lagunas Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2006 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2006 δεν γινεται διαφορετικα γιατι αλλιως θα ειμασταν συνεταιροι,που στη συγκεκριμενη φαση δεν με ενοχλει καθολου αν μπορουσε να μου δωσει τα μισα λεφτα που εχω βαλει. παντως να ξερεις πως αν δεν υπηρχαν επιχειρηματιες να ρισκαρουν δεν θα υπηρχαν και εργαζομενοι που θα μπορουσαν να ζησουν τις οικογενειες τους,εκτος και αν ειμασταν ολοι δημοσιοι υπαλληλοι και ξυνομασταν ολοι μερα και καναμε απεργιες να παρουμε περισσοτερα και να δουλευουμε λιγοτερο
dop Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2006 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2006 Κάτσε ρε g1annis, δηλαδή ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης προσφέρει κεφάλαιο και θα παίρνει και λιγότερα από τον υπάλληλο;
Kandinsky Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2006 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2006 To λογικό είναι ο μισθός του εργαζόμενου να μεγαλώνει σύμφωνα με τους δείκτες τιμών κλπ κλπ. Σέβομαι το ρίσκο του μικροεργοδότη αλλά απ' την άλλη αν υποθεσουμε οτι όλα τα κόστη μετακυλούνται (δλδ το ρεύμα αυξάνει λόγω του Χ παράγοντα -αλητείες της ΔΕΗ-, το πετρέλαιο αυξάνει άρα ανεβαίνουν πάρα πολλά προιόντα, κοκ) γιατί το μόνο πράγμα που μένει αμετάβλητο είναι ο μισθος του μισθωτού? Έχει ή δεν έχει δικαίωμα και δυνατότητα ο εργοδότης να αυξήσει τις τιμές που πουλάει? Ο εργαζόμενος μπορεί να αυξήσει τις αποδοχές του με κάποιον τρόπο? Συμφωνώ οτι υπάρχει ανταγωνισμός και πιέζεται ο εργοδότης, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών. Συμφωνώ ότι οι πελάτες σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν πληρώνουν, πληρώνουν του αγίου.....,επιταγές, κλπ. Όμως, αυτό σε ποιές περιπτώσεις συμβαίνει σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε να μην μπορεις να δώσεις ένα ποσοστό αύξησης στον εργαζόμενο σε μια βάση οπου να μπορεί κι αυτός να λειτουργήσει σαν άνθρωπος? Φίλε lagunas εδώ δεν είναι εφορία. Είπες οδηγείς Golf δεκαετίας και καλώς πράττεις μια και έχεις υποχρεώσεις. Θα ήταν ενδιαφέρον να ξέραμε -μια και έδωσες συγκεκριμένο παράδειγμα- το ύψος των μισθών των υπαλλήλων σου καθώς και το τί σου μένει ως κέρδος το μήνα διαφορετικά προσωπικά δεν μπορώ να κρίνω με σαφήνεια αν όντως ανήκεις σε μια κατηγορία εργοδοτών που δεν βγαίνουν ή το επιπεδο διαβίωσης τους πλησιάζει αυτό των εργαζομένων τους. Κι όσον αφορά τις υποθήκες, έχετε υπ' όψη σας παιδιά ότι το ρίσκο του εργοδότη είναι μεν μεγάλο αλλά γίνεται με προοπτική να αποδώσει. Φαντάσου κι απ' την άλλη τις πιθανότητες του εργαζόμενου. Ποιες είναι οι προοπτικές του στην περιπτωση που δεν τον φτάνουν τα λεφτά? Να βρει 2η ή και 3η δουλειά. Ή να ψάξει να βρει άλλη. Ή να πάρει δάνειο. Οπότε εμμέσως είναι κι αυτός επί ξύλου κρεμάμενος και πρεπει να διαλέξει ανάμεσα στην ανέχεια ή το να μη βλέπει την οικογένεια του, σωστά? Κι όλα αυτά για ένα κωλομισθό του κερατά. Αν τον απολύσουν τί κάνει? Βρίσκει δουλειά ή όχι? Για όσο δε βρίσκει? Οικοδομή ή ταμείο ανεργίας? Γκαρσόνι? Και θα βρει δουλειά?
