Προς το περιεχόμενο

LG L1970HQ ή L204WT;

johnbond

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Η ετυμολογία του όρου TFT (Thin Film Transistor ή τρανζίστορ λεπτού φιλμ) μας παραπέμπει στο δομικό στοιχείο ελέγχου της οθόνης, που είναι το τρανζίστορ. Οι οθόνες TFT λοιπόν περιέχουν κάποια τρανζίστορ, αλλά έχουν και υγρούς κρυστάλλους, καθώς η μητρική τεχνολογία είναι η λεγόμενη LCD (Liquid Crystal Display ή οθόνη υγρών κρυστάλλων). Τι ακριβώς όμως είναι αυτά τα υλικά και πώς συνδυάζονται, προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά μία μονάδα απεικόνισης;

Ένα τραvζίστορ είναι απλώς ένας ηλεκτρονικός διακόπτης, ο οποίος όμως έχει τη δυνατότητα να ανοιγοκλείνει με συχνότητα που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά τα 200GHz. Αυτό σημαίνει ότι με την εφαρμογή της κατάλληλης ηλεκτρικής τάσης, ένα τρανζίστορ υψηλής τεχνολογίας μπορεί να ανοίξει και να κλείσει κάποιο κύκλωμα περισσότερες από 100 δισεκατομμύρια φορές μέσα σε ένα δευτερόλεπτο!

Οι υγροί κρύσταλλοι τώρα είναι ουσίες οι οποίες βρίσκονται μεταξύ της υγρής και της στερεάς κατάστασης. Αν το υλικό ενός υγρού κρυστάλλου ψυχθεί λίγο, μπορεί να γίνει στερεό, ενώ αντίθετα, αν θερμανθεί λίγο, μπορεί να συμπεριφερθεί ως συνηθισμένο υγρό. Όπως γνωρίζουμε από τα σχολικά μας χρόνια, σε ένα στερεό όλα τα μόρια είναι προσανατολισμένα προς την ίδια κατεύθυνση και διατηρούν σταθερές τις μεταξύ τους θέσεις, ενώ σε ένα υγρό αυτά δεν ισχύουν. Έvας υγρός κρύσταλλος όμως μπορεί και διατηρεί τα μόριά του προσανατολισμένα, όπως συμβαίνει σε ένα στερεό, επιτρέπει όμως τη μετακίνησή τους σε άλλη θέση, όπως κάνουν τα υγρά.

Σε μία οθόνη, οι υγροί κρύσταλλοι τοποθετούνται ανάμεσα σε δύο παράλληλα επίπεδα φύλλα, εν είδει σάντουιτς. Κάθε φύλλο διαθέτει από την πλευρά των κρυστάλλων παράλληλα αυλάκια, τα οποία αναγκάζουν τα μακρόστενα υγρά μόρια να ευθυγραμμιστούν μαζί τους. Επειδή όμως τα αυλάκια των δύο φύλλων είναι κάθετα τοποθετημένα μεταξύ τους, τα μόρια των κρυστάλλων στο εσωτερικό του «σάντουιτς» αναγκάζονται να συστραφούν, έτσι ώστε να ξεκινούν από μία κατεύθυνση στο ένα φύλλο και να καταλήγουν υπό γωνία 90ο στο απέναντι φύλλο (σχήμα Α). Παράλληλα με το αυλάκι κάθε φύλλου, βρίσκεται και ένας επίπεδος πολωτής (ένας πολωτής επιτρέπει τη διέλευση μόνο σε κυματομορφές μιας συγκεκριμένης διεύθυνσης, ενώ αποκόπτει όλες τις άλλες οι οποίες ενυπάρχουν στο φως). Οι δύο πολωτές, λόγω τοποθέτησης, πολώνουν το φως σε κάθετες μεταξύ τους διευθύνσεις. Όταν ένα σημείο της οθόνης ακτινοβολεί (σχήμα Α), η φωτεινή δέσμη η οποία εκπέμπεται από ειδικές λάμπες φθορισμού στο πίσω μέρος της συσκευής, αρχικά πολώνεται από τον πρώτο πολωτή. Στη συνέχεια το φως συστρέφεται μαζί με τα μόρια των υγρών κρυστάλλων και καταλήγει με κάθετη διεύθυνση στο δεύτερο πολωτή, οπότε διέρχεται ελεύθερα. Αν όμως στα μόρια των υγρών κρυστάλλων εφαρμοστεί ηλεκτρική τάση έτσι ώστε αυτά να προσανατολιστούν κάθετα στην επιφάνεια της οθόνης (σχήμα Β), δεν συστρέφουν το φως, το οποίο συναντά κάθετα το δεύτερο πολωτή και αποκόπτεται. Τότε η οθόνη δεν ακτινοβολεί. Η εφαρμογή και η διακοπή της ηλεκτρικής τάσης ελέγχονται από το άνοιγμα και το κλείσιμο των τρανζίστορ. Κάθε σημείο της οθόνης (εικονοστοιχείο ή pixel) αποτελείται από τρία τρανζίστορ, ένα για κάθε βασικό χρώμα (R,G,B ή κόκκινο, πράσινο, μπλε), το οποίο παρεμπιπτόντως απεικονίζεται χάρη σε κατάλληλα τοποθετημένες χρωματιστές μεμβράνες. Οι χρωματικές διαβαθμίσεις δημιουργούνται με ακριβή έλεγχο του χρονικού διαστήματος, κατά το οποίο κάθε τρανζίστορ ενός εικονοστοιχείου παραμένει ανοιχτό ή κλειστό.

