Προς το περιεχόμενο

DVD από USA παίζουν ασπρόμαυρα!

ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ ΣΑΝΤ

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γειά σας, βρήκα το site ψάχνοντας για βοήθεια. Πριν λίγο καιρό παράγγειλα μια παλιά σειρά από USA και όταν παρέλαβα τα DVDs ανακάλυψα ότι έπαιζαν μαυρόασπρα σε όλα τα DVDplayers που τα δοκίμασα εκτός από εκείνο του υπολογιστή μου. Κάπου όμως άκουσα ότι αν τα δω πάνω από κάποιες λίγες φορές στο pc θα μπλοκάρει και αυτό. Είδα στην αρχή του τόπικ ότι υπάρχουν κάποια προγράμματα για region free και ήθελα τη γνώμη σας, πρέπει να τα κατεβάσει και να τα αγοράσει κανείς? Τι εμπειρία έχετε?

Συγγνώμη αν είμαι εκτός θέματος, είναι το πρώτο μου ποστ, αν έκανα κάποιο λάθος ας με διορθώσει κάποιος. Ευχαριστώ :)

• Super Moderators
Δημοσ.
Γειά σας, βρήκα το site ψάχνοντας για βοήθεια. Πριν λίγο καιρό παράγγειλα μια παλιά σειρά από USA και όταν παρέλαβα τα DVDs ανακάλυψα ότι έπαιζαν μαυρόασπρα σε όλα τα DVDplayers που τα δοκίμασα εκτός από εκείνο του υπολογιστή μου. Κάπου όμως άκουσα ότι αν τα δω πάνω από κάποιες λίγες φορές στο pc θα μπλοκάρει και αυτό. Είδα στην αρχή του τόπικ ότι υπάρχουν κάποια προγράμματα για region free και ήθελα τη γνώμη σας, πρέπει να τα κατεβάσει και να τα αγοράσει κανείς? Τι εμπειρία έχετε?

Συγγνώμη αν είμαι εκτός θέματος, είναι το πρώτο μου ποστ, αν έκανα κάποιο λάθος ας με διορθώσει κάποιος. Ευχαριστώ :)

Πιθανότατα δεν έχεις τηλεόραση που υποστηρίζει σήμα NTSC. Έχεις δηλαδή μια παλιότερη τηλεόραση. Δυστυχώς δεν διορθώνεται αυτό, απλά πρέπει να πάρεις καινούργια τηλεόραση γιατί όλα τα DVD αμερικάνικης κατασκευής προβάλουν σε συστημα NTSC. Νομίζω ότι υπάρχουν και μετατροπείς σήματος από NTSC σε PAL αλλά έχω την εντύπωση ότι είναι αρκετά ακριβοί. Κάποιο μέλος που έχει περισσότερες γνώσεις ίσως βοηθήσει σ'αυτό.

Για να καταλάβεις, υπάρχουν δύο διαδεδομένες μέθοδοι προβολής εικόνες σε τηλεόραση: Το PAL και το NTSC. Η Ευρώπη και η Ιαπωνία έχουν σύστημα PAL. Η Αμερικάνικη ήπειρος (ΗΠΑ, Καναδάς, Λατινική Αμερική) χρησιμοποιεί NTSC. Εκτός των άλλων διαφορών (ανάλυση εικόνας, μεταφορά σήματος κλπ), τα δύο συστήματα μεταφράζουν διαφορετικά την πληροφορία του χρώματος στις τηλεοράσεις - γι'αυτό βλέπεις ασπρόμαυρα.

Όσο για το DVD player του υπολογιστή σου, άλλοι είναι πιο αρμόδιοι για τα τεχνικά αλλά να πω με απλά λόγια δύο πράγματα: Οι υπολογιστές έχουν region encoding σε δύο μορφές: hardware και software.

Η hardware μορφή ενυπάρχει στα DVD drives που είναι ρυθμισμένα να δεχτούν μέχρι πέντε (5) αλλαγές στο region. Μετά "κλειδώνουν" στο τελευταίο region που έχουν παίξει.

Η software μορφή ενυπάρχει συνήθως στο λειτουργικό σύστημα (Windows, MacOS). Κι αυτή η μορφή αφήνει τον χρήστη να παίξει πέντε (5) φορές και αλλάζει region ανάλογα αλλά μετά την πέμπτη φορά "κλειδώνει" επίσης.

Η μόνη μέθοδος παράκαμψης είναι:

α. Για τα DVD drives (hardware) να βρεις και να κατεβάσεις firmware που κάνει το DVD drive να συμπεριφέρεται ως region free. Οπότε ανεξάρτητα του τι region είναι το DVD που θα βάλεις, το drive θα παίξει. Έχεις όμως να παρακάμψεις και το λειτουργικό σύστημα...

