειάζεται να είσαι ντελιβεράς για να ξέρεις σήμερα, τι θα πει ανέχεια και στέρηση.

Όταν ακούω λοιπόν ότι η βερμούδα είναι λόγος επανάστασης, και μετά βγαίνει και ο αβανταδόρος να πει παραλογισμούς, φορτώνω.

Γιατί έτσι καν δεν αγγίζουμε τα κοινωνικά προβλήματα. Αλλά παραμυθιαζόμαστε.

Δημοσ.
αυτο οι καλοι μας οι εργοδοτες. που οταν μας απολυουν δεν πρεπει να μας δινουν αποζημιωση. να σου πω, αν δεν υπηρχε η αποζημιωση ξερεις τι γινοταν στον ιδιωτικο τομεα η μπα? που και να δουλευες καλα θα μπορουσαν απλα να σε απολυσουν με το ετσι θελω και χωρις να τους κοστιζει κατι? δεν χρειαζεται να το αναλυσω μου φαινεται.

Προσεξε, εγω δεν ειπα δεν πρεπει να μας δινουν αποζημίωση!!! Απλά αναφέρω το οτι λαμογιές γίνονται και απτις δυο πλευρές, και ειδικά εδω στην ελλάδα όλοι ΜΑΣ κοιτάμε πως να τσατσέψουμε τον άλλο.

Οταν τελειωσα το μαστερ μου ειπαν απτο πανεπηστιμιο που ψαχνομουν για δουλεια οτι συνεργαζονται με μια εταιρία που ανοιξε τότε και εψαχνε ατομο για αυτο που ειχα σπουδασει εγω (e-business) και πήραν 5 ατομα απτο τμημα μας. Εγω δεν πηγα γιατι δεν ειχα μυαλό τοτε, παρολο που ειχα αγγλίδα σχέση 1χρόνο οποτε δεν θα ξέμενα μόνος μου. Τους δίνανε τότε (2004 Ιανουάριος) 2800 ευρώ μικτά, και τον Ιουνιο αλλαξαν το μισθολόγιο και τους δίνανε στους καινούριους 3600. Πες μου ποιά εταιρία θα αλλαζε τους μισθους ΟΛΩΝ των εργαζομένων, που ήδη είχαν συμφωνησει στα 2800, και δεν ειχαν καν κλείσει χρόνο για να δικαιούνταν αύξηση???

Για ακουστε και το άλλο τωρα, οτι σε ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους δώσανε αναδρομικά τη διαφορά απτην αρχή του έτους!!! Μονο και μονο επειδή η εταιρία αποφάσισε να δωσει περισσότερα χρήματα γιατι οι δουλειές πηγαίνανε πολυ καλύτερα απ'οτι ειχαν προβλέψει..

Ας μην κανουμε λοιπον συγκριση με εξωτερικό, ας δουμε εδω τί γίνεται.

Λετε για το κράτος, το οποιο έχει τρελή ευθυνη. Δινει η ΕΕ τοσα λεφτά για να γίνουν έργα, τί γίνονται???? Δειτε τους δρόμους, 2 χρονια μετα τους ολυμπιακούς και θέλουν και πάλι ασφαλτόστρωση!!! Δείτε τον κωλόδρομο Βαρης-Κορωπιου.. ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ!!! Γιατί εκεί τις προάλλες πάτησε ενας φίλος μου με μηχανή σε βουναλάκι (στην εκκλησία της Βάρης στο φανάρι) και έπεσε κατω και ετρεχε στο Ασκληπίο για ναρθηκες και ιστορίες.

Παίρνει ο Ξενοδόχος λεφτά επιδότηση για να κάνει λέει ανακαίνιση.. Και ανακαινίζει το σπίτι του στη Γλυφάδα... Και με χρεώνει 100 ευρώ για ένα κωλοδωμάτιο.... ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΩ!!!!!

Φταίει το κρατος (που δεν ελέγχει), φταίει το λαμόγιο (γιατί τσατσέυει), φταίω και εγώ γιατί και 10 ευρω το σουβλάκι να χρεώσει, ΕΓΩ ΘΑ ΤΑ ΔΩΣΩ... Ναι ή όχι??? Ε τί να λέμε τότε!!!! Πόσοι απο σας έχετε πληρώσει 5 ευρώ τον καφέ??? ΟΛΟΙ. Πόσοι απο σας ΔΕΝ τον πληρώσατε επειδή ηταν ακριβός??? ΚΑΝΕΝΑΣ. Πόσοι απο σας ΞΑΝΑΠΗΓΑΤΕ στην ίδια καφετέρια για να σας κλέψουν??? ΟΛΟΙ...

