Προς το περιεχόμενο

Κωδωνοκρουσίες, τα νεύρα μου


Γηρυόνης

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Κάθε μέρα μια διπλανή εκκλησία με ξυπνάει από τις 7.30 το πρωί (σημειωτόν ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες ξυπνούσα στις 8.30 για να είμαι 9.00 στη δουλειά μου) με πολύ δυνατές κωδωνοκρουσίες. Και δεν είναι μόνο αυτό, συνεχίζει ανά πέντε λεπτά να χτυπάει δυνατά τις καμπάνες μέχρι να πάει 8.00. Τις χριστοπαναγίες μου τις έχει ακούσει όλη η γειτονιά.

 

Ξέρει κάποιος που μπορώ να απευθυνθώ; Εννοώ με νομικούς τρόπους γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

  • Απαντ. 73
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

http://www.patris.gr/articles/60907?PHPSESSID=f42e316c171576e05d6cb231f951696e

 

Καλή τύχη φίλε μου. Θα τη χρειαστείς.

 

Πάντως, το θέμα που ανοίγεις είναι όντως θέμα. Απ' τη μια φωνάζουμε για τον θόρυβο που -πολύ κακώς φυσικά- δημιουργείται από χίλιες δυο εστίες ηχορύπανσης, απ' την άλλη "ξεχνάμε" και αυτόν τον παράγοντα.

 

edit : Το συγκεκριμένο θέμα το θυμήθηκα τις προάλλες που είχε στην περιοχή μου πανηγύρι. Περνώντας με την κόρη μου έξω απ' την εκκλησία, άρχισε η κωδωνοκρουσία η οποία σταμάτησε κανά τέταρτο αργότερα και μου έκανε εντύπωση διότι ο ήχος ήταν πάρα πολύ δυνατός και έφτασα στο σημείο να κλείσω τα αυτιά του παιδιού. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει κάθε εκδήλωση αυτού του λαού να είναι θορυβώδης και να μη σέβεται την ηρεμία του ανθρώπου.

Δημοσ.

Δεν καταλαβαίνω πού κόλλησε, κι εγώ δεν μπορώ να το ανοίξω. Τέλος πάντων, το παραθέτω :

 

Ως το “Συνήγορο του Πολίτη” έφτασε ένας Ηρακλειώτης επειδή τον ενοχλούσε ο ήχος της καμπάνας.

 

Της Αννας Παπαδοκωστάκη

 

Σε ένα δεκαετή αγώνα επιδόθηκε ο χημικός μηχανικός Μανόλης Καμηλάκης από το Ηράκλειο για να δικαιωθεί τελικά από το Συνήγορο του Πολίτη για το θέμα που απασχολούσε την οικογένειά του αλλά και άλλους πολίτες.

 

Το πρόβλημα ήταν οι ηλεκτρικές καμπάνες και το ηλεκτρικό ρολόι στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας στις Γούρνες που ηχούσαν ,και εν μέρει ηχούν ακόμα, τόσο δυνατά που δεν τους άφηναν να ησυχάσουν αλλά και τα μεγάφωνα που μετέδιδαν στη διαπασών τη λειτουργία.

 

Ειδικά το ρολόι, όταν τοποθετήθηκε το 1995, χτυπούσε όλη μέρα, ακόμα και τις μισές ώρες, με αποτέλεσμα άνθρωποι που εργάζονται, που θέλουν να ξεκουραστούν το μεσημέρι ή όλη μέρα ,αν δουλεύουν σε νυχτερινές βάρδιες να βρίσκονται σε κατάσταση νευρικής κρίσης από την αϋπνία.

 

Γιατροί που κάνουν εφημερίες, ξενοδοχοϋπάλληλοι με ακανόνιστες βάρδιες, δουλειάς, αλλά και επισκέπτες που κατέλυαν στα νοικιαζόμενα δωμάτια της περιοχής , άλλαζαν κατοικία.

