Προς το περιεχόμενο

(U|Ku|Xu)buntu -- συγκριτικές εντυπώσεις ενός αρχάριου

Eusebius

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Τις τελευταίες εβδομάδες έκανα μια μικρή εξερεύνηση για να δω αν ήρθε η ώρα να αλλάξω λειτουργικό σύστημα (από τα Windows XP που είμαι). Παράλληλα κρατούσα σημειώσεις. Τις μορφοποίησα λίγο και τις παραθέτω εδώ. Αν είστε σε παρόμοια αναζήτηση, μπορεί να βρείτε κάτι χρήσιμο. Και αν διαβάζουν και οι έμπειροι του φόρουμ, μπορεί να έχουν να προτείνουν καμιά λύση. :-)

Γιατί διάλεξα να δοκιμάσω αυτά τα τρία

Ήθελα μια διανομή με την ελευθερία, τη σταθερότητα και τη μεγάλη κοινότητα του Debian GNU/Linux. Το Debian το ίδιο το απέφυγα διότι δεν ενδείκνυται για αρχάριους. Έτσι, έμεινα λίγο-πολύ με τρεις επιλογές, δηλ. τρεις διανομές που βασίζονται στο Debian:

Η βασική διαφορά μεταξύ τους είναι το DE (Desktop Environment). Το Kubuntu χρησιμοποιεί KDE, το Ubuntu GNOME και το Xubuntu Xfce. Η έκδοση που δοκίμασα ήταν η 6.06 LTS (Long Term Support, η πρώτη έκδοση με επίσημη πολυετή υποστήριξη: 3 χρόνια η έκδοση desktop και 5 η έκδοση σέρβερ), γνωστή και ως «Dapper Drake». Η έκδοση αυτή κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2006.

Τα δοκίμασα και τα τρία στα αγγλικά και έτσι δεν είδα τους εξελληνισμούς. Απ' όσο ξέρω, και το GNOME και το KDE είναι μια χαρά εξελληνισμένα.

Κοίταξα και τρεις άλλες διανομές που δεν βασίζονται στο Debian, αλλά τις προσπέρασα:

• Arch Linux -- αυτό το πρωτοείδα στην υπογραφή του apoikos εδώ στο Insomnia. Από το λίγο που κοίταξα, μου έτρεχαν τα σάλια, αλλά το Arch Linux δεν είναι για αρχάριους.
  • SuSE (δηλ. openSUSE) -- λόγω παλιάς γνωριμίας και ευρωπαϊκής καταγωγής -- μόνο που έψαχνα και έψαχνα στη σελίδα και ακόμα δεν έχω καταλάβει αν υπάρχει πλήρης διανομή σε CD και 700MB ή αν πρέπει να κατεβάσεις τα μερικά γίγα του DVD. Το ότι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν κάτι τόσο απλό δεν μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη και οπισθοχώρησα.
  • Zenwalk -- μου φάνηκε η πιο συμπαθητική από τις διανομές με Xfce αλλά μου έδωσε την εντύπωση ότι δεν είναι για αρχάριους.

Kubuntu/Ubuntu/Xubuntu γενικά -- τί μου άρεσε

• H εγκατάσταση είναι απόλαυση: πάνω-κάτω 15 λεπτά με AMD64 3000 και ένα NEC 56x.
    • Η διαχείριση κατατμήσεων κατά την εγκατάσταση είναι απλή. Γίνεται αυτόματα ή με το χέρι. Δοκίμασα μόνο το δεύτερο, αφού είχα Win στο μηχάνημα και ήθελα να διαλέξω που θα μπουν τα Κubuntu/Ubuntu/Xubuntu. Βασικά, στον χειροκίνητο τρόπο φτιάχνεις δύο κατατμήσεις, μία για το swapfile και μία για το λειτουργικό. Προαιρετικά, φτιάχνεις και μια τρίτη, για να έχεις χωριστά το /home (το αντίστοιχο του Documents and Settings των XP). Resize κατατμήσεων δεν δοκίμασα, αφού είχα ήδη ετοιμάσει 20MB χώρο μέσα από τα Win. Αλλά έχω διαβάσει ότι τα καταφέρνουν κι εκεί καλά (o partition manager μπορεί να διαχειριστεί και fat32 και ntfs κατατμήσεις).
    • [add-2006-09-10] Καθώς η εγκατάσταση γίνεται μέσα από το περιβάλλον του ζωντανού [live] CD (το ΛΣ φορτώνεται από το CD στην RAM και τρέχει από κει χωρίς να αγγίζει τους σκληρούς δίσκους), στα 10-15 λεπτά που διαρκεί μπορείς να περιεργάζεσαι το νέο σου ΛΣ, να σερφάρεις κλπ.

[*]Είδαν τα πάντα με τη μία -- εκτός από την οθόνη -- βλ. παρακάτω. (Ας σημειωθεί ότι δεν έχω μόντεμ, οπότε απέφυγα πιθανή ταλαιπωρία.)