g1annis Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2006 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2006 Ναι ρε Forensic. Σωστό είναι αυτό που λες. Αλλά όπως βλέπεις πάλι ο εργαζόμενος θα πάρει ΜΕΡΟΣ από την extra δουλειά που θα κάνει. Το είχα πει και πιο παλιά αλλά παρεξηγήθηκε αυτό που είπα (σκόπιμα νομίζω): προφανώς, ένας εργαζόμενος ο οποίος ξύνει τα παπάρια του, δεν έχει μούτρα να ζητήσει κάτι παραπάνω. Προφανώς, όταν είναι 5 άτομα στην ίδια δουλειά και ο ένας τον παίζει, οι συνάδελφοι φορτώνονται περισσότερο, κι αυτό είναι απαράδεκτο, γιατί αυτός, είναι ο πρώτος που σπάει την κουλτούρα αλληλεγγύης που ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχει ανάμεσα σε συναδέλφους. Αλλά είχα πει πως κι αυτό, "το να μην εμπνέεται ο εργαζόμενος από τη δουλειά που κάνει, είναι προϊόν της αλλοτριωτικής φύσης της μισθωτής εργασίας". Στη σχολή πχ, θεωρώ εξαιρετικά γελοίο το να ακούω συνδικαλιστές να αρθρώνουν λόγο για "καθηγητική αυθαιρεσία", "εντατικοποίηση", να σχολιάζουν το πρόγραμμα σπουδών κλπ, όταν γνωρίζω ότι οι μισοί από αυτούς καθαρίσανε τα μισά μαθήματα με σκονάκια και αντιγραφές. Πριν χρόνια, οι "αριστερές δυνάμεις" στα Πολυτεχνεία (μέσα σε αυτές βάζω και την φοιτητική παράταξη της οποίας είμαι μέλος) κοντράρανε θυμάμαι την εισαγωγή του AutoCAD στο πρόγραμμα σπουδών (Πολ μηχ, Αρχ μηχ κλπ). Από τη μια, τη στιγμή που όλοι οι μηχανικοί δουεύουν με AutoCAD είναι βλακώδες να λες ότι "όχι μη μπει στο πρόγραμμα σπουδών" δηλαδή να το πληρώνει ο απόφοιτος για να το μάθει σε κάποιο φροντιστήριο, από την άλλη όμως ουσιαστικά κάνεις πτυχίο την πατέντα μιας εταιρίας. Και με τα 2 παραδείματα (του κοπρίτη εργάτη και του κοπρίτη φοιτητή) θέλω να αναδείξω, πόσο αντιφατικό είναι να έχεις ένα αίτημα που να δίνει σαφή απάντηση σε 2 πράγματα που είναι εκ φύσεως αντίθετα. Από τη μια πχ, είναι μακροπρόθεσμο συμφέρον του εργαζόμενου να σταματήσει να πουλάει την εργατική του δύναμη, από την άλλη, είναι άμεσο συμφέρον να πουλήσει την εργατική του δύναμη με καλύτερους όρους (μεγαλύτερος μισθός). Το ξυσταρχίδισμα είναι το φυσικό ένστικτο να κατακτήσει το πρώτο, ενώ το να δουλέψει σωστά και να πληρωθεί σωστά (όσο είναι δυνατό να μιλάμε για σωστό μισθό στον καπιταλισμό), είναι η τεχνητή υποχρέωση να κερδίσει δεύτερο.
Kandinsky Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2006 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2006 Να προσθέσω στο προηγούμενο ποστ μου ότι συχνό αίτιο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι εκτός απ' την εχθρική -συχνά- κρατική αντιμετώπιση και το γεγονος ότι ελάχιστοι έχουν υπόψη τους την έννοια "έρευνα αγοράς". Το βλέπω συχνότατα σε συνοικιακά καταστήματα τα οποία ανοίγουν και κλείνουν με ταχύτατους ρυθμους. Ο καθένας ανοίγει οτι του κατέβει στο κεφάλι όπου του κατεβει στο κεφάλι και μετά του φταίει η κοινωνία που δεν πήγε καλά η επιχείρηση του και έπεσε έξω...
