Προς το περιεχόμενο

(U|Ku|Xu)buntu -- συγκριτικές εντυπώσεις ενός αρχάριου

Eusebius

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μπορείς να εγκαταστήσεις όποιο θες και στα τρία. Δηλ.:

* ubuntu-desktop

* kubuntu-desktop

* xubuntu-desktop

Κάνε μια αναζήτηση για apt get install kubuntu desktop και θα βρεις πολλά αποτελέσματα.

Στην επόμενη είσοδο θα σε ρωτήσει ποιο θες για default, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα μπορείς να διαλέγεις πια και το άλλο -- μέχρι εδώ ξέρω :-) -- το είχα κάνει μια φορά βάζοντας xubuntu-desktop στο Ubuntu και δεν είχα προβλήματα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 219
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Μια ερωτησούλα:έστω ότι έβαλα το ubuntu μαζί με XP στον ίδιο δίσκο και σε διαφορετικά partitions και όλα είναι ωραία και καλά.Όμως αποφασίζω να βγάλω το ubuntu κάποια στιγμή και να επιστρέψω στην παλιά κατάσταση μόνο με XP....Λέμε τώρα....Είναι εύκολο ή θα μου σπάσει τα νεύρα;Υπόψην ότι δεν θέλω να χρειαστεί format και ιστορίες......

Αν μπορεί κάποιος ας παραθέσει έναν ασφαλή τρόπο εγκατάστασης του ubuntu σε ξεχωριστό partition και έναν αντίστοιχο απεγκατάστασης.Ή ας μου στείλει pm.Ευχαριστώ εκ των προτέρων.:)

Η εγκατάσταση σε χωριστό διαμέρισμα δίπλα σε Windows είναι πολύ απλή.

1. Αν δεν έχεις ήδη, φτιάχνεις ένα καινούργιο διαμέρισμα ή ελευθερώνεις λίγο χώρο κάνοντας resize ένα διαμέρισμα (15-20GB φτάνουν και περισσεύουν για μια πρώτη δοκιμή). Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Π.χ.:

2. Λες του Ubuntu να εγκατασταθεί εκεί. Τα υπόλοιπα τα κάνει μόνο του. Εικονογραφημένος οδηγός: https://help.ubuntu.com/community/GraphicalInstall -- Είναι για το Dapper Drake αλλά δεν φαντάζομαι να διαφέρει πολύ στο Edgy Eft.

Η απεγκατάσταση είναι ακόμα πιο απλή. Επαναφέρεις το MBR όπως ήταν πριν μπει ο boot loader. Μετά σβήνεις τα partitions του λειτουργικού (είναι δύο: ένα το swap και άλλο ένα το ίδιο το λειτουργικό).

Ευχαριστώ πολύ Eusebius.:-D

Έψαξα κιόλας χθες και βρήκα τα περισσότερα από αυτά που ανέφερες στα διάφορα threads του linux,αλλά και το ότι τα παρέθεσες όλα μαζί συγκεντρωμένα είναι πολύ σημαντικό.;-)

Για όποια άλλη απορία θα επανέλθω δριμύτερος....

Η εντολή για την απεγκατάσταση του lilo είναι η '/sbin/lilo -u '.

Για τον grub είναι '/sbin/grub -u ' ;;; :confused:

Βέβαια σύμφωνα με τον apoikos υπάρχει και αυτό : "Εναλλακτικά boot από το cd των 2000/XP, recovery console και FIXMBR"....Με αυτό θα είμαι 100% οκ;;;;Μακάρι να μη μου χρειαστούν,αλλά απλά θέλω να ξέρω.......

Επίσης υπάρχει κάποιο manual για την εγκατάσταση του sagem fast 800 στα ελληνικά για ubuntu;Λέω ΑΝ υπάρχει....Drivers έχω βρει.

