Προς το περιεχόμενο

Φασισμός στην εργασία

godlike

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Πόσες ώρες απεργία έχεις κάνει στη ζωή σου ρε?

xaxaxaxa απο κει φαινεται αν εισαι ανυποτακτος η οχι?

προβατα υπαρχουν πολλων ειδων.

• Απαντ. 207
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Φιλαρακι εισαι υπερβολικος λεγοντας αυτο που σου συνεβη φασισμος στην εργασια.Εαν και οταν γνωρισεις τον πραγματικο "βουρδουλα" του αφεντικου τοτε το πιθανοτερο θα ειναι να μην εχεις καν ορεξη να το γραψεις εδω.

Καταλαβαινω την επιθυμια σου να φορας την βερμουδιτσα σου και την μπλουζα με το αγαπημενο σου συγκροτηματακι και θα ηθελα να την καταλαβαινει και το αφεντικο σου αλλα τοτε θα μιλαγαμε για αλλες προσωπικοτητες και κουλτουρες που σπανιζουν στον κοσμο των αφεντικων.

Φορεσε κανα πουκαμισακι και κανα τζινακι να χαιρονται και αμα αποφασισεις μια μερα να τους κανεις καμια λαμογια φορα και γραβατα.

Δημοσ.
Αν ο εργαζόμενος δε δουλεύει, τότε απολύεται. Το ότι και να ξύνει τα αρχίδια του παραμένει στη δουλειά, σημαίνει ότι ακόμα κι έτσι συμφέρει τον εργοδότη να τον κρατάει. Στοιχειώδης λογική.

Χωρίς να έχω διαβάσει όλο το τοπικ μεχρι τελος θα σε ρωτήσω αυτό, εσένα και όλους με παρόμοιες συνδικαλιστικές θεωρίες.

ΓΙΑΤΙ δικαιούσαι αποζημίωση ανάλογη με τα χρόνια που δουλευεις αν σου τη βαρέσει για 1 μηνα να τα ξυνεις??? Οσο δουλευες σε πληρωνανε, οταν αποφασίσεις να ξυστεις θα έπρέπε να σε σουτάρουν χωρις να παρεις την αποζημιωση των 6 πχ ετων γιατι πολυ απλά τοσο καιρό μια χαρά πληρωνοσουν. Αλλα βεβαια αυτο επειδη σας (μας) συμφέρει, το κανουμε βαβα!

Δεν παιρνω το μερος του "αφεντικου", αλλά δεν ειναι και ολα εις βάρος μας, μην τρελαθούμε κιολας. Στην τελική σε υποχρεώνει κανεις να μείνεις στην εταιρία αν κατι σε χαλάει?? Αν δεν σ'αρεσει, φευγεις και βρισκεις αλλου, αν μπορείς.

Σκεψου οτι εσυ εχεις δικαιωμα στην αποζημίωση (=τσαμπα λεφτά) αλλά αν ΕΣΥ κανεις μαλακία στην εταιρία (πανω στο αντικείμενο, δεν λέω να αρχισεις να καις γραφεία κλπ), ο εργοδότης δεν εχει δικαίωμα να σε τρέχει νομικά!!! Δηλαδή αν ο φιλος του παιδιού που "εκοψε" τον κωδικα και απαίτησε (μαγκια του αφού αλλα του ειχαν τάξει και αλλα του δίνανε) τα δεδουλευμένα ΔΕΝ τους εδινε τον κώδικα και η εταιρια πληρωνε πρόστιμο (ρήτρα) επειδη δεν ειχε το προγραμμα ετοιμο, δεν θα μπορούσαν να του κάνουν τίποτα παρά να τον απολύσουν!!! ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΤΑΝ!!!!!!!

Λοιπόν οκ ολοι μας νοιώθουμε ριγμένοι σε κάποιες φάσεις, αλλά δεν ειναι και πόλεμος. Θα σου πω και το άλλο παράδοξο. Εγω ειμαι στρατο, και η εταιρία αν και μου εχει παγώσει τη μισθοδωσία, ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ να με κρατάει. Οταν τελειώσω εχω δικαιωμα να κωλοβαρέσω 1 μήνα μεχρι να τους πω αν γυρνάω ή όχι, και αφού τους πω οτι γυριζω εχω υποχρέωση μετα απο 2 βδομάδες να είμαι εκει. Συνολικά δηλαδή, επί 13.5 μηνες η εταιρία ειναι χωρίς εμένα, ξαφνικά εμφανίζομαι απτο πουθενά, και αν με απολυσουν μέσα σε 1 χρόνο μου δίνουν στο χέρι 6 μισθούς!!! ΕΛΕΟΣ?? Δηλαδή αν ημουν τσογλάνι (γιατί τσογλανιά τη θεωρώ) θα μπορούσα να έχω κάνει τα κονε μου όσο ειμαι στρατο (πχ τους τελευταίους 3 μήνες) να εχω βρει δουλειά, να γυρίσω σ'αυτους, να βλέπω 12 επεισόδια Lost την ημέρα και να περιμένω να βρέξει λεφτά ο καλός θεός.. Και μετά να πάω στην καινούρια μου δουλειά.

Ας αφήσουμε λοιπόν της καταστροφολογιες για φασισμους και ιστορίες και ας δουμε ποιος εχει αναγκη το ψωμι. ΕΓΩ ή ΑΥΤΟΙ? Αυτοί καλώς ή κακώς εχουν άλλους 100 να περιμένουν να ξεκουμπιστώ εγω για να παρουν αυτοι τη θεση. Εγω ο καημένος αν μεινω χωρίς δουλειά, θα λέω μετά "οι αλητες με διωξανε". Λοιπόν τί να λέμε?

Εσυ που προσβλήθηκες κιόλας (!!!) επειδή στην είπαν για τα ρούχα σου δεν εχεις ακομα απαντήσει στην ερωτηση αν στην συνέντευξη πηγες με Rotting Christ μπλούζα ή όχι, αναφέρεσαι δε σε σύμβολα μιας επισημα αναγνωρισμένης θρησκείας (ότι και καλά αυτοί φοράνε τα συμβολά τους, το σταυρό) και τα συγκρίνεις με το metal??WTF????

Να μου ελεγες οτι φοράς κανενα ινδουιστικό συμβολο και στην ειπαν, μαζι σου με χιλια!! Αλλά εσυ συγκρίνεις τις π... με τις βουρτσες??? Δηλαδή αν του αλλου του την πουνε επειδή σκάει με μπλούζα ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΜΠΟΡΕΛΙ 7, εχει δικαιωμα να πει ΠΑΟ θρησκεία θυρα 13??? Μην τρελαθούμε!!!!

Ας σταματήσει επιτέλους αυτή η "Eat the rich" νοοτροπεία, να μην κυνηγάμε πια φαντάσματα. Έχεις @@??? Γίνε ο γαμάω προγραμματισταράς να σε έχει ανάγκη και η microsoft η ίδια να μην σου λεει κανένας τίποτα ούτε για ντύσιμο ούτε για τίποτα. Κατάλαβε οτι ΕΣΥ έχεις τη συγκεκριμένη εταιρια ανάγκη περισσότερο απ'οτι σε εχει εκείνη, και πράξε ανάλογα.

