yiannis.zip Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2006 Μόλις τελείωσα την ανάπτυξη της εφαρμογής «Εορτολόγιο» στην οποία εμφανίζονται οι περισσότερες Ελληνικές εορτές (Ονομαστικές, Θρησκευτικές, Εθνικές και κινητές) καθώς επίσης και οι παγκόσμιες ημέρες. Πολλά ευχαριστώ στον Τζώρτζη Φώτη για τις ιδέες του που βοήθησαν στη διαμόρφωση της τελικής εικόνας της εφαρμογής καθώς επίσης και στον δικτυακό τόπο http://www.eortologio.gr από όπου πήρα τις περισσότερες εορτές. Την εφαρμογή μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ Αν κατά την εκτέλεση της εφαρμογής εμφανίζεται κάποιο μήνυμα λάθους, τότε θα πρέπει να κατεβάσετε το .NET Framework 1.1 από εδώ. Κατά την εγκατάσταση της εφαρμογής δεν γίνονται εγγραφές στη registry ή οπουδήποτε αλλού, παρά μόνο στη διαδρομή εγκατάστασης που θα επιλέξετε. Επίσης δημιουργείται ένα program group στο μενού έναρξη, μία συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας και μία συντόμευση στο φάκελο Εκκίνηση ώστε να ξεκινάει η εφαρμογή με την εκκίνηση του λειτουργικού. Αν δεν θέλετε να γίνεται αυτό, μπορείτε να διαγράψετε την συντόμευση από το φάκελο Εκκίνηση (Startup folder). Η κατάργηση της εφαρμογής γίνεται από την Προσθαφαίρεση προγραμμάτων, επιλέγοντας την εφαρμογή «Eortologio» και κάνοντας κατάργηση. Επίσης μπορείτε να εκτελείτε την εφαρμογή από flash disk ή από οποιοδήποτε αφαιρούμενο αποθηκευτικό μέσο. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αντιγράψετε τον φάκελο που βρίσκεται η εφαρμογή στο αφαιρούμενο μέσο. Επίσης θα πρέπει το λειτουργικό σύστημα να έχει εγκατεστημένο το .NET Framework 1.1, γιʼ αυτό καλό είναι να το συμπεριλαμβάνετε στο αφαιρούμενο μέσο. Μπορείτε να καταχωρήσετε και τις δικές σας εορτές και σημειώσεις. Αυτό γίνεται επιλέγοντας μία ημερομηνία από αριστερά, στη συνέχεια πληκτρολογώντας την εορτή ή σημείωση που θέλετε και κάνοντας κλικ στην Αποθήκευση. Όλα τα γεγονότα που αποθηκεύονται είναι επαναλαμβανόμενα δηλαδή εμφανίζονται κάθε έτος στην ημερομηνία που έχετε επιλέξει. Κάνοντας δεξί κλικ στο ημερολόγιο, επιστρέφετε στη σημερινή ημερομηνία. Οι κινητές εορτές υπολογίζονται σε σχέση με την ημερομηνία του Πάσχα, ανάλογα με το επιλεγμένο ημερολόγιο (Ιουλιανό, Ορθόδοξο ή Γρηγοριανό). Επίσης μπορείτε να κάνετε και αναζήτηση κάποιας εορτής πληκτρολογώντας το κείμενο που θέλετε και κάνοντας κλικ στο Εύρεση (ή πατώντας Enter). Με διπλό κλικ στα αποτελέσματα της αναζήτησης, μεταφέρεστε στην ημερομηνία της εορτής. Πιστεύω οτι η εφαρμογή θα σας είναι χρήσιμη. Αν έχετε κάποιες προτάσεις ή ιδέες για νέες δυνατότητες οι οποίες θα θέλατε να δείτε να υπάρχουν σε μία μελλοντική έκδοση του Εορτολόγιου θα χαρώ να τις συζητήσουμε.
polidis Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2006 Einai mipos afto pou kikloforei(to simera an den kano lathos)h prokite gia kenourio eortologeio.
