Προς το περιεχόμενο

Winamp ή WMP εχει καλυτερη ποιοτητα ηχου;

Luxx

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Όσον αφορά στον foobar, αρνούμαι να χρησιμοποιήσω έναν player που δεν έχει volume control!!!! (στην τελευταία έκδοση δεν υπάρχει καν στα DSPs)

Έχει και παραέχει!

foobarvolumecontrol4lx3.png

Με αριστερό κλικ εκεί που δείχνει τα ντεσιμπέλ βγαίνει η μπάρα. Εναλλακτικά, βάζεις το καταδεικτικό απάνω και γυρίζεις τη ροδέλα. Η μεταβολή γίνεται σε βήματα που τα ορίζεις από τις επιλογές.

Αυτά στο «Default User Interface». Στο «Columns UI», αυτό που χρησιμοποιεί ο περισσότερος κόσμος και που σηκώνει την πολλή παραμετροποίηση, υπάρχει επιπλέον ως προαιρετικό στοιχείο και στη γραμμή εργαλείων.

Και έχει και hotkeys, universal και μη -- σου επιτρέπει να βάλεις ό,τι θέλεις σε hotkey, οποιαδήποτε λειτουργία (εγώ από εκεί την ελέγχω την ένταση: Ctrl+Alt+Numpad8 για πάνω και Ctrl+Alt+Numpad2 για κάτω).

Και, όπως όλα τα παρόμοια προγράμματα, μπορείς να το ελέγξεις από τα «multimedia keys».

Και υπάρχει και το ποτενσιόμετρο του ενισχυτή σου.

Τί άλλο θες; :-)

Δημοσ.
Αναφορικά με την ποιότητα, την τελευταία φορά που έκανα test μεταξύ WMP και Winamp, μπόρεσα να ακούσω διαφορά υπέρ του WMP.

Πώς έχω την εντύπωση ότι μόνο ο WMP έχει registered τα επίσημα plugins από τον οίκο Fraunhofer?

Με τσιγκλάς να ρωτήσω καλοπροαίρετα πως ακριβώς έγινε το test. Ήταν blind listening test (abx); Είχες γνώση του τι άκουγες σε κάθε περίπτωση; Το πιστοποίησες με παραπάνω του 1 κομμάτια και πόσες φορές έκαστο; Σύγκρινες τις διαφορές με το original cd; (αν όχι λίγη σημασία έχει ποιο ακουγόταν καλύτερο)

Αντιγράφω προσθετικά σε όσα ανέφερε κι ο Eusebius την ενότητα "Best MP3 Decoder" από το Wiki του Foobar2000 το οποίο μόνο για προκατάληψη και φαβοριτισμό δεν μπορεί να κατηγορηθεί (και πως θα μπορούσε με το Hydrogenaudio από πίσω να καιροφυλακτεί):

Since what the MP3 standard really defines is a decoder, there should be no such thing as a better or a worse MP3 decoder. As long as a decoder is accurate, it'll output the expected quality.

All the most popular decoders these days output accurate enough streams. These include:

• Winamp's FhG decoder
  • mpg123, probably one of the most popular decoders, also used in foobar2000, Otachan's winamp plugin, LAME and countless other MP3 players
  • MPAdec, a very accurate decoder based on mpg123
  • Apollo, the most mathematically accurate decoder
  • MAD, another very precise GPLd MP3 decoder

Using any of the above should be enough for all purposes. Quality differences among them are insignificant.

Older decoders could provide bad quality, due mostly to encoder implementation errors. Such bad encoders include Winamp before version 2.666 (using Playmedia's low quality AMP engine), decoders based on old XAudio, and Digideck. Also, some older decoders did not work well with VBR streams.