Αν τόσο πολύ πια σε ενόχλησε που σου ειπαν να ντυνεσαι με μεγαλύτερη ευπρέπεια, σήκω φύγε, ούτως ή άλλως μην αγχώνεσαι, θα βρουν αυτοί ατομο να συνεχίσει τη δουλεια (+ ξεχνα και την αποζημίωση αφου δεν εχεις κλείσει χρόνο).

Δεν εχω τίποτα εναντιων σου προσωπικά αφου δεν σε ξέρω καν. Αλλά ολες αυτές η ρεμπελο-φιλοσοφίες μου τη δίνουν όταν δεν εχουν βαση, και στη δικη σου περιπτωση βαση δεν υπάρχει. Θα επρεπε να κράζεις αν στην τουαλέτα δεν ειχαν χαρτι, αν στα γραφεια κυκλοφορούσαν ποντίκια, αν σε εβριζε/εξεφτέλιζε ο προυστάμενος, και αν δεν σε πληρώναν τα συμφωνημένα στην ώρα τους. Πραγματα που γίνονται σε ΠΟΛΛΕΣ εταιρίες και κανένας δεν κάνει τίποτα γιατι δεν εχει τη δύναμη να κάνει. Αλλά τώρα, μου φαίνεται άδικα θα την χάσεις τη δουλειά σου για κάτι πραγματικά ασύμαντο... Ουτε γραβάτα σου ειπαν να βάλεις, ούτε φορμα εργασίας...

Εν πάσει περιπτώσει, κάνε οτι ειναι να κάνεις τώρα που είσαι μόνος.. Γιατί ετσι και συζήσεις ή κανεις παιδιά και έχεις να πληρώνεις νοικι κλπ, δεν θα σε παιρνει και θα κάνεις θες δε θες τουμπεκί... :)

Δημοσ.

Λοιπόν οκ ολοι μας νοιώθουμε ριγμένοι σε κάποιες φάσεις, αλλά δεν ειναι και πόλεμος. Θα σου πω και το άλλο παράδοξο. Εγω ειμαι στρατο, και η εταιρία αν και μου εχει παγώσει τη μισθοδωσία, ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ να με κρατάει. Οταν τελειώσω εχω δικαιωμα να κωλοβαρέσω 1 μήνα μεχρι να τους πω αν γυρνάω ή όχι, και αφού τους πω οτι γυριζω εχω υποχρέωση μετα απο 2 βδομάδες να είμαι εκει. Συνολικά δηλαδή, επί 13.5 μηνες η εταιρία ειναι χωρίς εμένα, ξαφνικά εμφανίζομαι απτο πουθενά, και αν με απολυσουν μέσα σε 1 χρόνο μου δίνουν στο χέρι 6 μισθούς!!! ΕΛΕΟΣ?? Δηλαδή αν ημουν τσογλάνι (γιατί τσογλανιά τη θεωρώ) θα μπορούσα να έχω κάνει τα κονε μου όσο ειμαι στρατο (πχ τους τελευταίους 3 μήνες) να εχω βρει δουλειά, να γυρίσω σ'αυτους, να βλέπω 12 επεισόδια Lost την ημέρα και να περιμένω να βρέξει λεφτά ο καλός θεός.. Και μετά να πάω στην καινούρια μου δουλειά.

Στο στρατό βρέθηκες για να υπηρετήσεις το κράτος/πατρίδα (ανάλογα με την οπτική του καθενός) και όχι γιατι επέλεξες να κάνεις διακοπές. Το κράτος και η κοινωνία λοιπόν σου ανταποδίδουν την υπηρεσία που προσέφερες με την εργασιακή προστασία που σου παρέχουν. Όπως καταλαβαίνεις, δεν είναι χάρη, αλλά ανταπόδοση ! Η δε επιχειρήσεις το δέχονται, γιατί υπόκεινται στους νόμους (εξαναγκασμός), αλλά και γιατί δραστηριοποιούνται στην κοινωνία που εσύ ωφέλησες (κοινωνική ευθύνη).

Δυστυχώς η κοινωνία μας, όχι μόνο η ελληνική, αλλά και η ευρωπαϊκή, για να μην πω η παγκόσμια, ως προς τα εργασιακά δικαιώματα έχει επιστρέψει στον 19ο αιώνα και τρέχει ολοταχώς προς τον 18ο. Με μια κοντόφθαλμη λογική επιδιώκεται η αύξηση του κέρδους όχι με μεθόδους εντάσεως κεφαλαίου, αλλά εντάσεως εργασίας. Αρχίσαμε πάλι να αντιλάμβανόμαστε το εργατικό κόστος ως κόστος που πρέπει να μειωθεί και να προσπαθούμε να διατηρήσουμε τα ημερομίσθια στο επίπεδο επιβίωσης. Έτσι πριονίζουμε το κλαδί που καθόμαστε, γιατί τα ημερομίσθια είναι τελικά αγοραστική δύναμη, που τροφοδοτεί την κατανάλωση. Και αν αυτά σας ακούγονται κομμουνιστικά, δε θα μπορούσατε να κάνετε περισσότερο λάθος...new deal ;)

Θα μποροούσα να γράψω για τις κοινωνικές αναταραχές, τη ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας και τον κίνδυνο των επαναστάσεων, που τέτοιες πολιτικές προκάλεσαν στο παρελθόν, αλλά δε θα σας ταλαιπωρήσω.

Επί της ουσίας του θέματος, νομίζω πως έχεις δίκιο polaki. Η σύσταση δε μου φάνηκε προσβλητική ούτε μακράν της λογικής.

Δημοσ.

Θα συμφωνήσω με το ότι υπάρχουν αρκετά οφέλη για τον εργαζόμενο σε κάποιες περιπτώσεις. Θα ήταν όμως χρήσιμο να εξετάσουμε αν η μία ή δύο περιπτωσεις οπου ο εργαζόμενος ωφελείται μπορούν να καλύψουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Σε μια κοινωνία που θα δούλευε έστω και στο ελάχιστο σωστά βάσει αξιοκρατίας, όλα θα ήταν ωραία και καλά. Θα είχε όντως νόημα να προσπαθήσεις να γίνεις ένας πολύ καλός προγραμματιστής μια και θα ήξερες ότι οι καλές εταιρείες θα σε τσιμπήσουν σε οποιαδήποτε στιγμή και θα μπορεις εύκολα να αντιπαρελθεις την αδικια του ενός εργοδότη φεύγοντας και πηγαίνοντας σε κάποιον άλλο όπως η μέλισσα σε ένα λουλούδι.

Αυτό βέβαια απέχει μακράν απ' την πραγματικότητα διότι αν εξαιρέσουμε ότι μια συγκεκριμένη χρονική περιοδο μπορεί να μην υπάρχει άνοιγμα θέσης, είθισται να είμαστε πρωταθλητές αναξιοκρατίας και βύσματος και ναι, αυτό συμβαίνει ακόμα και στις καλύτερες και τις μεγαλύτερες εταιρείες.

