g1annis Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Για πείτε ρε παιδιά καμια γνώμη. Το έψαχνα σήμερα, και το linux έβγαινε από 0 ή 10 ή 40 ή 50% πιο γρήγορο από το MACOSX. Για δώστε μια συνολική εικόνα από άποψης ταχύτητας κι ευχρηστίας κλπ. Σχόλια του τύπου "το linux είναι δωρεάν" δεν έχουν ιδιαίτερη αξία γιατί με ενδιαφέρει μόνο η τεχνική σύγκριση. Επίσης η αισθητική είναι κι αυτή δευτερεύουσα, πόσο μάλλον όταν είναι και στα 2 άπειρα παραμετροποιήσιμη. Κι επίσης, σε έναν Apple αν φορέσω linux θα έχω καλύτερο αποτέλεσμα από ότι αν το αφήσω με το MacOS? Δεν το σκέφτομαι για εμένα. Λεφτά για Mac δεν παίζουν και γουστάω και τη φιλοσοφία του open, αλλά για να έχω υπ' όψην μου. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
hasodikis Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Βρε g1annis βρε g1annis μα είναι θέματα αυτά που ανοίγεις ξημερώματα και πλέον πρωί πρωί........ Παρτυ θα γίνει τώρα..... MacOSαδες και Linuxάδες......οπλίσατε..........σκοπευσατε..........ορμήστε τώρα lol Hasodikis Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
g1annis Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Μέλος Share Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Hasodiki το θέμα είναι πολύ σπάνιο στα διάφορα φόρα. Έφαγα τον τόπο και δεν βρήκα μια καλή σύγκριση. Και είναι λογικό: Αν είναι λίγοι οι χρήστες Linux, και ακόμα πιο λίγοι οι χρήστες Mac τότε φαντάσου πόσο λίγοι είναι αυτοί που δουλεύουν και τα 2 ώστε να έχουν γνώμη... Maximum έχω πετύχει να διαβάζουν το φόρουμ του linux στο Insomnia 21 άτομα και το φόρουμ του Mac 4-5 (δε θυμάμαι). Οπότε δε περιμένω και πολύ τζέρτζελο στο thread. χαχαχα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
k_antoni Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 μα είναι τώρα ερώτηση αυτή, να μοιραστούμε σε στρατόπεδα linux vs OSX? ενας είναι ο κοινός αντίπαλος...!!! εξάλλου, το OSX είναι BSD, οπότε... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
doomx Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Auti ti stigmi to home network mou exei ena IBM tou 1999 (233, 96Mb, 4G) me debian kai xfce kai ena iBook tou 2005 (G4 1.33, 1,5Gb, 40G). H apopsi mou einai pos me to Mac OS X den xreiazetai pote na anoikseis terminal (ektos an goustareis) kai etsi to na allakseis ruthmiseis i na kaneis kati setup einai polu eukolo, kai oxi google>vi/nano/xedit>...>save. An thes na kaneis ena mixanima setup gia server kai meta na to afiseis stin isixia tou, tote allo thema. Ta mixanimata den einai sugkrisima, opote gia thema taxutitas den mporo na miliso. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
g1annis Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Μέλος Share Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Δεν έχει πραγματοποιηθεί κανα επίσημο τεστ ρε παιδιά, όπως αυτό μεταξύ linux και win που έκανε η Microsoft και μάλιστα μόνη της ανακοίνωσε την ήττα της? (υπάρχει κάπου σχετικό link στο Insomnia) Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει πουθενά? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Thresher Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Τι ακριβως τεστ θελεις δλδ να υπαρχει? Καταρχην δεν εχουν να χωρισουν τπτ. Οτι δεν ειναι win ειναι "φιλοι"... Και εγω εχω στο μηχανιμα μου Slackware και εχω και ενα Mac mini το οποιο ειναι κουκλι και φοβερο απο ολες τις αποψεις. Το Μac OS X ειναι φοβερο και τρομερο και πολυ γρηγορο και παρα πολυ ευκολο και απλο. Το Linux ειναι Linux οπως και να το κανουμε. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
