hasodikis Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Το ζήτημα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Στο παλιό μου λαπτοπ είχα κάνει την ανοησία να βάλω ένα celeron d sta 2.66 ghz και όπως καταλαβαίνετε κυρίως λόγο θερμοκρασίας αμέσως έψαχνα τρόπους για Underclocking se περιβάλλον Windows.... Φυσικά λόγο CPU, περιορισμών από το ΒΙΟS, αλλά και λογω OS τα πάντα απέβαιναν μάταια. και μιλάμε για πολύ ψάξιμο και πολύ δουλειά και το λατοπ με ρευμα καρφωμενο στους 60C . το μόνο scalling που έκανε ήτανν στα 2.13Ghz όταν λειτουργούσε με μπαταρία... Είχα δοκιμάσει και Mepis αλλά τα ίδια.... τιποτα..... βάζω που λέτε σήμερα το SimplyMepis 6.03 το οποίον πλέον έχει για διαχείριση ενέργειας το Kpowersave, και τι βλέπω??? Σε ρεύμα με Active sceme το perfomance kai cpu policy dynamic o celeron έτρεχε αρχικά στα 660 Ηrz!!!!!! και ανάλογα με την εργασία ανέβαινε στα 1 ghz meta sta 1.33 , meta sta 2Ghz kai meta sta 2.66 ghz ενώ σε απόλυτη ηρεμία έπεφτε στα 333ghz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Βρε λες λέω??????..................... το βγάζω από το ρευμα γυρνάει σε Powersave me cpu policy dynamic και πιανει συχνότητα 333Hrz!!!!! eeee αι σιχτιρι λέω....δεν είναι δυνατόν αυτό .... κι όμως.. ο ανεμιστήρας πήγαινε χαλαρα και έβγαζε χλιαρό αέρα..... μπaινω σε Kinfocenter τα ίδια δείχνει ...... Ανεβάζω και ένα screenshot για του λόγου το αληθές με το Κsensor na leii 333, το ίδιο το Kpowersave, ενώ το Kinfocenter λεει 1000Ηrz μάλον γιατί αύξησε συχνότητα ενώ δούλευε...... (στη δευτερη φωτο τη snapshot2 για να πιασω διαφορετική συχνότητα άλλαξα το Policy και το Ksensor δείχνει διαφορετική συχνότητα επειδή δεν πρόλαβε να ανανεωθεί) Μην ξεχάσω ...το ότι η CPU αλλάζει συχνότητα το καταλαβαίνεις από την καθυστέρηση και την ταχύτητα των εργασιών..... στα 333 ΣΕΡΝΕΤΑΙ Αν όντως συμβάνει αυτό.... βρε μήπως μας δουλευουν από την Intel και την αδερφή Μicrosoft ??? μα μήπως μας δουλευουν τελείως....??? Ή μήπως πάλι δεν ξέρω τι μου γίνεται? Τις απόψεις σας κύριοι..... Hasodikis snapshot5.zip snapshot2.zip Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
billpeppas Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Ή μήπως πάλι δεν ξέρω τι μου γίνεται? μάλλον αυτό, γιατί και σε windows ελέγχω χειροκίνητα ή και αυτόματα την συχνότητα οποιουδήποτε cpu κάνεις κέφι. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
hasodikis Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Μέλος Share Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 billpepas.. εξαρτάται από τη cpu (καταρχήν)......... δεν μπορείς σε όλες τις cpu να ελεχγεις χειροκίνητα τη συχνότητά τους. Αυτή (φυσικά μαζί με τα ζητήματα κατανάλωσης) είναι άλλωστε και η λογική διαχωρισμού των cpu se Mobile kai desktop εκδόσεις. αν μέσω Βιος: εξαρτάται από το Bios (στο δικό μου και γενικά στα λαπτοπ αυτό συνήθως δε γίνεται), την Cpu, μητρική κτλ αν μέσω software: εξαρτάται από το software (σχεδόν όλα δεν υποστηρίζουν παρά λίγα chιpsets) τη CPu, to PLL (το σημαντικότερο) και γενικά την μητρική.... Αντίθετα εδώ...αμέσως, χωρις ρυθμίσεις, χωρίς καν χειροκίνητη αλλαγή η cpu κάνει μόνη της scalling σα να είναι mobile. ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ μπορεί να είναι στανταρ φαινόμενο και εγω να μην το ξέρω... αλλά γιατί στην προηγούμενη έκδοση του ΜΕPIS δεν γινόταν αυτό?? (δεν θυμάναι πιο λογισμικό διαχείρισης ενέργειας είχε, τωρα έχει ΚPOWERSAVE) Επλίζω τώρα η διαφορά να είναι περισσότερο κατανοητή...... μη λεμε οτι θέλουμε......... Hasodikis Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