Το να λέμε δλδ "αν δεν σ' αρέσει σήκω και φύγε και βρες αλλού αν μπορείς" δε μου λέει κάτι. Ειδικά οταν είσαι οικογενειάρχης αυτό δεν μπορεις να το κάνεις, δεν μπορεις να ρισκάρεις εύκολα εκτός φυσικά κι αν έχεις προλάβει να μαζέψεις μία περιουσία και να μείνεις για καιρό άνεργος αν χρειαστεί ή βοηθάνε οι γονείς. Άσε δε που ακόμα κι αν γινόμασταν όλοι οι καλύτεροι στον τομέα μας πάλι κάποιοι θα έμεναν χωρίς δουλειά : η ανεργία ειναι πραγματική και με αριθμούς πολύ μεγαλύτερους απ' ότι εικάζεται.

Ας δούμε κάποιες άλλες πτυχές :

1. Η εξαπάτηση του ΙΚΑ είναι γεγονός και το ότι δεν πληρώνονται οι εισφορές είναι νομιζω κάτι το δεδομένο.

Σε μια απ' τις δουλειές που έκανα, τσακωθηκα γι' αυτόν ακριβως το λόγο : Δεν μου έβαλαν κάποιους μήνες (4) διοτι λέει ήταν δοκιμαστική περιοδος ενώ δεν ενημερώθηκα για κάτι τέτοιο. (Για την ιστορία του πράγματος, δεν έκανα περαιτέρω φασαρία διότι ο προιστάμενος ήταν γνωστός του πατέρα μου και εδωσα τόπο στην οργή. Σημειωτέον, δεν με πήραν λόγω της γνωριμίας, παρόλα αυτά με σχόλασαν λογω συγγένειας διότι ένα χρόνο μετά που συνεργάστηκε και ο πατέρας μου μαζι τους, όταν τσακώθηκε με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας και έφυγε θεώρησαν σωστό να με σουτάρουν. Πάμε παρακάτω).

2. Τί γίνεται με τις εγκύους? Ποιά ειναι η πρόνοια του κράτους και του εργοδότη για τις γυναίκες? Γνωρίζει κανείς? Μήπως υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση και στον χρόνο άδειας που δίνεται? Μήπως δημιουργείται προβλημα όταν ενώ το παιδί είναι σε μητρικό θηλασμό (και μόνον) σε υποχρεώνουν να του δώσεις ξένο γάλα μια καλείσαι να επιστρέψεις στη δουλειά, μια δουλειά η οποία φυσικά δεν έχει κανενός είδους εγκατάσταση παιδικού σταθμού ώστε να μπορεις να παίρνεις το παιδι σου μαζί? Ξέρετε κύριοι τί σημαίνει μητρικός θηλασμός? Ότι το παιδί αντιμετωπίζει πολύ καλύτερα τις αρρώστιες και μεγαλώνει πολύ φυσιολογικότερα από τα άλλα που παιρνουν το τεχνητό γάλα ενώ και η μάνα επανέρχεται ευκολότερα και καλύτερα στην προ εγκυμοσύνης κατάσταση της. Εν ολίγοις, στερείται τοσο η μάνα όσο και το παιδι τη δυνατότητα καλύτερης υγειας για να βγάλει πέντε φράγκα παραπάνω ο κάθε πονεμένος εργοδότης.

Στην πρώτη δουλειά της γυναίκας μου την έδιωξαν (έτυχε να είναι η πιό καινούρια) αμέσως μόλις δήλωσε οτι παντρεύεται. Κι αυτό γιατι πήραν κάποια νεότερη, χωρις οικογενειακές υποχρεώσεις ("ωχ, θα μας μείνει εγκυος αυτή αφού παντρεύεται τώρα" σκέφτηκαν) η οποία ήταν γνωστή κάποιου στελέχους.

Στη δεύτερη, όσες κοπέλες έμεναν έγκυες υπόκεινταν σε σχεδόν αυστηρή επίπληξη : "Να το ράψετε" ήταν η ρήση προισταμένης. Απ τη δουλειά αυτή εφυγε λόγω μαζικών απολύσεων. Κι αυτό, ενώ μόλις 6 μήνες πριν είχαν κάνει μαζικες προσλήψεις! Έφταιγε το ότι ακούγονταν κακά μαντάτα για τον ιδιοκτήτη της εταιρείας ο οποίος ηταν και βασικός προμηθευτής του δημοσίου (δεν πήρε κάποιες δουλειες και τα έβαψαν μαύρα, και σου λέει "πώς θα κόψουμε κόστος?")

Στην τρίτη, κάποια στιγμή τραυματίστηκε στον αυχένα (στο σπίτι) και φόραγε κολάρο. Η αντιμετώπιση αισχρή. Όλο νύξεις του τύπου "αναγκάζονται συνάδελφοι και κάνουν τη δουλειά σου" (κουβάλημα μεγάλων ντοσιέ και φακέλων με σκάλα), "τις δουλειές ποιός στις κάνει στο σπίτι", κλπ! Εν τέλει, ενώ δεν το ειχε βγάλει ακόμα την έβαλαν να κάνει δουλειά κανονικά και της είπα να σηκωθει να φύγει, όπως και έκανε. Εννοείται ότι και στις 3 αυτές δουλειές, οι οποίες ήταν σε μεγάλες εταιρίες του χώρου τους (οι 2 είναι οι μεγαλύτερες), το 8ωρο της δεν περιλάμβανε διάλειμμα, παρά μια μπουκιά ψωμι στα κλεφτά από 'δω, μια μπουκιά στα κλεφτά από 'κει. Πολλές φορές ούτε για κατούρημα δεν προλάβαινε. Πάμε παρακάτω.

Ανάφερα προηγουμένως τον εμπορουπαλληλικό τομέα. Κάντε μια βόλτα στην Πατησίων, στα ρουχάδικα και τα παπουτσάδικα και ρωτήστε τα κοριτσάκια που δουλεύουν εκει σε τι συνθηκες δουλεύουν. Όρθια την περισσοτερη ώρα της ημέρας, παραπάνω απ' το 8ωρο τις περισσότερες φορές, ενώ βέβαια τις ώρες που αλλάζει η βιτρίνα είναι ώρες εκτός λειτουργίας καταστήματος. Τις πληρώνουν υπερωρίες? Άγνωστο.

Στα Carrefour που δούλευα δουλεύαμε 12 ώρες τις καθημερινές και 10 το Σάββατο με μισθο 240000 δρχ καθαρά (το 98-99). Κάθε Δεύτερο Σάββατο σχεδόν καθομασταν μέχρι 9-10 το βράδυ για να στήσουμε και να ξεστήσουμε πράγματα, το παλετοφόρο το δουλεύαμε με πάθος και το ξεφόρτωμα των φορτηγών ήταν δεδομένο. Και να σκεφτεί κανείς οτι δεν ήμουν υπάλληλος αποθήκης αλλά εκπαιδευόμενος υπεύθυνος τμήματος. Έλα όμως που δεν έβγαινε αλλιώς η δουλειά. Γι' αυτο και υπήρχε τεράστιο ποσοστό παραιτήσεων και προσλήψεων. Σε 6 μήνες μέσα είχε αλλάξει το 1/3-1/2 των στελεχών που ήξερα.

