Προς το περιεχόμενο

(U|Ku|Xu)buntu -- συγκριτικές εντυπώσεις ενός αρχάριου

Eusebius

Προτεινόμενες αναρτήσεις

vaso δεν περιμένεις λίγες μέρες να βγεί η beta του 8.04 να κάνεις εγκατάσταση αυτή την έκδοση? Είναι πολύ ανώτερη από την 7.04. Το πρόβλημα με την ανάλυση είναι λόγο των τότε nvidia driver που σέταραν την ανάλυση αυτόματα σε αυτή που λές. Θα πρέπει να μπείς manual στο xorg.conf και να την αλλάξεις. Θα βρείς οδηγίες σε αυτό εδώ το νήμα στις αρχικές του σελλίδες. Πάντως αν βάλεις την beta που σου λέω αυτά τα προβλήματα πλέον έχουν αντιμετωπιστεί.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 219
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Εγώ πολύ ευχαρίστως να περιμένω, το θέμα είναι θα αναγνωρίζει τους δίσκους μου? Γιατί για αυτόν ακριβώς το λόγο δεν εγκατέστησα την 7.10.

Λοιπόν παίδες προχθες ξεκίνησα τη δεύτερη μου απόπειρα στο λινουξ και συγκεκριμένα στο ubuntu. Εβαλα την έκδοση 7.04 καθώς η 7.10 δεν αναγνώριζε τους δίσκους κατά την εγκατάσταση.

Ευτυχώς αυτή τη φορά κατάφερα και έκανα το κρυπτο να δουλέψει οπότε έχω ιντερνετ αλλά έχω δύο προβλήματα.

1. ενώ έχω ενεργοποιήσει το restricted driver η μέγιστη ανάλυση που μου βγάζει είναι 1024*768 αντί για 1280*1024. Η κάρτα μου είναι η 7600gs

2. αναγνωρίζει τον ένα ide δίσκο στο οποίο είναι εγκατεστημένο, αλλά δεν αναγνωρίζει έναν δεύτερο 200αρη ide που είναι γεμάτος δεδομένα και φορμαρισμένος σε ntfs.

Οποιος έχει να προτείνει κάτι, ευπρόσδεκτο.

Thanks

Πρέπει να ανοίξεις το /etc/X11/xorg.conf δίνοντας απο κονσόλα

>sudo gedit /etc/X11/xorg.conf

και στο section "monitor" να γράψεις τα σωστά Horizontila /Vertical (Hz + kHz)

με μεγάλη προσοχή! Δηλ. να γράψεις ότι δίνει το manuαl της οθόνης σου.

Λογικά μετά θα σου δώσει και μεγαλύτερη ανάλυση σαν επιλογή απ το qui

Για το 2 πρέπει να εγκαταστήσεις - αν δεν τόχεις κάνει - το ntfs-3g απ το synaptic μιάς και λές ότι είσαι καινούρια και μετά θα ψάξεις στο μενού να βρείς το ntfs tool ή κάπως έτσι το λένε (δεν τρέχω τώρα ubuntu και δεν θυμάμαι ακριβώς). Με 2 κλίκ λογικά θα πρέπει να βλέπει τον δίσκο και με δυνατότητα εγγραφής και όχι μόνο ανοίγματος. Διαφορετικά πρέπει να πειράξεις με το χέρι το /etc/fstab και να προσθέσεις τον δίσκο

σαν νεος χρηστης του Linux δοκιμασε PclinuxOS. κατα τη γνωμη μου μη κολας, οσο πιο δυσκολη διανομη τοσο περισσοτερο ψαξιμο, μεγαλυτερη ελευθερια και μαγεια..

• 4 εβδομάδες αργότερα...
  • 2 μήνες μετά...
  • 3 μήνες μετά...

Εχω βαλει ubuntu στον φορητο μου και ολα δουλευουν τελεια,πολυ καλυτερα απο την 7.10 που ειχα δοκιμασει την τελευαταια φορα.

Τωρα λεω να τα περασω και στον desktop μου αλλα εχω καποιες συγκεκριμενες εφαρμογες εκει που δεν ξερω αν υπαρχει κατι αντιστοιχο στο linux

α) Clonecd,το χρησιμοποιω για να γραφω αρχεια .dvd (παιχνιδια για το xbox) υπαρχει κατι αντιστοιχο;

β) Το dreamweaver cs3 λειτουργει με το wine; Γιατι οταν δοκιμασα το photoshop cs3 & 4 δεν μου εκανε καθολου το setup οποτε φανταζομαι το ιδιο θα ισχυει και για dreamweaver.

γ) Υπαρχει κατι παρομοιο με το wamp στο linux; Για να μπορω να στησω καποιον web server και να τρεχω το joomla απο το localhost μου;

δ) Τελος υπαρχει κατι σαν το ConvertXtoDVD; Η αν τρεχει το συγκεκριμενο μεσω wine σωστα;

Ευχαριστω και συγνωμη για το πρηξιμο

α) Οχι, εκτος και αν δοκιμασεις το dd απο command line. Εγω το χρησιμοποιω για να κανω ακριβες αντιγραφα διαφορων live cds σε .iso. Αφου διατηρει το boot-ability του live cd, ισως να διατηρει και τις διαφορες ιδιοτητες απο τα δισκακια που λες.

