Προς το περιεχόμενο

Απενεργοποίηση των services και ποια?


xaxa1982

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδιά, επειδή το μηχάνημά μου είναι αρκετά παλιό και θέλω όσο το δυνατόν να το ελαφρύνω, μπορεί να μου πει κάποιος τι κάνουν τα παρακατώ services που φορτώνονται στην εκκίνηση του συστήματός μου και αν πρέπει να τα απενεργοποιήσω από την εκκίνηση? Τον υπολογιστή τον χρησιμοποιώ για Internet και για να κάνω τη δουλειά μου και για τίποτα άλλο(έχω Mandriva 2006):

 

1) avahi-daemon

2)haldaemon

3)kheader

4)mDNSResponder

5)messagebus

6)nfs(αν βγάλω αυτό και το nfslock, θα έχω Internet?για το τοπικό μου δίκτυο χρησιμοποιώ samba)

7)nifd

8 )portmapper

9)saslauthd

10)sshd

11)xinetd

 

Αυτά! Ευχαριστώ όποιον ασχοληθεί!

Δημοσ.

To haldaemon kai to messagebus(dbus) xreiazontai gia na kaneis mount usb sticks, cds dvds ktlp, to sshd gia na exeis prosbasi sto mixanima sou me secure shell(grammi entolon),me to avahi entopizeis services pou briskontai sto topiko diktio se alla pc, to idio kai to mDNSResponder sin tou oti kanei name to adress translation xoris dns server,gia to kheader den eimai sigouros exei sxesi me ton kernel opote kalitera na to afiseis opos einai, opos kai ton xinetd pou fortonei kapia services(kalitera na kaneis edit to config file tou xinetd kai na kliseis ekei oti 8es.)

Δημοσ.

1) Το avahi είναι ένα σύστημα αυτόματης διαφήμισης/ανίχνευσης δικτυακών υπηρεσιών. Κάτι σαν το "network neighbourhood" και το NETBIOS των windows, αλλά με αναβολικά.

http://www.avahi.org

 

2) Το haldaemon είναι o daemon του Hardware Abstraction Layer, ενός σύστηματος που μπορεί να μεσολαβήσει ανάμεσα σε εφαρμογές που το υποστηρίζουν και στα devices του λειτουργικού, με σκοπό να αυτοματοποιήσει κάποιες διαδικασίες (συνήθως αναγνώρισης και προσπέλασης του hardware). Επίσης υποστηρίζει και επικοινωνία με το D-BUS για να κάνει διαθέσιμες πληροφορίες για την κατάσταση συσκευών hardware σε εφαρμογές που υποστηρίζουν το D-BUS.

http://www.freedesktop.org/wiki/Software/hal

 

3) Το kheader δε το χα ξαναδεί. Τελικά είναι ένα script που δημιουργεί αυτόματα σε κάθε boot ένα αρχείο με όνομα kernel.h στο /boot. Αυτό (δεν έχει σχέση με τα headers του kernel) περιέχει μερικά ορίσματα σχετικά με παραμέτρους του kernel που τρέχει, τα οποία υποτίθεται ότι πάνε και τα διαβάζουν μερικά source rpms για να γίνουν compile σωστά. Κανονικά δεν έπρεπε να γίνεται έτσι, αλλά στις rpm-based διανομές τους αρέσει να περιπλέκουν τα πράγματα.

 

4) Το mdnsresponder είναι ο βασικός daemon του "bonjour", ενός συστήματος της Apple για αυτόματη ανίχνευση και διευθυνσιοδότηση δικτυακών συσκευών.

http://developer.apple.com/networking/bonjour'>http://developer.apple.com/networking/bonjour

 

5) Το messagebus πρέπει να είναι ο daemon του D-Bus, ενός μηχανισμού για IPC (Interproccess Communication), που επιτρέπει σε όσες εφαρμογές το υποστηρίζουν να κάνουν διαθέσιμες πληροφορίες σε άλλες εφαρμογές, και αντίστοιχα να προσπελάσουν πληροφορίες που κάνει διαθέσιμες άλλες εφαρμογές. Είναι αρκετά δημοφιλές και χρησιμοποιείται από αρκετές εφαρμογές για διάφορες λειτουργίες.

http://www.d-bus.org

 

6) NFSd: Αν θέλεις να μοιράζεσαι καταλόγους του τοπικού PC μέσω NFS σε άλλους hosts.

http://nfs.sf.net

 

7) Συνεργάζεται με το mdnsresponder για να ενημερώνει για αλλαγές στη διευθυνσιοδότηση ή την κατάσταση των network interfaces.

http://developer.apple.com/networking/bonjour

 

8 ) O Portmapper χρησιμεύει για τη λειτουργία του RPC, μιας τεχνολογίας που διευκολύνει την εκτέλεση ορισμένων λειτουργιών κάποιας υπηρεσίας, κατόπιν αίτησης απομακρυσμένου host. Κατά πάσα πιθανότητα, πέρα από τον NFS server δεν το χρησιμοποιεί τίποτε άλλο στο σύστημά σου.

http://en.wikipedia.org/wiki/Remote_procedure_call

 

9) Το SASL είναι ένας μηχανισμός αυθεντικοποίησης που παρέχεται ως βιβλιοθήκη σε εφαρμογές που το υποστηρίζουν. Ο saslauthd είναι ένας daemon που μεσολαβεί για να αυθεντικοποιεί εφαρμογές που δεν έχουν embeded support για την SASL lib στον κώδικά τους. Συνήθως χρησιμοποιείται από mailservers.

http://asg.web.cmu.edu/sasl/

 

10) Το sshd αναφέρεται στον OpenSSH server, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε ένα πανίσχυρο εργαλείο δικτύου, όμως κεντρικός στόχος του είναι να παρέχει πρόσβαση σε απομακρυσμένα command shells μέσω του SSH (όπως κάνει το telnet χωρίς κρυπτογράφηση).

http://www.openssh.org

 

11) Ο xinetd είναι ένας λεγόμενος "super-daemon", μία εφαρμογή που διαχειρίζεται τις εισερχόμενες συνδέσεις προς υπηρεσίες που έχει ρυθμιστεί να "σερβίρει", παρέχοντας extra επιλογές ελέγχου, περιορισμού και logging.

http://www.xinetd.org

 

Ορισμένες από τις παραπάνω τεχνολογίες είναι συναρπαστικές και πανίσχυρες και άλλες ουσιαστικά άχρηστες. Αντικειμενικά καμία δεν είναι απαραίτητη για ένα minimal μηχάνημα desktop. Δυστυχώς το τι μπορείς να απενεργοποιήσεις χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες δεν είναι απόλύτα σίγουρο εξαιτίας της παρεμβατικής διανομής που χρησιμοποιείς, η οποία όπως και πολλές άλλες αρέσκεται να ενσωματώνει σύνθετες τεχνολογίες χωρίς να χρειάζονται.

 

Πάντως εκτός από το HAL και το D-BUS τα οποία (κακώς) μπορεί να αναμιγνύωνται σε κάποια αρκετά σημαντικά πράγματα (αν και μάλλον, όπως ανέφερε o rudeboy παραπάνω, θα χρησιμοποιούνται απλά για αυτόματη προσπέλαση storage και άλλων συσκευών), μπορεις μια χαρά να ξηλώσεις τα υπόλοιπα που ανέφερες αν δεν χρειάζεσαι τη λειτουργικότητά τους.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...