Δημοσ.
Ένα σχολιάκι για τα εφέ τύπου WOW και Trubass: για οποιονδήποτε έχει ηχεία που κοστίζουν πάνω από 40€ (τόσο έχουν τα Logi X-230 μου, που μ@μ@νε), αυτά τα εφέ είναι τραγικά. Παραμορφώνουν σε ελεεινό βαθμό τον ήχο, και πραγματικά δεν βλέπω σε ποιούς θα μπορούσαν να απευθύνονται, πέρα από όσους έχουν μόνο τα speakers των 3€ που ήρθαν μαζί με το πρώτο τους PC.
Δεν εχω δοκιμασει τα ηχεια μου με αυτα τα εφφε, αλλα στα 5.1 ακουστικα μου μαμουσαν και εδερναν. το trubass στη μεση και το WoW Effect στη μεση ή λιγο πιο κατω.
Δημοσ.
Με τσιγκλάς να ρωτήσω καλοπροαίρετα πως ακριβώς έγινε το test. Ήταν blind listening test (abx); Είχες γνώση του τι άκουγες σε κάθε περίπτωση; Το πιστοποίησες με παραπάνω του 1 κομμάτια και πόσες φορές έκαστο; Σύγκρινες τις διαφορές με το original cd; (αν όχι λίγη σημασία έχει ποιο ακουγόταν καλύτερο)

Ακριβώς. Ήταν blind listening test, χρησιμοποίησα 2 κομμάτια που έχουν ένα ικανό εύρος συχνοτήτων, και μιας και θεωρώ ότι έχω ψιλοκαλό αυτί δεν χρειάστηκα πάνω 1 φορά έκαστο (δεν θα βγάλω πόρισμα για το Hitech - για την πάρτη μου το έκανα). Δεν είπα ότι η διαφορά είναι χαοτική, αλλά μικροδιαφορές άκουσα (βασικά στην "καθαρότητα" του ήχου). Όχι, δεν συνέκρινα με το original CD. Η διαφορά που ανέφερα, δεν απαιτεί κατ' εμέ το CD για να αξιολογηθεί. Καλοπροαίρετα πάντα ;) . Όσο για τα codecs, έβαλα το σχολιάκι με μικρά μιας και είναι κάτι που το έχω ακούσει παλιότερα

και δεν το τσέκαρα ποτε. Αλλά λογικό δεν είναι να υπάρχουν και άλλοι third-party decoders, με μικροδιαφορές στην απόδοση, κατά περίσταση?

Δεν εχω δοκιμασει τα ηχεια μου με αυτα τα εφφε, αλλα στα 5.1 ακουστικα μου μαμουσαν και εδερναν. το trubass στη μεση και το WoW Effect στη μεση ή λιγο πιο κατω.

Δεν αποκλείεται να δίνουν την αίσθηση ότι εμπλουτίζουν τον ήχο (κυριώς μέσω εφέ όπως reverb και echo), ειδικά σε όσους δεν έχουν πλούσια μπάσα, συνήθως όμως πνίγουν την φωνή του τραγουδιστή, και γενικά δημιουργούν πρόβλημα σε όσους ψάχνουν ένα επίπεδο πιστότητας...

Δημοσ.

Πάντως το ουσιώδες σε μια οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση φίλε Marcos, κυρίως για λόγους εγκυρότητας σε σχέση με τις προτάσεις που καταθέτουμε και κάνουμε, είναι να εξετάσουμε όχι ποιο ακουγόταν "καλύτερο", αλλά ποιο αναπαρήγαγε πιστότερα τον ήχο σε σχέση με το original. Με δεδομένα και τα όσα αναπαρήγαγε κι ο Eusebius και πρόσθεσα στο προηγούμενο post και τα οποία βασίζονται σε listening tests και πορίσματα των ίδιων των developers, αν η διαφορά ήταν τόσο εμφανής, είτε κάτι πήγε λάθος κατά τη διαδικασία (πειραγμένο equalizer, volume κοκ), είτε είναι ζήτημα αυθυποβολής. Κι επιμένω σε αυτό γιατί άτομα με αποδεδειγμένα ικανότατη ακοή και κυρίως εκπαιδευμένη στο να αντιλαμβάνεται τις διαφορές, έπρεπε να κάνουν παπάδες για να εντοπίσουν ορισμένες, σχεδόν ανεπαίσθητες μάλιστα.

Δεν τα λέω για να σε μεταπείσω και να πάψεις να χρησιμοποιείς WMP...προς Θεού. Απλώς σε κάθε περίπτωση δε θα έπρεπε να ακούγεται "καλύτερο", αλλά να ακούγεται όπως η πηγή του, δηλαδή το cd.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...