 

Ο Μανόλης Καμηλάκης, απόφοιτος του Μετσόβιου με μεταπτυχιακές σπουδές εργάζεται στο αεροδρόμιο Ηρακλείου και όταν εγκαταστάθηκε στις Γούρνες, πριν 10 χρόνια, σε σπίτι δίπλα στην εκκλησία, κατάλαβε ότι ή έπρεπε να φύγει ή να ξεκινήσει ένα αγώνα για να μπει ένας φραγμός στους θορύβους αυτούς, που κατά την άποψη του την οποία έχει τεκμηριώσει με επιστημονικές και θεολογικές απόψεις, δεν ταυτίζονται με την παράδοση της Εκκλησίας και δεν συμβαδίζουν με το σύγχρονο τρόπο ζωής.

 

Δικαστήρια, επιστολές στην Αρχιεπισκοπή, τον ίδιο τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, δεν έφεραν αποτέλεσμα.

 

Και τελικά, ο Συνήγορος του Πολίτη, χρειάστηκε έξι ολόκληρα χρόνια για να κρίνει την προσφυγή του, αξιολογώντας δεκάδες πολυσέλιδα έγγραφα και εκθέσεις. Η αρμόδια Αρχή, διαπιστώνει ότι υπάρχει πρόβλημα με τη χρήση των ηλεκτρικών καμπανών και των ηλεκτρικών ρολογιών στους ναούς και ζητά από την Πολιτεία να θεσπίσει μέτρα προστασίας των πολιτών.

 

 

 

Εγραψε βιβλίο

 

 

 

«Δεν σκέφτηκα να εγκαταλείψω την προσπάθεια γιατί ήξερα ότι είχα δίκιο, για πολλούς λόγους. Όλα τα επιχειρήματα ήταν υπέρ μου, όμως υπήρξε μια έντονη αντιπαράθεση, συχνά υπόγεια για να μην πάρει διαστάσεις το θέμα. Παρότι η απόφαση αυτή με δικαιώνει, δεν νομίζω ότι θα έχει άμεση εφαρμογή. Κάτι θα γίνει όμως στο μέλλον» μας είπε ο Μ. Καμηλάκης, ο οποίος έγινε και συγγραφέας καθώς μετέφερε τις εμπειρίες που αποκόμισε από αυτή τη δεκαετή περιπέτεια σε ένα βιβλίο το οποίο προτίθεται να εκδώσει!

 

« Αυτό που με ενόχλησε σε όλη αυτή την ιστορία, ήταν η σκόπιμη παραποίηση των θέσεων μου. Με βάφτισαν αντίχριστο και ιεχωβά γιατί δεν εγκατέλειψα την προσπάθεια, έλεγαν ότι κάνω αγώνα για να καταργηθούν τα καμπαναριά και να σταματήσουν να χτυπούν οι καμπάνες πριν τη λειτουργία. Εγω τους απαντούσα ακόμα και με απόψεις ιεραρχών από την άλλη Ελλάδα που συμβούλευαν τους ιερείς να μην μεταδίδουν μεγαφωνικώς τις λειτουργίες.»

 

Ο Μ. Καμηλάκης, χρειάστηκε να κάνει ο ίδιος μια έκθεση για το καθεστώς που επικρατεί στις εκκλησίες, διάβασε εκκλησιαστικά περιοδικά για να αλιεύσει απόψεις , προσκόμισε ιατρικές γνωματεύσεις για τις επιπτώσεις του θορύβου στην υγεία και μετρήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας της Πολεοδομίας στο δικαστήριο που έγινε στο Ειρηνοδικείο Χερσονήσου.

