Προς το περιεχόμενο

pos kano mount tous sklhrous se kubuntu


timos87

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αρχικά κάνε ένα fdisk -l για να δείς όλα τα partition σου αν δεν τα ξέρεις ήδη. Αυτό θα σου βγάλει μιά λίστα με partitions πχ. /dev/hda1 ή /dev/sda1

Μετά φτιάξε όσα directories χρειάζεσαι για τους σκληρούς σου πχ. mkdir /mnt/windows_c. Τέλος δώσε αυτήν την εντολή man /dev/hda1 /mnt/windows_c

Μετά από αυτό πηγαίνοντας στο directory /mnt/windows_c θα δείς ότι υπάρχει μέσα σε αυτό το partition. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν σαν root οπότε μπροστά από κάθε εντολή βάζεις sudo. Για περισσότερες πληροφορίες για τις παραμέτρους της εντολής mount δώσε man mount.

Αν τα partitions των windows είναι ntfs θα χρειαστείς ένα extra module για να μπορείς να γράφεις σε αυτά, αλλιώς θα μπορείς μόνο να διαβάζεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ακολουθούν ορισμένες βασικες πληροφορίες για να αποκτήσουν λίγο νόημα τα πράγματα!

 

Δεν κάνεις mount σκληρούς δίσκους, αλλά filesystems, που συνήθως είναι διαμορφωμένα πάνω σε partitions. Στο Linux οι σκληροί δίσκοι είναι "block devices" και είναι προσπελάσιμοι ως αρχεία μέσα στο /dev. Η αρίθμηση των σκληρών δίσκων είναι η εξής:

>ΘΕΣΗ---------------------ATA------------------SATA/SCSI
1ος --------------------- hda --------------------- sda
2ος --------------------- hdb --------------------- sdb
3ος --------------------- hdc --------------------- sdc
4ος --------------------- hdd --------------------- sdd

 

Η θέση αντιπροσωπεύει στους μεν ATA/EIDE δίσκους τη θέση τους πάνω στην κορδέλα (primary master, primary slave, secondary master, secondary slave, κ.ο.κ.), στους δε SATA και SCSI, την σειρά με την οποία τους έκανε initialize το BIOS. Για παράδειγμα αν θέλεις να προσπελάσεις έναν ΑΤΑ/EIDE δίσκο που είναι στη θέση Primary Master, θα το κάνεις μέσω του "αρχείου" /dev/hda. Ωστόσο όπως ανέφερα παραπάνω, δεν προσπελαύνεις ένα δίσκο για να διαβάσεις τα δεδομένα του με τον κλασσικό τρόπο (mount), παρά μόνο για να προσπελάσεις την δομή του σε χαμηλότερο επίπεδο, για παράδειγμα για να του ορίσεις τα partitions ή για κάποια πιο εξειδικευμένα πράγματα.

 

Παράδειγμα, αν ήθελες να φτιάξεις ένα καινούριο partition ή να σβήσεις ένα υπάρχον, θα χρησιμοποιούσες το fdisk ή το (πιο γραφικό) cfdisk δίνοντάς του τον δίσκο που θέλεις να πειράξεις:

>fdisk /dev/hda

Σε ό,τι αφορά τα partitions τώρα, τα πράγματα έχουν ως εξής:

 

Υπάρχουν δύο ειδών partitions, τα Primary (καμία σχέση με την διάκριση τον ATA/EIDE συσκευών παραπάνω) και τα Logical. Τα Primary είναι συνηθισμένα partitions , όμως για τεχνικούς λόγους μπορούν να είναι μέχρι 4. Για να ξεπεραστεί αυτός ο περιορισμός χωρίς να σπάσει η συμβατότητα, εφευρέθηκαν τα Extended partitions, τα οποία εξωτερικά είναι "Primary" partitions, όμως στο εσωτερικό τους χρησιμεύουν αποκλειστικά ως "κέλυφη" εικονικών, "λογικών" partitions τα οποία λέγονται "Logical". Πλέον όλα τα σύγχρονα λειτουργικά είναι συμβατά με logical partitions, όμως είναι σημαντικό να γνωρίζεις το διαχωρισμό επειδή επιρεάζει την αρίθμηση των partitions στο Linux.

