Arioch79 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2006 Πήρα πρόσφατα έναν 250άρη SATA σκληρό της Western Digital. Εγκατέστησα εκεί τα WindowsXP SP2 και όλα πάνε μια χαρά, εκτός του ότι παρ' ό,τι εγκατέστησα τα Windows μόλις χθες και στον σκληρό έχω εγκαταστήσει τα απολύτως απαραίτητα (drivers, office, antivirus και δύο video players), τα Windows βλέπουν ότι από τα 250 giga (232 για να είμαστε ακριβείς) είναι ελεύθερα μόνο τα 87! Όταν μαρκάρω όλα τα folders του C, μου βγάζει μέγεθος 38 Giga, που είναι λογικό (έχω βάλει και ορισμένα MP3s και Videos μέσα). Οπότε ακόμα κι αν βάλουμε το χώρο που καταλαμβάνει το system restore και το recycle bin (το οποίο έχω ελαττώσει στο 1% για να μη πιάνει χώρο), και πάλι η διαφορά είναι τεράστια. Μάλλον δε ξέρουν καλή πρόσθεση στη Microsoft, γιατί 232 - 38 σίγουρα δε κάνει 87! Μπορεί να με βοηθήσει κανείς; Υποτίθεται ότι πήρα το σκληρό για να ανασάνω λίγο και να ελαττώσω το βραχνά του συνεχόμενου backup. Να σημειώσω ότι έχω κι άλλο σκληρό στο σύστημα, IDE 120άρη, με τον οποίο όμως δεν αντιμετωπίζω παρόμοιο πρόβλημα. Και οι δύο δίσκοι είναι διαμορφωμένοι με το σύστημα NTFS.
s0st0s Δημοσ. 31 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2006 an den apatomai iparxei patchaki gia ta windows gia na mporoun na "doun" megalous SATA sklirous...exei ksananaferthei to thema..psakse ligo mesa sto forum..
kattistt Δημοσ. 31 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2006 an den apatomai iparxei patchaki gia ta windows gia na mporoun na "doun" megalous SATA sklirous...exei ksananaferthei to thema..psakse ligo mesa sto forum.. καποιο patchaki υπαρχει. εμενα μου το εκανε αυτο λογο της version των xp... καποια παλια εκδοση δεν υποστηριζει μεγαλου μεγεθους sata.
SCidER Δημοσ. 31 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2006 ke mena mu to ekane afto... egatestisa ksana ta XP me SP1 included kai ta eide kanonika olokliro ton skliro.. meta perasa apo panw kai to SP2
Arioch79 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2006 Μέλος Δημοσ. 31 Αυγούστου 2006 Παιδιά, ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Στο Insomnia που έψαξα δε μπόρεσα να βρω παρόμοιο thread. Στο net γενικά κάτι βρήκα, αλλά οι περισσότεροι αναφέρονταν στο γνωστό πρόβλημα των windows να αναγνωρίσουν σωστά το μέγεθος σκληρών με χωρητικότητα μεγαλύτερη των 130 Giga, ειδικά αν αυτοί είχαν διαμορφωθεί με το σύστημα FAT. Στη περίπτωσή μου αναγνωρίζουν σωστά το μέγεθος του δίσκου, αλλά όχι και τον ελεύθερο χώρο. Άσε που έχω περάσει SP2, οπότε δε θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλημα. Θα το ψάξω λίγο ακόμα, αλλά πολύ φοβάμαι ότι στο τέλος θα αναγκαστώ να χωρίσω τον SATA σε δύο partitions, που σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταστήσω τα windows για τέταρτη φορά σε δύο μέρες (long story).
kattistt Δημοσ. 31 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2006 εχεις καποια τελευταια version των windows? ισως αμα περασεις πιο τελευταια version των xp να τα δει ολα τα GB σου, οπως εκανα εγω! ειναι ο σκληρος που εχεις το λειτουργικο πανω,ε?