β. Για τα λειτουργικά συστήματα, υπάρχουν διάφορα προγράμματα που 'διατάζουν' το λειτουργικό να αγνοεί το region του κάθε DVD που εισέρχεται. Αν δεν κάνω λάθος, στα Windows υπάρχει το AnyDVD (εμπορικό πρόγραμμα, το αγοράζεις). Στο MacOS X υπάρχει το RegionX (δωρεάν).

Περισσότερες πληροφορίες:

:)

Δημοσ.
Νομίζω ότι υπάρχουν και μετατροπείς σήματος από NTSC σε PAL αλλά έχω την εντύπωση ότι είναι αρκετά ακριβοί. Κάποιο μέλος που έχει περισσότερες γνώσεις ίσως βοηθήσει σ'αυτό.

Είναι ακριβά αυτά τα μηχανήματα που κάνουν την μετατροπή, δεν συμφαίρει η αγορά του, καλύτερα είναι να αγοράσει μια καινούρια τηλεόρση, ή να χρησιμοποιήσει κάποια απο τις μεθόδους παράκαμψης στο dvd του pc.

Δημοσ.

Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια. Μία ερώτηση μόνο θα ήθελα να σας κάνω, υπάρχει περίπτωση αν τα δω τα δισκάκια στο player του υπολογιστή να μπλοκκάρει και να μη με αφήνει μετά να δω ούτε τα εδώ DVDs ή απλά τα USA δε θα μπορώ να δω έγχρωμα μετά από κάποιες φορές?

• Super Moderators
Δημοσ.
Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια. Μία ερώτηση μόνο θα ήθελα να σας κάνω, υπάρχει περίπτωση αν τα δω τα δισκάκια στο player του υπολογιστή να μπλοκκάρει και να μη με αφήνει μετά να δω ούτε τα εδώ DVDs ή απλά τα USA δε θα μπορώ να δω έγχρωμα μετά από κάποιες φορές?

Αν το δισκάκι που θα παίξεις την πέμπτη φορά στον υπολογιστή είναι Region 1, ο υπολογιστής (hardware ΚΑΙ software) θα κλειδώσει σε αυτό το Region. Που σημαίνει ότι δεν θα μπορέσεις να δεις Region 2 DVD (δηλ. αυτά που πωλούνται στην Ευρώπη - συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας).

Όχι, δεν θα έχει ως επίπτωση ότι θα βλέπεις τα αμερικάνικα DVD ασπρόμαυρα. Απλώς ότι θα βλέπεις μόνο αμερικάνικα DVD - όχι ευρωπαϊκά.

Δημοσ.

Φυσικά μπορείς να περάσεις κάποιο prog που θα κάνει το drive σου region free, ή να βάλεις modified firmware στο drive σου και να το κάνεις region free μόνιμα :)

Δημοσ.

Και πάλι ευχαριστώ αλλά πώς θα μάθω έστω και ένα από τα προγράμματα που μου λέτε (πού θα το βρω και πώς θα το εγκαταστήσω)? Δεν έχω ιδέα! Και δε μου φάνηκε απλό το να κάνω το pc μου region free!

Δημοσ.

Καταρχας:

Υπαρχουν διαφοροι τροποι που μπορεις να ξεπερασεις και το προβλημα του region, αλλα και το προβλημα του ασπρομαυρου χωρις να αγορασεις αλλη TV. Πολλα, ή σχεδον ολα, εξαρτώνται απο το DVD player σου και τις ρυθμισεις του. Ακομη κι αν ειναι αρχαιο, συνηθως ρυθμιζεται οσων αφορα το ασπρομαυρο. Το region free ειναι μια αλλη ιστορια, πραγματι υπαρχει κυνδυνος κλειδωματος και θελει λιγο ψαξιμο (δες παρακατω). Παντως, ενα DVD player που παιζει εγχρωμα ολα τα DVD και γινεται region free στοιχιζει πολυ λιγοτερο απο μια καινουργια τηλεοραση. Οπως πχ ενα Bluesky με 29€ απο το Carrefur.

Παμε τωρα στο τι μπορεις να δοκιμασεις ετσι πως εισαι τωρα:

1) Για το region free

Η καλυτερη λυση ειναι να κανεις το DVD player σου region free. Αυτο ενδεχομενως να γινεται μεσα απο καποιο κρυφο μενου, ενδεχομενως να γινεται με firmware update, ενδεχομενως να ειναι ηδη region free και να ανησυχεις τσαμπα (σπανιοτερη περιπτωση). Ολα αυτα εξαρτωνται φυσικα απο την μαρκα του DVD player και το ακριβες μοντελο του. Υπαρχουν πληροφοριες στο διαδικτιο για μια μεγαλη γκαμα μοντελων και για το πως γινεται region free το καθενα, αν γινεται. Θα μπορουσες επισης να ποσταρεις το μοντελο εδω, και οποιος το ξερει να σε βοηθησει.

