djapal Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2006 Για όσους δεν το ξέρουν, υπάρχει το reactOS (http://www.reactos.org) που είναι open source και είναι κάτι σαν Windows clone. Όποιος θέλει, βοηθά εκεί. Νομίζω θα ήταν πιο χρήσιμο να βοηθήσει κάποιος σε κάτι που ήδη υπάρχει και έχει βελτιωθεί αρκετά (αναλογιζόμενος πως ήταν το project αυτό πριν κάτι χρόνια) παρά να ονειρεύεται διάφορα...
aktivesystems Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2006 Με λιγα λογια ολοι προσπαθουμε να σου πουμε ξεχνα το ονειρο σου και προχωρα σε κατι λιγοτερο ουτοπικο... ακου μας
parsifal Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2006 Αμάν βρε συμφορουμίτες, να κόψετε φτερά αμέσως! Πρέπει να είναι νεαρό το παληκάρι. Αν είναι έτσι, έχει χρόνο μπροστά του... A.S.P., εγώ δε θα σου πω ούτε κατά διάνοια ότι δε γίνετε, δεν προλαβαίνεις, είναι πολλά τα χρόνια κλπ. Στα 24 μου παράτησα προηγούμενες σπουδές, ξαναέδωσα Πανελλήνιες με νέο σύστημα (Δέσμες, anyone?), και πέρασα Πληροφορική Γιάννενα. Αν είσαι ακόμα μαθητής, μπορείς να βάλεις στόχο να σπουδάσεις το αντικείμενο της Πληροφορικής και με πολύ προσωπικό ψάξιμο πάντα, να καταφέρεις πολλά πράγματα σχετικά με OS Development. Θέλει διάβασμα, πειραματισμό, διάβασμα κ πειραματισμό. Το βιβλίο του Tanenbaum που αναφέρθηκε παραπάνω είναι must. Ξεκίνα από εκεί κ σιγά σιγά θα αρχίσεις να καταλαβαίνεις τί πρέπει να συμπεριλαμβάνει ένα σύγχρονο λειτουργικό σύστημα.
Azmath Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2006 oh my god!!! Μόλις σήμερα γράφτηκα στα boards εδώ και είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκω άτομα παλαβά (σαν κι εμένα) με τέτοια όνειρα. Ξέχωρα από τα χαριτωμένα σχόλια των υπολοίπων, το σχετικό δούλεμα και οι σοβαρές και σωστές απαντήσεις που ακούστηκαν, έχω να πω τα εξής... Καταρχήν να δηλώσω ότι έχω λάβει μαθήματα αρχιτεκτονικής λειτουργικών και έχω γράψει και σχετικό κώδικα που έχει να κάνει με process scheduling κτλ στα πλαίδια των σπουδών μου στο τμήμα Ηλ/γων Μηχ/κων στο ΕΜΠ. Αδιαμφισβήτητα, η γλώσσα, εκτός από τη φυσική του υπολογιστή (assembly), είναι μία: C/C++. Ένα λειτουργικό είναι ο ορισμός του time και hardware critical λογισμικού συστήματος και δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά από το να μιλάς στη γλώσσα στου υλικού, άντε και το πολύ και σε μια μεσσαίου επιπέδου γλώσσα και αυτή είναι μόνο η C/C++... Ένα σύγχρονο λειτουργικό σύστημα αποτελεί το πιο πολύπλοκο επίτευγμα του ανθρώπινου μυαλού στον κόσμο των υπολογιστών. Ενδεικτικά, ο κώδικας ενός OS μπορεί να αποτελείται από μερικά εκατομμύρια γραμμές και υποτίθεται ότι ένας έμπειρος προγραμματιστής χρειάζεται από μια ώρα έως μια μέρα για να γράψει 5 γραμμές κώδικα, σωστές και κατάλληλα σχολιασμένες. Η αναγωγή του συνολικού χρόνου που απαιτείται, παραλείπεται Τα πεδία που μου έρχονται πρόχειρα στο μυαλό που αφορούν ένα OS, είναι process / thread handling και scheduling - γιατί πρέπει να τρέχει εφαρμογές memory και resources handling/sharing - γιατί οι εφαρμογές θέλουν πόρους file system - γιατί οι εφαρμογές και το OS κάπου πρέπει να αποθηκεύονται και πολλά άλλα... Στο ΕΜΠ, στα πλαίσια ενός διδακτορικού, φτιάχτηκε ένα νέο λειτουργικό που ονομάστηκε EMPix (πως λέμε Unix?) και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ο κώδικας εκπαιδευτικά σε ένα μάθημα εργαστηρίου λειτουργικών... Χρησιμοποιούσε το file system του DOS (fat16), δεν είχε φυσικά γραφικό περιβάλλον, αλλά είχε πλήρες mutlitasking υπό παραθυρικό περιβάλλον σε text. Φυσικά πολλά υποσυστήματα (όπως το file system) χρησιμοποιήθηκαν έτοιμα και γενικά έμοιαζε σαν ένα παλιό και δοσιμασμένο dos με ενσωματωμένο τέλειο multitasking... Αρχίζω και φλυαρώ και τέλος θα