[*]Καλή τεκμηρίωση -- ό,τι χρειάστηκα το κατάφερα εύκολα με λίγο διάβασμα. Αλλά προσοχή: τα περίφημα φόρουμ του Ubuntu δεν είναι πάντα καλός σύμβουλος, αφού ο καθένας λέει το μακρύ και το κοντό του. Η καλύτερη βοήθεια που βρήκα ήταν η επίσημη τεκμηρίωση, τα (κοινοτικά) Wiki και κάποιες σκόρπιες σελίδες από δω κι από κει. Συνήθως ξεκινούσα από το λήμμα στην Wikipedia και ακολουθούσα τα λινκ:

[*]Η προεπιλεγμένη κωδικοσελίδα είναι Unicode, utf-8 (από την έκδ. 5.04 και μετά). Μάλιστα, μου έκανε εντύπωση ότι οι γλώσσες της Άπω Ανατολής φαίνεται να υποστηρίζονται χωρίς καμία πρόσθετη ρύθμιση (όχι, δεν ξέρω τέτοιες γλώσσες -- απλά καμιά φορά επισκέπτομαι σάιτ όπως αυτό και μου τη σπάει να βλέπω ερωτηματικά).

[*]Άμα χρησιμοποιείς διαπεριβαλλοντικές [cross-platform] εφαρμογές στα Win, δεν πολυκαταλαβαίνεις την αλλαγή. Και τώρα πια υπάρχουν πολλές καλές τέτοιες εφαρμογές.

[*]Πέρα από το σετ προγραμμάτων που έχει μέσα κάθε διανομή και το οποίο καλύπτει τις βασικές ανάγκες (με την εξαίρεση ίσως του Xubuntu, που είναι σπαρτιάτικο), με λίγο ψάξιμο θα βρεις κάτι να κάνεις τη δουλειά σου. Π.χ., ανησυχούσα τί θα κάνω με το Palm και αν υπάρχει πρόγραμμα σαν το Palm Desktop. Με κάνα-δύο λεπτά ψάξιμο βρήκα το jPilot. Το έβαλα στο Ubuntu και μου φαίνεται μια χαρά. (Μετά έμαθα ότι υπάρχει κι ένα για KDE, το KPilot.)

[*]Η εργασία είναι πολύ ευχάριστη, ακόμα και για έναν αρχάριο που ψάχνεται. Το περιβάλλον είναι κι αυτό ευχάριστο και φιλικό (με την εξαίρεση ίσως του Kubuntu/KDE, που μου φάνηκε λίγο σκληρό στο μάτι). Γενικά, μου φάνηκαν και τα τρία πιο ευχάριστα και φιλικά από τα Windows.

[*]Το APT είναι θεϊκό! Το APT (Advanced Packaging Tool) είναι το εργαλείο που αναλαμβάνει το κατέβασμα/εγκατάσταση/ρύθμιση/απεγκατάσταση/ενημέρωση προγραμμάτων και που κρατάει λογαριασμό για το τί έχει εγκατασταθεί στο σύστημα, τί άλλο χρειάστηκε να εγκατασταθεί μαζί του κλπ. Το δουλεύεις από την κονσόλα μέσω του apt-get ή από γραφικό περιβάλλον με την Προσθαφαίρεση Προγραμμάτων και με τα πιο προχωρημένα, αλλά πολύ εύχρηστα, Synaptic (Ubuntu και Xubuntu) και Adept (Kubuntu). Το APT ψάχνει για προγράμματα στα λεγόμενα «repositories» (τράπεζες/αποθετήρια/αποθήκες λογισμικού). Στην περίπτωση των Kubuntu/Ubuntu/Xubuntu, τα repositories αποτελούνται από τέσσερα κομμάτια:

• Main: λογισμικό απόλυτα σύμφωνο με την άδεια του ΛΣ, το οποίο υποστηρίζεται επίσημα
    • Restricted: δημοφιλές λογισμικό η άδεια του οποίου δεν συμφωνεί απόλυτα με την άδεια του ΛΣ.
    • Universe: λογισμικό απόλυτα σύμφωνο με την άδεια του ΛΣ που ωστόσο δεν υποστηρίζεται επίσημα -- αυτό το κομμάτι συντηρείται από την κοινότητα και τα πιο δημοφιλή προγράμματά του είναι υποψήφιοι για το Main
    • Multiverse: λογισμικό που λόγω ευρεσιτεχνιών/αδειών και άλλων ζητημάτων δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στη διανομή και το οποίο δεν υποστηρίζεται επίσημα. Π.χ., εδώ βρίσκονται το VLC, ο LAME και o Adobe Reader (παρεμπιπτόντως, το τελευταίο δεν είναι απαραίτητο, αφού και τα τρία έχουν δικό τους pdf reader).

Τα δύο πρώτα repositories είναι προεπιλεγμένα και στις τρεις διανομές, τα άλλα δύο τα επιλέγεις με δική σου ευθύνη. Η χρήση του APT ελαχιστοποιεί την πιθανότητα προβλημάτων και συγκρούσεων μετά από εγκατάσταση/απεγκατάσταση προγραμμάτων. Κάτι άλλο που νομίζω ότι συμβάλλει στη σταθερότητα του συστήματος είναι ότι η εγκατάσταση προγραμμάτων χωρίς APT δεν είναι εύκολη για τον αρχάριο (όπως είναι, ας πούμε, στα Win, που κατεβάζεις ένα αρχείο, κάνεις διπλό κλικ και μετά τραβάς τα μαλλιά σου).