 

«Από την έρευνα που έκανα το 1998, σε 70 εκκλησίες της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου, διαπίστωσα ότι μόνο τέσσερις διέθεταν ρολόι και μηχανολογικό μηχανισμό κρούσης των καμπανών τον οποίο μείωσαν μετά από παράπονα των κατοίκων. Οι 12 είχαν μόνο μηχανολογικό σύστημα για τις καμπάνες και από αυτές οι πέντε στην περιοχή Πόρου-Κατσαμπά που υποδείκνυε πιθανόν μια ανταγωνιστική διάθεση των ιερέων.»

 

Δίκη

 

Στην δικαστική υπόθεση παρενέβη υπέρ της αίτησης του, η ένωση τουριστικών μονάδων αυτοεξυπηρέτησης ενώ υπέρ των θέσεων της ενορίας, παρενέβη η Αρχιεπισκοπή. Το δικαστήριο υιοθέτησε τις απόψεις της Εκκλησίας σύμφωνα με τις οποίες, ο ιερέας της Ευαγγελίστριας είχε ρυθμίσει το ρολόι να μην χτυπά τις ώρες κοινής ησυχίας , και κάλεσε τους τεχνικούς που τοποθέτησαν την καμπάνα να χαμηλώσουν την ένταση από τα 87 στα 82 ντεσιμπέλ . Και επειδή «η κρούση της καμπάνας αποτελεί από αιώνων με δύναμη εθίμου καθιερωμένο μέσο δια του οποίου οι πιστοι καλούνται σε λατρευτικές συνάξεις και πρέπει να ακούγεται σε κάθε γωνιά της ενορίας», το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση.

 

«Ο ιερέας υποστήριξε ότι έβαλε το ηλεκτρικό σύστημα γιατί δεν μπορούσε να ανεβαίνει 55 σκαλοπάτια για να χτυπά την καμπάνα» και η απάντηση του Μ. Καμηλάκη, ήταν ότι η οικογένεια του, θα έδιδε ένα χρηματικό ποσό, σε παιδί φτωχής οικογένειας , να πηγαίνει κάθε Κυριακή και στις γιορτές στο καμπαναριό για να τις χτυπά με το χέρι.

 

«Τα ρολόγια στις εκκλησίες, είχαν χρησιμότητα κάποιες εποχές, που οι άνθρωποι δεν είχαν ρολόγια και είχαν άλλους ρυθμούς ζωής. Τι νοημα έχει να ακούμε να χτυπά 10 φορές μια καμπάνα για να «μας πει» ότι η ώρα έχει φτάσει 10» τονίζει ο κ. Καμηλάκης.

 

Από τότε που ξεκίνησε αυτή η υπόθεση , έχει αποκτήσει δύο παιδιά τα οποία όπως μας είπε έχει καταγράψει σε βίντεο την ώρα που κοιμούνται. «Όταν ακούνε τον ήχο αυτό, ταράζονται στον ύπνο τους, συσπάται το πρόσωπο τους και συχνά ξυπνούν» μας είπε και πρόσθεσε γελώντας … «τα έχω βαφτίσει τα παιδιά μου, σε άλλη εκκλησία, χωρίς … ηλεκτρικές καμπάνες».

 

Στον Πατριάρχη

 

Ο Μ. Καμηλάκης, σε μια στιγμή απόγνωσής απευθύνθηκε και στον Οικουμενικό Πατριάρχη, με μακροσκελή επιστολή στην οποία παρέθετε απόψεις των Αρχιεπισκόπων Κρήτης και Αθηνών για την αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας και άλλες σχετικές παρεμβάσεις για ανάλογα προβλήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ωστόσο, ο Πατριάρχης, με μια σύντομη απάντηση αφού έστειλε την ευλογία του, επεσήμανε ότι το θέμα έχει λυθεί δικαστικώς.

