Προς το περιεχόμενο

RAID 1 - Προσθήκη του 2ου δίσκου αργότερα.

Snolly

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους.

Σε ένα μηχάνημα με μητρική ASUS A8V-E Deluxe που έχει έναν SATA RAID Controller υπήρχε ένας δίσκος 120GB σκέτος ο οποίος τα έπαιξε αλλά είναι εντός εγγύησης.

Πριν τον αλλάξω θέλω να στήσω πάλι το μηχάνημα χωρίς να χρειαστεί να περιμένω πόσο καιρό θα πάρει η αντικατάσταση και αγόρασα ακόμα έναν 120GB δίσκο.

Μπορώ να βάλω XP στο νέο δίσκο και όταν έρθει ο επισκευασμένος/αντικατεστημένος να τον προσθέσω σε RAID Array για MIRRORING (RAID1). Δηλαδή υπάρχει τέτοια δυνατότητα ή πρέπει εξ' αρχής να παρίστανται και οι 2 δίσκοι; Μιλάω για mirroring όχι για stripping.

Ευχαριστώ!

Δημοσ.

Μια χαρά θα δουλέψει.

Βάλε τώρα τον νέο 120άρη κανονικά σκέτο ( όχι RAID ).

Όταν έρθει και ο άλλος, τον συνδέεις, πας στο RAID Configuration @ BOOT, και φτιάχνεις το RAID 1 Array.

Δημοσ.

Έχω μια υποψία, ότι για να κάνει RΑΙD 1 θα πρέπει να φορμαριστούν ταυτοχρόνα οι δύο δίσκοι. Αν βάλει τώρα τον ένα και μετά τον άλλον, δεν θα πρέπει να κάνει format και τους δύο για να στήσει το RAID ; Εκτός και αν υπάρχει η δυνατότα να πάρει backup τον ένα και μετά να κάνει RAID. Μπορεί να κάνω λάθος, Bill, τι λες ?

Δημοσ.

Οι περισσότεροι Controllers ( και ιδιαίτερα αυτοί που συναντάς καθημερινά ενσωματωμένους στις μητρικές [ Promise, Silicon Image, Intel, Jmicron ] ) υποστηρίζουν την δημιουργία RAID 1 Array, έχοντας ήδη τα data στον πρώτο και προστίθοντας απλά έναν δεύτερο δίσκο.

Δημοσ.

Ένας VIA είναι ο controller και λειτούργησε μιά χαρά η προσθήκη αργότερα. Και μάλιστα από το utility του controller μέσα από τα Windows!

Δημοσ.

Pedia ligo asxeto alla mporite na peite ti akrivws pezei me to RAID? Kati san guide dld...

Ti mobo xriazetai na exeis, idious diskous? Pws ginetai h epilogi na kanei o enas mirroring ston allon, mesw bios h software? Einai toso aplo oso akougetai h yparxoun kapia kryfa simeia?

Afta, thnx :-)

Δημοσ.
Pedia ligo asxeto alla mporite na peite ti akrivws pezei me to RAID? Kati san guide dld...

Ti mobo xriazetai na exeis, idious diskous? Pws ginetai h epilogi na kanei o enas mirroring ston allon, mesw bios h software? Einai toso aplo oso akougetai h yparxoun kapia kryfa simeia?

Afta, thnx :-)

Kοίτα εδώ: http://www.acnc.com/04_01_00.html

To θέμα του τί είναι raid έχει αναφερθεί τόσες πολλές φορές που να κάνεις αναζήτηση θα βρεις ότι θέλεις.

• 2 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

Πρόσφατα αντιμετώπισα το παρακάτω πρόβλημα και θέλω τις απόψεις σας.