Forensick Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2006 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2006 εκτος και αν ειμασταν ολοι δημοσιοι υπαλληλοι και ξυνομασταν ολοι μερα και καναμε απεργιες να παρουμε περισσοτερα και να δουλευουμε λιγοτερο τωρα το σκοτωσες και συ. τελικα ειμαστε απλα μια χωρα, που ΟΛΟΙ ξερουν τα ΠΑΝΤΑ, οπως επισης ειμαστε η χωρα ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ.τι να πω. edit: g1annis, θα συμφωνησω με τα λεγομενα σου, αλλα πιστευω υπαρχει ενα προβλημα(κυριως σε αυτα που ειπες πιο πριν). το να μιλαμε για μια οικονομια σαν αυτη που λες, αυτη τη στιγμη ειναι ανουσιο. ειναι ανουσιο γιατι τοσο ριζικη αλλαγη δεν μπορει να γινει. εχοντας βαθεια ριζωμενη μια πολιτικη συμπεριφορα, δεν μπορεις να πας απο το ενα ακρο(καπιταλισμος) στο αλλο(σοσιαλισμος).πρεπει να γινει μεσα απο αλλαγες στην νοοτροπια, οι οποιοες μπορουν να γινουν σιγα σιγα. θα ηταν ανεπιτρεπτο, αν αυριο ξυπναγαμε και ειχαμε σοσιαλισμο, να επαιρνε το κρατος τις επενδυσεις που εχει κανει καποιος επιχειρηματιας. αυτο θα πρεπει να γινει σταδιακα,αλλιως δεν στεκει. γιατι περα απο τα διαδικαστικα, θα πρεπει να υπαρχει και συνειδητοποιηση του κοσμου σε αυτη τη αλλαγη πλεσης. πιο λογικο ειναι επομενως να παλεψεις για πιο δικαιες συνθηκες και μεσα απο ζημωσεις να καταφερεις να κανεις κινησεις ωστε να εχουμε ενα "καθεστως" το οποιο θα ειναι πιο κοντα στον ανθρωπο και τις αναγκες του και οχι στο καθαρο κερδος. δεν μπορω να μπω στην λογικη οτι "φταινε τα αφεντικα" γιατι πολυ απλα, πρεπει να κοιταξουμε τι συμβαινει σε καθε ενα τομεα, να κινηθουμε καταλληλα, ωστε να υπαρχει μια πιο ανθρωποκεντρικη κοινωνια. το αφεντικο δεν φταιει. κανει αυτο που τον εχει διδαξει το συστημα που υπαρχει τωρα. θελει κερδος με οποιοδηποτε κοστος. ενα τεραστιο βημα, για μενα, θα ειναι να υπαρχει αυτο το κερδος απο την μερια των επιχειρηματιων, αλλα επιτελους και εργαζομενος/μισθωτος να μπορει να ειναι ξεγνιαστος. με την προυποθεση οτι δουλευει σωστα. δεν ξερω τι συμβαινει στο εξωτερικο, αλλα τουλαχιστον στην Ελλαδα αυτο δεν συμβαινει.
lagunas Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2006 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2006 φιλε kandinsky θα σου απαντησω.τους δινω 820,770,730 και ειναι αντιστοιχα 28,26,23 ετων χωρις πτυχια(αν και τα πτυχια δεν μου λενε τιποτα).υπαρχουν μηνες που δεν βγαζω τιποτα η μπαινω και μεσα.εχω πουλησει δυο ακινητα και εχω οικογενειακα προβληματα γιατι το επιπεδο διαβιωσης ηταν παρα πολυ καλυτερο πριν ξεκινησω αυτη τη δουλεια.ειλικρινα τον πρωτο θα τον ειχα απολυσει αν δεν ειχε οικογενεια και παιδι και δεν θελω να μεινει στο δρομο.βασικα περιμενω να παρω ταλεφτα μου πισω αλλα θα χρειαστουν χρονια και δεν θα ηταν παραλογο να θελω να βλαγω και κερδος
lagunas Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2006 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2006 συγνωμη forensik αλλα αυτες ειναι οι αποψεις μου και οι εμπειριες μου για το δημοσιο.πληρωνουμε ενα καρο λεφτα για να ειναι ανετοι καποιοι βολεμενοι.τσακωνομαι με τη γυναικα μου που ειναι καθηγητρια περνει 1250 ευρο και μην πω τι ξυνει ολη μερα.πιστευω οτι και πολλα περνει και πολυ λιγα προσφερει