Μας πήγαν όλους τους νεοπροσληφθέντες Θεσσαλονικη για να κάνουμε κάτι μερεμέτια στο εκει μαγαζί. Για μια βδομάδα δουλεύαμε 7 το πρωί με 9 το βράδυ με 20λεπτο διάλειμμα το μεσημέρι. Και μη νομίζει κανείς αδαής ότι μπορούσες να λουφάρεις. Όχι κύριε, ερχόταν ο Γάλλος επιστάτης και σου έλεγε "esy den exei doyleia, ela edo". Και ερωτώ κύριοι : Γιατι ο αντίστοιχος με μένα Γάλλος δουλεύει μόνον 8ωρο και 5ήμερο? ΓΙΑΤΙ?

Το κούρασα παιδιά και σόρυ αλλά το θέμα είναι ένα : Ο εργαζόμενος, ειδικά στην Ελλάδα πέφτει θύμα στυγνής εκμετάλλευσης. Στυγνότατης. Οπότε κάτι σπαραξικάρδια του τύπου "και τα αφεντικά δεν βγαίνουν" ισχύουν μόνον για κάτι μικρομεσαιους φτωχομπινέδες με επιχειρήσεις που άντε το πολύ να έχουν 1-2 υπαλλήλους. Όλοι οι άλλοι βγαινουν και βγάζουν μάλιστα και πολύ καλά χρήματα αλλά απ' τη στιγμη που στόχος καθε επιχείρησης είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους, ο πιο εύκολος τρόπος γι' αυτούς ειναι να ελαχιστοποιήσουν το κοστος εργασίας παρά να επενδύσουν ή να δώσουν κάτι παραπάνω στον εργαζόμενο ώστε αυτός να σκιζεται για την επιχειρηση του όντας καλοπληρωμένος.

Ας είμαστε σοβαροί : Την κλωστουφαντουργια ποιος φταιει που την πήδηξαν? Οι εργαζόμενοι που πληρώνονται όσο πληρώνονται ή ο εργοδότης που αντί να βγάλει 1 μύριο ευρώ κέρδος θέλει 1μιση, 2 και βάλε? Και τώρα? Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι τί θα κάνουν? Ακόμα κι αν ειναι οι καλύτεροι στο είδος τους (που πιστεύω ότι αρκετοί απ' αυτούς σιγουρα ειναι) ΠΟΥ ΣΚΑΤΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ? ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ?

Η δουλειά που ανεφερα παραπάνω και απ' την οποία με έδιωξαν είχε σχέση με ναυτιλιακό τομεα. Δε νομίζω ότι χρειάζεται να αναφέρω πόσοι πελάτες μου (πλοιοκτήτες) που κλαίγονταν ότι δεν πάνε καλά, ότι δε βγαίνουν, οτι δε μπορούν να με πληρώσουν, που απέλυαν κοσμο κλπ κλπ, κυκλοφορούσαν με χρυσή Ρολεξιά και Mercedes 8000 κυβικά.

Γιατι άραγε τα σκάνε ολοι χοντρα στην επιθεώρηση εργασιας? Επειδή αδικούνται σε σχέση με τον εργαζόμενο?

Δημοσ.

polaki τα έγραψες εξαιρετικά καλά...

Σε ηλικία 14-16 ετών, τα καλοκαίρια, δούλευα στον ξάδερφο της μάνας μου ο οποίος είναι δικαστικός επιμελητής. Κάθε απόγευμα είχα να συναναστραφώ με δικηγόρους. Γυρνούσα το μισό κέντρο της Θεσ/κης με τα πόδια μέσα στη ζέστη. Ακόμα θυμάμαι τον θείο μου να μου επιβάλλει/προτείνει με σχετικά αυστηρό ύφος να φορώ μακρύ παντελόνι αντί για βερμούδες και να μη φορώ αθλητικά μπλουζάκια (απο ομάδες του nba και άλλα παρόμοια). Με λίγα λόγια μου ζήτησε να ντύνομαι πιο ευπρεπώς. Ομολογώ ότι άλλαξα το ντύσιμό μου αλλά τότε μου είχε κακοφανεί πολύ που μου ζήτησε κάτι τέτοιο και δεν έβρισκα το λόγο.

Σήμερα μπορώ να δικαιολογήσω απόλυτα αυτό που μου ζήτησε τότε και μάλιστα πιστεύω ότι χωρούσε να είναι πιο αυστηρός και δεικτικός. Επίσης θεωρώ ότι ο χώρος εργασίας δεν είναι για να κάνουμε επίδειξη των μουσικών μας προτιμήσεων.Αυτά τα "το μεταλ είναι θρησκεία" είναι παιδικά/αφελέστατα επιχειρήματα. Δλδ ο σκυλάς μπορεί να στολίζει το γραφείο του με 10 δίσκους γαρύφαλλα, ένα τζόνι, παγάκια και ξηρούς καρπούς γιατί ο Γονίδης ή ο Σφακιανάκης είναι ο θεός του??

Ο χώρος εργασίας είναι λογικό να διέπεται από κάποιους κανόνες λειτουργίας που σε μεγάλο βαθμό ορίζονται από την εκάστοτε διεύθυνση. Ο ενδυματολογικός κώδικας είναι αναποφευκτα μέρος αυτών των κανόνων. Υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά ζητήματα/προβληματισμοί για τους χώρους εργασίας από το να ζητάει ένα αφεντικό να είμαστε πιο "συμβατικοι" στο ντύσιμό μας.... αν είναι ο αγώνας των εργαζομένων να έχει αιτήματα του στυλ "ενδυματολογική ελευθερία στους χώρους εργασίας" τότε σημαίνει ότι έχουμε πετύχει/κατοχυρώσει πάρα πολλά άλλα δικαιώματα (που δεν ισχύει) ή ότι κοιμόμαστε όρθιοι και δεν ξέρουμε τι ζητάμε...

Όπως σεβασμό αξίζει ο εργαζόμενος τον ίδιο σεβασμό αξίζει και ο εργοδότης που προσφέρει την εργασία στον εργαζόμενο...

Καλούς αλλά και κακούς θα βρούμε και στις δύο πλευρές. Όπως υπάρχουν χοντρόπετσα αφεντικά που συμπεριφέρονται άθλια έτσι υπάρχουν και λουφαδόροι υπάλληλοι, ανεύθυνοι και αδιάφοροι (πίσω από τη πλάτη του αφεντικού πάντα)

Μου έστειλαν τελευταια ένα doc με φωτο και κειμενα απο το πως είναι τα google hq (νομίζω googleplex λέγονται)..... εντελώς χυμαδιό.... παντού καναπέδες, free φαγητό σε λιγότερα από 30 μέτρα απόσταση από κάθε εργαζόμενο, κανένας ενδυματολογικός κώδικας, επιτρέπονται τα κατοικίδια και άλλα πολλά τρελά... ο σκοπός βεβαία εκεί είναι να κρατάνε τον προγραμματιστή αν γίνεται 24ώρες το 24ωρο στη δουλειά οπότε προσφέρονται και οι ανάλογες υπηρεσίες

αξίζει να ψάξετε στο google για τέτοιες εικόνες... κάτι αντίστοιχο ισχύει και στην MS απ' όσο ξέρω

Δημοσ.

