nmtray2 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2006 Απ'οτι καταλαβα, το ποσο πολιτισμενο ειναι ενα κρατος μετριεται με την τεχνολογια που παρεχει στους πολιτες του. Τωρα, το πως φερεται στους πολιτες του ειναι αλλο ζητημα, και φυσικα οχι θεμα πολιτισμου. Ενδιαφερον Αρθρο: Τα σχολεία ανοίγουν και οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού στη Βρετανία. Σπάνε το κεφάλι τους για να βρουν πώς θα αντιμετωπίσουν την ετήσια απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας. Όχι τους τρομοκράτες, αλλά τα παιδιά που χασομερούν στους δρόμους και τις γειτονιές. Τα πειθαρχικά μέτρα μπορεί να είναι πολύ αυστηρά, όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Άλλα είναι απλώς αστεία. Μερικές πόλεις έχουν επιστρατεύσει τη μουσική σε μέρη όπου συχνάζουν νεαροί ταραξίες, ελπίζοντας πως το κλειδί του σολ θα τους μαλακώσει χωρίς να χρειαστεί το κλειδί της φυλακής. Παρόμοια μέθοδος έχει δοκιμαστεί στους καναδικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς και σε μερικά καταστήματα στη Βρετανία. Μια άλλη τεχνική για να διαλύουν οι αρχές τις συγκεντρώσεις «ύποπτων» νέων είναι το «Κουνούπι». Όπως εξηγεί η Τζόσι Άπλετον, πρόκειται για μια συσκευή που εκπέμπει υψίσυχνους ήχους οι οποίοι είναι αισθητοί μόνο από τα αυτιά των νεαρών. Οι ενήλικοι συνεχίζουν το δρόμο τους ανεπηρέαστοι, αλλά τα παιδιά βρίσκουν τον ήχο του «Κουνουπιού» αφόρητο και το βάζουν στα πόδια (μια τέτοια συσκευή δοκιμάζεται ήδη στο Σόμερσετ). Αυτά τα παράδοξα μέτρα δείχνουν πόσο άβολα μάθαμε να αισθανόμαστε εμείς οι μεγάλοι απέναντι στους νέους. Μεταχειριζόμαστε τα ίδια τα παιδιά μας σαν να ανήκουν σε ένα διαφορετικό είδος, που δεν παίρνει πια από λόγια (τα δικά μας λόγια, εννοείται). Μερικές πόλεις έχουν επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας (όλα τα παιδιά στο σπίτι από τις εννέα το βράδυ), ενώ παιδονόμοι έχουν το δικαίωμα να πάρουν ένα παιδί από το δρόμο και να το οδηγήσουν στο σπίτι του, αν το θεωρήσουν απαραίτητο. Πέρυσι, πολλές βρετανικές πόλεις είχαν κινητοποιήσει το στρατό για νυχτερινές περιπολίες στους δρόμους (το υπουργείο Άμυνας είχε πει πως η στρατιωτική παρουσία θα λειτουργούσε «αποτρεπτικά στην κακή διαγωγή των νέων»). Σε άλλες πόλεις, όπως στο Γουέστον Μαρ, οι αστυνομικές αρχές διώχνουν τους νέους από πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους «βομβαρδίζοντάς» τους με ισχυρές λάμπες αλογόνου από ελικόπτερα. Φυσικά, η απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα άλλα κατασταλτικά μέτρα είναι πράγματα που θα περίμενε κανείς από μια χώρα που βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας. Όμως, όχι, η Βρετανία δεν διολισθαίνει προς τη δικτατορία. Απλώς, όλα αυτά τα παράδοξα μέτρα πιστοποιούν πως οι μεγάλοι έχουν χάσει πια την επαφή με τα παιδιά τους. Δεν ξέρουν πώς να τα πάρουν με το καλό, δεν μπορούν να τα πλησιάσουν. Αν τα παιδιά τους είναι κοινωνικά απροσάρμοστα μια φορά, αυτοί είναι δέκα. Μικροαταξίες για τις οποίες άλλοτε θα έφτανε ένα μάλωμα ή ένα τράβηγμα από το αυτί, σήμερα κινητοποιούν ολόκληρα τάγματα στον αγώνα για «τάξη και ηθική». Το κουτσό απαγορεύτηκε κι αυτό από την αστυνομία του Γουέστ Μίντλαντ, μετέδωσε το BBC, επειδή τα παιδιά λερώνουν τους δρόμους με κιμωλία. ΤΑ ΝΕΑ , 29/08/2006 , Σελ.: N51 Κωδικός άρθρου: A18625N513 ID: 533688