Kubuntu/Ubuntu/Xubuntu γενικά -- τί δεν μου άρεσε

• Η απεικόνιση των γραμματοσειρών. ΠΡΟΒΛΗΜΑ! Το καλύτερο εδώ μού φάνηκε το Kubuntu, το χειρότερο το Xubuntu, και το Ubuntu κάπου στη μέση. Έπαιξα λίγο με τις ρυθμίσεις, αλλά μπα! Πολλοί προτείνουν να βάλεις γραμματοσειρές Windows για να λύσεις το πρόβλημα, αλλά δεν την καταλαβαίνω αυτή την ιδέα. Οι γραμματοσειρές φταίνε; Την DejaVu (τη βασική γραμματοσειρά στα Kubuntu/Ubuntu/Xubuntu) τη χρησιμοποιώ και στα XP και είναι μια χαρά. Δείτε δύο εικόνες -- η πρώτη με Firefox και DejaVu στα XP, η δεύτερη με Firefox και DejaVu στο Ubuntu:

fxdejavuwinxp450x450ta5.png

fxdejavuubuntu606450x450jw1.png

Στους text editors το πρόβλημα ήταν εντονότερο. Tελικά, από περιέργεια, εγκατέστησα τις γραμματοσειρές της MS (msttcorefonts) αλλά δεν είδα βελτίωση. Τις ξανάβγαλα λοιπόν. Άλλες δύο εικόνες, με γραμματοσειρές της MS τώρα -- η πρώτη με Notepad++ και Courier New στα XP, η δεύτερη με gedit και Courier New στο Ubuntu.

notepadcouriernew300x300av0.png

geditcouriernew300x300yv8.png

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό, αλλά κυρίως και πάνω απ' όλα λειτουργικό: μετά από λίγη ώρα σε πονάνε τα μάτια σου και το κεφάλι σου. -- Τελικά, μαζί με το Wine (που δεν ξέρω αν θα με εξυπηρετήσει), οι γραμματοσειρές ήταν το μόνο σοβαρό εμπόδιο που συνάντησα.

ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ
    HOWTO: quickly improve X11 font rendering. Βρήκα σήμερα στα φόρουμ του Ubuntu αυτή την πατέντα («πατέντα» μεταφορικά και κυριολεκτικά, αφού μπορεί να παραβιάζονται ευρεσιτεχνίες) και μου φαίνεται ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί κάμποσο. Αλλά δεν μπορώ να είμαι σίγουρος αν δεν δουλέψω πολύ ώρα με κείμενο. Νά δύο εικόνες από το Ubuntu, μία με τον Fx και άλλη μία με τον SciTE, και οι δύο με γραμματοσειρά DejaVu.

fxdejavuubuntu606450x450patchedva9.png

sciteubuntu606dejavu300x300patchedtd7.png
    .
  • Οι ρυθμίσεις για να σε βλέπουν σωστά τα Windows σε τοπικό δίκτυο είναι δύσκολες για τον μέσο χρήστη και θέλουν ψάξιμο και μελέτη (δεν θα γκρίνιαζα καί γι' αυτό, αλλά υποτίθεται ότι το Ubuntu είναι Λίνουξ για όλο τον κόσμο).
  • Σε κάποια προγράμματα (π.χ., Fx) οι πληκτροσυντομεύσεις δεν δούλευαν άμα το πληκτρολόγιο ήταν σε άλλη γλώσσα (δηλ. ελληνικό πληκτρολόγιο και αγγλικό GUI). Το έχω συναντήσει και στα Win αλλά εδώ ήταν συχνότερο. Με ενόχλησε και δεν ξέρω αν διορθώνεται. -- [add-2006-09-10] Τουλάχιστον για την περίπτωση του Firefox, φαίνεται ότι το φταίξιμο είναι του ίδιου του Firefox.