Kandisky συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.

Βέβαια μπορεί να σε προσβάλει το να δηλώνει συμφωνία μαζί σου ένας "κολλημένος" όπως εγώ. Δεν ξέρω.

Πάντως, σίγουρα αυτή είναι η σύγχρονη εργατική τάξη (οι κοπελίτσες στα παπουτσάδικα και τα Hondos Center, οι σαντουιτσάδες των Goodies, οι ντελιβεράδες κλπ), κι όχι αυτή που περιγράφουν οι προηγούμενοι (οι μηχανικοί και οι μανατζμενταίοι). Οι πρώτοι ουτέ με κιάλια δεν προλαβαίνουν να δούνε DSL και σερφάρισμα στο isnomnia. Δεν είναι κανένας τους εδω μέσα. Γι αυτό μη περιμένεις να συμφωνήσουν και πολλοί μαζί σου.

Δημοσ.

plus 1 για τον Kandinsky.

polaki, ωραια ολα αυτα που λες- σε καποια συμφωνω, σε καποια διαφωνω- αλλα για πες μου ενα πραγμα: θα εισαι σε αυτον τον κωλοπλανητη 70 χρονια κατα μεσο ορο. αυτο που πρεπει να κανεις ειναι να δεχεσαι να δουλευεις παραπανω απο 8ωρο(και δεν μιλαω για 9, αλλα για 10 και 12) και να μην σου πληρωνουν τις υπερωριες? η ακομα και 8ωρο να εισαι, ειναι δυνατον να ΥΠΑΡΧΟΥΝ μισθοι τοσο χαμηλοι, την στιγμη που οι ιδιοι ανθρωποι τις υπηρεσιες τους τις πουλανε σε 10πλασιες τιμες? αν μισθος ηταν τα 500 ευρω και ΕΒΓΑΙΝΕΣ με αυτα και απο κει και περα δεν υπηρχε εκμεταλευση, ΚΑΝΕΙΣ ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ δεν θα παραπονιοτανε. ειπαμε. δεν θα κλαψω και για τον αλλον ο οποιος για να βγαλει κερδος κανει τα παντα. και το σχολιο του kandisky ηταν πολυ καλο. ξερεις τι επιχορηγησεις και κονδυλια πεσανε στους κακομοιρους κλωστοιφαντουργους για να μην κλεισουν τα εργοστασια τους επειδη θα κυρητταν πτωχευση και μετα απο 1 χρονο ΚΑΙ ΕΝΩ ειχαν παρει τα ΚΕΡΑΤΑ ΤΟΥΣ τα κλεινουν για να πανε σε χωρες χωρις τοσο μεγαλο κοστος? δεν φτανει που τα τσεπωσε απο τον ελληνα φορολογουμενο(ΜΙΣΘΩΤΟΣ η αλλιως σακος του μποξ), αλλα αφησε και οικογενειες στο δρομο. αυτο οι καλοι μας οι εργοδοτες. που οταν μας απολυουν δεν πρεπει να μας δινουν αποζημιωση. να σου πω, αν δεν υπηρχε η αποζημιωση ξερεις τι γινοταν στον ιδιωτικο τομεα η μπα? που και να δουλευες καλα θα μπορουσαν απλα να σε απολυσουν με το ετσι θελω και χωρις να τους κοστιζει κατι? δεν χρειαζεται να το αναλυσω μου φαινεται.

Δημοσ.
Να διευκρινίσω ότι δουλεύω σαν προγραμματιστής σε έναν χώρο για πληροφορικάριους και σε αυτόν τον χώρο πελάτες έρχονται μια ή 2 φορές τον μήνα.

Στο ψητό λοιπόν. Τι έγινε σήμερα στην δουλειά και βγήκα από τα ρούχα μου; Μου λέει λοιπόν η προϊστάμενος μου ότι το αφεντικό θέλει να ντύνομαι καλύτερα, δηλ. να μην φοράω βερμούδα και τα μαύρα μπλουζάκια μου να μην έχουν τέρατα ή στάμπες με ακραία σύμβολα όταν έρχομαι στην δουλειά. Με την αιτιολογία ότι και καλά έρχονται πελάτες!!!!

Ε και έμεινα μαλάκας. Μετά από λιγάκι είχα τσαντιστεί πάρα πολύ αλλά σε ποιον να ξεσπάσω;; Η προϊστάμενός μου δεν έφταιγε σε τίποτα.

Λες και έχω λέρα και θα διώξω τους πελάτες. Ή θα με δούνε οι εθνικόφρονες-θρησκόληπτοι πελάτες και θα ακυρώσουν την συνεργασία τους με την εταιρία. Να πω ότι ήμουν βρομιάρης να το καταλάβαινα. Αλλά τώρα τι;;

Όπως ο άλλος φοράει τον σταυρό του εγώ φοράω το μαύρο T-Shirt με την άσπρη στάμπα του συγκροτήματος που γουστάρω. Γιατί το metal είναι θρησκεία. Τέρμα.

Εν κατακλείδι δεν έχω ξανανιώσει ποτέ πιο προσβεβλημένος, σας μιλάω ειλικρινά. Φυσικά και θα τους γράψω

καταλαβαίνω δεν ειναι κ οτι καλυτερο να σου λενε το πως να ντύνεσαι σε μια δουλεια

αλλα αυτο ειναι το λιγότερο που θα αντιμετωπίσεις στην αγορα εργασίας κ θα δεις οτι αργότερα αλλα ειναι τα προβλήματα

το να πας με βερμούδα δεν ειναι κ οτι καλυτερο σε μια εργασία κ η ζέστη δεν ειναι δικαιολογία.κ μην μου πεις οτι δεν υπαρχει κλιματισμός.δύσκολο το βλέπω

προφανως για να σου κάνει παρατηρηση μετα απο 3 μηνες δέχτηκε καποια παραπονα η απλα εκανε υπομονη.

το dress code ειναι δεδομένο σχεδον σε ολες τις εταιρειες

εννοειται οτι θα ντύνεσαι λιγο πιο καλα

εμενα μου ετυχε πχ να ντυθω καλα κ να μου πουν στην συνέντευξη "ξέρεις εμεις εδω φοράμε τζην κ ενα απλο t-shirt είμαστε πιο σπορ" κ ηταν λογικο αφου ηταν γνωστη φιρμα τζην παντελονιων,

κάθε εταιρεια εχει το δικό της dress code αναλογα πάντα με το αντικείμενο της

στην συνέντευξη πως πήγες;;;με βερμούδα;

βάλε ενα λινο παντελόνι με ενα πουκαμισακι.μια χαρα ντυσιμο

ειδικα στους αντρες το πουκαμισο ειναι οτι πρεπει για την δουλεια.

απο αυτα που γράφεις μου δίνεις την εντύπωση οτι εισαι μικρός στην ηλικία κ θα δεις αργότερα οτι αλλα ειναι τα πρόβληματα

φιλικα

Δημοσ.
Kandisky συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.