KWSN_Men Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2006 Παίδες μη με βάζετε βραδιάτικα να παραθέτω στοιχεία...παρόλα ταύτα βρήκα τα ακόλουθα στοιχεία μετά από πρόχειρη αναζήτηση στη βικιπαίδεια... "Το χαρακτηριστικότερο και βαρύτερο όμως αποτέλεσμα της περιόδου ήταν στο ρυθμό αύξησης του εθνικού εισοδήματος. Έτσι' date=' ενώ από το τέλος του εμφυλίου και μετά η Ελλάδα συνέκλινε ταχύτατα με τις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης, με μέση ετήσια ανάπτυξη που κυμαινόταν από 5 έως 7%, η διακυβέρνηση Παπανδρέου επιβράδυνε δραματικά την ανάπτυξη της χώρας, όχι μόνο ανακόπτοντας την σύγκλιση αλλά φέρνοντας μια πραγματική απόκλιση ([b']συγκεκριμένα η μέση αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ έπεσε απο 5,5% την δεκαετία του 70 σε μόλις 1,5% τη δεκαετία του 80, ενώ σε χώρες όπως η Ισπανία η αναπτυξη πηγε απο το 3,6 στο 2,9%[/b])." "Πολλοί θεωρούν ότι τα άσχημα οικονομικά αποτελέσματα είχαν σχέση με το άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας λόγω της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, η οποία δεν συνδυάστηκε με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική πειθαρχία (χαρακτηριστική ήταν η φράση του Α.Παπανδρέου: "Δεν θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης"). Συγκριτικά, οι άλλες μεσογειακές χώρες που εντάχθησαν την ίδια περίπου εποχή (Ισπανία, Πορτογαλία 1986) αξιοποίησαν την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά προσελκύοντας αυξημένες ξένες επενδύσεις, επενδύσαν στις μεταφορές, αυξήσαν το ανθρώπινο κεφάλαιό τους με αποτέλεσμα να συγκλίνουν με τις πιο προηγμένες χώρες της ΕΕ. Έτσι το 1981 η Ελλάδα και η Ισπανία είχαν κατά κεφαλή ΑΕΠ περίπου στο 70% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και η Πορτογαλία κάτω από το 60%. Το 1990 η Ελλαδα είχε πέσει περίπου στο 60%, η Πορτογαλία είχε ανεβεί στο 61% και η Ισπανία είχε εκτιναχθεί σχεδόν στο 80%" ΥΓ. Παρακαλώ πολύ η απάντηση να μη θεωρηθεί μομφή εναντίον του συγκεκριμένου κόμματος. Με δε συγκρίνεται η Ελλάδα βρε αδερφέ με την Ισπανία, πώς να το κάνουμε; Επειδή εδώ βαυκαλιζόμαστε; Ψάξε να βρεις τις χώρες με το μεγαλύτερο ΑΕΠ στο κόσμο και πες μου πάλι τι σχέση έχουμε με την Ισπανία. Και ούτε και με την Πορτογαλία μπορεί να υπάρξει σύγκριση. Μόνο και μόνο να δεις τον αστείο στρατό που διατηρεί η Πορτογαλία σε σχέση με την Ελλάδα θα γελάσεις. Είναι σαν να φορά ο φίλος σου που έχετε την ίδια κοψιά πουκαμισάκι, εσύ πανοπλία και να αναρωτιέσαι πως αυτός είναι ελαφρύς και άνετος...