Μια δευτερη λυση (εφοσον δεν προχωραει η πρωτη) ειναι να αντιγραψεις τα δισκακια σου. Οι κοπιες λοιπον που θα κανεις ειναι πολυ ευκολο να ειναι region free. Η αντιγραφη ταινιων δεν ειναι μια απλη διαδικασια, πρεπει να ασχοληθεις λιγακι. Σε γενικες γραμμες, το Ripit4me ειναι η καλυτερη λυση για να αντιγραψεις ταινιες. Απλα χρησιμοποιησε το Ripit4me (στηστο, μαθε το) και θα εισαι οκ αφου οι αντιγραμμενες ταινιες θα ειναι region free. Χρειαζεται εννοειται να διαθετεις DVD recorder και αδεια DVD δισκακια...

2) Για το ασπρομαυρο (NTSC)

Βαλε το DVD player σου να παιζει σε PAL mode ολα τα δισκακια σου και οχι σε auto ή NTSC. Ειναι μια ρυθμιση που συνηθως υπαρχει (συμβουλεψου και το manual αν και δε νομιζω οτι ειναι τοσο πολυπλοκο το μενου). Τοτε θα εχεις παντα χρωμα. Το οτι δεν εχεις χρωμα σημαινει οτι το player γυρναει σε NTSC mode το οποιο προφανως δεν υποστηριζει η TV σου, (οπως και πολλες παλιες τηλεορασεις).

Αν παλι δεν βρισκεις ή δεν υπαρχει τετοια ρυθμιση (πραγμα σπανιοτατο) για PAL και NTSC ωστε να την θεσεις μονιμα στο PAL, τοτε μπορεις να ψαξεις για μια αλλη ρυθμιση: Αυτην που βαζεις το DVD player σε RGB mode και οχι σε Composite ή S-video ή ότι αλλο εχει. Πρεπει να υπαρχει επιλογη RGB mode την οποια πρεπει να ενεργοποιησεις.

Κατοπιν, θα εχεις (πιθανοτατα) έγχρωμο σημα, αρκει:

- Το DVD player σου να μην περναει μεσα απο Video και

- Το DVD player σου ειναι συνδεδεμενο με καλωδιο SCART απευθειας στην TV.

Δημοσ.

RIP τα δισκάκια στο PC με το DVDfab Decrypter, και έπειτα με κάποιο πρόγραμμα ( π.χ. Nero Recode ) μετατροπή σε PAL, και εγγραφή σε DVD.

Αν χρειάζονται πιο αναλυτικά οδηγίες, αύριο γιατί τώρα την πέφτω για ύπνο :)

Δημοσ.

Σας ευχαριστώ και πάλι για το χρόνο που διαθέσατε για να μου απαντήσετε. Πρέπει να πω ότι το βρίσκω τουλάχιστο άδικο να κάνει κανείς αγορά μιας συσκευής πληρώνοντας κανονικά, ενός DVD πάλι πληρώνοντας τα νόμιμα, και να πρέπει να καταφύγει σε ένα σωρό αλχημείες για να καταφέρει να το δει. Ίσως οι εταιρίες θα έπρεπε να ρυθμίσουν καλύτερα αυτά τα προβληματάκια, αντί να μας βομβαρδίζουν με μηνύματα κατά της πειρατείας που σκοτώνει το σινεμά (ή τη μουσική). Μετά από τόση αδιαφορία για τον καταναλωτή αυτό τους μάρανε ...

Δημοσ.

To kanoun kai kala gia tin apofigi diarois ilikou pou exei diaforetiki imerominia ekdoseis stous US kai EU kinimatorgafous.Adinatotas omos na kalipsoun tin periptosi mias tenias pou den vgenei se EU kai menei se US. Giauto alximia sto PC na exeis to kefali sou isixo.

Δημοσ.

Φραντσεσκα εχεις απολυτο δικιο. Που να δεις τι γινεται και αν περνας μεσα απο Video την εικονα λογω macrovision που δεν επιτρεπει να αντιγραψεις οποιοδηποτε DVD (ακομη κι αν το εχεις αγορασει δηλαδη σου ανηκει!) σε κασσετα.

Επισης σωστο το οτι ειναι απειρες οι ταινιες και οι σειρες που δεν κυκλοφορουν καν σε region 2 ενω υπαρχουν σε region 1. Οποτε ειναι αδικαιολογητοι...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...