κλείσω με το εξής. Διάβασε για OS (πχ το βιβλίο που πρότειναν), αξίζει τον κόπο, θα μάθεις πολλά αλλά όσον αφορά τις δημιουργικές σου τάσεις περιορίσου σε πιο απλά και χρήσιμα πράγματα. Για παράδειγμα εγώ ήθελα να βρω ένα task manager για windows που να επιτρέπει, όχι απλά την απονομή προτεραιότητας στις διεργασίες, αλλά να μπορείς να ορίσεις για μια διεργασία ένα συγκεκριμένο μέγιστο ποσοστό χρησιμοποίησης της cpu (πχ μια συμπίεση video δεν ήθελα να καταναλώνει παραπάνω από 50% ακόμα και αν ήταν η μόνη διεργασία που έτρεχε). Το πρόβλημα έχει να κάνει από μια σκοπιά με scheduling και τελικά η εφαρμογή αποδείχτηκε χρήσιμη σε αρκετές περιπτώσεις. Αρχικά έψαξα στο νετ και έπεσα πάνω σε εναλλακτικούς task manager που δεν έκαναν αυτό που ήθελα αλλά είχαν τη δυνατότητα να κάνουν pause μια process, δηλαδή τα windows να μην τις δίνουν καθόλου χρόνο στη cpu. Προφανώς είχα ήδη αποφασίσει έτσι για πλάκα να το φτιάξω μόνος όπως εσύ θέλεις να φτιάξεις ένα OS. Αφού οι εναλλακτικοί task managers μπορούσαν να κάνουν pause μια process, γιατί να μην μπορούσαν να κάνουν pause/unpause περιοδικά με σχετικά μικρή περίοδο ώστε τελικά η process να βλέπει ένα μέσο ποσοστό χρόνου στη cpu? Ααα καλή ιδέα!!! Ας αρχίσουμε λοιπόν να διαβάζουμε το Standard Development Kit (SDK) των windows να δούμε τι συναρτήσεις λειτουργικού παρέχουν έτοιμες τα windows. Σε μερικές μέρες είχα όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να το φτιάξω και το έκανα. Και οι ιδέες για ενσωμάτωσή του σε άλλες εφαμοργές μπόλικες... Κάπως έτσι νομίζω πρέπει να δουλεύει κανείς και τα μεγαλύτερα έρχονται σιγά-σιγά Ευχαριστώ και ελπίζω να μην κούρασα...
alkisg Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2006 Με το που μπουτάρει ο Η/Υ, το BIOS έχει αφήσει τον επεξεργαστή σε real mode. Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να κάνεις θα είναι να τον βάλεις σε protected mode. Διάβασε το σχετικό άρθρο, http://www.x86.org/articles/pmbasics/ δες και λίγο και τα σχετικά assembly listings, π.χ. http://www.x86.org/ftp/source/pmbasics/tspec_a1.l1 και αν τα δεις εύκολα, προχώρα. Τέτοια low level assembly θα δεις πολλή μπροστά σου για τον kernel του ΛΣ. Αν αποφασίσεις ότι δεν είσαι για τόσο χαμηλό επίπεδο, ξεκίνα με κάποιο από τα έτοιμα λειτουργικά, και πείραξε τους αλγόριθμούς τους σε C (ram/processes/filesystem/whatever). Πάντως καλύτερα να τα παίρνεις κομμάτι κομμάτι κάθε φορά, π.χ. «φέτος θα προγραμματίσω ένα δικό μου file system»... «του χρόνου θα κάνω μια βιβλιοθήκη χειρισμού παραθύρων»...
hackermon1 Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2006 filaraki mou oraio oniro mazepse kai ala 30 40 filarakia kai se 20 xronia kai an simvadizis kai me to paron tha exis kataferi kati.lol,kali tixi
MindControl Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2006 Diabasa oles tis apopseis sto paron post gia ton sunadelfo pou epithimei na ftiaxei ena diko tou OS.. H monh apsogi prosegisi-topothetisi einai tou Alkisg.. Oloi oi upoloipoi (plin elaxiston e3airesewn) to xlebasate to palikari...giati ? epeidi exei ena wraio oneiro ? Kai egw prosopika exw ena filo, pou ftiaxnei diko tou OS..pou to periergo ? Mporei to palikari na exei treles gnwseis...kai apla na thelei apopseis.. Pou einai to periergo...? MindControl
nonilious Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2006 Ρε παιδια, αν δειτε ο Α.S.P ειναι μολις 14 ετων..αν το προφιλ του ειναι σωστο..Δικαιουται να κανει καποια ονειρα!και δε το λεω ειρωνικα φιλε μου..Παντως το πιο σωστο επομενο βημα σου θα ηταν να διαβασεις για το σχολειο σου και να φροντισεις να μπεις σε καποια σοβαρη σχολη που ασχολειται με τετοια πραγματα..Ηλεκτρολογοι Μηχανικοι, Πληροφορικη κτλ κτλ..