Forensick Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2006 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2006 φιλε lagunas,πραγματικα δεν μπορω να σε κρινω ως εργοδοτη αφου δεν σε ξερω καθολου.μπορω ομως να σχολιασω καποια πραγματα: -το οτι εχει η οχι καποιος πτυχιο, πρεπει να σου λεει κατι. μπορω να σου θεσω το εξης παραδειγμα: εστω οτι εγω, απο μικρος ασχολουμαι με την προγραμματισμο, αλλα τελικα δεν σπουδαζω αυτο το πραγμα, αλλα κατι αλλο(η εγινα τρελος προγραμματιστης οταν ημουν στην ασχετη με το εν λογω αντικειμενο σχολη). πως μετα θα με παρεις εσυ ως προγραμματιστη(σε μια συγκεκριμενη γλωσσα προφανως), αν δεν εχω καποιο χαρτι. θα ρισκαρεις να με δεις πρωτα, να χασεις χρονο και χρημα και στο τελος να βγω σκαρτος?φυσικα το πτυχιο, απο την αλλη, δεν μπορει να εγγυηθει. αλλα για αυτο υπαρχουν και τα πτυχια. στην εποχη μας δεν ειναι δυνατον να παω για μαναντερ επειδη θεωρω οτι ειμαι καλος(μπορει και να ειμαι!) ενω δεν εχω καποιο χαρτι, θα με παρουν με τις πετρες. -το κακο που εχει ο Ελληνας μικρο-επιχειρηματιας, ειναι οτι θελει να βγαλει κερδος απο τον πρωτο, αντε δευτερο χρονο.(δεν μιλαω για σενα!). για αυτο δεν βλεπεις κανενα προγραμματισμο, καμια στρατηγικη και προφανως κανενα κερδος. δεν εχει καταλαβει ακομα οτι πρεπει να περιμενει για να δει καποιο αποτελεσμα και οχι "εδω και τωρα". το αλλο σημαντικοτατο ειναι η αγορα εργασιας, οπου το καλυψε αψογα ο Kandisky, οποτε σε παραπεμπω στο δικο του ποστ. -οι εμπειριες σου απο το δημοσιο, ειναι προσωπικες. οπως και εχουμε ΑΠΕΙΡΟΣ κοσμος εμπειριες απο το δημοσιο. ειδικα ομως για τους καθηγητες, εινια ακυρο αυτο που λες. μπορει η γυναικα σου να μην δουλευει σωστα, η μπορει να δουλευει και αψογα, αλλα για να το θεσω καπως υπερβολικα, ειναι αυτη που θα δωσει τα φωτα στην επομενη γενια. ειναι αυτη που ουσιαστικα θα μαθει το παιδι καποιων χιλιαδων κατοικων της πολης σου να διαβαζουν να γραφουν και πιθανοτατα να σκεφτονται. το οτι δεν υπαρχει ελεγκτικος μηχανισμος, ωστε να δουλευει η πλειοψηφια οπως πρεπει, ειναι εκνευριστικο για ολους τους υπολοιπους εργαζομενους, αυτο ομως δεν μειωνει καθολου το εργο που επιτελουν.μακαρι να μεινει το ιδιο καθεστως στους καθηγητες και απλα να προσθεσουν μια πιεση στο προσωπο τους για να δουλευουν σωστα.το κακο ειναι οτι ο ελληνας εχει την λαμογια στο αιμα του. αν δεν ειχε την λαμογια, ο δημοσιος υπαλληλος, δεν θα τα εξυνε, αλλα θα δουλευε, οπως επισης και ο πολιτης, δεν θα λαδωνε,αλλα θα χρησιμοποιουσε την ορθη οδο. και οχι δεν ειναι ουτοπικο αυτο, απλα εμεις οι ιδιοι δεν θελουμε να το κανουμε.(γιατι δηλαδη αν ειχα μπαρμπα στο eshop να μου εφτιαχναν τον υπολογιστη στο πι και φι και να εβρισκαν ολα τα προβληματα, ενω τωρα απλα χεστηκανε, θα τον πασαλειψουνε και τελικα μετα απο 2 μηνες θα ειμαι παλι εκει?).επισης να υπενθυμισω, οτι το να εισαι καθηγητης, ειναι ενα πααααρα πολυ ψυχοφθωρο επαγγαλμα. οι λογοι δεν χρειαζονται να αναφερθουν πιστευω.