Είχα ένα mirroring raid με δύο 120GB Western Digital δίσκους, σε έναν Silicon Image controller, ενσωματωμένο σε μητρική MSI. Την Παρασκευή 13/02 ο ένας «χτύπησε» και μπαίνοντας στα Windows το raid δεν υπήρχε. Κάνω reboot, μπαίνω στην οθόνη ελέγχου του controller, κάνω «create raid» και μου δίνει 2 επιλογές: η πρώτη (auto) ήταν να το φτιάξω από την αρχή και η δεύτερη (manual) ήταν για περίπτωση που αντικαθιστώ έναν χαλασμένο δίσκο με έναν καινούριο στο raid και κατόπιν την επιλογή “with data copy” και “without data copy”. Δεν είχα εύκαιρο κάποιον άλλο δίσκο οπότε επιλέγω τη δεύτερη επιλογή, κατόπιν “with data copy” επιλέγω ως source disk τον καλό και destination τον «χτυπημένο» σε μια προσπάθεια να «χτίσω» ξανά το raid. Τα δεδομένα αντιγράφηκαν όπως έδειξε στην οθόνη ελέγχου του controller αλλά όταν μπήκα στα Windows, αναγνώριζε μεν τον δίσκο (raid), αλλά έπρεπε να τον κάνω format πριν τον ανοίξουν. Αν έκανα format προφανώς θα χανόντουσαν τα αρχεία, οπότε το απέκλεισα.

Με τα πολλά (δοκιμές κτλ)και με τη βόηθεια του testdisk ανακάλυψα ότι είχε καταστραφεί το MFT του καλού δίσκου, το έφτιαξα με το testdisk και όλα καλά όλα ωραία.

Ο billpeppas έγραψε πιο πάνω:

Οι περισσότεροι Controllers ( και ιδιαίτερα αυτοί που συναντάς καθημερινά ενσωματωμένους στις μητρικές [ Promise, Silicon Image, Intel, Jmicron ] ) υποστηρίζουν την δημιουργία RAID 1 Array, έχοντας ήδη τα data στον πρώτο και προστίθοντας απλά έναν δεύτερο δίσκο.

Κι εγώ αυτό ήξερα, αλλά σε εμένα δεν δούλεψε.Η ερώτηση είναι η εξής: Δεν υποτίθεται ότι το mirroring μας προστατεύει ακριβώς από πιθανή απώλεια δεδομένων; Γιατί με «κρέμασε»; Έκανα κάτι λάθος; Τελικά είναι δυνατή η αντικατάσταση του "χτυπημένου" δίσκου με έναν καινούριο χωρίς να σπάσει το raid 1 ή όλα είναι ένας μύθος;

Δημοσ.
[...] Κάνω reboot, μπαίνω στην οθόνη ελέγχου του controller, κάνω «create raid» και μου δίνει 2 επιλογές: η πρώτη (auto) ήταν να το φτιάξω από την αρχή και η δεύτερη (manual) ήταν για περίπτωση που αντικαθιστώ έναν χαλασμένο δίσκο με έναν καινούριο στο raid και κατόπιν την επιλογή “with data copy” και “without data copy”. Δεν είχα εύκαιρο κάποιον άλλο δίσκο οπότε επιλέγω τη δεύτερη επιλογή, κατόπιν “with data copy” επιλέγω ως source disk τον καλό και destination τον «χτυπημένο» σε μια προσπάθεια να «χτίσω» ξανά το raid. Τα δεδομένα αντιγράφηκαν όπως έδειξε στην οθόνη ελέγχου του controller αλλά όταν μπήκα στα Windows, αναγνώριζε μεν τον δίσκο (raid), αλλά έπρεπε να τον κάνω format πριν τον ανοίξουν. [...]

Το create ήταν η επιλογή μέσα από την οποία προχώρησα στο rebuild. Rebuild σαν επιλογή υπήρχε στις αρχικές επιλογές του raid controller, αλλά όταν την επέλεγα μου πέταγε κάποιο μήνυμα λάθους που τώρα δεν θυμάμαι.

Δημοσ.

...εγώ δεν καταλαβαίνω το "με κρέμασε"...

Το mirroring είναι υποτίθεται απλά αυτόματη αντιγραφή, σε περίπτωση που ο ένας πάθει κάτι, να μην κλαις δια παντός τα δεδομένα...

Δημοσ.

αυτό που θα περιμέναμε από raid 1 θα ήταν να συνεχίσει να δουλεύει κανονικά και με τον ένα δίσκο χαλασμένο ενώ στην περίπτωση του φίλου δεν δούλευε..