Γιάννης Platano Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2006 Οχι ειναι αλλο.Πολυ πιο καλο !!!!! Ευχαριστουμε !!!!! :-D
wert Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2006 Όντως πολύ καλό προγραμματάκι. Ευχαριστώ και εγώ από την μεριά μου. Μπορείτε να καταχωρήσετε και τις δικές σας εορτές και σημειώσεις. Αυτό γίνεται επιλέγοντας μία ημερομηνία από αριστερά, στη συνέχεια πληκτρολογώντας την εορτή ή σημείωση που θέλετε και κάνοντας κλικ στην Αποθήκευση. Όλα τα γεγονότα που αποθηκεύονται είναι επαναλαμβανόμενα δηλαδή εμφανίζονται κάθε έτος στην ημερομηνία που έχετε επιλέξει. Κάνοντας δεξί κλικ στο ημερολόγιο, επιστρέφετε στη σημερινή ημερομηνία. Καλό αυτό αλλά σίγουρα ένα σύστημα δεν το κρατάμε χρόνια. Ανα περιόδους κάνουμε και κάνα φορμάτ και αν έχουμε σημειώσεις και δικές μας εορτές θα πρέπει φτου και απ'την αρχή; Υπάρχει κάποιο αρχείο που μπορούμε να πάρουμε ως back up ή να δοθεί κάποια τέτοια δυνατότητα σε μελοντική έκδοση του προγράμματος.
Eusebius Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2006 Ποιο καλό παιδί θα βάλει κάνα-δυο σκρήνσοτ να δούμε;
yiannis.zip Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2006 Μέλος Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2006 Όντως πολύ καλό προγραμματάκι. Ευχαριστώ και εγώ από την μεριά μου. Καλό αυτό αλλά σίγουρα ένα σύστημα δεν το κρατάμε χρόνια. Ανα περιόδους κάνουμε και κάνα φορμάτ και αν έχουμε σημειώσεις και δικές μας εορτές θα πρέπει φτου και απ'την αρχή; Υπάρχει κάποιο αρχείο που μπορούμε να πάρουμε ως back up ή να δοθεί κάποια τέτοια δυνατότητα σε μελοντική έκδοση του προγράμματος. Ναι μπορείς να πάρεις backup. Όλα τα δεδομένα αποθηκεύονται στο αρχείο «Eortologio.xml». Μετά από μία νέα εγκατάσταση, εάν αντικαταστήσεις το υπάρχον αρχείο με το αντίγραφο που έχεις κρατήσει (Eortologio.xml) έχεις όλα δεδομένα. Επίσης μπορείς να αντιγράψεις όλο το φάκελο της εφαρμογής (από το Program Files\ Eortologio) σε ένα flash disk και να τρέχεις την εφαρμογή από εκεί. Γενικότερα η εφαρμογή μπορεί να τρέξει από οποιοδήποτε αφαιρούμενο μέσο (π.χ. από τη μνήμη μιας ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής) αρκεί το λειτουργικό να βλέπει το μέσο ως αφαιρούμενο.
yiannis.zip Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2006 Μέλος Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2006 Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και χαίρομαι που σας άρεσε η εφαρμογή. Ακολουθεί ένα screenshot που ζήτησε ο Eusebius.
Eusebius Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2006 Ευχαριστώ για το σκρήνσοτ, yiannis.zip. Θα το δοκιμάσω κι εγώ σύντομα. Μου αρέσει που χρησιμοποιείς .xml για τη βάση. Δύο σχόλια, απ' ό,τι διάβασα και απ' ό,τι βλέπω. Αν είναι εύκολο να έχει μία επιλογή: 1. Ένας χρήστης/ένα σετ ρυθμίσεων/φορητή χρήση και 2. Πολλοί χρήστες/ατομικές ρυθμίσεις, και στη δεύτερη να αποθηκεύει στο %appdata% Είναι εύκολο να προσπερνάς το κόμμα όπως τραβάς την ημερομηνία από το ΛΣ; Ώστε να είναι όπως τη γράφουμε στην Ελλάδα; Και άλλη μία ερώτηση: Τώρα με το Mono είναι εύκολο να το φτιάξεις να τρέχει και σε Λίνουξ; Ή λείπουν πράγματα ακόμα;
coolman Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2006 Και άλλη μία ερώτηση: Τώρα με το Mono είναι εύκολο να το φτιάξεις να τρέχει και σε Λίνουξ; Ή λείπουν πράγματα ακόμα; E;...Φανταστικέ... yiannis.zip;
wert Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2006 Πάρα πολύ ωραία. Η εφαρμογή θα αποτελεί πλέον ένα από τα αναντικατάστατα freeware που χρησιμοποιώ.
