Προς το περιεχόμενο

Απαράδεκτος ο ΟΤΕ - Μας δουλεύουν κανονικά


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Με το διπλασιασμό από τον ΟΤΕ των ταχυτήτων πρόσβασης AΡΥΣ, όλο και πιο συχνά κάποιοι παραπονιούνται ότι ενώ είναι ικανοποιημένοι με την ταχύτητα της γραμμής (bandwidth) βλέπουν αυξημένους χρόνους στα pings. Αρκετοί ... παρατηρητικοί (κύριο προσόν του Ελληνα) ήδη έχουν εντοπίσει στo status του modem τους ότι ενώ πριν στο upstream και downstream ήταν συγχρονισμένο σε FastPath τώρα λέει Interleave.

 

O σκοπός του tutorial είναι να εξηγήσει τι είναι το interleaving και γιατί χρησιμοποιείται.

 

Το Interleaving είναι μια διαδικασία / λειτουργία που εφαρμόζεται ανάμεσα στο DSLAM και στο router/modem μας (CPE).

 

Το Interleaving είναι μια τεχνική που εφαρμόζεται χαμηλά στο επίπεδο 1 (φυσικό επίπεδο) των δικτύων (στο bit stream και όχι στα frames ή τα πακέτα των ανωτέρω επιπέδων)

 

Σε αυτό το επίπεδο τα data bits (0 και 1) στέλνονται πάνω στην φυσική χάλκινη γραμμή ΟΤΕ. Αυτά τα bits ουσιαστικά περιέχουν όλη την ψηφιακή πληροφορία που εμείς ανταλάσσουμε με το Internet.

 

Υπάρχουν 2 σενάρια για να περάσουν αυτά τα bits :

 

α) το σενάριο fast ή (Non-interleaved) και

 

β) το σενάριο Interleaved.

 

(παρακάτω όπου : Tx = Transmit = bits upstream; Rx = Receive = bits downstream)

 

 

 

Fast:

 

Tα data bits που στέλνονται στο φυσικό επίπεδο στέλνονται όλα με την κανονική σειρά τους π.χ. :

 

Tx & Rx Bit order (FastPath) : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

 

Aν υπάρχουν λάθη στη γραμμή ADSL αυτά συνήθως συμβαίνουν σε διαδοχικά bits που στέλνονται πάνω στην ADSL γραμμή π.χ.

 

TX & Rx Bit order (FastPath) : 1 2 3 x x x 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

 

To DSL δουλεύει έτσι που μπορεί να διορθώνει με κατάλληλο τρόπο (ειδικούς κώδικες) αυτόματα εφόσον τα λανθασμένα bits (x) δεν είναι διαδοχικά. Δηλ. μπορεί να διορθώνει το 1 x 2 x 3 4 αλλά όχι το 1 x x 2 3 4.

 

Αρα παραπάνω το FastPath δεν θα μπορέσει να σώσει την κατάσταση με αποτέλεσμα τη διόρθωση της κατάστασης να την αναλάβει ανώτερο επίπεδο πακέτων (ΙP) και να έχουμε πιθανόν retransmission.

 

 

 

Interleaving:

 

Hρθαν λοιπόν κάποιοι ...γάτοι και είπαν :

 

Γιατί το bit stream να το αφήσουμε να έχει διαδοχικά bits και να κινδυνεύουμε όπως στο παραπάνω παράδειγμα ; Θα κάνουμε interleaving (εναλλαγή) και δε θα στέλνουμε τα Bits στη σειρά αλλά θα τα αποθηκεύσουμε σε ένα buffer προσωρινά θα κάνουμε μια αλλαγή στη σειρά τους (στο παρακάτω παράδειγμα .. τσιμπάμε κάθε 8 Bit) και αυτή την αλλαγμένη μορφή θα σπρώξουμε να περάσει τη χάλκινη γραμμή π.χ. όπως παρακάτω :

 

TX & Rx Bit order (Interleaved): 1 8 15 2 9 16 3 10 17 4 11 18 5 12 19 6

 

Τότε αν συμβει λάθος πάνω στη γραμμή και επηρεάσει όπως στο παραπάνω παράδειγμα 3 διαδοχικά Bits θα είχαμε :

 

TX & Rx Bit order (interleaved): 1 8 15 x x x 3 10 17 4 11 18 5 12 19 6

 

Χάθηκε δηλ. η πληροφορία από τα Bits 2 9 και 16 (διαδοχικά bits αλλά στον αλλαγμένο συρμό). Οταν όμως ο παραλήπτης (DSLAM ή Modem δικό μας) τα ξαναβάλει στη σειρά (λόγω Interleave), τότε βλέπετε ότι το bit stream θα είναι :

 

1 x 3 4 5 6 7 8 x 10 11 12 13 14 15 x

 

άρα τα λανθασμένα bits δεν είναι πια διαδοχικά άρα το ADSL μπορεί να τα διορθώσει !!

