nske Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Με λίγα λόγια, νομίζω πως όσοι χρησιμοποιούν Linux θεωρούν ότι ΥΠΑΡΧΟΥΝ πολλοί λόγοι να ξεμπερδέψει κανείς με τα win και ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ λόγος να επιστρέψουν σε windows. Για έναν χρήστη Linux υπάρχουν λόγοι να περάσει σε MAC?Ο μόνος σοβαρός λόγος που μπορώ να σκεφτώ, είναι αν βρίσκει περιττό τον υποχρεωτικά αυξημένο έλεγχο που του προσφέρει το Linux, ενώ τον κουράζουν οι χαώδεις - καταιγιστικοί ρυθμοί ανάπτυξης του ανοιχτού λογισμικού με ότι αυτό συνεπάγεται (συχνότερα updates, συχνότερα bugs -αλλά και επίλυσή τους-, περισσότερος χρόνος για τη διαχείριση και συντήρηση του συστήματος, περισσότερο διάβασμα, κ.ο.κ.). Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
apoikos Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 @ apoikos σε ευχαριστώ για την πολύ καλή εξήγηση. Μερικές ερωτήσεις πάνω σε αυτά που είπες: Εγώ είχα την εντύπωση ότι πολλοί χρήστες MAC χρησιμοποιούν το Gnome. Λάθος εντύπωση έχω? Όπως σου είπαν και παραπάνω, μάλλον ναι. Ενδεχομένως απλά να χρησιμοποιούν κάποιες εφαρμογές του GNOME, ή - αν χρησιμοποιούν όντως GNOME - να έχουν περάσει Linux στο Mac τους ;-) Αυτό σημαίνει ότι κάποτε, όταν άλλα γραφικά περιβάλλοντα θα έχουν εξελιχθεί αρκετά το Linux θα είναι πάρα πολύ πίσω σε αυτόν τον τομέα. Αυτό το εμπόδιο πως θα ξεπεραστεί? Δεν το ξέρουμε. Εν γένει η αρχιτεκτονική των X-Windows δεν είναι κακή. Απλά οι τρέχουσες υλοποιήσεις (XFree86 και X.Org) κουβαλάνε πάνω τους πολλές αμαρτίες του παρελθόντος. Αν κάποιος δηλαδή καθόταν και έγραφε εξ αρχής έναν X-Server τώρα, θα γινόταν μάλλον πολύ καλύτερος. Το θέμα είναι ότι όσα projects προσπάθησαν να κάνουν αυτό το πράγμα (π.χ. Y-Windows) απέτυχαν. Με λίγα λόγια, νομίζω πως όσοι χρησιμοποιούν Linux θεωρούν ότι ΥΠΑΡΧΟΥΝ πολλοί λόγοι να ξεμπερδέψει κανείς με τα win και ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ λόγος να επιστρέψουν σε windows. Για έναν χρήστη Linux υπάρχουν λόγοι να περάσει σε MAC? Το πρόβλημα δεν είναι με τα Windows αυτά καθ' αυτά, αλλά με το ότι έχουν γεμίσει τον κόσμο άβουλους και άσχετους χρήστες Η/Υ. Τα Windows είναι μια χαρά λειτουργικό, αν ξέρεις να το συντηρείς. Το πρόβλημα είναι ότι τα windows από μόνα τους δεν παροτρύνουν τους χρήστες τους να ψαχτούν λίγο παραπάνω και να μάθουν 5 πράγματα για το τι κρύβεται πίσω από ένα λειτουργικό. Αποτέλεσμα; Δεν μπορείς να περιμένεις από κάποιον που δεν κατανοεί 5 βασικά πράγματα για τον τρόπο λειτουργίας ενός υπολογιστή, να μπορεί να συντηρήσει σωστά το μηχάνημά του. Όσον αφορά στην ερώτησή σου, δεν ξέρω να σου απαντήσω γενικά. Προσωπικά δε βλέπω αυτή τη στιγμή κανένα λόγο να γυρίσω σε Mac, εκτός ίσως της συμβατότητας με κάποια προγράμματα που υπάρχουν μόνο για MacOS και Windows, και όχι για Linux. Όπως και να έχει πάντως, νομίζω ότι οποιοσδήποτε Linuxας αισθάνεται αρκετά οικεία στο MacOS. Απο καθαρη κ μονο περιεργεια, μιας κ δεν ξερω απο MAC OS, θα ηθελα να ζητησω να δωσεις ενα, δυο, παραδειγματα αυτων των περιπτωσεων. Για χαρη της κουβεντας δηλαδη να γινει λιγο περισσοτερο κατανοητο αυτο το σημειο. Π.