βέβαια αν συνεχίσουν όλα να δουλεύουν κανονικά πως θα καταλάβεις ότι ο ένας τα έφτυσε για να τον αντικαταστήσεις ? υπάρχει κανένα εργαλείο που σε ειδοποιεί ?

Δημοσ.
...εγώ δεν καταλαβαίνω το "με κρέμασε"...

Το mirroring είναι υποτίθεται απλά αυτόματη αντιγραφή, σε περίπτωση που ο ένας πάθει κάτι, να μην κλαις δια παντός τα δεδομένα...

Όπως έγραψα και στο πρώτο post στο θέμα, όταν έκανα rebuild το raid περίμενα ότι θα έμπαινα στα Windows και θα το βλέπανε κανονικά. Όμως δεν έγινε έτσι. Έχεις κάποια εξήγηση για αυτό; Μπορεί κάλλιστα να έκανα πατάτα εγώ, αλλά θέλω και άλλες γνώμες.

αυτό που θα περιμέναμε από raid 1 θα ήταν να συνεχίσει να δουλεύει κανονικά και με τον ένα δίσκο χαλασμένο ενώ στην περίπτωση του φίλου δεν δούλευε.

Aκριβώς! Άρα, μήπως φταίει ο ελεγκτής; Μήπως να προχωρήσω σε αγορά κάποιου ελεγκτή π.χ. της Promise σε PCI να έχω το κεφάλι μου ήσυχο;

βέβαια αν συνεχίσουν όλα να δουλεύουν κανονικά πως θα καταλάβεις ότι ο ένας τα έφτυσε για να τον αντικαταστήσεις ? υπάρχει κανένα εργαλείο που σε ειδοποιεί ?

Η οθόνη αναφοράς του ελεγκτή raid, εμφανίζεται αμέσως μετά την post screen του BIOS. Εκεί μέχρι και πριν 3 εβδομάδες φαινόντουσαν και οι δύο συστοιχίες που έχω στον ελεγκτή. Εδώ και 3 εβδομάδες πριν την Παρασκευή, υπήρξαν που εμφάνιζε το raid 1 με έναν δίσκο αντί για τους δύο. Στο σημείο αυτό έκανα μ@λ@κία, διότι έπρεπε να ψυλιαστώ αμέσως ότι κάτι δεν πάει καλά. Επειδή όμως στην επόμενη εκκίνηση του PC τους εμφάνισε κανονικά, δεν έδωσα σημασία. Το ίδιο βιολί συνεχίστηκε μέχρι και την Πέμπτη το βράδυ, που όλα πήγαιναν "καλά" και φτάσαμε στην Παρασκευή που τον άνοιξα και το raid είχε πάει περίπατο. Μπαίνοντας στο utility του raid controller στα Windows, παρατήρησα ότι σε έναν από τους δύο το Write cache ήταν Disabled ενώ του άλλου ήταν Enabled. Τότε κατάλαβα ποιος ήταν και τον έβγαλα από το σύστημα. Ακολούθως, σύνδεσα τον άλλο στις θέσεις για σκληρούς που δεν ελέγχονται από τον raid controller, δεν τον είδαν τα Windows (χαλασμένος MFT που φτιάχτηκε πολύ αργότερα με τη χρήση του testdisk 6.1) και κάπου ξεκίνησε η περιπέτεια μου. Σύμφωνα με το σχόλιο του poulinos πιο πάνω αν άφηνα τον καλό εξαρχής στον raid controller έστω και μόνο του, τα Windows θα τον έβλεπαν κανονικά και ακολούθως θα μπορούσα να κάνω rebuild το raid.

Δημοσ.

...ρε παιδιά, έτυχε και βάρεσε το MFT του άλλου...Ψιλά γράμματα είναι τώρα αυτά... Τί και πώς και πού και ποιός και γιατί....βγάζεις άκρη ; Το θέμα είναι ότι λίγο δύσκολα θα ξανασυμβεί (ταυτόχρονα να χαλάσει ο ένας, και να τζαζέψει το MFT του άλλου...)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...