 

Η τεχνική λοιπόν είναι έξυπνη - απλά προκύπτει θέμα latency (χρόνου απόκρισσης) όταν η τεχνική interleaving εφαρμόζεται. Και είναι απόλυτα λογικό να εισάγει καθυστέρηση γιατί πρόκειται για "αποθήκευση" (buffering) και "επεξεργασία" (αλλαγή της σειράς των bits) του ψηφιακού συρμού. Αυτή η διαδικασία λοιπόν των δύο βημάτων μπορεί να εισάγει 5 με 20 ms καθυστέρηση κατά τη μετάδοση. Αυτό βέβαια για τη μια κατεύθυνση. Για ένα Ping (αλλά και για κάθε IP επικοινωνία μας) λοιπόν που είναι round trip ταξίδι πακέτων αυτό πολλαπλασιάζεται επί δύο (Tx + Rx). Αρα η τελική επιβάρυνση μπορεί να είναι από 10 - 40 ms.

 

Η συχνότητα με την οποία ... τσιμπάμε τα Bits είναι το Interleave Time (μετριέται σε ms)

 

O αριθμός των bits που είναι μέσα σε κάθε block είναι το Interleave depth (βάθος).

 

Παραπάνω στο παράδειγμα με τους αριθμούς το βάθος είναι 8 - ενώ στο σχήμα το βάθος είναι 4.

 

H παραπάνω επιβάρυνση εξαρτάται άμεσα από τον τύπο του DSLAM. Καποιοι κατασκευαστές τα καταφέρνουν καλά - κάποιοι άλλοι όχι.

 

Το να εφαρμόσεις το interleaving στο AΡΥΣ αυξάνει τη σταθερότητα της γραμμής, και περιορίζει τις αποσυνδέσεις και τις χαμηλές ταχύτητες κλειδώματος, όμως σίγουρα ταλαιπωρεί τους gamers γιατί εισάγει έντονη κάποιες φορές καθυστέρηση.

 

 

Απαράδεκτος ο ΟΤΕ. Και με Fast η γραμμή ήταν μια χαρά. Κατεβάζαμε καλά και παίζαμε και τα παιχνίδια. Τώρα οτι να ναι. Την είδα και την σταθερότητα της γραμμής. Κάθε βράδυ disconnects. Απλα έλεος.

 

Πηγή : adslgr.com

Δημοσ.

κάθησα και το διάβασα...συμπέρασμα στον ΟΤΕ δεν ξέρουν και δεν τους νοιάζει τι σημαίνει ping ή packets per second και γενικά το μόνο που τους νοιάζει είναι να έχεις ιντερνετ...τώρα τη ποιότητας δεν τους απασχολεί καθόλου.

 

Άλλωστε έτσι δεν ήταν και μέχρι τώρα έπαιρνες έλεγες δεν έχω voip καλό δεν έχω ping και σου έλεγαν ιντερνετ έχετε...ε ναι έχω... ε τότε μία χαρά η βλάβη σας πάει στο αρχείο.

Δημοσ.

δε νομίζω πως το interleaving φταίει για τα αυξημένα pings έτσι και αλλιώς αυτά γίνονται σε επίπεδο hardware, πόση καθυστέρηση να δημιουργεί ένα buffering; το πιο πιθανό είναι να έχουν πορωθεί όλοι με την αναβαθμισμένη ταχύτητα και να εχουν πέσει με τα μούτρα στα torrents με αποτέλεσμα να έχουν πιτάρει τα dslam. προσωπικά τα ping μου δεν έχουν αυξηθεί καθόλου, αλλά κάτι πρέπει να γίνει με τα voip και τον περιορισμό πακέτων που εξακολουθεί να είναι πρόβλημα

Δημοσ.

snot to interleave fteei gia to ping kai to exei paradextei kai o ote distixos.parousiazetai se siemens dslam opos ipe o filos mas o ote kai mexri na teliosoun oi anabathmiseis tha exoume xanagirisei se fast apo interleave.oxi me to xeri stin fotia gia auto pou ipa.min me parete kai me tis petres:P

Δημοσ.

Εγώ παρατηρήσει ότι όσο πιο μεγάλη ταχύτητα έχει τόσο μεγάύτερες απώλειες υπάρχουν.Οι υποτιθέμενες 1 Mbit στην καλύτερη των περιπτώσεων να έχουν απόδοση 800 kb/s.Λοίπον για να διωρθωθεί το πρόβλημα θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον μια 10 ετία και να ανατιναχτέι ο ΟΤΕ μαζί με τον δυκτιό του πρώτα...Αυτά.

Δημοσ.

o xalkos antexei pola mbit allo pou autoi ta kanoun etsi.exo dei kai 1 mbit na pezei sto 930 exo dei kai ena mbit na pezei sta 500.opote to diktio kalo einai san kalodio alla ta dslam einai..... ektos an ise poli makria kai exeis poli atenuation i margin problem.

Δημοσ.

Το έγραψα και σε άλλο θέμα, αλλά μέχρι τώρα δεν πάντησε κανείς. Εδώ όμως νομίζω ταιριάζει καλύτερα:

 

Γραμμή 512/128, Άρτα - δεν έχουμε αναβαθμιστεί ακόμη.

Παρατήρησα το εξής: Τις τελευταίες μέρες χάνουμε πολύ από το upload. Ενώ σε idle κατάσταση έχω 430/100 (down/up) στα speedtest, την ώρα του download μένουν 300/20 !!! Τι στο καλό. ΚΑΤΕΒΑΖΩ και χάνω από το upload τόοοσοο πολύ; Εντάξει κάνει error chack, αλλά χάνει τόοοσο πολύ;

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...