Kubuntu/Ubuntu/Xubuntu γενικά -- άλλα θέματα

• Το θέμα των «περιορισμένων» φορμάτ, δηλ., κατά κύριο λόγο, τα MP3 και τα κρυπτογραφημένα DVD. Δύσκολη κατάσταση! Εύκολες και γρήγορες λύσεις για τον ιδιώτη υπάρχουν κάμποσες, π.χ., οι παντοπαίχτες VLC και MPlayer ή τα πακέτα Automatix και EasyUbuntu (Τα δύο τελευταία, με δυο κλικ, εγκαθιστούν και πολύ άλλο πράμα εκτός από την υποστήριξη των κακών φορμάτ: Skype, Adobe Reader κ.π.ά.). Αλλά δεν υπάρχει κάτι απόλυτα νόμιμο σε κάθε γωνιά του κόσμου και πλήρως ενσωματωμένο. Φαίνεται ωστόσο ότι σύντομα μπορεί να υπάρχει μια νόμιμη λύση για να αγοράζεις στα γρήγορα μια άδεια με δύο-τρία δολάρια.
  • Ήταν λίγο ζόρι να εγκαταστήσω την Java της Sun και να την ορίσω ως βασική (το βατράχι δεν δούλευε τέλεια με τον ελεύθερο GNU Java Bytecode Interpreter) (αυτό το έκανα μόνο στο Ubuntu -- το Ktorrent του Kubuntu είναι μια χαρά για τα βασικά πράγματα). Πριν δύο-τρία χρόνια αυτό δεν θα με απασχολούσε καθόλου, αλλά ο Azureus μ' έκανε να δω με άλλο μάτι την Java. Και μου φαίνεται ότι η σημερινή κατάσταση (η ασυμβατότητα των αδειών δεν επιτρέπει στις ελεύθερες διανομές Λίνουξ να συμπεριλάβουν την Java της Sun) βλάπτει και την Sun και την υπόθεση του ελεύθερου λογισμικού.
  • Και τα τρία έπαιρναν πολύ ώρα να ελέγξουν τις κατατμήσεις των Win στο ξεκίνημα (1 δίσκος PATA, 1 SATA, με 5 κατατμήσεις fat32 και ntfs, εκτός από τις δύο ext3 και το swapfile) και έλεγαν ότι βρίσκουν λάθη -- απενεργοποίησα τον έλεγχο από το /etc/fstab και ησύχασα
  • Δεν ξέρω ακόμα πώς θα καταφέρω να κάνω δύο κάρτες ήχου να δουλεύουν παράλληλα, όπως το έχω στα XP: μία μόνο για μουσική, που παίρνει σήμα μόνο από το audio player, και την άλλη της μητρικής για όλα τα υπόλοιπα: βίντεο, κουδούνια, ήχους συστήματος κλπ. [add-2006-09-23] Λύθηκε! :-)
  • Το Wine (πρόγραμμα για να τρέχεις προγράμματα Windows). Αυτό θα είναι ίσως το κρισιμότερο τεστ, αφού έχω μερικά παραθυροπρογράμματα που τα χρειάζομαι οπωσδήποτε. Η πρώτη απόπειρα έγινε με το Μείζον Ελληνικό Λεξικό και ήταν αποτυχία. Το Μείζον τρέχει, αλλά δείχνει ελληνικά μόνο κατά το ήμισυ. Εγκατέστησα τις πανάρχαιες γραμματοσειρές του, έπαιξα με τα locales, έκανα, έδειξα, αλλά δεν μπορώ να το φτιάξω...
  • Θα ήθελα πολύ να βρω ένα προγραμματάκι για ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ Windows και Linux σε LAN. Κάτι σαν το πολύ ωραίο RealPopup, που είναι μόνο για Win.

Kubuntu -- τί μου άρεσε

• Το KDE (K Desktop Environment) είναι, με μια λέξη, εν-τυ-πω-σι-α-κό! Είναι διαισθητικό, ό,τι ρύθμιση θες γίνεται με δυο-τρία κλικ χάρη στο θαυμάσιο System Settings (σαν τον Πίνακα Ελέγχου των Win) και διαθέτει ένα σετ πολύ καλών εφαρμογών. Μερικά παραδείγματα:
    • Amarok: λένε ότι είναι το καλύτερο audio player για Linux. Παρόλο που είμαι καλομαθημένος από το υπερπρόγραμμα foobar2000 στα Win, λίγα πράγματα μου έλειψαν.
    • K3b: εύχρηστη σουίτα σαν τον Νέρωνα.
    • Klipper: πολύ καλό εργαλείο προχείρου.
    • Konqueror: από τα καλύτερα προγράμματα που έχω δει ποτέ! file manager/viewer/browser, network browser, web browser (το Kubuntu είναι το μόνο από τα τρία που δεν έχει τον Firefox προεγκατηστεμένο). Το δεύτερο πρόγραμμα που εγκατέστησα στο Kubuntu αμέσως μετά τον Fx ήταν ένας πολύ καλός file manager με αντικριστά παράθυρα, ο Krusader, για να διαχειρίζομαι εύκολότερα τα αρχεία, αλλά κατέληξα να το χρησιμοποιώ πολύ λιγότερο απ' όσο περίμενα -- έκανα σχεδόν τα πάντα με τον Konqueror.
    • Konsole: σκέτη απόλαυση -- απίστευτη κονσόλα με καρτελάκια [tabs]: ό,τι παραμετροποίηση θες γίνεται!
    • Kontact: Personal Information Manager σαν το Outlook.
    • KTorrent: επαρκέστατο πρόγραμμα τόρρεντ.
    • κ.π.ά.

[*]Γενικά, το Kubuntu/KDE διαθέτει ένα υπερπλήρες σετ εφαρμογών, οι οποίες, με τη σειρά τους, είναι εύχρηστες και πλήρεις. Ο μέσος χρήστης των Win δύσκολα θα χρειαστεί κάτι που δεν υπάρχει ήδη μέσα στο πακέτο. Α-Λ-Λ-Α:

Kubuntu -- τί δεν μου άρεσε

• Το KDE είναι φαγάνα! Με 10-15 εφαρμογές ανοιχτές τα 768MB της RAM γίνονταν καπνός και το σύστημα σερνόταν. Συγκριτικά, στο Ubuntu δεν θυμάμαι να είδα τη μνήμη πάνω από το μισό γίγα. (Το Ubuntu ξεκινούσε με 80-85ΜΒ RAM, που μου φαίνεται πολύ καλή τιμή -- δεν κοίταξα με πόσο ξεκινούσε το Kubuntu). Λέγεται ότι η έκδ. 4 του KDE, που αναμένεται στα τέλη του χρόνου, είναι πολύ πιο αποδοτική. Ωστόσο, τα επόμενα Kubuntu/Ubuntu/Xubuntu είναι σχεδόν έτοιμα και δεν την προλαβαίνουν. Άρα θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι το μεθεπόμενο Kubuntu για να δοκιμάσουμε το ελαφρύτερο KDE...

