Προς το περιεχόμενο

Τι να διαβάσω για NAT, IPTables κτλ;


alkisg

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Όχι μόνο για NAT και IPTables, για όλο το συφερτό: bridging, routing, port forwarding...

 

Π.χ. #1: έστω ένας router, ένα "εσωτερικό" lan δίκτυο και ένα "εξωτερικό" lan δίκτυο που συνδέεται μέσω wireless με τον router. Και τα δύο lan δίκτυα έχουν την ίδια subnet mask (edit: subnet id).

Τι ρυθμίσεις θέλει στο "εξωτερικό" δίκτυο για να βλέπει το εσωτερικό; Τι ρυθμίσεις θέλει στον router;

 

Π.χ. #2: στο VirtualPC, για να δει το "εσωτερικό" pc το "εξωτερικό" βάζεις έναν Microsoft Loopback Adapter. ΟΚ, το κάνω, ρυθμίζω ip/dns/gateway κτλ, δουλεύει.

Όμως πώς δουλεύει;

Μια από τα ίδια και για το VMWare, που για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους οι εικονικές μηχανές δηλώνει τρεις εικονικές κάρτες δικτύου στο φυσικό PC.

Δε θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν χωρίς αυτές; Με IPTables κτλ;

 

Κανά καλό βιβλίο, κανένα howto... Αλλά με πρακτικά παραδείγματα, όχι μόνο θεωρητικό υπόβαθρο... Το OS ας είναι ότι θέλει, windows, linux...

 

Thanks!

Δημοσ.

Δες το πολύ καλό iptables tutorial. Εκτός από τις πληροφορίες σχετικά με τα iptables, έχει και μια γενική εισαγωγή περί δικτύων. Επίσης θα σου πρότεινα να βρεις και να διαβάσεις το βιβλίο "Computer networks" του Tanenbaum, το οποίο θεωρείται "βίβλος" στο χώρο των δικτύων. Από 'κει και έπειτα, αν έχεις περαιτέρω απορίες εδώ είμαστε να σου τις λύσουμε.

 

Για τα δύο ερωτήματα που έθεσες τώρα:

  1. Τι εννοείς την ίδια subnet mask; Γενικά η subnet mask από μόνη της δεν παίζει κανένα ρόλο, μαζί με την IP address του κάθε interface όμως δίνει το εύρος των διευθύνσεων που ανήκουν στο δίκτυο στο οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο το interface. Κάνοντας ένα bitwise AND της subnet mask με την IP, παίρνεις τη λεγόμενη subnet address, που είναι η πρώτη (και δεσμευμένη) IP ενός subnet. Κάνοντας bitwise OR την IP με το συμπλήρωμα της subnet mask, παίρνεις την broadcast address, η οποία είναι η τελευταία IP του subnet (και αυτή δεσμευμένη). Αν τώρα έχεις μια άλλη IP με την οποία πρέπει να μιλήσεις, τότε ο υπολογιστής κάνει ένα AND με τη subnet mask, και αν προκύπτει η ίδια subnet address με τη δικιά του, τότε ξέρει ότι αυτός ο υπολογιστής είναι πάνω στο ίδιο φυσικό δίκτυο, και επομένως μπορεί να του μιλήσει κατευθείαν. Αν προκύπτει διαφορετική subnet address, τότε κοιτάει το routing table του για να βρει μέσω ποιας διαδρομής πρέπει να στείλει το πακέτο για να πάει σε αυτό το subnet.
    Γενικά δε βάζουμε σχεδόν ποτέ σε έναν υπολογιστή δύο interfaces στο ίδιο subnet, εκτός και αν ξέρουμε πολύ καλά τι κάνουμε και γιατί ;-)
     
    Δες εδώ για περισσότερες πληροφορίες.
     
  2. Η περίπτωση του VMWare, όπως και άλλων virtual machine monitors (π.χ. Xen), είναι ενδιαφέρουσα και ιδιάζουσα. Αυτό που κάνουν στην ουσία, είναι ότι δημιουργούν ένα εικονικό interface στο host OS, το οποίο συνδέουν με την ίδια την εφαρμογή. Από 'κει και έπειτα κάνουν ένα δικό τους, εσωτερικό routing των δεδομένων που δέχονται από αυτό το interface προς το virtual machine και το αντίστροφο. Έτσι αφήνεται σε εσένα η επιλογή αν θα επιλέξεις να κάνεις απλό routing, routing με NAT ή bridging.

 

Αντιλαμβάνομαι ότι ίσως να μην καταλαβαίνεις πλήρως όλα όσα έγραψα παραπάνω. Αφού διαβάσεις όμως λίγο θα σου είναι απόλυτα κατανοητά. Α, και ό,τι δοκιμές έχεις να κάνεις, καλύτερα σε Linux: οι δικτυακές δυνατότητές του είναι κλάσεις ανώτερες από των Windows, και πιο προσιτές.

Δημοσ.

Ευχαριστώ apoike. Ήσουν το κατάλληλο άτομο γι' αυτήν την ερώτηση! ;)

 

Για το (1), το έγραψα λάθος λόγω κεκτημένης ταχύτητας, εννοούσα ότι έχουν το ίδιο subnet id, π.χ. 192.168.x.x. Απ' όσο ξέρω αυτό είναι απαραίτητο για να βλέπονται μεταξύ τους σαν τοπικό δίκτυο windows...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...