 

Σημειώνεται ότι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Πολεοδομίας της Νομαρχίας, βεβαίωσαν με εκθέσεις τους ότι ο εκπεμπόμενος θόρυβος είναι πολύ πιο πάνω από τα όρια που θέτει ο νόμος και επέβαλαν πρόστιμο στην ενορία το οποίο δεν εισπράχθηκε. Όταν ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε από την ίδια υπηρεσία επανέλεγχο για να συντάξει τη δική του έκθεση, η υπηρεσία αρνήθηκε και αντί απάντησης έστειλε στο Συνήγορο τη δικαστική απόφαση, καθώς υπάλληλοι που είχαν ασχοληθεί είχαν βρει τον μπελά τους , όπως προκύπτει και από έγγραφο του τότε νομάρχη προς τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης.

 

Μέτρα

 

Ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά από έρευνα της υπόθεσης και μιας ακόμα παρεμφερούς στη Γλυφάδα κατέληξε: «Από τα παραπάνω προκύπτει σαφώς η ύπαρξη σοβαρού κοινωνικού προβλήματος, το οποίο αφορά τόσο την προστασία του περιβάλλοντος όσο και τη δημόσια υγεία, αλλά και η αναγκαιότητα νομικής ρύθμισης της κατάστασης και συγκεκριμένα της υπαγωγής των ηχητικών εκπομπών από εγκαταστάσεις ναών και μονών, στο πεδίο εφαρμογής της οικείας περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

 

Η ρύθμιση των σχετικών διαφορών με παραπομπή στο άτυπο πλαίσιο των καλών σχέσεων μεταξύ πολιτών και της Εκκλησίας ή στην καλύτερη περίπτωση στις διατάξεις του αστικού κώδικα περί γειτονικού δικαίου, ισοδυναμεί με την μη ανάληψη της ευθύνης από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση ενός υπαρκτού και εκτεταμένου προβλήματος ηχορύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος σε αντίθεση με τη συνταγματική υποχρέωση του κράτους, βάσει του άρθρου 24 αλλά και με την οικεία περιβαλλοντική νομοθεσία.»

  • Super Moderators
Δημοσ.

Κάτι είχε πάρει το μάτι μου για μια σχετική δικαστική απόφαση.

Επειδή είμαι εκτός γραφείου, θα μπορέσω να είμαι πιο αναλυτικός από βδομάδα.

 

Πάντως εγώ θα σκεφτόμουν σοβαρά την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για εκπομπές θορύβου. Ρώτα έναν δικηγόρο... ;)

Δημοσ.

Εγώ παλιά έμενα σχεδόν δίπλα σε σχολείο... εκεί να ακούσετε εσεις. Κουδούνια και στο καπάκι φωνές. Το κουδούνι ήταν αυτόματο με χρονοδιακόπτη και χτυπουσε και το καλοκαίρι γιατί προφανώς τα τζιμάνια ξέχασαν να το κλείσουν...

Δημοσ.

Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει ο παπάς στο εξοχικό μου. Οι καμπάνες βάραγαν ακόμα και κάθε 30'. Επειδή δεν καταλάβαινε, ένας απίστευτος τύπος, αποφάσισε να στηθεί έξω απο το σπίτι του παπά μερικά βράδυα και κόρναρε μιμούμενος τους χτύπους της καμπάνας. Ε... δεν ήθελε και πολύ. Μετά απο μερικές μέρες ο παπάς σταμάτησε να μας ειδοποιεί για την ώρα με τις καμπάνες του. Χα,χα,χα....

Δημοσ.

@ Physics_rulez : Υπήρξε και σε αυτή την περίπτωση καταγγελία (πριν κάποια χρόνια) από άνθρωπο ο οποίος η αυλή ήταν δίπλα στο σπίτι του. Αν θυμάμαι καλά, κάπως έκλεισαν το χώρο με αυτό το γυάλινο πλέγμα που βάζουν σε δρόμους για να μη μεταδίδεται ο ήχος στα παρακείμενα σπίτια.

 

Όλοι έχουν τα δίκια τους. Και τα παιδιά θέλουν να παίξουν αλλά και ο άλλος να έχει την ησυχία του χωρίς το ντάπα ντούπα της μπάλας και τις φωνές.