yiannis.zip Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2006 Μέλος Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2006 Ευχαριστώ για το σκρήνσοτ, yiannis.zip. Θα το δοκιμάσω κι εγώ σύντομα. Μου αρέσει που χρησιμοποιείς .xml για τη βάση. Δύο σχόλια, απ' ό,τι διάβασα και απ' ό,τι βλέπω. Αν είναι εύκολο να έχει μία επιλογή: 1. Ένας χρήστης/ένα σετ ρυθμίσεων/φορητή χρήση και 2. Πολλοί χρήστες/ατομικές ρυθμίσεις, και στη δεύτερη να αποθηκεύει στο %appdata% Είναι εύκολο να προσπερνάς το κόμμα όπως τραβάς την ημερομηνία από το ΛΣ; Ώστε να είναι όπως τη γράφουμε στην Ελλάδα; Και άλλη μία ερώτηση: Τώρα με το Mono είναι εύκολο να το φτιάξεις να τρέχει και σε Λίνουξ; Ή λείπουν πράγματα ακόμα; Ώσον αφορά το πρώτο, είμαι της άποψης οτι όταν μία εφαρμογή έχει μικρό μέγεθος (π.χ. λιγότερο από 10 MB) είναι καλύτερα να βρίσκεται σε ένα μέρος και όχι σε ένα μέρος η εφαρμογή σε άλλο τα δεδομένα που χρησιμοποιεί, στη registry οι ρυθμίσεις κλπ. Έτσι είναι ποιο εύκολη η απεγκατάσταση αφού αρκεί να σβήσουμε το φάκελο και τα shortcuts. Αλλά και το backup της εφαρμογής είναι ευκολότερο. Επίσης ο κάθε χρήστης (εφόσον τον ίδιο υπολογιστή χρησιμοποιούν περισσότερα από ένα άτομα) μπορεί να εγκαταστήσει την εφαρμογή σε φάκελο που έχει πρόσβαση μόνο αυτός, αν δεν θέλει να βλέπουν οι υπόλοιποι τα δεδομένα του. Για την ημερομηνία, ναι, είναι εύκολο. Θα πρέπει να πας στον Πίνακα ελέγχου > Τοπικές Ρυθμίσεις και να αλλάξεις το πώς θα εμφανίζεται η ημερομηνία από εκεί. Στο Mono δεν έχουν ακόμη τελειώσει όλες τις κλάσεις για WinForms όπου και βασίζεται το Εορτολόγιο. Ακόμη και αν τελειώσουνε, θα θέλει αρκετή δουλειά για να τρέχει σε Linux.