β) Οχι, δοκιμασε καλυτερα μια native linux εφαρμογη σαν το Quanta ή το Kompozer. Το μοναδικο photoshop που μου εχει δουλεψει "κανονικα" (κανει εγκατασταση, τρεχει αλλα δεν εχει τα αναμενομενα αποτελεσματα) ειναι το 7. Υπαρχει παντα και η λυση του virtualization που ειναι κλασεις ανωτερη απο το wine σε τετοια θεματα.

γ) LAMP.

δ) Mandvd ή Devede υπο την προυποθεση οτι μπορουνε να διαβασουν το αρχειο που θα τους δωσεις σαν input.

Πληροφοριακα, το wine ειναι λυση για emulation ενος περιβαλλοντος windows, οχι το "χαπι" για ολες τις non-native "αρρωστιες".

Αρα αν καταλαβα καλα καλυτερα να βαλω καποιο virtual machine να τρεχει απο τα linux για να μπορω να εχω τα προγραμματα που δεν τρεχουν σωστα στο wine.

Να κανω αλλη μια ερωτηση,υπαρχει καποιο προγραμμα που να κανει καποιο αντιγραφο του συστηματος μου οπως το (ghost) και να το επαναφερω οποια στιγμη θελω; Επειδη σαν αρχαριος στα linux ολο και κατι θα παει στραβα,να μην ψαχνομαι μετα...

To clonezilla είναι κατά τη γνώμη μου το καλύτερο πρόγραμμα στην κατηγορία. Καλύτερο κι απ'το ghost.

Στο linux δε χρειάζεσαι clonecd...ουσιαστικά αν κατάλαβα καλά, θες να σώζεις την εικόνα ενός δίσκου(διόρθωσε με αν κάνω λάθος). Στο gnome desktop environment, αρκεί δεξί κλικ πάνω στο δίσκο, και αντιγραφή σε αρχείο/εικόνα ISO.

Το Devede είναι το καλύτερο alternative του ConvertXtoDVD.

Καταρχην σας ευχαριστω ολους για το ενδιαφερων σας,στο θεμα τωρα...τα αντιγραφα των παιχνιδιων του xbox ειναι σε μορφη iso αλλα μαζι ερχεται και ενα αρχειο .dvd που περιεχει το Layer break για τα dual layer δισκακια. Ξερω οτι μπορω να το παραλειψω οριζοντας εγω που θα γινει το layerbreak χειροκινητα αλλα εψαχνα αν υπαρχει καποια λυση παρομοια με το clonecd οπου το βαζω το αρχειακι .dvd και το γραφει αυτοματα χωρις να κανω επιπλεον ρυθμισεις.

Το convertxtodvd ειναι για να γραφεις σε dvd αρχεια avi με υποτιλους.Θα το κοιταξω το προγραμμα που μου λες twiner και θα επανελθω.

• 4 μήνες μετά...

Χάλασε μία εγκατάσταση xp σε ένα pc και λέω δεν ξαναδοκιμάζεις ubuntu. Η έκδοση τότε ήταν 8,10 τα περνάω και πάω να κάνω βασικά πράγματα όπως να ακούσω mp3 και να δω xvid, τζίφος και τα δύο. Εκείνη την εποχή το pc δεν είχε internet και δεν θα το χρησιμοποιούσα άμεσα. Το ιντερνετ ήρθε και το ξανάνοιξα....με πολύ μεγάλη έκλπηξη ανακάλυψα πως πλέον ότι χρειάζεσαι το κατεβάζει μόνο του και το κάνει εγκατάσταση με μερικά click (παλιότερες εμπειρίες μου με linux ήταν δράμα αφού διάβαζα δύο τρεις ώρες για να κάνω πάρα πολύ απλά πράγματα και ακόμα και για απλά install έπρεπε να ανοιξεις γραμμή εντολών κτλ). Δεν ξέρω πότε άλλαξε εντελώς (προς το καλύτερο) αυτή η κατάσταση αλλά πλέον το ubuntu αποτελεί εναλλακτικό λειτουργικό για πάρα πολύ κόσμο που δεν χρησιμοποιεί συγκεκριμένες εφαρμογές (όπως ελληνικό software ή autocad).

Παρόλα αυτά πλέον δεν είναι ελαφριά (τουλάχιστον εγώ έτσι τα είδα) το cpu (amd 3200+ single core) δουλεύει σε βασική χρήση γύρω στο 70%. Είναι πιο ελαφριά από τα xp αλλά δεν είναι και πούπουλο.

Συνολικά θετικές εντυπώσεις και το προτείνω ανεπιφύλακτα σε άτομα που έχουν το pc για γενική χρήση (σίγουρα δεν είναι μόνο για γενική χρήση αλλά εκεί το έλενξα εγώ εκεί το προτείνω)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...