lagunas Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2006 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2006 forensick σου απαντω πως αυτο που ειπα σε σχεση με τα πτυχια δεν εχει σχεση με τις γνωσεις αλλα τη διαθεση και ορεξη για δουλεια και το ποσο ανοιχτομυαλος ειναι καποιος. αν προσπαθησεις με τη νομιμη οδο στο δημοσιο αυτο που θα καταφερεις ειναι να ταλαιπωρηθεις για μηνες
punky Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2006 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2006 Δεν έχω κάνει εργοδότης. Έχω κάνει όμως ελεύθερος επαγγελματίας. Που σημαίνει ότι ξέρω τι θα πει σφίξιμο στο στομάχι. Τι θα πει να δουλεύεις με τρελό άγχος για αμφίβολο αποτέλεσμα. Να μην έχεις καμία διασφάλιση ότι θα μπορείς να βγάλεις τα στοιχειώδη στο τέλος του μήνα.Και από την άλλη, να τρέχει το ΤΕΒΕ και τα διάφορα έξοδα. Και βέβαια αυτό που με τρέλανε πιο πολύ; Ειλικρινά στα χρόνια που ήμουν ελεύθερος επαγγελματίας, ήμουν σε βαθμό βλακείας έντιμος απέναντι στο κράτος. Δεν έκρυψα δραχμή εσόδων. Και ακόμη και έξοδα που ο λογιστής μου έλεγε ότι πιθανότατα να μην έχω πρόβλημα να τα καταγράψω ως έξοδα, έλεγα "γάμησέ το" να είμαστε απόλυτα σωστοί. Και τσουπ, σκάει μια συνάφεια. Με ένα αυθαίρετο ποσό να καταβάλλω στο κράτος, αφότου έπαψα να έχω ατομική επιχείρηση. Γιατί δε μπορεί ρε καριόλη. Με έκλεβες. Και σαν κράτος ψυχανεμίστηκα ότι κάπου τόσα μου χρωστάς. Το όραμα, το ρίσκο, το άγχος και η ανασφάλεια για το μέλλον, κατά τη γνώμη μου είναι αξίες και κόστη που πρέπει να ανταμοίβονται. Δεν είναι όλα στη ζωή, το μυστρί το πυλοφόρι, το γιαπί.
dop Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2006 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2006 Το ότι έχει κάποιος πτυχίο σημαίνει ότι ολοκλήρωσε με κάποια επιτυχία ένα κύκλο σπουδών: αν μη τι άλλο, εγγυάται ότι έχει ένα minimum εμπειρίας και γνώσεων, τίποτα άλλο. Το ποιον ενός εργαζομένου το κάνει το (πραγματικό) βιογραφικό του, που έχει εργαστεί, τι έχει πετύχει. Όσο για τα συγκεκριμένα προγράμματα μιας εταιρίας που αναφέρθηκε παραπάνω: τυχαίνει μερικές φορές κάποια εταιρία να βγάλει ένα προϊόν που πραγματικά μεσουρανεί στις επιχειρήσεις/δουλειές (παραδείγματα: Windows, Photoshop, matlab, 3D studio, Autocad, MS Office). Επίσης, συνήθως είναι και το πρώτο το οποίο έχει βγει και άρα θέτει τα standards στον τομέα. Αν γνωρίζεις να δουλεύεις τέλεια Autocad μπορείς να περάσεις σχετικά εύκολα σε ανταγωνιστικό πακέτο, αφού οι δημιουργοί του θα φροντίσουν να είναι παρόμοιο με τον ανταγωνιστή τους για να κλέψουν το κοινό του (σε κανέναν δεν αρέσει να ξαναμαθαίνει την αλφαβήτα). Είναι σχετικά σπάνιες οι περιπτώσεις να παρουσιάζεται μια τελείως άλλη προσέγγιση και αυτό συμβαίνει όταν το επικρατές πακέτο είναι πολύ απλά δύσχρηστο. Από το παράδειγμά σου g1annis φαίνεται πως μάλλον το φοιτητικό κίνημα να στέκεται, να σκέφτεται και μετά να πράττει. Και που και που να ρωτάει και κανέναν από έξω "Είναι καλό να μάθουμε Autocad; Τι άλλο υπάρχει στην αγορά;" Πόσοι από αυτούς που αντέδρασαν έκαναν αυτή την ερώτηση;
KWSN_Men Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2006 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2006 Αφού ρε παιδιά είναι όλοι οι εργοδότες τόσο κακοί, γιατί δεν γίνεστε εργοδότες του εαυτού σας; Γίνετε ελεύθεροι επαγγελματίες. Δε θέλει λεφτά, μυαλό θέλει και @@.
g1annis Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2006 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2006 Αφού ρε παιδιά είναι όλοι οι εργοδότες τόσο κακοί, γιατί δεν γίνεστε εργοδότες του εαυτού σας; Γίνετε ελεύθεροι επαγγελματίες. Δε θέλει λεφτά, μυαλό θέλει και @@.Πάλι τα ίδια. Ρε KWSN_Men είδες πουθενά κάποιον να λέει ότι οι εργοδότες είναι κακοί? Δεν έχει αξία.........
Forensick Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2006 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2006 Αφού ρε παιδιά είναι όλοι οι εργοδότες τόσο κακοί, γιατί δεν γίνεστε εργοδότες του εαυτού σας; Γίνετε ελεύθεροι επαγγελματίες. Δε θέλει λεφτά, μυαλό θέλει και @@. ρε συ, αυτο καταλαβες απο αυτα που ειπα για παραδειγμα?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.