χ., προχτές προσπαθούσα να κάνω ένα MacBook να τυπώσει σε έναν εκτυπωτή που έχουμε στον Primary Domain Controller του εργαστηρίου μας. Το πρόβλημα ήταν ότι για να τυπώσεις στον εκτυπωτή, απαιτείται password. Ναι μεν ζητούσε το password το MacOS κατά την πλοήγηση στο δίκτυο, όμως δεν το έστελνε όταν χρειαζόταν να τυπώσει. Αποτέλεσμα; Ήταν αδύνατον να τυπώσεις. Ενώ ήξερα τι ακριβώς θέλει (γιατί χρησιμοποιεί CUPS, και άρα ήξερα ότι μπορεί να τυπώσει στη συγκεκριμένη περίπτωση), το MacOS δε με άφηνε πουθενά να ορίσω το πλήρες path για τον εκτυπωτή. Επιπλέον τα αρχεία του CUPS ήταν σε άσχετες θέσεις σε σχέση με τα defaults. Τελικά η λύση βρέθηκε όταν ξέθαψα κάπου από το internet έναν πλάγιο τρόπο να καθορίσεις ολόκληρο το path για τον εκτυπωτή, οπότε έβαλα ένα path της μορφής: smb://username: password@server/printer και όλα έπαιξαν. Ένας μη-UNIXας και ειδικά ένας windows administrator, μάλλον δε θα κατάφερνε να το κάνει να παίξει στο ίδιο χρονικό διάστημα. Αυτό λοιπόν είναι ένα παράδειγμα του συνδρόμου από το οποίο πάσχει και το GNOME: Ενώ έχεις την υποκείμενη λειτουργικότητα, και μπορείς να δώσεις την επιλογή στο χρήστη που ξέρει και θέλει, να κάνει τη δουλειά του, επιλέγεις να τη θάψεις πίσω από ένα συνδυασμό 3 πλήκτρων γιατί ο χρήστης δεν πρέπει να βομβαρδίζεται με επιλογές ;-). P4 3.0Ghz 630M2 HT, 1GB RAM,chipset 915GL,GMA900LINUX, BSD, WinXP, VISTA, MacOSXx86(hackintosh) thema diktuou mono ta mac piasan 10.4MBs se 100ari diktuo sta upoloipa panw katw ta idia itan.. paroti hacked ,toulaxiston dokimastikan ola sto idio hardware... outws i allws gia to leitoyrgiko milame... den sugkriname uliko.. Τα δικά μου Linux pc's πάντως εξαντλούν άνετα τα 100 Mbps του δικτύου (11,5 ΜΒ/s σε FTP, σχεδόν 12 σε NFS και γύρω στα 10-11 MB/s σε SMB). Mac δεν έχω δοκιμάσει στο ίδιο hardware, αλλά θεωρώ απίθανο να αποδίδει παραπάνω. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
firewalker Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2006 Τα δικά μου Linux pc's πάντως εξαντλούν άνετα τα 100 Mbps του δικτύου (11,5 ΜΒ/s σε FTP, σχεδόν 12 σε NFS και γύρω στα 10-11 MB/s σε SMB). Πρόσεξα και εγώ αυτές τις ταχύτητες, αλλά νόμιζα θα είναι διαφορετική η μέτριση. Σε win δεν είχα δει πάνω απο 8-9 MB/s. Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι αν δεν έχεις "ταχύτατο" σκληρό δίσκο πάνω από 4 δεν πας με κανένα λειτουργικό. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nske Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2006 Πρέπει να έχεις πολύ αργό σκληρό ή να μην χρησιμοποιείται DMA για να μην μπορεί να ξεπεράσει τα ~11MB/s του ethernet :/ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
apoikos Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2006 Πρόσεξα και εγώ αυτές τις ταχύτητες, αλλά νόμιζα θα είναι διαφορετική η μέτριση. Σε win δεν είχα δει πάνω απο 8-9 MB/s. Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι αν δεν έχεις "ταχύτατο" σκληρό δίσκο πάνω από 4 δεν πας με κανένα λειτουργικό. Όχι, δεν είναι διαφορετική η μέτρηση. Απλά ο TCP/IP stack και τα πρωτόκολλα δικτύωσης των Windows είναι ελαφρώς για κλάμματα. Η πλάκα είναι ότι με SMB ένα Win PC κατέβαζε από ένα άλλο Win PC με περίπου 5-6 MB/s. Μετά, το ίδιο PC πάνω στο ίδιο δίκτυο, κατέβαζε από τη samba του laptop μου με περίπου 10 MB/s :-P. Το όριο των 4 MB/s όπως λέει και ο nske είναι πάααρα πολύ χαμηλό. Μιλάμε για δίσκους 15ετίας και βάλε ;-) Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
urezin Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2006 exo akribos thn idia empeiria enas p1 133 me slackware epairne pio grhgora ta arxeia apo ena piii 733 me win xp Einai na trelenese Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.