Ubuntu -- τί μου άρεσε

• Το γραφικό περιβάλλον του Ubuntu είναι ευχάριστο, φιλικό και απαλό στο μάτι, σε αντίθεση προς το KDE, που έχει κάποια σκληράδα.
  • Είναι σχετικά ελαφρύ. Όπως λέω από πάνω, ξεκινούσε με 80-85MB RAM και ποτέ δεν είδα τη συνολική κατανάλωση πάνω από μισό γίγα.

Ubuntu -- τί μου άρεσε και δεν μου άρεσε μαζί

• Το GNOME και όλες οι εφαρμογές του έχουν ένα κοινό γνώρισμα, που φαίνεται ότι απορρέει από τη σχεδιαστική φιλοσοφία του: είναι πολύ φιλικά στην πρώτη επαφή και ευχάριστα στο μάτι, χωρίς να σε ζαλίζουν με πολλά μενού και επιλογές, αλλά πολύ σύντομα σκοντάφτεις σε περιορισμούς. Μπορεί να πει κανείς ότι δεν τρομάζουν τον μέσο χρήστη με κατακλυσμό επιλογών, αλλά δεν μου φαίνεται ότι τελικά ο μέσος χρήστης ωφελείται απ' αυτή τη φιλοσοφία. Π.χ.,
    • Για να δει σωστά μια NEC MultiSync LCD1970NX το Ubuntu (την έβαζε στα 1024x768, όπως έκαναν και τα άλλα δύο), χρειάστηκε να ανατρέξω για οδηγίες στο φόρουμ και στο Wiki, να ψάξω στο εγχειρίδιο της οθόνης για την κατακόρυφη/οριζόντια ανανέωση, να ανοίξω μέσα από την κονσόλα ένα από τα βασικά αρχεία του συστήματος, να ορίσω τις τιμές και να επανεκκινήσω. Κάτι δεν πάει καλά εδώ!
    • Για να ενεργοποιήσω το εκτεταμένο πληκτρολόγιο στα ελληνικά, έτσι ώστε να έχω, π.χ., ελληνικά εισαγωγικά, μία από τα ίδια. (Να είναι καλά οι ευγενικοί άνθρωποι που δουλεύουν για τον σωστό εξελληνισμό του Linux!)

Σε αντίθεση, στο Kubuntu και οι δύο αυτές δουλειές έγιναν με μερικά κλικ. Π.χ., για την οθόνη, πήγα στο System Settings, Οθόνες, Hardware, δεν είχε το μοντέλο μου, είχε το προηγούμενο (LCD1960NX) και το επόμενο (LCD1980NX), διάλεξα το πρώτο, γκρίνιαξε ότι η οθόνη που έχω δεν έχει δοκιμαστεί με τις παραμέτρους αυτές, πάτησα OK και επανεκκίνησα. Δεδομένου του στόχου του Ubuntu, δηλ. να είναι μια διανομή για τον καθένα, νομίζω ότι αυτοί οι περιορισμοί του GNOME είναι πρόβλημα. (Αλλά διατηρώ μια επιφύλαξη: μπορεί να γίνεται έτσι εύκολα και στο Ubuntu, και να φταίει η στραβωμάρα μου που δεν το βρήκα...)

Σε ότι αφορά την περιορισμένη λειτουργικότητα των προγραμμάτων του Ubuntu/GNOME, μια τυπική περίπτωση που με ενόχλησε ιδιαίτερα ήταν ο Ναυτίλος, ο Windows Explorer του Ubuntu: π.χ., δεν έχει μια επιλογή Copy To/Move To στο δεξί κλικ! Μα είναι δυνατόν, εν έτει 2006!

Ένα άλλο βασικό πρόγραμμα του Ubuntu/GNOME είναι ο audio player, το Rhythmbox. Ιδού μερικά πράγματα που πρόσεξα από το λίγο που το χρησιμοποίησα -- νομίζω ότι είναι χαρακτηριστικά:

Τα συν

• Είναι πολύ φιλικό και προσφέρει ευχάριστη εικόνα -- πολύ ξεκούραστο στο μάτι
    • Η προεπιλεγμένη διάταξη των βασικών πάνελ είναι μια χαρά -- δεν ένιωσα την ανάγκη να πειράξω κάτι
    • Βρίσκει τα εξώφυλλα και τα δείχνει, παρόλο που είναι ονοματισμένα με την παραθυρική σύμβαση (folder.jpg)
    • Έχει υποστήριξη για Last.fm, τηλεχειρισμό, iPod κ.ά.