mitsikas Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2006 Μέλος Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2006 Οταν δημιουργησα το παρων τοπικ, σε καμια περιπτωση δεν φανταστικα οτι θα επαιρνε τη μορφη που πηρε και οτι επιπλεον θα ανοιγοταν και αντι-τοπικ για να αντιμετωπισει επιτυχως την "εξωθεν απειλη". Το blog του συγκεκριμενου αγνωστου σε 'μενα αγγλου το βρηκα τυχαια σε μια αναζητηση μου σε blogs που αφορουσαν τα Χανια, (την πολη στην οποια στο παρελθον εμεινα επι εφτα χρονια και πολυ ευχαριστως θα ξαναπηγαινα να μεινω αλλα εβδομηντα εφτα αν μπορουσα να βρω δουλεια που να ανταποκρινεται στις σπουδες μου και σε αυτα που εγω ζηταω γενικοτερα). Αυτο το blog λοιπον εγω το διαβασα απο το Α εως το Ω με αρκετη νοσταλγια για τα παλια μου μερη, και καποια ευχαριστηση, και για το πως καποια αυτονοητα σε μας δεν ειναι απαραιτητως αυτονοητα και σε καποιον αλλο πολιτισμο και πως αυτα δημιουργουν μικροσυγχισεις. Αυτο που εγω ειδα ειναι ενα ζευγαρι το οποιο θελησε να γνωρισει μεσα στην Ευρωπη και εναν αλλο τροπο ζωης, εναν αλλο απο το δικο τους πολιτισμο. Και ειδικα στην Κρητη δεν ειναι ειναι η μοναδικη περιπτωση αφου υπαρχουν μεχρι και χωρια στα οποια τα σπιτια τα εχουν αγορασει βορειοευρωπαιοι και ισως ειναι και πλειοψηφια σε καποιες κοινοτητες. Στο συγκεκριμενο λοιπον διαβασα να αναφερει τον θαυμασμο του σχετικα με το τοπιο και τις φυσικες ομορφιες, τον θαυμασιο καιρο σε αντιθεση με την μουχλα της Αγγλιας την αγωνια του να βρει ενα σπιτι στην Ελλαδα, και το ποσο φθηνοτερα ειναι εδω τα ενοικια, την εκπληξη του απο την παροιμιωδη ανοργανωσια και "εχθρικοτητα" του ελληνικου δημοσιου απεναντι σε ελληνες και μη, την πραγματικη ξεφτιλα της ελληνικης εκπαιδευσης (πραγμα που προσωπικα με εχει πονεσει παρα πολυ στην ζωη μου, και ακομα και τωρα μου ειναι ενα τραυμα και ψυχικο και οικονομικο) την τουριστικη εκμεταλλευση των ελληνων, αλλα παραλληλα κοροϊδευει και τα μπουλουκια των ξενων τουριστων που μαντρωνονται σαν προβατα με την θεληση τους επισης το ποσο θετικη εντυπωση του εκανε η κοινωνικη συνοχη και αλληλεγγυη που ακομα υπαρχει στην ελλαδα σε αντιθεση με τη χωρα του οπως και ο ιδιος λεει, στηλιτευοντας την αδιαφορια και την βια που επικρατει την προσπαθεια του να μαθει τα ελληνικα και αστειες στιγμες που δημιουργει σε εναν αρχαριο η μερικη γνωση της και τελος το ενδιαφερον του για την ιστορια της Κρητης αλλα και της Ελλαδας γενικοτερα - αληθεια ποσοι ξενοι το κανουν αυτο αλλα ακομα και ποσοι απο εμας τους Ελληνες την γνωριζουμε. Το συμπερασμα απο τα γραφομενα του για 'μενα ηταν οτι ο ανθρωπος ειναι περισσοτερο φιλελληνας παρα ανθελληνας. Εξαλλου αν μισεις και δεν αγαπας εναν τοπο, δεν πας να μεινεις εκει. Ετσι δεν ειναι? Τωρα πως εσεις απομονωσατε μοναχα τον ΟΤΕ και τιποτα αλλο απο ολα αυτα ειναι ενα πραγμα που επισης μου κανει εντυπωση. Αυτο το blog ενος ξενου δεν το κοινοποιησα με σκοπο να πω και να πειτε ααα αυτοι οι κακοι οι ξενοι που ολο μας βριζουν και θελουν το κακο μας που αν μη τι αλλο δεν εχουν τι αλλο να κανουν στην ζωη τους απο το ψαχνουν τροπους να μας καταστρεψουν σαν χωρα. Ηθελα απλως να δουμε με μια τριτη ματια την Ελλαδα πραγμα που προσωπικα το ειδα με ενδιαφερον. Παιδια, χαλαρωστε και μην ψαχνεται φαντασματα και ουτε να κυνηγατε μαγισσες. Απλως δειτε το θετικο της ουσιας. Ζουμε σε μια ενωμενη Ευρωπη και οι πολιτες της ξεπερνουν σιγα σιγα την εννοια του εθνους. (Αληθεια ποιου εθνους? Αυτων μηπως που τεχνιτα δημιουργηθηκαν τον 17ο, 18ο και 19ο αιωνα μηπως?) Γενια με γενια γινομαστε περισσοτερο ευρωπαιοι και λιγοτερο ελληνες, αγγλοι, γαλλοι, πορτογαλλοι, γερμανοι και ολλανδοι. Στο εγγυς μελλον τετοιες μετακινησεις θα ειναι ακομα συνηθεστερες και οι αλληλεπιδρασεις μεταξυ των λαων περισσοτερο κοινες και ευκολες. Δεν ειναι καλυτερα ετσι, απο το να ειμαστε κλεισμενοι ολοι στο καβουκι μας και να αγνουμε ο ενας την υπαρξη του αλλου? ΥΓ σας ζητω συγγνωμη για την μακροσκελη δημοσιευση
Kandinsky Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2006 mitsikas : Καλά τα λες φίλε. Έλα όμως που στο τέλος στο λεξικό στη λέξη "κομπλεξικός" θα γράφει "βλέπε -νεο-Έλλην".