 

Όσον αφορά δε την εκκλησία δε νομίζω ότι υπάρχει δικαιολογία. Θεωρώ περιττά στοιχεία τόσο την κατάχρηση κωδωνοκρουσίας όσο και την μεγαφωνική μετάδοση της λειτουργίας.

 

Ζούμε σε πόλεις όπου η ηχορύπανση είναι μεγάλο πρόβλημα, ας μην προσθέτουμε κι άλλους παράγοντες που την ενισχύουν.

Δημοσ.

Ναι ρε σεις, αυτό με τη μετάδοση της λειτουργίας με μεγάφωνα ποτέ δε το κατάλαβα....Ποιός ο λόγος να γίνεται;Αν θέλει κάποιος να ακούσει μπαίνει μέσα.Με το ζόρι δε γίνεται.

Δημοσ.
Συμφωνώ μαζί σου Kandinsky, αν και πιστεύω οτι στους ανθρώπους της εκκλησίας θα θυμίσει λίγο τουρκοκρατία...

 

Αυτό είναι σίγουρο. Θα σου πουν "ηχορύπανση ρε αντίχρηστε αληταρά η ψαλμωδία και η καμπανούλα?".

 

"Πάμε παιδιά όλοι μαζί, κυρά Τασία, κυρά Σούλα, να μαζέψουμε υπογραφές να τον διώξουμε τον αλήτη απ' τη γειτονιά. Εσείς οι άντρες πουλήστε του λίγο αντριλίκι και χαράξτε του το αμάξι. Ακούς το καθήκι να θέλει να σιγάσει την εκκλησία! Παλιοτουρκόσποροι, κομμουνιστές, άθεοι, Ιεχωβάδες!"

 

:mrgreen:

Δημοσ.
Αυτό είναι σίγουρο. Θα σου πουν "ηχορύπανση ρε αντίχρηστε αληταρά η ψαλμωδία και η καμπανούλα?".

 

"Πάμε παιδιά όλοι μαζί' date=' κυρά Τασία, κυρά Σούλα, να μαζέψουμε υπογραφές να τον διώξουμε τον αλήτη απ' τη γειτονιά. Εσείς οι άντρες πουλήστε του λίγο αντριλίκι και χαράξτε του το αμάξι. Ακούς το καθήκι να θέλει να σιγάσει την εκκλησία! Παλιοτουρκόσποροι, κομμουνιστές, άθεοι, Ιεχωβάδες!"

 

:mrgreen:[/quote']

 

Το παράκανες, αλλά αυτό είναι το πνεύμα :mrgreen:

Δημοσ.

στο χωριο μου βαραγε συνεχεια.να θες να κοιμηθεις και να χτυπαει 12 φορες.η το πρωι να σε κσιπναει.ωσπου αυτος που εμενε διπλα βγηκε ενα βραδυ με καραμπινα και υσηχασαμε ολοι.

Δημοσ.

Ρε φίλε καταλαβαίνω να μένεις δίπλα σε εκκλησία... να μένεις δίπλα σε σχολείο όμως είναι ... πο πο πο πο!!! Δεν κοιμάσαι καθόλου και ειδικά όταν είσαι απο ξενύχτι να ξυπνάς: 8.15 , 9.30 , 10:40 ... αμάν!!! πόποπο ... δεν μπορούν να έχουν μια πιτσιρίκα εκεί (καμιά απο αυτές στα παιδαγωγικά που βγαίνουν) να πηγαίνει απο αίθουσα σε αίθουσα και να τους λέεi << Τώρα μπορείτε να κάνετε διάλλειμμα...>> και μετά ... για το μέσα... με σύνθημα! Να ακούγεται ένα 2δευτερολέπτων σφύρισμα απο έναν τσέλιγκα καθηγητή και να μπαίνουν άπαντες μέσα... ΕΜ! Αυτές είναι λύσεις ... τι κουδούνια και άσπρα άλογα...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...