Βέβαια μπορεί να σε προσβάλει το να δηλώνει συμφωνία μαζί σου ένας "κολλημένος" όπως εγώ. Δεν ξέρω.

Πάντως, σίγουρα αυτή είναι η σύγχρονη εργατική τάξη (οι κοπελίτσες στα παπουτσάδικα και τα Hondos Center, οι σαντουιτσάδες των Goodies, οι ντελιβεράδες κλπ), κι όχι αυτή που περιγράφουν οι προηγούμενοι (οι μηχανικοί και οι μανατζμενταίοι). Οι πρώτοι ουτέ με κιάλια δεν προλαβαίνουν να δούνε DSL και σερφάρισμα στο isnomnia. Δεν είναι κανένας τους εδω μέσα. Γι αυτό μη περιμένεις να συμφωνήσουν και πολλοί μαζί σου.

Έχεις δίκιο, η πλέμπα και το προλεταριάτο είναι μόνο εδώ μέσα. Κανένας άλλος.

Πόσο εύκολα χάνει και το λίγο δίκιο του κάποιος όταν γενικεύει και είναι απόλυτος ε;

Δημοσ.
Αρχίσαμε πάλι να αντιλάμβανόμαστε το εργατικό κόστος ως κόστος που πρέπει να μειωθεί και να προσπαθούμε να διατηρήσουμε τα ημερομίσθια στο επίπεδο επιβίωσης. Έτσι πριονίζουμε το κλαδί που καθόμαστε, γιατί τα ημερομίσθια είναι τελικά αγοραστική δύναμη, που τροφοδοτεί την κατανάλωση. Και αν αυτά σας ακούγονται κομμουνιστικά, δε θα μπορούσατε να κάνετε περισσότερο λάθος...new deal

Καθόλου κομμουνιστικά. Πολύ καλογραμμένα μάλιστα.

Όπως πολύ καλογραμμένα (και με βρίσκουν αρκετά σύμφωνο) ήταν και τα posts των KWSN_Men, Forensick, ntountou, Kandinsky, polaki.

Όμως το κόστος του ανθρώπινου δυναμικού δεν είναι σημερινή ανακάλυψη του τροχού για τις επιχειρήσεις. Αποτελεί το πρώτο ή το δεύτερο μεγαλύτερο κόστος τους. Και ναι μεν από τη μία είναι αγοραστική δύναμη που εξασθενεί, αλλά από την άλλη είναι κόστος παραγωγής. Και μπαίνει μέσα στον κουβά με τα κόστη και τα ρίσκα που έχει να αντιμετωπίσει ένας εργοδότης/επενδυτής.

Δυστυχώς δεν υπάρχει μαγική συνταγή τελειότητας σε έναν ατελή κόσμο.

Αυτό το ξέρουν όλοι οι οικονομολόγοι. Πλην των μαρξιστών που μιλάνε για επίγειους παράδεισους μετά από το δικό τους πείραμα. Βαρέθηκε ο κόσμος τα μεγαλόπνοα Gosplan που θα τους έφερναν πιο κοντά στον σοσιαλιστικό παράδεισο. Τελευταίο θύμα των πενταετών οι βάζελοι :mrgreen:

Το αν είναι σκατά οι συνθήκες εργασίας, δεν περιμένω τον κάθε παπάρα με τη βαρετή ξύλινη γλώσσα να μου το πει.

Τις ξέρω τις συνθήκες γιατί τα βιβλία μου βρωμάγαν βενζίνη και Castrol TTS, μιας και δούλευα σε βενζινάδικο κατά τη διάρκεια των σπουδών μου. Και διάβαζα στη βάρδια 22:00-06:00.

Όπως επίσης θυμάμαι πολύ καλά πως ντρεπόμουν να δείχνω τα χέρια μου στους bon viveur συμφοιτητές μου γιατί ήταν σκισμένα από τις αναθυμιάσεις της βενζίνης και από το κρύο.

Το ξέρω γιατί έφτυνα και έβγαζα βαφή αλουμινίου από τα πνευμόνια μου, επειδή δούλευα εργάτης σε εργοστάσιο βαφής στον Κηφισό.

Και αν σήμερα στα 30 φοράω γραβάτα και έχω υφιστάμενη, δεν σημαίνει ότι διαφωνώ με τις μαλακίες που γράφτηκαν επειδή είμαι "μανατζαραίος", λες και γεννήθηκα εγώ προνομιούχος.

Αφού λούφαξε όταν είδε ότι τον έκραξαν όλοι όσοι έχουν υποψία οικονομικών γνώσεων για τις παπαριές που έγραψε, τώρα το νέο τροπάριο είναι να μοιραστούμε σε ντελιβεράδες και μανατζαραίους.

Και επειδή οι ντελιβεράδες δεν έχουν dsl στο παπάκι, δεν μπορούν να γράψουν για να τον δικαιώσουν απέναντι σε εμάς τους "βολεμένους αστούς". Yeah, right. The truth is out there.

Είμαι στη θέση που είμαι γιατί έσφιξα το στομάχι και δούλεψα και γιατί προφανώς τα επαγγελματικά μου αρχίδια είναι μεγαλύτερα από το χοντρό κεφάλι του g1annis

Και για του λόγου το αληθές:

nut_chart3.gif

Δημοσ.

Ούτε να σε βρίσω δε μπορώ συνέδελφε προλετάριε, γιατί βλέπεις αν μιλήσω εγώ με τον τρόπο που μιλάς εσύ παίρνω κόκκινη κάρτα από τον mod όπως προηγουμένως. Ειδάλλως θα σε έβριζα πολύ ευχαρίστως.

Υποψία οικονομικών γνώσεων μπορεί να έχεις. Συνείδηση δεν έχεις γιατί η αποβλάκωση που προκαλεί ο μικροαστισμός γύρω σου, έχει κυριαρχήσει πάνω σου. Η επιστήμη, δεν είναι επιστήμη γενικώς. Ακόμα και στη κβαντική μηχανική οι επιστήμονες, είτε το θέλουν είτε όχι, χωρίζονται σε στρατόπεδα.

Οι αστοί οικονομολόγοι ας πούμε, θεωρούν παραγωγική δύναμη την "επιχειρηματικοτητα", κάτι που οι μαρξιστές δε δέχονται. Όπως πχ το ζήτημα της αξίας που το παραχέσατε όλοι που μιλήσατε γι αυτό. Απλά εγώ έχω επιλέξει ένα στρατόπεδο (αυτό των ηττημένων Μαρξιστών που μιλάνε για επίγειους παραδείσους αφού αυτό κατάλαβες από τον Μαρξ), ενώ εσένα σε επέλεξει το στρατόπεδο που ανήκεις.

Δε λούφαξα επειδή εσύ ο αυτοδημιούργητος επιστημονάρας με κατατροπώσες με τα επιχειρήματά σου. Απλά υποτιμώ τον εαυτό μου κάθε φορά που δίνω αξία σε τύπους που έχουν τόσο μεγάλη εκτίμιση στις σπουδές τους, που καμαρώνουν για το χαλινάρι δηλαδή που τους φορέσανε.