Σενάριο, τώρα παιζουμε. το συστημα δέχεται καθε ειδους λειτουργικο για πειραματισμο, οποτε μην το ψάχνετε τι και πως...:

εχω ενα δισκο με τα παρακατω παρτιτιονς

1. primary ext3 ( root kubuntu 6.06)

2. primary swap

3. primary ext3 (το καινουριο για να μπει το Ubuntu 6.10)

4. primary NTFS (αποθηκη)

5... και καποιο ελευθερο χώρο unallocated μετα το παρτ 4.

Υπαρχουν ήδη τα XP σε άλλο δισκο, και πριν δημιουργησω το π.3, ειχα εγκαταστησει τα Vista σε άλλο δισκο, οποτε ειχε χαλασει to grub που ανοιγε το ubuntu 606 sto p.1, αλλα πιστευω να μην εχει πολυ σημασία, αφου τα windows ειναι σε αλλο δισκο,.

Το θεμα ειναι, μπορει ενα swap partition να χρησιμοποιήται απο διαφορα linux εναλλαξ, απο τι στιγμη που ΔΕΝ μιλαμε για virtualization, αφου καθε χρονική στιγμή ειναι ενεργό μονο ενα απο τα λειτουργικά.

στην εγκατασταση του U610, δεν με αφηνει να φτιαξω αλλο ενα swap, (μαλλον επιασα το οριο των 4 max primary ανα δισκο? ..)

και επελεξα τα χρησιμοποποιησει για swap το ηδη υπαρχον στο π.2

εγκατεστησα το u.610, μου εφτιαξε νέο grub menu που βλεπει τα παντα: ubu, kubu, xp, vista

τωρα, μολις επιλεγω το u.610 απο το grub menu, κάτι σκάει, λεει περι error στο filesystem, aboting loader, και ζηταει να τρέξω το fsck.

απο αυτα ειμαι ασχετος, δεν ξερω τι και πως να διορθωσω...

παταω ctrl+D για να τελειωσει το session, και εκει που νομιζα οτι θα εκανε reboot,

μου φορτωνει κανονικοτατα το ubuntu 6.10.

το ιδιο κανει σε καθε boot.

υπάρχει λύση?

Λοιπόοοον......Το βάλαμε το ubuntu επιτέλους! :-D

Χρησιμοποίησα αυτόματη εγκατάσταση και πήγε και "έκατσε" στο δεύτερο partition των 40GB του 80άρη δίσκου που έχω καταλαμβάνοντας τα 20 ενώ τα υπόλοιπα τα άφησε ελεύθερα.Έφτιαξε και τον GRUB loader οπότε μπαίνω κανονικά και στα δύο λειτουργικά.Επίσης USB συσκευές αναγνωρίζονται μια χαρά.Τώρα τι προβλήματα έχω:

1) δε μου αναγνωρίζει τα mp3.Μου λέει ότι πρέπει να βάλω κατάλληλους αποκωδικοποιητές για να παίξουν.....

2) συνδέομαι κανονικά με τον χρήστη που έφτιαξα όταν έκανα την εγκατάσταση,αλλά δεν μπορώ μέσα από το τερματικό να συνδεθώ ως root και να χρησιμοποιήσω εντολές όπως init 6 για επανεκκίνηση.Μου λέει "must be a superuser"....

3) δε "βλέπει" καθόλου το partition των windows,όπως και μέσα από τα windows δεν αναγνωρίζει καν τα partitions του ubuntu(εντάξει το δεύτερο νομίζω είναι λογικό).Επιπλέον τον 200άρη δίσκο τον βλέπει αλλά δεν μπορεί να του κάνει mount(προσάρτηση) και να διαβάσει τα δεδομένα.

4) τα έχω μπλέξει με την εγκατάσταση του sagem fast 800...Δεν μπορώ να το περάσω.Αν κάποιος κατάφερε με sagem να το φτιάξει ας μου δώσει κάποιες οδηγίες εδώ ή με pm....