Eusebius Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2006 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις, Γιάννη. Ώσον αφορά το πρώτο, είμαι της άποψης οτι όταν μία εφαρμογή έχει μικρό μέγεθος (π.χ. λιγότερο από 10 MB) είναι καλύτερα να βρίσκεται σε ένα μέρος και όχι σε ένα μέρος η εφαρμογή σε άλλο τα δεδομένα που χρησιμοποιεί, στη registry οι ρυθμίσεις κλπ. Έτσι είναι ποιο εύκολη η απεγκατάσταση αφού αρκεί να σβήσουμε το φάκελο και τα shortcuts. Αλλά και το backup της εφαρμογής είναι ευκολότερο. [...] Νομίζω ότι εδώ ξεχνάς τον μέσο χρήστη των Windows. Αλλά, αν μου επιτρέπεις, θα κάνω ένα ευρύτερο σχόλιο. Προσωπικά, συμφωνώ με τις προτιμήσεις σου: φτιάχνω τα CD των XP ώστε να βάζουν το %programfiles% κατευθείαν σε δικό τους διαμέρισμα, τα μισά μου προγράμματα εκεί είναι έτσι όπως λες, τα τρέχω από δύο και τρεις διαφορετικές εγκαταστάσεις χωρίς να χρειάζεται τίποτα παραπάνω και με όλες τις ρυθμίσεις τους, και τα κουβαλάω και σε ένα USB stick. Ωστόσο, διαφωνώ τελείως με το σκεπτικό. Θέλω κάποια στιγμή οι προγραμματιστές να αρχίσουν να συμμορφώνονται με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Γι' αυτό είναι τέτοιο χάος τα Windows. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει και η ανάγκη του backward compatibility, αλλά δεν είναι μόνο αυτό η πηγή του κακού: άλλος είναι δέκα χρόνια πίσω και βάζει τις ρυθμίσεις στο μητρώο, άλλος έχει μείνει ακόμα πιο πίσω και χρησιμοποιεί το %windir%, του αλλουνού του αρέσει η φορητότητα και τα βάζει μαζί με τα εκτελέσιμα, άλλοι έχουν εκσυγχρονιστεί πλήρως και προτιμούν το προφίλ του χρήστη. Μετά θες να κάνεις ένα backup ή να μεταφέρεις τις ρυθμίσεις σου κάπου αλλού και ξεκινάει το κυνήγι: άντε τράβα στο μητρώο και ψάχνε το ένα και το άλλο να κάνεις εξαγωγή, άντε βρες μετά τα .ini και τα .dat και τα .cfg στο %programfiles%, άντε πήγαινε και στο %windir% μήπως έχει κι εκεί τίποτα, πάρε στο τέλος και το %appdata% να είσαι κομπλέ. Αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι ασχολείσαι λίγο παραπάνω και ξέρεις πού θα βρεις τις ρυθμίσεις του κάθε προγράμματος. Για τον πολύ κόσμο η μεταφορά όλων των ρυθμίσεων είναι απλά αδύνατη. Για να μην πιάσουμε και το θέμα της ασφάλειας: γιατί πρέπει να έχεις δικαιώματα εγγραφής στο %programfiles% απλά και μόνο για να τρέξεις ένα πρόγραμμα και να σώσεις δυο προσωπικές ρυθμίσεις; Οι οδηγίες της MS για τα XP λένε (άσχετο αν και η MS παραβιάζει πολλές φορές τις δικές της οδηγίες): Windows XP provides an infrastructure that supports state separation of user data, user settings, and computer settings. Applications that use this infrastructure correctly offer the following benefits: [μπλα μπλα μπλα] Για τα Vista οι οδηγίες είναι πιο ξεκάθαρες. Παραθέτω από το Developer Best Practices and Guidelines for Applications in a Least Privileged Environment: Locating of Per-User Application Settings For Windows Vista, the application settings that need to be changed at run time should be stored in one of the following locations. * Documents and Settings\{user}\Application Data (roaming) * Documents and Settings\{user}\Local Settings\Application Data (non-roaming) * Documents and Setting\All Users\Application Data (shared) Documents saved by the user should be stored in the My Documents folder. Προσωπικά, παρόλο που, όπως είπα, μου αρέσουν πολύ τα φορητά προγράμματα και χρησιμοποιώ πολλά, κάθε φορά που βλέπω ένα πρόγραμμα που κάνει τα δικά του χωρίς τουλάχιστον να μου πει και να με ρωτήσει («το σωστό είναι να τα βάλω εδώ -- αν θέλεις να τα βάλεις αλλού, βάλε τα, αλλά ξέρε ότι μπλα μπλα»), απομακρύνομαι περισσότερο από τα Windows. Αυτή η αναρχία μ' έχει κουράσει... ΥΓ. Ωραίο δημοψήφισμα και τσακωμός στο Doom9: Where should an application save settings? Στο Doom9 βέβαια οι περισσότεροι είναι τυπικοί Windows Power Users, οπότε η επιλογή Startup Directory κάνει περίπατο. Ένας ακραίος γράφει: Whoever doesn't know how to gain write rights doesn't deserve the right to be able to customize any application settings.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.