Σκύμνος Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2006 Τα αυτοκίνητα είναι το πιο απλό παράδειγμα. Μην ξεχάσουμε αεροδιαστημική βιομηχανία, χαλυβουργία, κλωστοϋφαντουργία, φαρμακοβιομηχανία, ναυπηγεία, χημικά και φυσικά τουρισμός είναι τομείς που υπερείχαν και συνεχίζουν να υπερέχουν οι Ισπανοί. Διευκρινίζω ότι, όπως ανέφερα και σε προηγούμενο μήνυμα και όπως προκύπτει και από τα στοιχεία από τη βικιπαίδεια, η Ελλάδα υπερείχε σε οικονομικούς δείκτες (π.χ. αυξημένο Α.Ε.Π., μικρότερο δείκτη ανεργίας κλπ) έναντι της Ισπανίας την περίοδο πριν την είσοδο και των δύο χωρών στην Ε.Ο.Κ. Φυσικά και δεν υποστηρίζω ότι το 1990, το 1995, το 2000 ή το 2006 είμαστε καλύτεροι από τους Ισπανούς... Ξεχνάς να μας πεις όμως τον πληθυσμό τις ισπανίας σε σχέση με την Eλλάδα' date=' τους αλλοδαπούς που δουλεύουνε υπό άθλιες συνθήκες στη βαριά βιομηχανία που λες σε σχέση με τις Eλλάδας, την ιστορία τις ισπανίας σε σχέση με τις Eλλάδας, (κάτι τουρκοκρατίες, κάτι δικτατορίες - τη στάση τους απέναντι στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο) όπως και το πόσες αποικίες είχε η ισπανία χρόνια ολόκληρα που δούλευαν για την πάρτι τις, (μύρια εσοδων χωρις κανένα κόστος - ακριβώς ίδια τακτική με την Αγγλία) εναντια στην Ελλάδα που ποτε μα ποτε δεν είχε αποικίες. Επίσης δεν μας είπες και το γεωγραφικό πλάτος και μήκος τις ισπανίας σε σχέση με την Eλλάδα και το ποσοστό αυτού που είναι καλλιεργήσιμο η που μπορεί να φέρει χρηματικούς πόρους και κέρδη. Επίσης δεν μας είπες και την γεωγραφική τις θέση η οποια είναι διπλα στις πιο ανεπτυσσόμενες χώρες τις ευρώπης (Γαλλία, Αγγλία), τις επενδύσεις που έχουνε κάνει αυτές οι χώρες στην ισπανία, όπως και τον τουρισμό που τις φέρνουνε, σε σχέση με τις Eλλάδας που βρίσκεται διπλα στην τουρκια (αμόρφωτοι, αγράμματοι, υποανάπτυκτοι, πολεμοχαρείς ) και στα βαλκάνια που έχουνε παρακμάσει.[/quote'] Δεν βλέπω κάτι στο οποίο να διαφωνώ ριζικά μαζί σου... Επαναλαμβάνω ότι την συγκεκριμένη χρονική περίοδο ένταξης των δύο χωρών στην ΕΟΚ, η Ελλάδα είχε καλύτερους οικονομικούς δείκτες. Κατά συνέπεια, εκείνη την περίοδο, βάσει των στοιχείων, ήταν καλύτερη σε ορισμένους τομείς της οικονομίας... Δεν λέω ότι το 1600 ή το 2000 είμασταν σε καλύτερη θέση από τους Ισπανούς... Με δε συγκρίνεται η Ελλάδα βρε αδερφέ με την Ισπανία' date=' πώς να το κάνουμε; Επειδή εδώ βαυκαλιζόμαστε; Ψάξε να βρεις τις χώρες με το μεγαλύτερο ΑΕΠ στο κόσμο και πες μου πάλι τι σχέση έχουμε με την Ισπανία.