Τα μείον

• Δεν υποστηρίζει gapless! Το διαπίστωσα μόνο με αρχεία Musepack, αλλά έχω διαβάσει ότι ισχύει γενικά, δηλ. και σε mp3 και σε ogg -- [upd-2006-09-10] Ναι. Ισχύει. -- Όλοι οι σπουδαίοι open-source codecs υποστηρίζουν gapless εδώ και χρόνια, και στο GNOME δεν μπορούμε να ακούσουμε gapless μουσική; -- [upd-2006-09-23] Απ' όσο κατάλαβα, το πρόβλημα είναι του GStreamer και το παρουσιάζουν όλα τα προγράμματα που χρησιμοποιούν το GStreamer.
    • Οι αριθμοί των κομματιών είναι στοιχισμένοι αριστερά και δεν γίνεται να τους στοιχίσεις δεξιά!
    • Η διάρκεια το ίδιο -- άμα έχεις κομμάτια με διψήφια λεπτά, δεν θα είναι εύκολο στο μάτι
    • Δεν έχει ποτενσιόμετρο -- πρέπει να το προσθέσεις με plugin -- [upd-2006-09-10] Άκυρο! Τόσα audio players μαζεμένα, μπερδεύτηκα... :-)
    • Οι στήλες δεν αλλάζουν θέση
    • Δεν έχει στήλη να σου δείχνει τον τύπο του αρχείου -- θέλω να ξέρω τί είναι το αρχείο που παίζει! mp3, ogg, mpc, flac κλπ.
    • Η αναζήτηση υποστηρίζει μόνο καλλιτέχνη, άλμπουμ και τίτλο -- κι άμα θέλω να ακούσω το Portishead των Portishead, τί κάνω; Στα Win έχω πει του foobar2000 να ψάχνει και κατά έτος. Έτσι, γράφω «portishead 1997» και είμαι έτοιμος. Εδώ με το Rhythmbox μού βγάζει ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει από Portishead.

Δοκίμασα και άλλα δύο προγράμματα για GNOME και μουσική, το Exaile (κλώνος του Amarok) και το Quod Libet. Το δεύτερο μου άρεσε λίγο παραπάνω, αλλά είναι κι αυτό περιορισμένο. Από εδώ αναφαίνεται άλλο ένα μικρό πρόβλημα του Linux, το οποίο είναι βέβαια φυσιολογικό, δεδομένης της μικρότερης βάσης χρηστών και προγραμματιστών: θα βρεις κάτι να κάνεις τη δουλειά σου, αλλά μπορεί να μην είναι ακριβώς αυτό που ζητούσες. Στα Windows, π.χ., άμα δεν σου αρέσει να ακούς μουσική με το WMP, είναι σχεδόν απίθανο να μη βρεις κάτι να κάνει ακριβώς αυτό που θες. Υπάρχουν καλές επιλογές για όλα τα γούστα (1by1, Apollo, foobar2000, iTunes, J. River Media Center, MediaMonkey, musikCube, VUplayer, Winamp, XMPlay και πάει λέγοντας).

Ubuntu -- τί δεν μου άρεσε

Όπως λέω παραπάνω:

• Χρειάζεται να δουλέψεις συχνά από την κονσόλα και με αρχεία ρυθμίσεων όταν το στήνεις.
  • Τα προγράμματά του έχουν περιορισμούς (μιλάω βέβαια μόνο για τα προγράμματα του GNOME και όχι για προγράμματα όπως ο Firefox ή το OpenOffice.org, τα οποία δεν είναι κομμάτι του GNOME).

Xubuntu -- τί μου άρεσε

• Πανέμορφο και πανάλαφρο γραφικό περιβάλλον και εφαρμογές. Έχει την ελαφράδα των Win 3.11 και ταυτόχρονα είναι μοντέρνο, καλαίσθητο και λειτουργικό.

Xubuntu -- τί δεν μου άρεσε

• Πολλές ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν μέσα από την κονσόλα, πάνω-κάτω όπως στο Ubuntu.
  • Το βασικό σετ προγραμμάτων προγραμμάτων είναι μικρό και τα ίδια τα προγράμματα είναι κάπως περιορισμένα. Π.χ., το πακέτο δεν περιλαμβάνει Samba, ενώ ο file manager του συστήματος, ο Thunar, δεν υποστηρίζει ακόμα network browsing. Καλή τύχη άμα δεν ξέρετε από Λίνουξ και θέλετε να δείτε shared folders σε τοπικό δίκτυο!

Νομίζω ότι, σε αντίθεση με τ' άλλα δύο, το Xubuntu δεν ενδείκνυται για αρχάριους που θέλουν να κάνουν κάτι πέρα από τα πολύ στοιχειώδη.

[upd-2006-09-10] Για να μην το αδικώ το Xubuntu, να προσθέσω ότι είναι το νεώτερο μέλος της οικογένειας και ότι η έκδ. 6.06 ήταν η πρεμιέρα του. (Το πιο παλιό είναι το Ubuntu, που έχει κάνει μέχρι τώρα τέσσερις εκδόσεις: 4.10 (δηλ. Οκτώβριος του 2004), 5.04, 5.10 και 6.06.)

Xubuntu -- άλλα θέματα

• Ενώ τα άλλα δύο περιλαμβάνουν τη σουίτα OpenOffice.org, το Xubuntu έχει δύο χωριστά προγράμματα του GNOME, το Abiword και το Gnumeric. Του Gnumeric απλά του έχω ρίξει μια ματιά, αλλά το Abiword το έχω δουλέψει λιγάκι στα Windows. Είναι μάλλον ο πιο εύχρηστος «εναλλακτικός» κειμενογράφος που έχω δοκιμάσει αλλά έχει δύο προβλήματα: πρώτον, δεν υποστηρίζει το Open Document Format και, δεύτερον, άμα πας να ανοίξεις μεγάλο έγγραφο Word, παθαίνει εμπλοκή και ξυπνάει την άλλη μέρα.