hasodikis Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Μέλος Share Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 για να το πω πιο απλά..... σε ενα windows based σύστημα ένας CelronD 2.66 δεν πρόκειται ποτε ΠΟΤΕ να κανει scalling στη συχνότητά του αυτόματα από μόνος του (εκτός και αν το αφήσεις σε μπαταρία με max battery, οπότε και πεφτει στα 2.13, ή όταν η μπαταρία τελειώνει που το ρίχνει ακόμα περισσότερο, αλλά ΔΕΝ ΕΧΕΙ SPEEDSTEP) όταν αλλάξεις Power scheme. εμένα ακόμα και σε Max Battery όταν ήταν στο ρευμα panta έτρεχε στα 2.66 ghz.. Αντίθετα σε ΜEPIS κάνει αυτόματα χωρίς ρυθμιση (out of the box βρε παιδί μου) scalling όταν είναι πχ σε dynamic policy και το συμαντικότερο??? ΔΕΝ πηδάει από το 2.66 στα 2.13 και αντίστροφα όπως γινοταν στα windows (kai πάλι μόνο όταν εβαζα ή έβγαζα ρευμα) αλλά ξεκινά από τα 333 παει στα 1000 μετά στα 2000 ανεβάνει στα 2.66. Ελπίζω να έγινα κατανοητός τώρα. Hasodikis Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nske Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Είναι το λεγόμενο frequency scalling που υπάρχει στον kernel χρόνια! Δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα, αλλά απ' όσο ξέρω όλες οι σύγχρονες CPU υποστηρίζουν κάποια "steps" συχνοτήτων, τα οποία μπορούν να επιλέγονται είτε από κάποιον policy governor σε kernel level, είτε από κάποια εφαρμογή που τρέχει σε user space (η οποία επικοινωνεί μέσω του "userspace" governor). Ακόμη και να μην υποστηρίζεται εξειδικευμένη τεχνολογια όπως η speedstep της intel ή η powernow της AMD, μπορεί ανάλογα τον επεξεργαστή να γίνεται από το ACPI (μέσω των "Performance States"). Πέρα από τo frequency scalling, το ACPI έχει και κάποιες άλλες παρόμοιες τεχνικές οι οποίες αναφέρονται εδώ. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Eusebius Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Κι εμένα μου έκανε εντύπωση αυτό, στο Ubuntu. Ανησυχούσα ότι μέσα σ' όλα τ' άλλα θα πρέπει να ψάχνω και να διαβάζω για το Cool 'n' Quiet του AMD (Desktop). Αλλά δουλεύει χωρίς να κάνω τίποτα. Στα Win, αντίθετα, θέλει λίγη δουλειά. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
billpeppas Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 μη λεμε οτι θέλουμε......... Ότι πείς εσύ φίλε μου, εγω είμαι άσχετος με το αντικείμενο ( PC ) οπότε παίζει να είπα βλακεία Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
hasodikis Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Μέλος Share Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 billpepas.... επί της ουσίας..... σου εξήγησα τι μου φάνηκε περίεργο... και μου απαντας αναφερόμενος διαφορετικό ζήτημα (αν μπορεί κάποιος με ρυθμίσεις να κανει over ή underclockling se cpu μεσω software ή bios) και μάλιστα υποστηρίζεις ότι μπορείς να το κανεις χειροκίνητα ή αυτόματα σε οτι cpu γουσταρω.... οκ επι της ουσίας τώρα.... (αν σε προσεβαλα σε κατι ζητώ συγνώμη. δεν ήταν στις προθέσεις μου Hasodikis Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
billpeppas Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 billpepas.... επί της ουσίας..... σου εξήγησα τι μου φάνηκε περίεργο... και μου απαντας αναφερόμενος διαφορετικό ζήτημα (αν μπορεί κάποιος με ρυθμίσεις να κανει over ή underclockling se cpu μεσω software ή bios) και μάλιστα υποστηρίζεις ότι μπορείς να το κανεις χειροκίνητα ή αυτόματα σε οτι cpu γουσταρω.... Επί της ουσίας εσύ: α) Ανέφερες κάτι περί in Windows, σε στύλ του ότι δεν γίνεται ( πράγμα που δεν ισχύει ούτε κατά διάνοια ) β) Αποκλείεις αυτό που είπα για τον έλεγχο της συχνότητας, χωρίς να είσαι σίγουρος/το έχεις ψάξει ( εδώ δεν ήξερες το όνομα ενός utility για έλεγχο της συχνότητας συγκεκριμένης CPU στα Windows... ) Και δεν μιλάω φυσικά για αλλαγές από το BIOS...live manual ή και αυτόματες ( λες να μην υπήρχε τέτοιο πρόγραμμα ) μέσα από τα windows, realtime. Είτε με αυτόματο πρόγραμμα που ανάλογα με την χρήση αλλάζει την συχνότητα χρ. της CPU είτε μέσω δικών σου επιλογών ( του βάζεις ποσοστά χρήσης, ανάγκες κλπ και πράττει ανάλογα με τις ρυθμίσεις/settings που του είπες ) Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