Και ούτε και με την Πορτογαλία μπορεί να υπάρξει σύγκριση. Μόνο και μόνο να δεις τον αστείο στρατό που διατηρεί η Πορτογαλία σε σχέση με την Ελλάδα θα γελάσεις. Είναι σαν να φορά ο φίλος σου που έχετε την ίδια κοψιά πουκαμισάκι, εσύ πανοπλία και να αναρωτιέσαι πως αυτός είναι ελαφρύς και άνετος...[/quote'] Μόνο και μόνο το κείμενο που παρέθεσα σε προηγούμενο μήνυμα είναι παράδειγμα αντίθετο από αυτό που λες... Τι σχέση έχει το post σου με το δικό μου;Το post μου είχε να κάνει με το πρώτο σκέλος αυτού. Δεν θα διαφωνήσω με αυτά που μόλις είπες. Έχεις δίκιο. Η απάντηση δεν πήγαινε σε σένα αλλά σε προηγούμενα μυνήματα. Για αυτό που λες θα ψάξω να βρω "πειστήρια"...
blueviper Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2006 Τι την ήθελες την τελευταία παράγραφο φίλε mitsikas...θα πέσουν πάνω σου σαν τον Τιμωρό να σε μουνουχίσουν που αμφισβήτησες την εθνική ταυτότητα. Αυτή η έξωθεν απειλή, ένα ανθρωπάκι που έκανε κατά συρροή λάθη (γεννήθηκε Άγγλος, ήρθε στην Ελλάδα και μας μαγάρισε, άσκησε κριτική το γαϊδούρι αντί να κλείσει το βρωμόστομά του, παρευρέθηκε σε Πάσχα, των Ελλήνων Πάσχα και τόσα άλλα), μονάχα που δεν την καταγγείλαμε ακόμα στη CIA ως σύνδεσμο του Λάντεν στην Ελλάδα. Ελπίζω στο μέλλον να μην ξανατολμήσεις να αναφέρεις τέτοια ανίερα blogs που αποτελούν πρότυπα δυσφήμησης και λίβελου, γιατί η εκδίκηση του Ελληναρά θα είναι αμείλικτη!
Physics_Rulez Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2006 Για αυτό που λες θα ψάξω να βρω "πειστήρια"... Μην παιδεύεσαι, τα ψαχουλεύω κάθε μέρα θέλοντας και μη http://www.oecd.org http://europa.eu/generalreport/el/2005/
Flavios Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2006 Με τόσα που του σύρατε, ευχέλαιο πρέπει να κάνει ο άνθρωπος για να επιβιώσει, και εδώ που τα λέμε, ευχέλαιο να κάνει και ο ΟΤΕς, γιατί και αυτόν δεν τον βλέπω καλά τελεύταία! Ενδέχεται (λέμε τώρα) να μας τον πάρουν και Άγγλοι! Διότι, κυβέρνηση είναι αυτή, και ότι γουστάρει κάνει και όπου θέλει τον δίνει.