Συμπέρασμα

Το Xubuntu/Xfce είναι μούρλια! Έτσι φανταζόμουν το ιδανικό γραφικό περιβάλλον! Μόνο που θέλει γνώση και πολλά πρόσθετα πακέτα για να αποτελέσει πλήρη/ολοκληρωμένη λύση. Πλήρης/ολοκληρωμένη λύση από το κουτί είναι το Kubuntu/KDE -- υπερπλήρης, θα πω. Αλλά είναι πολύ βαρύ για τα γούστα μου -- βαρύ στο μάτι και κυρίως βαρύ για το hardware. Το Ubuntu/GNOME είναι κάπου στη μέση. Αρκετά ελαφρύτερο από το Kubuntu από άποψη hardware και λίγο βαρύτερο στο μάτι από το Xubuntu. Οπότε για την ώρα μένω με το Ubuntu, να μαθαίνω σιγά-σιγά τα βασικά, εν αναμονή της έκδ. 4 του KDE που λέγεται ότι είναι ξανασχεδιασμένη, βελτιωμένη και, το σημαντικότερο, ελαφρύτερη.

Το Ubuntu μου αρέσει περισσότερο από τα XP. Αν βρω λύση στο πρόβλημα των γραμματοσειρών και αν καταφέρω να εγκαταστήσω κάποια τουλάχιστον παραθυροπρογράμματα μέσω του Wine, με βλέπω να μετακομίζω.

ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ

Με το κόλπο που βρήκα στα φόρουμ του Ubuntu, μου φαίνεται ότι η κατάσταση των γραμματοσειρών έχει βελτιωθεί. Θα φανεί καλύτερα με τον χρόνο...

Ευχαριστίες

Ως μικρό δείγμα ευγνωμοσύνης για όσους έχουν δουλέψει για να απολαμβάνουμε τέτοια λειτουργικά συστήματα, μερικά λινκ:

============

Ιστορικό αλλαγών

• 2006-09-23: μικροενημερώσεις -- σημειώνονται
  • 2006-09-10: διορθώσεις και λίγες προσθήκες -- οι σημαντικότερες σημειώνονται

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 219
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

βαλε το kubuntu δεν ειναι τοσο βαρη οσο σου φενεται παντως ειναι πολλη πιο γρηγορο και ελαφρη απο τα windows

για της γραματοσειρες στο kubuntu δεν ειχα τετοια προβληματα μονο στο ubuntu αλλα θυμαμαι το ειχα διωρθοσει με κατι ρυθμισεις και αφου εκανα update και περασα και τους driver της καρτας

Φίλε Ευσέβιε (Eusebius), Εύγε!!! Έχω μείνει έκπληκτος (μαλάκας) , τόσον καιρό που γράφω σε αυτό το φόρουμ, είναι η πρώτη φορά που βλέπω κάποιον να ψάχνεται τόοοοσο πολύ (συμπεριλαμβανομένου και εμού) για οποιοδήποτε θέμα πριν ποστάρει κάτι του στιλ "ellhnika kai linux prob, ή fstab πρόβλημα, ή ποιος είναι ο καλύτερος player..." και το θέμα είναι πως ακόμα δεν έχεις ποστάρει για να ρωτήσεις πως γίνεται κάτι...

Αλήθεια, ποια είναι τα "παραθυροπρογράμματα" που θες να χρησιμοποιείς και στο linux;

Έγινε υπόμνημα. Συγχαρητήρια στον Eusebius για το πολύ καλό συγκριτικό του, το οποίο θα ήθελα να αποτελεί σημείο αναφοράς για όποιον θελήσει να γράψει κάτι αντίστοιχο στο μέλλον :-)

Πολύ άψογο post ο Eusebius. Μπράβο και από μένα.

Και για να μην ξεχνιόμαστε: Xfce rulz, ακόμα απορώ που τόσο λίγος, συγκριτικά, κόσμος το έχει ανακαλύψει...

Εξαιρετικό post!

Το Linux θέλει αρκετό ψάξιμο για να ασχοληθείς και να το φέρεις στα μέτρα σου, αλλά τον χρόνο που θα επενδύσεις θα στον επιστρέψει στο πολλαπλάσιο.

Όντως, η δύναμη του X/K/Ubuntu είναι το Apt, και ήταν και η μεγαλύτερη διαφορά που παρατήρησα στη μετάβαση από τα Win.

Φυσικά να μην ξεχνάμε οτι δεν μας περιορίζει κανείς στο να χρησιμοποιήσουμε εφαρμογές του Kubuntu (KDE) στο Ubuntu (gnome). Ακόμη και στο Ubuntu, το K3B δεν το αποχωρίζομαι με τίποτα!