apoikos Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Για πείτε ρε παιδιά καμια γνώμη.Το έψαχνα σήμερα, και το linux έβγαινε από 0 ή 10 ή 40 ή 50% πιο γρήγορο από το MACOSX. Για δώστε μια συνολική εικόνα από άποψης ταχύτητας κι ευχρηστίας κλπ. με ενδιαφέρει μόνο η τεχνική σύγκριση. Επίσης η αισθητική είναι κι αυτή δευτερεύουσα, πόσο μάλλον όταν είναι και στα 2 άπειρα παραμετροποιήσιμη. Αυτά που ζητάς αλληλοαντικρούονται: η ταχύτητα (όπως μάλλον την εννοείς) και η ευχρηστία είναι υποκειμενικές έννοιες ως επί το πλείστον. Η τεχνική σύγκριση από την άλλη θα σου έλεγε τα εξής: Linux Monolithic πυρήνας GNU userland (συνήθως) Ext2/3 και ReiserFS συστήματα αρχείων ως επί το πλείστον, με υποστήριξη διάφορων άλλων. Γραφικό περιβάλλον βασισμένο στο Χ Windowing System MacOS X Microkernel (XNU - Βασίζεται στον πυρήνα του FreeBSD 5 και τον Mach 3.0 microkernel) BSD userland HFS+ filesystem (τώρα τελευταία γίνεται λόγος για την ενσωμάτωση του ZFS) Γραφικό περιβάλλον βασισμένο πάνω στην τεχνολογία Quartz, στα APIs Cocoa και Carbon (κυρίως) και το Aqua. Το γραφικό περιβάλλον είναι στενά συνδεδεμένο με το λειτουργικό. Προαιρετικά μπορεί κανείς να εγκαταστήσει έναν abstract X11 server για να χρησιμοποιεί εφαρμογές X11. Η δομή του συστήματος αρχείων παρεκκλίνει έντονα από τη συνηθισμένη «κληρονομιά» του UNIX. Η αλήθεια είναι ότι το γραφικό περιβάλλον του MacOS X είναι πολύ πιο γρήγορο σε αίσθηση από οτιδήποτε υπάρχει σε Linux (τηρουμένων των αναλογιών και των δυνατοτήτων πάντα). Αυτό βέβαια είναι αναμενόμενο, μιας και μια εταιρία σαν την Apple, με το ιστορικό, την πελατειακή βάση και τη στρατηγική πωλήσεων της Apple, έχει τη δυνατότητα να φτιάξει και να συντηρήσει ένα «κλειστό» γραφικό περιβάλλον, στενά δεμένο με το υπόλοιπο ΛΣ. Το Linux από την άλλη, αφ' ενός λόγω της παλιάς κληρονομιάς των X-Windows και της ανάγκης της προς-τα-πίσω συμβατότητας (είναι αδύνατο να ζητήσεις απ' όλους τους developers να ξαναφτιάξουν τα προγράμματά τους εκ νέου για ένα άλλο παραθυρικό σύστημα), αφ' ετέρου λόγω της «αυστηρότητας» της GPL (κυρίως όσον αφορά τους drivers στον πυρήνα), χωλαίνει, τόσο στις επιδόσεις του γραφικού περιβάλλοντος όσο και στην αξιοποίηση των καρτών γραφικών. Κι επίσης, σε έναν Apple αν φορέσω linux θα έχω καλύτερο αποτέλεσμα από ότι αν το αφήσω με το MacOS? Γενικά όχι. Σε Intel Mac, μπορεί στο άμεσο μέλλον οι επιδόσεις να είναι παραπλήσιες, αλλά προς το παρόν έχω την εντύπωση ότι αρκετό από το hardware δεν υποστηρίζεται σωστά. Επιπλέον νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος για τους περισσότερους να βάλουν Linux σε Mac: οι περισσότερες εφαρμογές του Linux υπάρχουν ήδη precompiled (βλ. Fink) για Mac, ή μπορούν να τρέξουν με μικρές τροποποιήσεις. Επιπλέον το υποκείμενο BSD userland, αν και συνήθως αποκρύπτεται από τον τελικό χρήστη, είναι εκεί