Flavios Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2006 A propo, εκείνη η Ολυμπιακή με τα φτερά στο πλάϊ, πως τη γλύτωσε; Ξέρει κανείς τί έγινε;
Panahs Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2006 Παιδια, χαλαρωστε και μην ψαχνεται φαντασματα και ουτε να κυνηγατε μαγισσες. Απλως δειτε το θετικο της ουσιας. Ζουμε σε μια ενωμενη Ευρωπη και οι πολιτες της ξεπερνουν σιγα σιγα την εννοια του εθνους. (Αληθεια ποιου εθνους? Αυτων μηπως που τεχνιτα δημιουργηθηκαν τον 17ο, 18ο και 19ο αιωνα μηπως?) Γενια με γενια γινομαστε περισσοτερο ευρωπαιοι και λιγοτερο ελληνες, αγγλοι, γαλλοι, πορτογαλλοι, γερμανοι και ολλανδοι. Στο εγγυς μελλον τετοιες μετακινησεις θα ειναι ακομα συνηθεστερες και οι αλληλεπιδρασεις μεταξυ των λαων περισσοτερο κοινες και ευκολες. Δεν ειναι καλυτερα ετσι, απο το να ειμαστε κλεισμενοι ολοι στο καβουκι μας και να αγνουμε ο ενας την υπαρξη του αλλου? ΥΓ σας ζητω συγγνωμη για την μακροσκελη δημοσιευση Η παρουσία τέτοιων μελών στο insomnia ανεβάζει το επίπεδο το forum. Χαίρομαι που συμμετέχω σε μια δημόσια συζήτηση όπου υπάρχουν πραγματικά σκεπτόμενα άτομα με ανοιχτό μυαλό, που προσπαθούν να ξεπεράσουν "κληρονομικούς" κομπλεξισμούς, ψευτοπατριωτισμούς και δόγματα. Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που μου αρέσει στο insomnia και με κρατάει τόσα χρόνια εδώ. Μέσα στις 10 μπαρούφες θα διαβάσεις και κάτι καλό.
Σκύμνος Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2006 Μην παιδεύεσαι, τα ψαχουλεύω κάθε μέρα θέλοντας και μη http://www.oecd.org http://europa.eu/generalreport/el/2005/ Αν και δε βρήκα συγκεκριμένη απάντηση στη "διαφωνία" μας, εν τούτοις είμαι σε θέση να παραδεχθώ ανά πάσα στιγμή ότι έχω λάθος άποψη, αρκεί αυτό να καταδεικνύεται επαρκώς... Άλλωστε, όπως μπορείς να διαβάσεις και στην υπογραφή μου, έτσι μπορεί να γίνω σοφότερος...
punky Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2006 Πριν 15 χρόνια, βρέθηκα στη Γερμανία, μαζί με την τότε κοπέλα μου για να κάνει μια σημαντική εγχείριση. Ήμουν 16 χρονών. Και πρέπει να κουβάλαγα τουλάχιστον 100 κιλά αντρικής, πασαλιμανιωτικής και εθνικής μαγκιάς σε κάθε ένα από τους δυο σημαντικούς αδένες μου. Θυμάμαι λοιπόν ότι κάποια στιγμή στους διαδρόμους του νοσοκομείου έπιασα κουβέντα με έναν Ινδό γιατρό ο οποίος μου φάνηκε ότι ειρωνεύτηκε τη χώρα μου. Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι. Και άρχισα να του αραδιάζω όλα τα γνωστά "επιχειρήματα" του στυλ "μαϊμούδες στα δέντρα όταν εμείς είχαμε πολιτισμό" κλπ. Χαμογέλασε. Δεν είπε κάτι παραπάνω. Μέσα στην νεανική μου έπαρση, ξεχνούσα ότι βρισκόμουν εκεί γιατί εδώ η δικιά μας δημόσια ή ιδιωτική υγεία δεν μπορούσε να καλύψει τη δύσκολη επέμβαση της κοπέλας μου. Ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης γεννήθηκε εδώ, αλλά δεν ήταν πουθενά τριγύρω για να κάνει την εγχείριση. Τα χρόνια πέρασαν. Ξεκίνησα τις σπουδές μου. Έπαιρνα άθλια, τιγκαρισμένα λεωφορεία που περίμενα μισή ώρα/τρία τέταρτα στην στάση της "ανταπόκρισης" για να αλλάξω γραμμή. Μαζί με άλλους αγανακτισμένους επιβάτες. Άρχισα παράλληλα να δουλεύω και έπρεπε να φυλάω κάτι χαρτάκια που λέγονται ένσημα, γιατί ναι μεν τα είχα κερδίσει με τη δουλειά μου αλλά το κράτος επειδή δεν είχε εμπιστοσύνη στη μηχανογράφησή του (ή δεν είχε καν μηχανογράφηση), μου έλεγε ότι πρέπει να τα φυλάξω 40 χρόνια στη φορμόλη γιατί θα πρέπει να πιστοποιήσω ότι τα έχω μαζέψει για να συνταξιοδοτηθώ, σε περίπτωση που το κράτος έχανε τα δικά του αρχεία. Αγόρασα παπί γιατί μπούχτισα να στριμώχνομαι και να ξεπαγιάζω στις στάσεις των λεωφορείων σαν κακότυχη ιερόδουλη που δεν τη διαλέγει κανείς. Ο έλεγχος της πιστοποίησης του αριθμού πλαισίου με την άδεια, έγινε στην Τροχαία Πειραιά όπου έχουν προσληφθεί στελέχη με τηλεπάθεια και μπορούν να δουν από το γραφείο τους τον χαραγμένο αριθμό πλαισίου στον κινητήρα. Είπα να γραφτώ κολυμβητήριο και χρειάστηκα χαρτί από δερματολόγο. Έκλεισα ραντεβού στο ΙΚΑ για 2 βδομάδες μετά. Τη μέρα του ραντεβού, άργησα στη δουλειά γιατί ο δερματολόγος ήρθε μία ώρα μετά το ραντεβού χωρίς να ζητήσει συγγνώμη. Με ρώτησε αν έχω κάποια δερματοπάθεια, ΧΩΡΙΣ να με κοιτάξει καν στα μάτια. Φαντάζομαι είναι εκπαιδευμένος στα να καταλαβαίνει αν κάποιος ψεύδεται, από τη φωνή. Μου έδωσε το χαρτί. Στο δημοτικό κολυμβητήριο δεν πήγα ποτέ τελικά γιατί ρωτόντας τις ώρες που μπορώ να πηγαίνω για να μην πέφτω σε προπονήσεις ομάδων/σχολείων, μου είπαν έλα εσύ και βλέπουμε Τα καλοκαίρια, στο λιμάνι του Πειραιά, επειδή είμαι γυμνασμένο και δυνατό σκαρί, έσπρωχνα καλύτερα στην ουρά του πλοίου και έτσι ποτέ δεν βρέθηκα έξω από αυτό όταν σάλπαρα. Ήμουν πάντα από τους "ευτυχείς" υπεράριθμους που κατάφερναν να μπουκάρουν. Από χρονιά σε χρονιά ανακάλυπτα τη φιλοξενία των νησιωτών και την εξέλιξη του τουρισμού. Ρημάδια δωμάτια. Εκθετική αύξηση των τιμών στο φαγητό και στη διαμονή. Ποιοτητά ποτών που έκανε το συκώτι μου καλύτερο μιας και ως γνωστόν ότι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς. Και σιγά μην το είπε ο Νίτσε αυτό. Νομίζω πρέπει να το είπε ο Βαμβακούλας. Άρχισα να συναναστρέφομαι με το δήμόσιο. Και ανακάλυψα ότι όταν δεν καίμε τα δάση σαν έθνος, τα αφανίζουμε για τις ανάγκες του απαραίτητου χαρτοπολτού που πιστοποιεί ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Στο δρόμο, οδηγώντας, κατάλαβα ότι είμαστε γεννημένοι αντάρτες πόλεων. Και ότι άμα ξανάρθουν οι κακοί Γερμανοί, θα τους γαμήσουμε ξανά. Γιατί εδώ πολεμάμε κάθε μέρα. Για την προτεραιότητα, το παρκάρισμα, το βαθύ πορτοκαλί που τρέχουμε να προλάβουμε. Τη βαθιά θλίψη που μας καταβάλλει όταν αστοχήσουμε να πετύχουμε τον πεζό που πετάγεται στην Πατησίων. Το πάθος μας για την ατομική μας βελτίωση και εγρηγορση, αφού κορνάρουμε μέχρι και στον εαυτό μας όταν ανάβει πράσινο το φανάρι, ενώ είμαστε πρώτοι στην ουρά. Διάολε, στα χρόνια που οδηγάω μηχανή, τα αντανακλαστικά μου έχουν οξυνθεί στην