Προς το περιεχόμενο

Troubleshooting Linux: πήρα την πρώτη γερή δόση


Eusebius

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αφού άρχισα να εξοικειώνομαι κάπως με το Ubuntu, είπα να ορμήσω στο πρόβλημα των δύο καρτών ήχου, δηλ. να τις κάνω να δουλεύουν και οι δύο δίπλα-δίπλα, μία μόνο για μουσική και μία για όλα τα άλλα.

 

Η αισιοδοξία μου ήταν συγκρατημένη, αλλά είπα, δεν μπορεί να μη λύνεται αυτό το πρόβλημα! Έψαξα πολλές ώρες, (ντρέπομαι να πω πόσες), βαρέθηκα να κάνω επανεκκινήσεις μέσα στον εκνευρισμό, την απόγνωση και τη σύγχυση, δοκίμασα όλα τα κατεβατά με configurations που βρήκα, κάποια στιγμή φοβήθηκα ότι δεν θα ξανακούσω ήχο από το Ubuntu, και στο τέλος είπα να ποστάρω στο Hydrogenaudio (έχει πολύ κόσμο με Λίνουξ εκεί και κάμποσους με την ίδια κάρτα). Μέσα σε μερικές ώρες ένας καλός άνθρωπος μού έδωσε τη λύση: δυο τιμές ήταν... (Και τώρα έχω κι άλλη μία απορία: μήπως είναι βλακεία να μην κάνεις μια ερώτηση κάπου που ξέρουν πριν αρχίσεις να ψάχνεις μόνος σου;)

 

Για όποιον ενδιαφέρεται, το θρεντ:

 

Ωστόσο, απ' ό,τι μου είπε ο σωτήρας μου, υπάρχει ένα πρόβλημα στον πυρήνα ή στην ALSA και η σειρά που παίρνουν οι συσκευές στην εκκίνηση είναι λίγο λόττο. Δεν πειράζει... Μία στις δύο μού φτάνει για την ώρα. :-)

 

Διδάγματα και εντυπώσεις από την περιπέτεια:

  • Άλλο ένα συν στα Ubuntu/Linux/ALSA κλπ. για την υποστήριξη hardware. H Chaintech AV-710 (μια πάμφθηνη κάρτα, και εξαιρετική για απλή αναπαραγωγή) είναι περιβόητα δύσκολη στα Win, εξαιτίας των οδηγών της VIA. (Συχνά δεν δουλεύουν όλες οι έξοδοι, άλλες φορές δεν σε αφήνουν να γυρίσεις σε προηγούμενη έκδοση, δεν κρατάνε τις τιμές κ.ά.) Εδώ χρειάζεται απλά να ορίσεις δύο τιμές -- αρκεί βέβαια να ξέρεις ποιες είναι αυτές και πού θα τις ορίσεις... :-P
  • Όλη η παρέα τα μουσικοπρογράμματα GNOME/GTK+/Python/Mono είναι εξοργιστική από κάποιες απόψεις (αλλά και το Amarok δεν πάει πίσω εδώ). Τί θα πάθουν να βάλουν μια επιλογή στο GUI να διαλέγεις κάρτα; Γκρρρρρ! Ή μήπως δεν το έχουν ξανακούσει να θέλει κάποιος να χρησιμοποιεί δύο κάρτες ήχου; Σε κανένα μα κανένα δεν βρήκα τέτοια δυνατότητα! Μόνο στο VLC, αλλά αυτό είναι από άλλο ανέκδοτο... Και σαν να μην έφτανε αυτό, σε μερικά δεν βρίσκεις τέτοια επιλογή πουθενά! Κοιτάζω και ξανακοιτάζω το man και το --help και το FAQ του Rhythmbox (όλα κι όλα πενήντα αράδες είναι) και δεν βρίσκω κάτι που να μου μοιάζει με επιλογή συσκευής εξόδου... Μα τί κατάσταση είναι αυτή; Φτιάχνουμε προγράμματα έτσι για να λέμε ότι έχουμε προγράμματα;
  • Δεν είναι φρόνιμο να βάζεις πακέτα εκτός repositories, τουλάχιστον άμα είσαι άσχετος. Έβαλα ένα τελευταίο-τελευταίο deb του Quod Libet (ήθελα σώνει και καλά τα τελευταία features!) και το έβγαλα άρον-άρον βρίζοντας: πρέπει να είχε κάποιο πρόβλημα και η μνήμη είχε φτάσει στα 250MB μέσα σε μερικά λεπτά και εξακολουθούσε να ανεβαίνει. :-P Τελικά, το κακόμοιρο το Quod Libet από τα repositories είναι μια χαρά και τρώει μόλις 30MB, λίγο παραπάνω από το πανάλαφρο Rhythmbox.

 

btw, το Quod Libet είναι ωραίο πρόγραμμα. Δοκιμάστε το! Ελαφρύ, με καλή διαχείριση δισκοθήκης, καλή αναζήτηση (και regex) και καλό tag editing. Δυστυχώς δεν είναι πια gapless, αλλά σ' αυτό το μέτωπo βρήκα κάτι πολύ ενδιαφέρον και σχετικά άγνωστο: το Aqualung. Μόνο που το πακέτο deb είναι αρχαίο και δεν δουλεύει, ενώ οι οδηγίες για μεταγλώττιση με τρόμαξαν. Οπότε, αναγκαστικά, περιμένω...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ωραιος!εχω κ γω δυο καρτες ηχου.την παλια μου soundblaster live!value,κ μια soundblaster live! 24bit.την δευτερη την βλεπει ως CA01106.παρολο που μεσα απο preferences-->sound ως default εχω αυτη,οι εφαρμογες(εκτος του xmms που εχει επιλογη καρτας) βγαζουν εξοδο απο την value.μερικες φορες τα καταφερνω να την βαλω ως πρωτη,αλλα στο reboot φτου κ απο την αρχη.εντωμεταξυ η creative κανα driver για linux δεν μπορει να βγαλει.θα της πεσει ο κ*λος.:evil:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...