Δημοσ.

punky, κοιτα ο g1annis σε ορισμενα πραγματα ειναι σωστος. το κακο του-κατα την γνωμη μου- ειναι 1) οτι ειναι απολυτος και 2)χρησιμοποιει γλωσσα η οποια παραπεμπει κατευθειαν σε κομματα και λογικη συγκεκριμενη. δεν μου φαινεται οτι καποιος αν ειχε την ευκαιρια να ζησει σε μια σωστη σοσιαλιστικη κοινωνια να μην ηθελε. το κακο ειναι πως ξερουμε οτι αυτο δεν προκειται να γινει, τουλαχιστον στα χρονια που θα ζουμε εμεις. το μονο που μπορουμε να κανουμε ειναι να προσπαθουμε να βελτιωνουμε τις συνθηκες ζωης μας.

τα κακα που βρισκω προσωπικο στο εργασιακο κατεστημενο στον ιδιωτικο τομεα ειναι τα εξης:

1) δεν ξερεις αν θα εισαι την επομενη μερα εκει. και οκ, μπορει να αποδιδεις και να σε θελουν, απο την αλλη οταν γερασεις, ειναι πολυ πιθανο να φας ποδι. αυτο σε θεσεις οι οποιοες "απαιτουν" "νεανικα μυαλα". και κει ειναι η αδικια. τοσα χρονια να εχεις λιωσει και ξαφνικα επειδη θελουν κατι πιο φρεσκο, μενεις με το πουλι στο χερι. πιστευω πως ακομα δεν εχουμε δει τις επιπτωσεις αυτου του γεγονοτος καθως οι ιδιωτικες επιχειρησεις τωρα τελευταια εχουν μπει στο κλιμα σκληρου ανταγωνισμου. μπορει να ειμαι και λαθος, αν καποιος εχει αντιθετη αποψη και παραδειγματα, ευχαριστως να την ακουσω και να την δεχτω.

2)μισθοι-ασφαλιση.τομεας που ποναει. απο την μια θες να βγαλεις(λεμε τωρα) μια σχολη γιατι ξερεις οτι μπορει να σου δωσει μια παραπανω ωθηση στο θεμα "ερευση εργασιας", αλλα απο την αλλη αν κανεις ενα μεταπτυχιακο(που πολλοι ζητανε), μπορει να βρεθεις στους overqualified και ετσι να παρεις απο τα 3 το μακρυτερο. ενω εχεις τις σπουδες, οι μισθοι ειναι ελαχιστοι(τουλαχιστον για το κοστος ζωης στην Αθηνα, γιατι ας πουμε στην Αρτα που ειχα παει τα πραγματα ειναι πολυ πιο φθηνα). επισης ειναι σκοτωμα ψυχολογικα αυτο με τις 3μηνες και 6μηνες συμβασεις. που δεν λεω. σωστο να σε δοκιμασουν πρωτα, αλλα εχει τυχει σε ατομο που ξερω, να ειναι ικανοποιημενοι απο την δουλεια που κανει αλλα παρολαυτα να κανουν εξαμηνη ανανεωση μετα. που ειναι το κακο? οτι εισαι μεσα στο αγχος-το οποιο ειναι και ο χειροτερος παραγοντας, για μενα τουλαχιστον, οσων αφορα το θεμα "επιπεδο ζωης". το να μην υπαρχει κατι που να σε εξασφαλιζει ειναι κατι που σε σκοτωνει κιολας. και δεν λεω για μονιμοτητα, αλλα βρε παιδι μου, τουλαχιστον ας ξερεις τι σκοπευουν να κανουν με σενα για να ξερεις και πως σκατα θα κινηθεις. θα ψαξεις για νεα δουλεια η οχι? αυτη η αβεβαιοτητα ειναι ενα απο τα πραγματα που κατεβαζουν το βιωτικο επιπεδο, οπως επισης δειχνει και μια ασεβια στην προσωπικοτητα του καθενος και μια στιγνη και στειρα αντιμετωπιση ως μηχανη και οχι ως ανθρωπο.

το ντυσιμο δεν με πειραζει προσωπικα να μου το επιβαλλουν, απο την αλλη ομως δεν μπορω να εθελοτυφλω στα παραπανω που ανεφερα. ειναι καποια που ηθελα να πω, αλλα τα ξεχασα τοση ωρα που γραφω.το να σου φερονται ανθρωπινα ειναι το θεμα. να σου δεινουν αυτα που αξιζεις και να μην προσπαθουν να κρυψουν διαφορα. ολοι ξερουμε σκηνικα και καταστασεις, οπου υπερωριες εχουν μεινει απληρωτες, ολοι ξερουμε μισθο 500-600 ευρω ενω δουλευεις 10ωρα. και αυτο ειναι το γαμωτο. ναι, εισαι υποχρεωμενος να κανεις καλα αυτο που εχεις να κανεις. αλλα, οπως ειπα και σε προηγουμενο ποστ μου, 70 κωλοχρονια θα ειμαστε εδω. απο αυτα για να ορθωποδησεις θα πρεπει να δουλευεις για ενα διαστημα 10-12 ωρες με τετοιους μισθους?θα πρεπει να "καταπινεις" την αδικια της μη πληρωμενης υπερωριας επειδη εχεις αναγκη την δουλεια? θα πρεπει να εισαι μεσα στην αβεβαιοτητα και το αγχος?

και μην πει κανεις οτι ζηταω πολλα. ισα ισα. τα βασικα ειναι. δεν ειπα οτι με το που μπει καποιος σε μια δουλεια(ιδιωτικο) να παιρνει 1500 γιουρια και να του κανουν και πιπες. αλλα να μπορεις να μην εχεις το αγχος της επομενης μερας. να ξερεις οτι οσο θα εισαι εκει μεσα θα πληρωθεις. να ξερεις οτι αν και εισαι το κερδος για τον ανθρωπο που δουλευεις, παρολαυτα ομως δεν εισαι απλα ενα νουμερο. το κερδος δεν ειναι κατι που μπορει καποιος να αρνηθει. αλλα δεν μπορουν να καταλαβουν με το να δουλευεις απειρες ωρες την μερα οπως ειναι γνωστο απο μελετες(bandito μην μου ζητησεις πηγες:-P) δεν μπορεις να αποδωσεις?τεσπα.

edit: φυσικα και οταν θα βγω και επισημα στην αγορα εργασιας, καθως ακομα ειμαι φοιτητης-θα πρεπει να παιξω με τους ορους που υπαρχουν. δεν τρεφω αυταπατες. απλα παρουσιασα καποιες σκεψεις μου με το ποια ειναι τα κακως κειμενα τα οποια και ΜΠΟΡΟΥΝ να αλλαξουν. δεν ειναι παραλογα πραγματα. αλλα για να γινουν αυτα εν Ελλαδι, πρεπει να αλλαξουν ΠΟΛΛΕΣ νοοτροπιες, πραγμα δυσκολο, αλλα οχι ακατορθωτο.