Arioch79 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2006 Μέλος Δημοσ. 31 Αυγούστου 2006 Ναι, στον SATA έχω το λειτουργικό. Κάπου διάβασα ότι αν τον έχεις μαζί με IDE σκληρό (όπως κι εγώ που έχω παράλληλα κι έναν IDE 120άρη), παίζουν τέτοια προβλήματα. Αλλά πουθενά δεν αναφέρεται ακριβώς το ίδιο πρόβλημα που έχω κι εγώ, μόνο ότι τα winxp χωρίς sp1 αναγνωρίζουν μέχρι 137 giga σκληρούς. Ακόμα όμως κι αν υποθέσουμε ότι τον αναγνωρίζουν σαν 137 giga, και πάλι δεν βγαίνει λογική γιατί 137 - 38 = 99 και όχι 87 που είναι το free space που λένε τα windows. Γενικά δεν έχω βρει παρόμοιο πρόβλημα στο Internet. Ίσως πρέπει απλά να τον ξαναφορμάρω και να φτιάξω δύο μικρότερα partitions.
jimpanos Δημοσ. 31 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2006 120 - 32 = 87. Μάλλον επειδή έβαλες καί τον Sata και τον IDE σου βλέπει τον 120άρη σαν primary και active. Κοίταξες το Disk Management των XP?
Arioch79 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2006 Μέλος Δημοσ. 31 Αυγούστου 2006 jimpanos, καλή ιδέα! Αλλά μάλλον κι εκεί όλα είναι normal. Στον 120άρη IDE μου γράφει Healthy (Active) και στον 250άρη SATA Healthy (System). Και τους δύο τους έχει primary partition. Παιδιά, ευχαριστώ πολύ αλλά μάλλον δε το γλυτώνω το format...
johnyboy Δημοσ. 31 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2006 kai format na kaneis ta windows etsi tha ton vlepoun giati otan vgikan ta windows den itan sxediasmena gia toso megalous didkous.oses fores kai na kaneis format to idio apotelesma tha exeis.ektos an ton kaneis partition h valeis pio nea version opos sou ipan pio pano.
Arioch79 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2006 Μέλος Δημοσ. 31 Αυγούστου 2006 Ίσως πρέπει απλά να τον ξαναφορμάρω και να φτιάξω δύο μικρότερα partitions. Εντάξει, δεν είμαι και τόσο άσχετος ώστε να περιμένω να γίνει κάτι απλά φορμάροντας το δίσκο. Πάντως τη πρώτη φορά που έβαλα τα windows στον SATA τη πάτησα, γιατί είχα μαζί και τον IDE και τα *&%^*& windows πήγαν και έγραψαν το boot sector στον IDE και δε μπορούσα μετά να bootάρω από τον SATA. Τέσπα, όλο εκπλήξεις (δυσάρεστες) είναι αυτά τα windows... Τώρα που το σκέφτομαι, λέω να δοκιμάσω να ξηλώσω τον IDE και να ξεκινήσω τα windows μόνο με τον SATA. Να δω τι θα μου βγάλουν...
beman Δημοσ. 31 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2006 mia λυση για την προσθαφαιρεση που δεν σε βγαινει .... μπορεις να βρεις εδω......http://www.wdc.com/settlement/verify.asp μια προσφορα της w.d. για τα χαμενα γιγα...ειναι προγραμμα ανακτησης αρχειων...χρειαζεται μονο ο σειριακος αριθμος του σκληρου... πεσανε μηνυσεις και αποζημιωσεις φυσικα για τα χαμενα γιγα ,το ιδιο εχω και εγω χαμενα γιγα, στο εξωτερικο φυσικα...εδω χαμπαρι δεν πειραμε ουτε φυσικα μας ενημερωσε καποιος... ε απο το τιποτα κατι ειναι και αυτο...δοκιμασε το προγραμμα και πεσ μας... ετσι παντως θα σε βγει η προσθεση...συν 2 partitions για να τα βλεπουν ολα.. αυτα φιλε μου....και οποιος αλλος δοκιμασει το προγρ. να κανει τον κοπο να πει την γνωμη του..
Arioch79 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2006 Μέλος Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2006 beman, σ' ευχαριστώ για τη πρόταση, αλλά μόλις διάβασα το post είχα ήδη κάνει format και είχα χωρίσει το σκληρό σε δύο μικρότερα partitions (περίπου 120 Giga το καθένα). Τώρα έχω τρία partitions, δύο 120άρια του SATA (στον ένα έχω το λειτουργικό) και τον 120άρη IDE. Όλα φαίνονται να λειτουργούν μια χαρά, και τα windows υπολογίζουν κανονικά το free space. Οπότε μια απλή συμβουλή για όσους έχουν μεγάλο σκληρό: χωρίστε τον σε μικρότερα partitions!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.