Gia perissotera edw

http://www.physics4u.gr/faq/lcd.html

kai edw

http://egnatia.ee.auth.gr/%7Eaalexioy/l_cd.htm

• Απαντ. 382
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Το pixeliasma οφειλεται στο 6-bit panel των ΤΝ. Φαινεται εντονα ή μονο σε ομοιογενεις επιφανειες (π.χ. οταν γινεται μεγαλο μερος της οθονης μαυρο); Για κοιτα αν διορθωνεται λιγο με καποια ρυθμιση. Βαλε καινουριους οδηγους στην καρτα γραφικων.

Δημοσ.

Ωχ, μη μου λέτε τέτοια. Περιμένω και άλλες αναφορές για το θέμα με το pixelation, εαν μπορείτε κάντε και καμιά φωτογραφία upload. Είμαι ενα βήμα προτού αγοράσω την 20.1 wide. Το παρατηρείτε και εκεί το φαινόμενο? Εαν όντως είναι pixelation, νομίζω ότι είναι αποκλειστικά και μόνο στη 19 LG, αφού η 20 έχει άλλο πανελ με πολύ μεγαλύτερη ανάλυση. Άντε να δούμε. Εαν όλα πάνε καλά και με ψήσετε λίγο ακόμα για την 20αρα, το Σάββατο θα την έχω στα χέρια μου, θα την κάψω στα τέστ και θα σας πώ εντυπώσεις.

Δημοσ.

Τώρα τί γίνεται? Προβληματίστηκα ακόμη περισσότερο!!!!

http://www.pixmania.com/gr/gr/381294/art/acer/ieuic-tft-22-al2216w-5-ms.html#

Αξίζει τα 50 ΕΥΡΩ παραπάνω πιστεύω. Θα φαίνεται τιτάνας μπροστά στις 19 και 20 wide της LG. Έχει και καλύτερο πάνελ από ό,τι γνωρίζω.

Δημοσ.

Nai alla exei kai auti TN panel. Epomenos tha antimetopizeis ta idia problimata isws kai perissotera logo mikrou logou anti8esis.

Exei epilogi gia movie pou patas kai ftiaxnei ais8ita i apodosi periorizei etsi ais8ita to pixeliasma alla 8elei ri8misi kai gia fwteinotita..

Einai arga twra na to koitaksw aurio.

Δημοσ.

ti kanei to kalodio dvi akrivos ?? giati oloi rotane gia ayto ? episis i 20ra alla kai i 19ra mporoun na rithmistoun os pros to upsos . diavasa se kati reviews tis 20ras oti den rithmizete. diladi an tin koitas apo kapoio ypsos ti ginete?

Δημοσ.

Oriste merikes photo apo to k750 pou trabiksa na deite to call of duty 2 me tin 19ara.

cod1cd7.th.jpg

cod2th4.th.jpg

Einai kai ligo xalia apo to kinito alla ntax katalabenete oti i apikonisi einai mia xara gia tft! Sta games den exeis kanena apolitos parapono eidika apo mia 16ms pou eixa dokimasei exei ais8iti diafora!

Rim8izetai se ipsos i 19ara kai nai exei kai dvi kalwdio mesa (dvi to exw sindedemeno).

Δημοσ.

Re paidia na rwtisw kati allo? H karta grafikwn mou einai mia Assus fx5700-256MB(tin exw parei 2 xronia akrivws).

Yparxei periptwsi na min me kalyptei gia tis analyseis mias 19aras i 20aras TFT? 'H genikotera na antimetwpisw logw tis en logw kartas provlima stin xrisi tis TFT?

An eipa vlakeia,sygxwreste me.

Δημοσ.

Εξαρταται. Οι καρτες γραφικων απ οτι ξερω υποστηριζουν εδω και πολλα χρονια μεγιστη αναλυση 2048x1536. Το θεμα ειναι το τι θες να κανεις με την καρτα. π.χ. Εγω που δεν παιζω γενικως παιχνιδια εχω μια ATI 9200SE 64 MB και πιστευω οτι μου ειναι αρκετη για την 19αρα (1440χ900) που παρηγγειλα. Σκεψου οτι δουλευω ανετα και με NVIDIA TNT2 32 ΜΒ σε αναλυση 1280χ1024 (δεν εχω δοκιμασει παραπανω). Τα παιχνιδια ειναι μονο το προβλημα λογω γραφικων. Το asterix XXL 2 με την ΤΝΤ2 το επαιζε χωρις κολληματα στα 640χ480 ενω με την 9200SE το επαιζε σε 1024χ768. Σιγουρα σε 1440Χ900 δε θα μπορω να το παιξω.

Συνεπως αν δεν παιζεις παιχνιδια σε καλυπτει η καρτα σου. Αν παιζεις παιχνιδια τοτε υπαρχει περιπτωση να μην τα σηκωνει. Εξαρταται παντοτε κι απ το παιχνιδι.

Δημοσ.

To monadiko paixnidi pou me exei apasxolisei kai prokeitai na paiksw einai to pro evolution...Genika den paizw paixnidia telos pantwn.

Epeksergasia video prospathw na kanw...(premier pro).Ekei fantazomai pws tha antimetwpisw provlimata,e?

Δημοσ.

Οι widescreen ειναι κορυφη, εχω την lg 19" wide 5ms και δεν μπορω να κατσω ουτε λεπτο πια σε 4:3 μου φαινοντε αλλοκοτες!!! Την πηρα μονο 269 απο το eshop.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...