hasodikis Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Μέλος Share Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 εξακολουθείς να είσαι προσβλητικός...... λοιπόν.... δεν νομίζω ότι ακόμα εχεις καταλάβει τι είπα... α) ΑΝ υποστηρίζεις ότι ενας CeleronD sta 2.66 core Prescott, μπορεί να κάνει scalling αυτόματα μετά από εγκατάσταση των windows τότε πολύ θα ήθελα αυτό να το δώ.. β)αλλο σου είπα.... σου είπα ότι μετα από καινούργια εγκατάσταση δεν γίνεται αυτόματα σε windows scalling sti CPU (celeronD). to ότι μπορείς να ελέγξεις τη συχνότητα με software είναι κοινή γνώση, όπως είναι κοινή γνώση ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει σε ΄΄ολες τις μητρικές..... π.χ. δοκίμασε σε SIS 661 fx κανένα software den υποστηρίζει το pll της. Τι ειδους προγραμματα εννοείς βρε?? μήπως το clockgen? to CPUFSB ??? to CpuIdle, to RMClock?????? to SoftFSB????? ποια ??? αλλα??? τι να πω!!!! Hasodikis Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nske Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Sorry που θα διαφωνήσω hasodiki, όμως αν θεωρείς τόσο σημαντικό παράγοντα να γίνεται κάτι σύνθετο μόνο του και αυτόματα, χωρίς ιδιαίτερη παρέμβαση του χρήστη, τότε φοβάμαι ότι το Linux έχει χάσει ήδη οποιαδήποτε σύγκριση με τα windows (όπως θα διαπίστωσες και από τις πρόσφατες εμπειρίες σου). Αφενός γιατί όπως έπαιξε μόνο του τώρα το συγκεκριμένο και ενθουσιάστικες, μια μέρα μετά από κάποιο update θα σταματήσει να παίζει επίσης μόνο του και θα πρέπει να περιμένεις μήπως κάποιος κάνει submit το bug και μήπως φιλοτιμηθεί κάποιος developer της mepis να προσπαθήσει να το αναπαράξει και να το διορθώσει, αλλιώς θα πρέπει να το κοιτάξεις μόνος σου. Τέτοιου είδους ετοιματζίδικοι αυτοματισμοί των διανομών είναι πολύ εύθραυστοι στο Linux. Αφετέρου επειδή άλλες εντυπωσιακές και σημαντικές λειτουργίες δεν παρέχονται καν έτσι αυτόματα από καμία διανομή, ή παρέχονται περιορισμένα, είτε επειδή είναι σύνθετες είτε επειδή δεν έχουν δοκιμαστεί αρκετά, και γι' αυτό το λόγο ενδεχομένως να αδικήσεις το Linux νομίζοντας ότι δεν υποστηρίζει κάτι το οποίο στην πραγματικότητα υποστηρίζει. Φυσικά αν εστιάζεις στο γεγονός ότι στα windows χρειάζεται να ψάξεις και να πληρώσεις για τέτοιου είδους λειτουργικότητα (το οποίο δε γνωρίζω), τότε έχεις δίκιο. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
billpeppas Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 α) ΑΝ υποστηρίζεις ότι ενας CeleronD sta 2.66 core Prescott, μπορεί να κάνει scalling αυτόματα μετά από εγκατάσταση των windows τότε πολύ θα ήθελα αυτό να το δώ.. Επεξεργαστής με κάποιο FeatureSet ( π.χ. EIST, SpeedStep, C'n'Q ) έχοντας στο Control Panel -> Power Options -> Power Management -> Κάποιο power saving scheme ενεργό, αλλάζει την συχνότητά του ( δοκιμασμένο στα Windows 2003 Server Series προσωπικά ) β)δεν μπορεί να γίνει σε ΄΄ολες τις μητρικές..... π.χ. δοκίμασε σε SIS 661 fx κανένα software den υποστηρίζει το pll της. Εκτός από χασοδίκης, μάλλον είσαι και επιμένων δίχως δίκιο... Εξ' αυτού, βαρέθηκα...οπότε πάμε στο 2o entry του "Thread Starter ignorance list" μου Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