Τι θελω να πω με ολα αυτα... Δεν ειναι θέμα ουτε αριστερής νοοτροπείας, ούτε δεξιάς ούτε τίποτα. Ειναι απλά ότι ετσι ειμαστε σαν λαός και δεν θα αλλάξουμε. Γουστάρουμε να λέμε κάναμε 500? λογαριασμό 4 άτομα στον Πλούταρχο (και στον κάθε Πλούταρχο), αντί να ντραπούμε. Θεωρούμε μαγκιά να έχεις BMW αλλά συγχρονως να ψωνίζουμε απτα Lidl επειδή ο Βασιλόπουλος ειναι ακριβός.. Ε καλά να πάθουμε. Και εγώ και εσείς και όλοι μας. Ειναι ζουγκλα και κανενας δεν ενδιαφέρεται να το αλλάξει, αυτό ειναι γνωστό, το θέμα ειναι ότι του παιδιού του ειπαν κατι απολύτως λογικό για τα ρουχα του, και εμεις εδω μονο για το κυπριακό που δεν μιλήσαμε...

Και εγω λέω το εξής, αφού 5 ατομα εδω τον υποστηρίξανε τόσο πολυ και τον προτρέψανε να τους γράψει στα @@ του, ας έχει μετά και τα @@ να υποστεί τις συνέπειες. Γιατί φίλε σ'αρεσει δε σ'αρεσει, ή θα πάρεις πόδι σύντομα (ξαναλέω υπάρχουν 100 προγραμματιστές ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΜΟΝΟ που θα θέλανε τη θεση σου) ή θα μπεις σε δυσμένεια που σημαίνει δυσκολότερη αυξηση, δυσκολότερη επιλογή ημερών αδείας, γενικά μια τάση να στα σπάσουν ώστε να αναγκαστείς να πάς με τα νερά τους ή να φύγεις μόνος σου...

Και εσεις που τον προτρέπετε να τους γράψει όλους, έχετε σκεφτεί εσείς πραγματικά τί θα κάνατε στη θέση του? Εδω ο κοσμος πεινάει και η ανεργία κάνει τον κόσμο να μιζεριάζει, και θα ρισκάρετε να χάσετε τη δουλειά σας για κάτι τόσο απλό? Για το ντύσιμο???

Δημοσ.
Στο στρατό βρέθηκες για να υπηρετήσεις το κράτος/πατρίδα (ανάλογα με την οπτική του καθενός) και όχι γιατι επέλεξες να κάνεις διακοπές. Το κράτος και η κοινωνία λοιπόν σου ανταποδίδουν την υπηρεσία που προσέφερες με την εργασιακή προστασία που σου παρέχουν. Όπως καταλαβαίνεις, δεν είναι χάρη, αλλά ανταπόδοση ! Η δε επιχειρήσεις το δέχονται, γιατί υπόκεινται στους νόμους (εξαναγκασμός), αλλά και γιατί δραστηριοποιούνται στην κοινωνία που εσύ ωφέλησες (κοινωνική ευθύνη).

Επειδη μπορει να μην περασα το μηνυμα που επρεπε.. Δεν ειπα οτι κακώς μου εξασφαλίζουν το μέλλον, φυσικά και ειναι ανταπόδοση, για να μην μπω στο τριπάκι να γκρινιάξω ότι τους φαντάρους έπρεπε να τους πληρωνουν τουλάχιστον το βασικό μισθό... Στην τελική ο καθένας μας έχει εξοδα ΠΕΡΑ απτις καφετέριες και τα σινεμα, μιλάμε για βασικές ανάγκες.. Ποιός μου καλύπτει εμένα τα έξοδα του νερού και του ρεύματος του σπιτιού μου??? Πες οτι δεν εχω ουτε κινητο, ουτε σταθερό. Πες επίσης ότι δεν το κουνάω απτο στρατόπεδο, και δεν εχω απολύτως κανενα προσωπικο εξοδο (που απλα δεν γινεται, αλλα εστω...). Και πάλι έχω έξοδα, για βασικότατες ανάγκες. Τις οποιες το ριμάδι το κράτος δεν τις καλύπτει. Και σου λέει τώρα έχουμε έλειψη προσωπικό στα στρατόπαιδα.. Ναι, τους λείπουν άτομα να καθαρίσουν τις τουαλέτες που κατουράνε οι αξιωματικοί που ΠΛΗΡΩΝΩ ΕΓΩ, και να κουβαλάνε τα τσιμέντα και τα καδρονια για να γίνουν ψευτοέργα στα στρατοπεδά τους... Τί να λέμε..

Το οτι μου εξασφαλίζει λοιπόν τη δουλειά μου (ή ένα αρκετά σεβαστό εφάπαξ χρηματικό ποσό μέσω αποζημίωσης αν με απολύσουν κατα τη διάρκεια, ή μέσα στον επόμενο χρόνο) είναι το ULTRA ΕΛΑΧΙΣΤΟ που μπορούν να κάνουν.