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια, παιδιά! :-)

[...'] εκανα update και περασα και τους driver της καρτας
Η κάρτα είναι GeForce FX 5200. Και τα τρία την αναγνώρισαν -- τίποτα άλλο δεν ξέρω -- πρέπει να κάνω κάτι παραπάνω;

[...'] Αλήθεια, ποια είναι τα "παραθυροπρογράμματα" που θες να χρησιμοποιείς και στο linux;
Άμα σας πω θα καταλάβετε τί δουλειά κάνω. :-D :twisted: Σε καμιά βδομάδα θα κάνω άλλη μία επιχείρηση Wine και θα σας πω αν έχω προβλήματα...

[...'] Φυσικά να μην ξεχνάμε οτι δεν μας περιορίζει κανείς στο να χρησιμοποιήσουμε εφαρμογές του Kubuntu (KDE) στο Ubuntu (gnome). Ακόμη και στο Ubuntu, το K3B δεν το αποχωρίζομαι με τίποτα!
Μπαίνω από την αρχή σε πειρασμό και θέλω τη συμβουλή σας. Διότι λέω: άμα αρχίσω να βάζω όλα τα ωραία προγράμματα του KDE και μετά φορτώνουν κι όλες οι βιβλιοθήκες του KDE, ποιο το όφελος; Δεν βάζω Kubuntu από την αρχή;

Αλλά θα κάνω μια δοκιμή με δυο-τρία και θα δω.

Κατ' αρχην μπραβο κ απο εμενα για την ορεξη να γραψεις το συγκριτικο!

Οσον αφορα το διλημμα σου, εγω θα προτεινα να ξεκινησεις απο καπου, εσυ εκανες το συγκριτικο οποτε ξεκινα απ' οπου νομιζεις, δεν εχει κ μεγαλη διαφορα.

Αν γενικα εχεις με το linux τη μιση απο την ορεξη που ειχες οταν ξεκινησες να κανεις/γραφεις το συγκριτικο τεστ τοτε σιγουρα συντομα θα θελησεις να μεταβεις σε καποια "ανωτερη" διανομη.

Τα συγχαρητήρια και από μένα για το τόσο άψογο συγκριτικό. Πραγματικά είναι ένα χέρι βοηθείας αλλά και παρότρυνσης για νέους χρήστες του Linux.

Ήταν λίγο ζόρι να εγκαταστήσω την Java της Sun και να την ορίσω ως βασική (το βατράχι δεν δούλευε τέλεια με τον ελεύθερο GNU Java Bytecode Interpreter) (αυτό το έκανα μόνο στο Ubuntu -- το Ktorrent του Kubuntu είναι μια χαρά για τα βασικά πράγματα). Πριν δύο-τρία χρόνια η Java δεν θα μ' ένοιαζε καθόλου, αλλά ο Azureus μ' έκανε να αλλάξω γνώμη. Και μου φαίνεται ότι η σημερινή κατάσταση (η ασυμβατότητα των αδειών δεν επιτρέπει στις ελεύθερες διανομές Λίνουξ να συμπεριλάβουν την Java της Sun) βλάπτει και την Sun και την υπόθεση του ελεύθερου λογισμικού.

Αυτό πια δεν είναι θέμα που απασχολεί, καθώς η Sun άλλαξε το license της Java και τώρα υπάρχει και διανέμεται από το Ubuntu. Εξάλλου μέσα στον επόμενο χρόνο η Java θα είναι πλήρως open source. Για πληροφορίες δείτε το παρακάτω blog entry:

JDK Distros Project

H Java της Sun υπάρχει πράγματι στα repositories αλλά όχι στα προεπιλεγμένα -- αλλά στα repositories είδα ότι υπάρχει και λογισμικό κλειστού κώδικα, π.χ., το Adobe Reader.

Οπότε διανέμεται με την έννοια αυτή αλλά δεν είναι στη διανομή. Και αν θες να τη βάλεις, πρέπει μετά να την κάνεις και default μηχανή, που δεν είναι απλό για το κοινό στο οποίο στοχεύει το Ubuntu. (Νομίζω ότι το Automatix τα κάνει αυτόματα όλα αυτά, αλλά το Automatix δεν μπορεί να είναι επίσημη λύση για όλα αυτά τα προβλήματα.)

Στο λινκ που έδωσες, αυτός που απαντάει εξηγεί το πρόβλημα με την άδεια όπως είναι τώρα. Αν τη βάλουν στην στάνταρ διανομή, εκτός του ότι θα πρέπει να ξηλώσουν τη μηχανή του GNU και κάθε άλλη μηχανή Java, θα πρέπει να δεχτούν και την παρ. 4 της άδειας:

Πηγή: http://download.java.net/dlj/DLJ-v1.1.txt

>
4.  COMPATIBILITY.  If you exercise the license in Section 2, and Sun
   or a licensee of the Software (under section 4() notifies you
   that there are compatibility issues (as determined by the
   applicable Technology Compatibility Kit) caused by the interaction
   of the Software with your Operating System, then within ninety
   (90) days you must either: (a) modify the Operating System in a
   way that resolves the compatibility issue (as determined by Sun)
   and make a patch or replacement version available to your
   Licensees who have already received the version of your Operating
   System that was the subject of the compatibility issue ("Your
   Incompatible Operating System"); or ( cease distributing the
   Software and make commercially reasonable attempts to forward the
   notification to your Licensees who have already received Your
   Incompatible Operating System.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...