apoikos Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2006 Επεξεργαστής με κάποιο FeatureSet ( π.χ. EIST, SpeedStep, C'n'Q ) έχοντας στο Control Panel -> Power Options -> Power Management -> Κάποιο power saving scheme ενεργό, αλλάζει την συχνότητά του ( δοκιμασμένο στα Windows 2003 Server Series προσωπικά ) Ο Celeron D πάντως, σύμφωνα με αυτό δεν έχει EIST. @hasodikis: `cat /proc/cpuinfo' και `cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_frequencies' για να δούμε τι άποψη έχει το λειτουργικό. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
hasodikis Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2006 Μέλος Share Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2006 nske : μα σε αυτό που λες έχεις δίκιο...φυσικά και έχεις δίκιο... ακριβώς στο τελευταίο σου συμπέρασμα εστιάζομαι με μια μικρή προσθήκη ότι δεν κατηγορώ μόνο της ΜS αλλά και την Ιntel, η οποία με προφανή σκοπό το αρμεγμα λέει ότι ο celeronD έτσι απλά ως CPU (ανεξάρτητα από ειδικό λογισμικό και μητρική) δεν μπορεί να κάνει scalling. ο σκοπός αυτού του θρεντ ήταν.....ο εξής: είναι απαράδεκτο κάτι που μπορεί να γίνει (cpu scalling) η ίντελ να σου λεει ότι δε γινεται..... και είναi επίσης απαράδεκτο η ΜS να έχει power schemes και να μην υποστηρίζει αλλαγή συχνότηtas στους desktop επεξεργαστες.... π.χ Celerond ενώ αυτό μπορεί να γίνει......Για να πάρεις cpu me speedstep πλήρωνες παραπάνω. Δεν είναι ζήτημα ενθουσιασμού..ζήτημα απορίας είναι.στο λαπτοπ μου μου είχει βγει η πίστη αλά δεν τα κατάφερα ...... ο λόγος ήταν ότι το pll (της Realtek) της μητρικής μου δεν υποστηριζόταν από καμία εφαρμογή. Και όμως......τελικά γίνεται.... bilpeppas: επειμένεις σε προσβολες...... περί τις ουσίας του προηγούμενου ποστ τίποτα. Υπεκφευγεις των απαντήσεων επί των προηγούμενων προσβολών ρίχνοντας καινούργιες.....εε κατσε να τις βλέπεις μόνος σου....δεν προκειται να απαντήσω σε ανάλογες ξανα ...δε βρίσκω το λόγο άλλωστε ..καθώς δεν μπαίνω εδώ προσπαθώντας να προσβάλλω ή να το παίξω παντογνώστης σε κάποιον αλλά για να ρωτήσω και να μάθω...και αν μπορώ .....να βοηθήσω και κάποιον. αλλα δε μου λες όταν διαβάζεις κατι καταλαβαίνεις τι γράφει??? Μιλησα εγω για mobile cpu???? ξερεισ τι θα πει CeleronD???? ΔΕΝ ΕΧΕΙ speedstep ή EIST. Tι μας λες δηλαδή ότι ενα mobile cpu αλλάζει συχνότητα ανάλογα με το power scheme??? Μα σωπα!!!!!!!!! και το επιβεβαίωσες κιολας!!!! Σου λεω ότι είναι απαράδεκτο για cpu, για τις οποίες λένε ότι δηθεν δεν είναι δυνατό το scalling (πρόσεξε, έτσι απλά...με την εγκατάσταση ΟS και χωρίς να ψάχνει κανείς sοftware kai τα xarakthristikα της μητρικής του ) ξαφνικά να ανακαλύπτεις ότι αυτό είναι εφικτό . Επαναλαμβάνω άς δοκιμασει όποιος έχει τη δυνατότητα να κανει scalling se CeleronD se SIS 661 fx se windows......(που σημαίνει βέβαια ότι αν τα καταφέρει, που μακάρι να τα καταφέρει και να ποσταρει την λύση, γιατί μέχρι τον ιούνιο που έψαξα δεν έβρισκα άκρη, θά έχει φάει εργατοώρες και θα χρησιμοποιεί επιπλέον λογισμικό, που ίσως θα πρέπει να το πληρώσει κιόλας, εφόσον το θέλει νόμιμα, για κάτι που είναι «εξαρχής» εφικτό αλλά που σου λένε ότι δε γίνεται) Hasodikis Hasodikis Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
hasodikis Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2006 Μέλος Share Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2006 apoike: τώρα είμαι εκτός γραφείου και το παλιο λαπτοπ είναι δυστύχώς εκεί....θα το δοκιμάσω όμως δευτέρα πρωί και θα ποσταρω την απάντηση.....πραγματικά με ενδιαφέρει αυτό το θέμα..... Hasodikis Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.