και παρέχει όλη τη δύναμη ενός *ΝΙΧ λειτουργικού. Τέλος έχουν επιλεγεί πολλές Opensource εφαρμογές ως βασικά τμήματα του MacOS X: η διαχείριση των εκτυπωτών γίνεται μέσω του CUPS, η ενσωμάτωση σε δίκτυα με υπολογιστές που τρέχουν Windows γίνεται με τη γνωστή μας Samba, ενώ ο υπάρχει και ο de facto πλέον web server Apache. Γενικά ένας σχετικά έμπειρος χρήστης Linux βρίσκει το δρόμο του στο MacOS X πιο εύκολα από έναν χρήστη Windows, και αυτό γιατί οι τεχνολογίες που βρίσκονται κρυμμένες κάτω από το Aqua του είναι οικείες. Προσωπική μου άποψη ωστόσο είναι ότι, παρ' όλο που η Apple έχει προσπαθήσει να φτιάξει ένα φιλικό και εύχρηστο non-windows-like UNIX, υπάρχουν πολλά σημεία που η «φιλικότητα» παρεμποδίζει το χρήστη και σε πολλές περιπτώσεις τον παραπλανεί. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
spell1977 Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 To linux einai pio argo akomi kai se thema diktuoy apo to MAC.. akomi kai apo ena aplo copy paste meso diktuoy to katalabaineis.. kai gia na min makygoroume to MAC kernel einai ubridiko miso mach kai miso BSD kamia epafi me linux... an psa3eis to net tha breis tis apantiseis... oi ex8res einai meta3u kolimenwn se ola ta leitourgika... [edit] me prolabe o apoikos Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
apoikos Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 To linux einai pio argo akomi kai se thema diktuoy apo to MAC.. akomi kai apo ena aplo copy paste meso diktuoy to katalabaineis.. Παρακαλώ πολύ, για να μην εξελιχθεί πάλι σε flame το θέμα, αν κάποιος έχει κάτι να πει για θέμα επιδόσεων, να το λέει με στοιχεία. Εν προκειμένω: copy-paste μέσω δικτύου: σε τι δίκτυο; με τι hardware; μέσω ποιού πρωτοκόλλου; (SMB/CIFS, NFS, FTP, Fish, κλπ) και με τι ρυθμίσεις; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
gokal Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Προσωπική μου άποψη ωστόσο είναι ότι, παρ' όλο που η Apple έχει προσπαθήσει να φτιάξει ένα φιλικό και εύχρηστο non-windows-like UNIX, υπάρχουν πολλά σημεία που η «φιλικότητα» παρεμποδίζει το χρήστη και σε πολλές περιπτώσεις τον παραπλανεί. Απο καθαρη κ μονο περιεργεια, μιας κ δεν ξερω απο MAC OS, θα ηθελα να ζητησω να δωσεις ενα, δυο, παραδειγματα αυτων των περιπτωσεων. Για χαρη της κουβεντας δηλαδη να γινει λιγο περισσοτερο κατανοητο αυτο το σημειο. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
spell1977 Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 P4 3.0Ghz 630M2 HT, 1GB RAM,chipset 915GL,GMA900 LINUX, BSD, WinXP, VISTA, MacOSXx86(hackintosh) thema diktuou mono ta mac piasan 10.4MBs se 100ari diktuo sta upoloipa panw katw ta idia itan.. paroti hacked ,toulaxiston dokimastikan ola sto idio hardware... outws i allws gia to leitoyrgiko milame... den sugkriname uliko.. Παρακαλώ πολύ, για να μην εξελιχθεί πάλι σε flame το θέμα, αν κάποιος έχει κάτι να πει για θέμα επιδόσεων, να το λέει με στοιχεία. Εν προκειμένω:copy-paste μέσω δικτύου: σε τι δίκτυο; με τι hardware; μέσω ποιού πρωτοκόλλου; (SMB/CIFS, NFS, FTP, Fish, κλπ) και με τι ρυθμίσεις; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