djapal Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2006 Diabasa oles tis apopseis sto paron post gia ton sunadelfo pouepithimei na ftiaxei ena diko tou OS.. H monh apsogi prosegisi-topothetisi einai tou Alkisg.. Oloi oi upoloipoi (plin elaxiston e3airesewn) to xlebasate to palikari...giati ? epeidi exei ena wraio oneiro ? Kai egw prosopika exw ena filo, pou ftiaxnei diko tou OS..pou to periergo ? Mporei to palikari na exei treles gnwseis...kai apla na thelei apopseis.. Pou einai to periergo...? MindControl Το περίεργο είναι ότι υπάρχουν ήδη συστήματα που θέλουν τη βοήθεια καλών προγραμματιστών για να γίνουν καλύτερα. Ανέφερα και πιο πάνω το ReactOS, που θεωρώ ότι είναι πολύ καλή προσπάθεια, γι'αυτό και συμμετέχω και βοηθώ εκεί όσο μπορώ και έχω χρόνο. Καλύτερα να δίνουμε τη βοήθεια και τις γνώσεις μας σε κάποια πράγματα που ήδη υπάρχουν και ΠΡΕΠΕΙ να γίνουν καλύτερα, για να ωφεληθούμε κι εμείς, παρά να ονειρευόμαστε διάφορα... Καθαρή λογική φίλε μου. Προτιμότερο να έχω ένα λειτουργικό, που ήδη μετρά κάποια χρόνια στο χώρο, με πολλά Bugs διορθωμένα και νέες δυνατότητες σε σύντομο χρονικό διάστημα, παρά μετά από 10 χρόνια μια beta έκδοση ενός νέου λειτουργικού...
JOHNX2 Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2006 file plekse kalitera kanena psathino kalathi kai asta auta peri litourgikon... edo mas rotas na sou protinoume ti gloses programatismou na xrisimopoiiseis, einai erotiseis sovares tora aytes apo ena atomo to opoio exei valei ena tetoio stoxo... gia na kanis kati tetio prepi na ise teras gnoseon kai na exis katastalaksi stin epilogi glosas apo xronia prin mi sou po. apo tis erotisis sou fenete oti den kseris sxedon tipota... ektos kai ean exis kanena "TEAM" apo piso sou tis taksis ton 60-70 atomon ta opia tha ine 20 ores per/day kathilomena mprosta stin othoni tou ipologisti tous "ME ORO KAFEINIS APEUTHIAS STIN FLEVA" kai tha patan pliktra astamatita (toulaxiston na kseroun ti grafoun etsi... OXI MONO NA TA PATAN...)
vaggelis_cha Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2006 Λοιπόν για να μην κοροϊδεύουμε το παιδί μπορεί να ξεκινήσει με κάτι πολύ πιο απλό. Μπορεί να ασχοληθεί με έναν RISC μικροελεγκτή π.χ. τον AVR και να μάθει εκεί assembly και να φτιάξει ένα στοιχειώδες λειτουργικό σε assembly κάνοντας ένα memory management, μαθαίνοντας την έννοια του process. Άρα φιλαράκι το να γράψεις ένα λειτουργικό είναι εφαρμογή κάποιων γνώσεων τις οποίες πρώτα πρέπει να μαζέψεις, να χωνέψεις και να εφαρμόσεις. Τα PC δεν είναι καλή πλατφόρμα για να μάθεις κάτι τέτοιο μιας και έχουν πολλά τερτίπια τα οποία ανάγονται στην εποχή του 8086. Επίσης η assembly τους είναι το λίγο το λιγότερο τραγική. Το instruction set δεν είναι ορθογώνιο (σε αντίθεση με RISC μηχανήματα). H λογική λοιπόν είναι να ξεκινήσεις από τα ΑΠΛΑ. Όσο για το 14 χρονων, είχα φίλο που 1η λυκείου εγραφε κώδικα για 8051 και έσπαγε παιχνίδια στο PC.
djapal Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2006 βασικά ο τίτλος δεν είναι σωστός... έπρεπε να λέει... ονειρεύομαι πως κάποια μέρα θα γίνω πασίγνωστος σαν τον Linus Torvalds. Δε βλέπω να έχει κάνει καμιά άλλη δημοσίευση πέραν των 2 πρώτων. Έπεσε κατευθείαν στη δουλειά;;;!!
JOHNX2 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2006 βασικά ο τίτλος δεν είναι σωστός... έπρεπε να λέει... ονειρεύομαι πως κάποια μέρα θα γίνω πασίγνωστος σαν τον Linus Torvalds. Δε βλέπω να έχει κάνει καμιά άλλη δημοσίευση πέραν των 2 πρώτων. Έπεσε κατευθείαν στη δουλειά;;;!! xaxa mallon nai....
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.