Εγω το πήγα παραπέρα για να σου πώ ότι αν εγω και ο κάθε εργαζόμενος θέλει να κάνει λαμογιά, θα εκμεταλλεύτεί το γεγονός αυτό προς όφελος του. Και το κάνουν πολλοί, όχι ένας και δυο. Απο κει και πέρα, το οτι τα αφεντικά μας ξεζουμίζουν για δικό τους καλό δεν το αμφισβήτησα ποτέ. Αλλά και πάλι όλα αυτά τα εγραψά κυρίως για να δείξω στο παιδί που ανοιξε το τοπικ αλλά και στους υπόλοιπους που τάχθηκαν τόσο φανατικά μαζί του οτι υπάρχουν τοσα προβλήματα που ειναι οντως σοβαρά, και τα οποία δουλεύω μόνο 3 χρόνια και όμως τα έχω φάει στη μούρη όπως όλοι, που μια απλή συσταση για ευπρεπές ντύσιμο με κάνει να χαμογελάω... Είναι αυτό που λέμε βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος....μόνο που στην περίπτωση αυτή δεν βλέπουμε ούτε το δέντρο αλλά τους θάμνους...

Δημοσ.

Κι αν είναι να εκμετταλευτώ κι εγώ μια φορά την ανωνυμία που προσφέρει το net, ας το κάνω για να πω κάτι που ούτε στους φίλους μου δεν έχω πει, από ψωροπερηφάνεια.

Πως πίσω από τη γραβάτα, υπήρξαν μέρες που ο bright υποσχόμενος σπουδαγμένος 30άρης, δεν είχε ενάμησι ευρώ για να πάρει ένα τοστ.

Και προφασιζόταν στους συναδέλφους την ώρα του φαγητού, πως δεν πεινάει και δεν θα κάνει διάλλειμα.

Δεν χρειάζεται να είσαι ντελιβεράς για να ξέρεις σήμερα, τι θα πει ανέχεια και στέρηση.

Όταν ακούω λοιπόν ότι η βερμούδα είναι λόγος επανάστασης, και μετά βγαίνει και ο αβανταδόρος να πει παραλογισμούς, φορτώνω.

Γιατί έτσι καν δεν αγγίζουμε τα κοινωνικά προβλήματα. Αλλά παραμυθιαζόμαστε.

Γιαυτό και τρελαίνομαι και εγω μαζί σου όταν ακούω άτομα να γκρινιάζουν και να επαναστατούν για μια βερμούδα..

Σου εύχομαι φίλε προγραμματιστή να είναι η βερμούδα το μονο σου πρόβλημα στην εργασία σου! Γιατί αν σου τύχει να μετράς και το τελευταίο ευρώ για να βγάλεις το μήνα, θα δεις μετα ότι ειναι τόσο μικρό το πρόβλημά σου που δεν θα το σκέφτεσαι καν.

Δημοσ.

Υπό την πίεση των φτηνών εργατικών χεριών σε γειτονικές χώρες (πχ Βουλγαρία) ή όχι τόσο κοντινές (Κίνα, Ινδία), δεν βλέπω τι άλλο μπορεί να γίνει εκτός από τα παρακάτω 2:

1) Πέφτουν οι μισθοί και οι παροχές στους εργαζόμενους.

2) Φεύγουν οι εταιρίες και πηγαίνουν αλλού.

Εδώ που βρίσκομαι συμβαίνει το εξής: όλες οι μεγάλες εταιρίες κάνουν outsourcing τα πάντα που έχουν σχέση με επαναλαμβανόμενες και μη ιδιαίτερα πνευματικές εργασίες, όπως τηλεφωνική τεχνική υποστήριξη, πληροφορίες, συναρμολόγηση και κρατούν μόνον όσα θέλουν πραγματικά κόσμο που να ξέρει δίπλα τους (ερευνητικά κέντρα, R&D).

Δημιουργείται πλέον μια νέα κατηγορία εργατών, ο εργάτης της γνώσης (νομίζω ότι ο όρος είναι του Rifkin). Όπως εξαφανίστηκε η πλειονότητα των εργατών από τις αυτοκινητοβομηχανίες για χάρη των ρομπότ, έτσι θα γίνει με την πλειονότητα των επαναλαμβανόμενων εργασιών (πάρτε ένα τηλέφωνο να κλείσετε ραντεβού μέσω του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΣΥ και θα καταλάβετε). Οι μόνες δουλειές που θα απομένουν θα είναι αυτές που έχουν να κάνουν με μορφωμένους ανθρώπους, οι οποίοι θα εργάζονται εκεί που οι μηχανές δεν μπορούν. Ή αυτές που το ανθρώπινο κόστος θα είναι μικρότερο από της μηχανής.

Αν νομίζει κάποιος ότι ξαφνικά μπορεί να γίνει κάτι και να αυξηθούν οι μισθοί αυτών που βρίσκονται στα χαμηλότερα στρώματα, πλανάται. Πριν μερικά χρόνια, το εμπορικό λογισμικό στην Ελλάδα ήθελε κάποιες αρκετές χιλιάδες γραμμές κώδικα και να γίνει από την αρχή. Τώρα, αρκεί να αγοράσεις κάτι από την SAP και να το μετατρέψεις λίγο. Σε 10 χρόνια ίσως και να το κάνει ένας μάνατζερ - τότε οι προγραμματιστές θα είναι αναλώσιμοι, εκτός και αν έχει κάποιος στην Ελλάδα την ιδέα να επενδύσει στην έρευνα σοβαρά.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...