Δημοσ.
Ούτε να σε βρίσω δε μπορώ συνέδελφε προλετάριε, γιατί βλέπεις αν μιλήσω εγώ με τον τρόπο που μιλάς εσύ παίρνω κόκκινη κάρτα από τον mod όπως προηγουμένως. Ειδάλλως θα σε έβριζα πολύ ευχαρίστως.

Υποψία οικονομικών γνώσεων μπορεί να έχεις. Συνείδηση δεν έχεις γιατί η αποβλάκωση που προκαλεί ο μικροαστισμός γύρω σου, έχει κυριαρχήσει πάνω σου. Η επιστήμη, δεν είναι επιστήμη γενικώς. Ακόμα και στη κβαντική μηχανική οι επιστήμονες, είτε το θέλουν είτε όχι, χωρίζονται σε στρατόπεδα.

Οι αστοί οικονομολόγοι ας πούμε, θεωρούν παραγωγική δύναμη την "επιχειρηματικοτητα", κάτι που οι μαρξιστές δε δέχονται. Όπως πχ το ζήτημα της αξίας που το παραχέσατε όλοι που μιλήσατε γι αυτό. Απλά εγώ έχω επιλέξει ένα στρατόπεδο (αυτό των ηττημένων Μαρξιστών που μιλάνε για επίγειους παραδείσους αφού αυτό κατάλαβες από τον Μαρξ), ενώ εσένα σε επέλεξει το στρατόπεδο που ανήκεις.

Δε λούφαξα επειδή εσύ ο αυτοδημιούργητος επιστημονάρας με κατατροπώσες με τα επιχειρήματά σου. Απλά υποτιμώ τον εαυτό μου κάθε φορά που δίνω αξία σε τύπους που έχουν τόσο μεγάλη εκτίμιση στις σπουδές τους, που καμαρώνουν για το χαλινάρι δηλαδή που τους φορέσανε.

Ακόμα και στην κβαντική φυσική, οι επιστήμονες χωρίζονται σε στρατόπεδα μέχρι που το ένα από τα δύο αποδεκνύεται λάθος, έστω και εν μέρη. Τότε σχηματίζονται καινούργια όμως, με νέες διαφορές, δεν επιμένουν στο λάθος και το ανεφάρμοστο.

Στα οικονομικά οι μαρξιστές δοκίμασαν τις θεωρίες τους στην πράξη, είδαμε ότι ήταν ολοκληρωτικά λάθος (το έπιασες το υποννοούμενο έτσι;) και προχωράμε. Κοιτάμε αν οι θεωρίες τους έχουν κάτι να μας δείξουν που αξίζει, το κρατάμε και προσπαθούμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με αυτό. Δεν κολάμε σε αυτό, θέλοντας μάλιστα να ξαναδοκιμαστεί και πάλι μέχρι να καταστρέψουμε όλον τον κόσμο.

Μπορείς να με βρίσεις αν θέλεις.

Δημοσ.
1) οτι ειναι απολυτος και 2)χρησιμοποιει γλωσσα η οποια παραπεμπει κατευθειαν σε κομματα και λογικη συγκεκριμενη
1) Φίλε Forensic είμαι απόλυτος πράγματι, και δεν το θεωρώ κακό. Υπο προϋποθέσεις. Μαζί σου πχ που μπορεί να διαφωνούμε (αν και συνήθως συμφωνώ με όσα λες) και με αρκετούς άλλους σε αυτή τη κουβέντα δε νομίζω να ήμουν ποτέ απόλυτος. Αλλά έχω βαρεθεί τος ούνους που δε χάνουν ευκαιρία να την πέσουν σε οτιδήποτε αριστερό ακούσουν. Για του λόγου το αληθές δες πως ξεκίνησε το πέσιμο http://www.insomnia.gr/vb3/showthread.php?t=160877&page=4 στα posts 56, 57, 59.

2) Φιλε Forensic, αν σου δώσω 1 εβδομάδα να ψάξεις όλα τα κόμματα και τις οργανώσεις στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να βρεις με ποια οργάνωση συμφωνώ, γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να τη γνωρίζεις. Ούτε καν το site της, που το επιμελούμαι προσωπικά δεν έχω βάλει στο προφίλ μου. Οπότε, δε νομίζω ότι έχεις δίκιο όταν λές ότι παραπέμπει σε κόμματα. Άλλωστε έχω πολύ μεγαλύτερο χώρο παρέμβασης στις δουλειές μου και στη σχολή μου για να κάθομαι να ψήνω κόσμο σε ένα φόρουμ πόσο μάλλον ανάμεσα σε τύπους που απολαμβάνουν τη σχόλη να γράφουν 10-20 ποστς τη μέρα σε ένα φόρουμ.

Έγραψα σε αυτό το θέμα επειδή πίστευα πως μπορώ να βοηθήσω τον φίλο που είχε το πρόβλημα με τη δουλειά του.

Αν τώρα κάποιος νομίζει πως το πρόβλημα του φίλου είναι ένα ειδικό πρόβλημα, ξεκομμένο από το σύνολο των κοινωνικών φαινομένων τότε ας φορέσει γυαλιά. Οι αντιλήψεις των αφεντικών (και όσων τις ασπάζονται) περι συμπερφιοράς, εμφάνισης κλπ είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία πιο γερασμένες και από τον ίδιο τον σημερινό καπιταλισμό. Είναι επιστροφή στον μεσαίωνα όπως εύστοχα είπε κάποιος προηγουμένως. Η επιβίωση αυτού του συστήματος (όσο είναι δυνατό να επιβιώσει) βρίσκεται στη διαρκή επαναστατικοποίηση των μέσων παραγωγής (βλέπε open source, συνθήκες εργασίας Google, κλπ). Πριν από 10-12 χρόνια στην Αγγλία, μου είχε κάνει εντύπωση ένας εργαζόμενος σε ένα δημόσιο Μουσείο, που είχε μαλλί σχδόν μοϊκανα και 800 σκουλαρίκια.

Και αφού εξαντλήθηκαν οι πρακτικές συμβουλές στον φίλο που άνοιξε το θέμα και να κουβεντιάζουμε για τον βαθιά συντηρητικό χαρακτήρα των συνθηκών εργασίας, κουβεντιάζουμε για το "αναφαίρετο" δικαίωμα του αφεντικού, να καθορίζει μονάχος τις συνθήκες εργασίας.

Ο κώδικας εμφάνισης στα σχολεία είναι ήδη γεγονός. Δεν εφαρμόζεται ακόμα, αλλά το νομικό background έχει εφαρμοστεί και είναι έτοιμο να υποδεχτεί την πρώτη αποβολή για ακραία εμφάνιση. Τότε, θα βγούνε πάλι κάποιοι, τα πιο υποταγμένα (και γι' αυτό επιθετικά) κομμάτια της κοινωνίας, και με επιχειρήματα όμοια με τα προηγούμενα ("διακαίωμά τους", "αν δε σου αρέσει μην πας σχολείο", "εμείς τους έχουμε ανάγκη και όχι αυτοί" και άλλα τέτοια) και θα δίνουν συμβουλές στον μαθητή να κόψει το μαλλάκι του.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...