georgeadams Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2006 Χεχε, έιναι παράδοση πια. Όπως και οι ταινίες καταστροφής (αεροπλάνο ακυβέρνητο που σώζεται από την αεροσυνοδό, αεροδρόμιο χιονισμένο που δεν μπορούν να προσγειωθούν τα αεροπλάνα, κτήριο που φλέγεται, σεισμοί-λιμοί-καταποντισμοί κλπ) κάθε σαββατόβραδο...
Arioch79 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2006 Nα δαιμονοποιήσουμε εντελώς την τηλεόραση, δεν είναι και η καλύτερη τακτική εξέλιξης. Κι αν είναι να μην βλέπω, να μην διαβάζω, και να μην ακούω, τότε μπορώ να κλειστώ σε κελί και ν' αγιάσω. Προς θεού, εννοείται ότι δε κατηγόρησα τη τηλεόραση σαν μέσο. Θα ήμουν σαν αυτούς τους τύπους που θεωρούν το internet και τη τεχνολογία γενικότερα ως "πράγματα του σατανά". Κανένα μέσο δεν είναι "καλό" ή "κακό" (με τις ηθικές έννοιες των όρων). Απλά πιστεύω ότι η τηλεόραση, ως επί το πλείστον, δε χρησιμοποιείται σωστά από αυτούς που την ελέγχουν, ενώ ο μονόδρομος χαρακτήρας της την περιορίζει πολύ. Δε θα αναφέρω εδώ τους τομείς που υπερτερεί το internet έναντι της τηλεόρασης, πιστεύω ότι είναι αυτονόητοι. Αρκεί να μην βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι το star channel με το animal planet και το discovery channel για παράδειγμα. Και ναι, η τηλεόραση μπορεί να χρησιμεύσει ως εκπαιδευτικό μέσο. Μερικοί είναι διατεθειμένοι ακόμα και να πληρώσουν για να έχουν τηλεόραση της προκοπής. Συμφωνώ, σίγουρα υπάρχουν και διαμάντια ανάμεσα στα σκουπίδια. Πόσα όμως είναι αυτά; Επίσης, θα εμμείνω στην άποψή μου ότι η τηλεόραση δε μπορεί να χρησιμεύσει ως εκπαιδευτικό μέσο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα πολυμέσα ως εκπαιδευτικά βοηθήματα, αλλά η διαδραστικότητα είναι απαραίτητο συστατικό της εκπαίδευσης. Τέλος, εγώ είμαι από αυτούς που πληρώνουν για να δουν κάτι της προκοπής. Το πληρώνω όμως στο video club. Έτσι βλέπω και ντοκυμανταίρ και ταινίες και σειρές χωρίς τα κουσούρια της τηλεόρασης (διαφημίσεις, "άβολες" ώρες προβολής, και ας μην αρχίσω καν να αναφέρομαι στον τρόπου που συμπεριφέρεται η ελληνική τηλεόραση στις σειρές. Μέχρι και το μουσικό θέμα των τίτλων άλλαζε μέχρι πρόσφατα το alter για να προωθήσει τα cds δισκογραφικής εταιρείας με την οποία συνεργαζόταν).
KWSN_Men Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2006 Αν και πιστεύω ότι κακώς θεωρείται η τηλεόραση εκπαιδευτικό μέσο. Πώς είναι δυνατόν να θεωρούνται ως μέσα εκπαίδευσης και πληροφόρησης κερδοσκοπικοί οργανισμοί; Τότε ποιο είναι; Τα περιοδικά; Τα βιβλία; Οι εφημερίδες; Ανάφερέ μου ένα που δεν είναι προϊόν κερδοσκοπικού οργανισμού.
Arioch79 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2006 Προφανώς όλοι δουλεύουν για να βγάλουν λεφτά. Ακόμα κι ο ιστορικός που θα γράψει ένα βιβλίο σχετικά με μια ιστορική περίοδο/γεγονός/πρόσωπο. Σίγουρα όμως αντιλαμβάνεσαι τη διαφορά μεταξύ ενός ευσυνείδητου ιστορικού και ενός μεγαλοεκδότη ή καναλάρχη. Και οι δύο βγάζουν λεφτά από το προϊόν τους, αλλά ο ιστορικός δεν έχει κίνητρο να μου πουλήσει παπατζιλίκια για τη μάχη του μαραθώνα. Απλά συλλέγει ό,τι ιστορικά στοιχεία μπορεί και τα παρουσιάζει. Αντίθετα, υπάρχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να έχουν κίνητρα για να παραπληροφορήσουν τον κόσμο οι καναλάρχες και οι μεγαλοεκδότες. Τώρα θα με πεις προκατειλημμένο βέβαια, αλλά τι να κάνουμε, δε μπορώ να πιστέψω ότι όλοι αυτοί οι τύποι αφήνουν τους δημοσιογράφους να εξασκούν απόλυτα την ελευθερία του λόγου. Πόσο μάλλον όταν οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι είναι ανοιχτά ταγμένοι υπέρ της μίας ή της άλλης παράταξης. Άλλωστε όπως είπε και ο Rupert Murdoch (βλέπε FOX News), "αν θες να είσαι επιτυχημένος επιχειρηματίας, πρέπει να έχεις ένα κανάλι και μια ποδοσφαιρική ομάδα". Παράδειγμα που έχουν ακολουθήσει και πολλοί "δικοί μας". Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι στη ζωή υπάρχουν διαβαθμήσεις. Δε μπορείς να πεις ότι όσοι "πουλάνε" ιστορία (παλιά ή εν τω γεννάσθαι) είναι απατεώνες, ούτε όλοι καλοί. Βγάζεις τα συμπεράσματά σου ανάλογα με τα στοιχεία που έχεις. Καλή η αριστοτέλεια λογική, αλλά δεν έχει εφαρμογή στα πάντα. Δοκίμασε και λίγο fuzzy logic.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.