@nontasg

1)για mp3 codecs και παααρα πολλά άλλα===>automatix2

( http://www.getautomatix.com/ )

2)βάζε sudo πριν από κάθε εντολή στο terminal που ζητάει δικαιώματα superuser

3)Η εντολή είναι mount. Πάτησε man mount στο terminal για να δείς το manual

πχ: sudo mount -t ntfs /dev/hda1 /mount/winXP

4)δεν ξέρω :(

Για ότι άλλες απορίες έχεις κάνε μια βόλτα από ubuntuforums.org

@nontasg

1)για mp3 codecs και παααρα πολλά άλλα===>automatix2

( http://www.getautomatix.com/ )

2)βάζε sudo πριν από κάθε εντολή στο terminal που ζητάει δικαιώματα superuser

3)Η εντολή είναι mount. Πάτησε man mount στο terminal για να δείς το manual

πχ: sudo mount -t ntfs /dev/hda1 /mount/winXP

4)δεν ξέρω :(

Για ότι άλλες απορίες έχεις κάνε μια βόλτα από ubuntuforums.org

Μου κάνει εντύπωση που δε βλέπει το partition των windows,γιατί πέρσι που είχα βάλει το suse 9 το έβλεπε κανονικά.....:-?

Όσον αφορά τα υπόλοιπα,ευχαριστώ πολύ. :)

Για το (3): http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_Edgy -- How to mount Windows partitions (NTFS) on boot-up, and allow all users to read only -- γενικά, αυτό τον οδηγό έχε τον πάντα πρόχειρο. -- Για να βλέπεις τα ext3 του Ub μέσα από Win, δες το υπόμνημα του apoikos για το Ext3 Installable File System.

Για το (3): http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_Edgy -- How to mount Windows partitions (NTFS) on boot-up, and allow all users to read only -- γενικά, αυτό τον οδηγό έχε τον πάντα πρόχειρο. -- Για να βλέπεις τα ext3 του Ub μέσα από Win, δες το υπόμνημα του apoikos για το Ext3 Installable File System.

Φοβερός ο οδηγός!!!Έχει τα πάντα μέσα!Για άλλη μια φορά thanks.;-)

Και σαφώς πολύ κατατοπιστικός και ο apoikos....

Λοιπόν....Μετά από μερικές προσπάθειες να εγκαταστήσω το sagem modem και αφού κατάφερα να αντιγράψω τους eagle usb drivers που περιέχονται στο cd του στον φάκελο tmp και να περάσω και το patch,στη συνέχεια προχώρησα σε configure αλλά μου έβγαλε μήνυμα ότι λείπει ο GCC compiler.....Κατεβάζω τον GCC 4.03 τώρα,όμως αυτός κάνει για ubuntu;Ή θα βάλω κανά άσχετο και θα το διαλύσω το σύστημα;;:confused:

Αν κάποιος έχει καταφέρει να εγκαταστήσει το sagem fast 800 σε ubuntu,τότε κάθε συμβουλή ευπρόσδεκτη.....:lol:

ΥΣ:Μου έρχεται να το πετάξω το USB modem και να πάρω κανά router......:evil:

• 1 μήνα μετά...

Eusebius συγχαρητήρια και απο μένα αν και τόσα που έχεις δεχτεί είναι πλέον περιτό.Σε δύο μέρες περνάω ubuntu (ο οδηγός σου μ'έβγαλε απο το δήλημα υ ή κubuntu :) ) και φυσικά ο οδηγός σου θα γίνει το προσωρινό (τουλάχιστο) προσκινητάρι μου...

(ακατανόμαστα πλεισιάζει το τελος σας......:twisted: :twisted: :twisted: )

για kubuntu γινεται με δεξι κλικ πανω στην μπαρα και πας στην επιλογη προσθυκη εφαρμογιδιου και βρισκεις τον καδο και τον επιλεγεις.φανταζομαι το ιδιο θα γινεται και σε ubuntu

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...