αποφυγή αναμένων τσιγάρων, φαγητών, τενεκέδων κοα κόλας και οτιδήποτε άλλο μπορεί να εκτοξευτεί από παράθυρο προπορευόμενου οχήματος. Στο φανάρι δεν σταματάω δίπλα σε πόρτα αυτοκινήτου. Για να μπορεί ο άνθρωπος να ανοίξει λίγο την πόρτα για να χτυπήσει το τασάκι στην άσφαλτο, και να το καθαρίσει σχολαστικά. Γενικά είμαστε πολύ καθαρός λαός. Στο μεσοδιάστημα της μικρής και ασήμαντης ζωής μου, ταξίδεψα σε μεγάλες ευρωπαικές πόλεις. Και αν εξαιρέσω την ακατανόητη αγένεια των Παριζιάνων, συνάντησα εξυπηρέτηση από τον τελευταίο μπάτσο μέχρι τον μεθύστακα γέρο άγγλο στο ανώνυμο βλαχοχώρι έξω από το Reading. Έφαγα και ήπια στις ίδιες τιμές με τους ντόπιους. Δεν ανησύχησα ποτέ αν θα έρθει το τρένο ή το λεωφορείο. Στο Βερολίνο, μεγαλοαστοί ή φρικιά των καταλήψεων μου κρατούσαν την πόρτα για να περάσω. Τα αυτοκίνητα δεν με σημάδευαν. Η χώρα αυτή, με τα χίλια καλά της, συνεχίζει να πάσχει από αγένεια, έλλειψη στοιχειώδους λογικής και ανασφάλεια σε κάθε τι καθημερινό. Ανασφάλεια στην ουρά της τράπεζας λες και θα τελειώσουν τα λεφτά. Ανασφάλεια για το τι ώρα θα φτάσεις στη δουλειά σου. Ανασφάλεια για το πότε θα πληρωθείς από την ασφάλεια του άλλου που σε τράκαρε. Και όπως σωστά έγραψε κάποιος πιο πριν, όλα τα ξορκίζουμε στο όνομα μιας μακρόχρονης τουρκοκρατίας που μας μαγάρισε. Ή τις κακές ξένες δυνάμεις που καταπιέσαν το μεγαλείο μας. Είμαστε παράγωγα του περιβάλλοντός μας. Και βαρέθηκα να ακούω ότι εμείς ακόμη έχουμε κοινωνική συνοχή και οικογενειακό δέσιμο. Αυτά τα έχουμε όχι γιατί είμαστε καλόψυχοι και ανώτεροι. Αλλά γιατί χωρίς αυτά, σε ένα αδιάφορο και εχθρικό για το άτομο κράτος/περιβάλλον όπως το δικό μας, δεν θα επιβιώναμε. Δεν θα επιβιώναμε σαν νέοι που ξεκινάμε. Σαν εργαζόμενοι. Σαν ζευγάρι με παιδί. Σαν υπερήλικοι. Κι ενώ (είμαι σίγουρος) πολλοί βρίσκουν κοινές αναφορές στη ζωή τους, με όλα τα παραπάνω, τσιτώνουμε αν ένα τρίτο μάτι τα δει και τα επισημάνει. Σόρρυ για το μακροσκελές ποστ. Μπορεί να φταίει που με τα χρόνια ξεφουσκώνει η φούσκα της εθνικής μου έπαρσης. Και αυξάνεται η ψυχρή λογική μου.
Σκύμνος Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2006 @ punky Δεν διαφωνώ με όσα λες, αν και νομίζω ότι υπερβάλλεις στην "ωραιοποίηση" της συμπεριφοράς των κατοίκων των άλλων χωρών καθώς και της οργάνωσής τους...
punky Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2006 @ punky Δεν διαφωνώ με όσα λες, αν και νομίζω ότι υπερβάλλεις στην "ωραιοποίηση" της συμπεριφοράς των κατοίκων των άλλων χωρών καθώς και της οργάνωσής τους... Εμ, δεν θα διαφωνήσω με τη διαφωνία σου. Και για να σε προλάβω πριν φανώ παρανοϊκός, εννοώ ότι έχω "ζήσει" σαν τουρίστας και όχι για αρκετό διάστημα σαν "μόνιμος" κάτοικος για να δω σε βάθος την καθημερινότητα. Αλλά δεν υπερβάλλω στην εικόνα που μέχρι τώρα εισέπραξα. Πάντα γυρνάω με νοσταλγία στη χώρα μου. Αλλά και λίγη θλίψη για τις διαφορές που έχουμε.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.