g1annis Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Μέλος Share Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Τι ακριβως τεστ θελεις δλδ να υπαρχει?Καταρχην δεν εχουν να χωρισουν τπτ. Οτι δεν ειναι win ειναι "φιλοι"... ???????? Φίλε Thresher δεν καταλαβαίνω το συλλογισμό σου. Προσωπικά δε δηλώνω οπαδός του Linux. Το χρησιμοποιώ επειδή με βολεύει περισσότερο από τα win, επειδή το βρήκα καλύτερο σε ότι ζητούσα, και επειδή είναι open. Αν βρεθεί κάτι καλύτερο γι' αυτό που ζητάω θα αλλάξω και θα βάλω το καλύτερο. @ apoikos σε ευχαριστώ για την πολύ καλή εξήγηση. Μερικές ερωτήσεις πάνω σε αυτά που είπες: Η αλήθεια είναι ότι το γραφικό περιβάλλον του MacOS X είναι πολύ πιο γρήγορο σε αίσθηση από οτιδήποτε υπάρχει σε Linux (τηρουμένων των αναλογιών και των δυνατοτήτων πάντα). Αυτό βέβαια είναι αναμενόμενο, μιας και μια εταιρία σαν την Apple, με το ιστορικό, την πελατειακή βάση και τη στρατηγική πωλήσεων της Apple, έχει τη δυνατότητα να φτιάξει και να συντηρήσει ένα «κλειστό» γραφικό περιβάλλον, στενά δεμένο με το υπόλοιπο ΛΣ.Εγώ είχα την εντύπωση ότι πολλοί χρήστες MAC χρησιμοποιούν το Gnome. Λάθος εντύπωση έχω? Το Linux από την άλλη, αφ' ενός λόγω της παλιάς κληρονομιάς των X-Windows και της ανάγκης της προς-τα-πίσω συμβατότητας, χωλαίνει, τόσο στις επιδόσεις του γραφικού περιβάλλοντος όσο και στην αξιοποίηση των καρτών γραφικών.Αυτό σημαίνει ότι κάποτε, όταν άλλα γραφικά περιβάλλοντα θα έχουν εξελιχθεί αρκετά το Linux θα είναι πάρα πολύ πίσω σε αυτόν τον τομέα. Αυτό το εμπόδιο πως θα ξεπεραστεί? Με λίγα λόγια, νομίζω πως όσοι χρησιμοποιούν Linux θεωρούν ότι ΥΠΑΡΧΟΥΝ πολλοί λόγοι να ξεμπερδέψει κανείς με τα win και ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ λόγος να επιστρέψουν σε windows. Για έναν χρήστη Linux υπάρχουν λόγοι να περάσει σε MAC? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nske Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 To linux einai pio argo akomi kai se thema diktuoy apo to MAC Αυτό δεν ισχύει. Οι drivers του Linux για ethernet controllers είναι άψογοι, το TCP/IP stack όσο καλό μπορεί να είναι όπως και όλες οι δικτυακές εφαρμογές, τουλάχιστον για όλα τα ανοιχτά πρωτόκολλα. Ίσα ίσα, λόγω της ιδιότυπης λειτουργίας του mach kernel, οι threading-intensive εφαρμογές (κατά κανόνα εφαρμογές servers) αποδίδουν χάλια στο OSX/Darwin. Τώρα το αν το copy paste σου φάνηκε πιο αργό, μπορεί να έχει σχέση με ένα σορρό φαινομενικά άσχετα θέματα, σε μένα πάντως πάνω από async NFS πιάνει το maximum εύρος του fast ethernet Εν αντιθέσει με το OSX που προορίζεται να παίζει out-of-the box όπως και τα windows, το linux, ιδιαίτερα σε ορισμένες ατυχείς διανομές, δεν αποδίδει πάντα βέλτιστα από μόνο του. [EDIT] Ουπς είχα ανοιχτό το tab για αρκετές ώρες και δεν είδα τις παραπάνω απαντήσεις -sorry Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
georgeadams Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Εγώ είχα την εντύπωση ότι πολλοί χρήστες MAC χρησιμοποιούν το Gnome. Λάθος εντύπωση έχω? Ναι, λάθος. Μα που το άκουσες αυτό? Δεν μπορώ να φανταστώ χρήστη που έχει δουλέψει, έστω για λίγο και τα 2 αυτά γραφικά περιβάλλοντα, να προτιμά το Gnome από αυτό του MacOS X... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.