 

Τι είναι η αρίθμηση; Για κάθε block device στο /dev filesystem, υπάρχουν και μερικά άλλα "αρχεία", όσα και τα partitions του, τα οποία ονομάζονται όπως το ίδιο block device, όμως έχουν δίπλα έναν αναγνωριστικό αριθμό. Αυτά υπάρχουν αν θέλεις να προσπελάσεις τα δεδομένα του δίσκου μέσω ενός συστήματος αρχείων (filesystem), λόγου χάρη με την mount. Οπότε μας ενδιαφέρει η αρίθμηση για να μπορούμε να αναγνωρίσουμε πιο partition του δίσκου είναι που, όταν θέλουμε να το προσπελάσουμε.

 

Η αρίθμηση έχει ως εξής:

 

Τα 4 primary partitions που μπορεί να υπάρχουν (όσα από αυτά υπάρχουν) έχουν αντίστοιχα αριθμό από 1 μέχρι 4. Όπως είπαμε, ο αριθμός αυτός κολλάει δίπλα στο device name του δίσκου, δηλαδή το πρώτο primary partition του πρώτου σκληρού δίσκου SATA θα αντιστοιχεί στο /dev/sda1, το 3ο στο /dev/sda3 κ.ο.κ.

 

Τα Logical partitions τώρα, άσχετα σε ποια θέση βρίσκεται το extended partition που τα περιέχει, ξεκινάνε να μετράνε από το 5. Οπότε το 1ο Logical partition του ίδιου δίσκου θα βρίσκεται στο /dev/sda5.

 

Τα partitions θα θέλεις να τα προσπελάσεις είτε για να τα κάνεις mount, είτε για να τα κάνεις format, να δημιουργήσεις κάποιο filesystem πάνω τους, είτε για κάποια πιο εξειδικευμένα πράγματα. Το filesystem είναι η τελική δομή πάνω στην οποία ορίζοντα τα αρχεία και οι κατάλογοί σου. Tα πιο γνωστά filesystems που υποστηρίζει το Linux είναι τα fat16, fat32, ntfs, ext2, ext3, reiserfs, reiser4, xfs και jfs.

 

Η mount, χρησιμοποιώντας έναν driver (συγκεκριμένο για κάθε filesystem), προσπελαύνει τα partitions και διαβάζει όποιο filesystem βρίσκεται πάνω του (εφόσον υπάρχει εγκατεστημένος ο ανάλογος driver στον kernel).

 

Παράδειγμα, αν ήθελες να κάνεις mount το 1o Primary partition του πρώτου ATA/EIDE δίσκου το οποίο είναι ntfs, θα έκανες τo εξής:

>mount -t ntfs -o ro /dev/hda1 /mnt/kapou

 

Αν υπάρχει εγκατεστημένος ο driver για ntfs (έρχεται μαζί με τον kernel αλλά ορισμένες διανομές δεν τον εγκαθιστούν) θα φορτώσει αυτόματα και θα γίνει mount το partition στο /mnt/kapou. Το ntfs επειδή είναι κλειστή τεχνολογία ουσιαστικά δε μπορείς να γράψεις με τον ανοικτό driver (υπάρχει μια πατέντα για χρήση του driver των windows όμως είναι άλλη ιστορία).

 

Δύο ακόμη πράγματα που σχετίζονται και πρέπει να γνωρίζεις για να μην αντιμετωπίζεις προβλήματα, είναι το concept της ιδιοκτησίας (ownership) και των δικαιωμάτων (permissions) και η διαδικασία εγκατάστασης και φόρτωσης drivers (οι οποίοι έρχονται με τη μορφή kernel modules).

 

Για το τελευταίο δες τα παρακάτω links

http://www.digitalhermit.com/linux/K...ild-HOWTO.html

http://www.insomnia.gr/vb3/showthread.php?t=144557

 

Για το πρώτο διάβασε με υπομονή τα παρακάτω:

http://linux-newbie.dotsrc.org/exports/lnag.pdf

http://www.slackbook.org/

 

Τέλος απαραίτητο είναι να διαβάζεις τις λεγόμενες "man pages" κάθε εφαρμογής ή τεχνολογίας. Παράδειγμα "man 8 mount".

 

[EDIT] Αρχικά πήγα να αναφερθώ με παραδείγματα σε πράγματα όπως η προσαρμοσμένη δημιουργία partitions και filesystem, η χρήση του fstab και η έννοια ενός filesystem στο linux γενικά όμως μετά μου φάνηκε μάλλον άσκοπο, μιας και τα παραπάνω βιβλία τα εξηγούν καλύτερα! Αν θέλεις οποιαδήποτε διευκρίνηση φυσικά ζήτα την, έτσι;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...