Προς το περιεχόμενο

Linux Συμβατό Με Το Πισι μου..


Freakster

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Θέλω να εγκαταστήσω Linux στον υπολογιστή μου... Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποια εκδοση που να είναι πιο πολύ συμβατή με τον υπολογιστή μου απο οτι άλλες. Δε θέλω να τρέχω να ψάχνω παντού και να μη βρίσκω τίποτα για drivers για την κάρτα γραφικών, τον hp εκτυπωτή, την κάρτα δικτύου etc.

 

Επίσης ήθελα να ρωτήσω αν είναι εύκολη η μετάβαση απο τα windows στα Linux.. Θα έχω προβλήματα; Τα περισσότερα προγράμματα που χρησιμοποιώ π.χ. open office υπάρχουν και για linux απο οτι ξέρω, γενικότερα υπάρχει ενα καλό προγραμμα για κάθε δουλειά; Τα linux είναι ασφαλή απο χακερ, ιους και τα υπόλοιπα που βασανίζουν τα windows?

 

Τέλος ποια εκδοση linux να διαλέξω; Ποια είναι οι καλύτερη για first time users? (Βρηκα στο στικυ κάποια λινκ αλλα δε λειτουργούν για αυτο σας ξαναρωτάω)

 

Ευχαριστώ πολύ!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1. Αν κ δεν αναφέρες τη σύνθεση του υπολογιστή σου, να σου πώ ότι το Linux είναι κατα πολύ "ελαφρύτερο" από τα Παράθυρα καθώς επίσης ότι οι περισσότερες σύγχρονες διανομές θα αναγνωρίσουν αυτόματα τα περισσότερα περιφερειακά/συσκευές σου.

2. Για κάθε δουλειά όντως υπάρχει άνα καλό και ΔΩΡΕΑΝ πρόγραμμα.

3. Ασφαλή από χάκερς?? Χμμ.. Έτσι λέγεται :)

4. Εγώ θα σου πρότεινα Mandrake.

 

000. Πριν προχωρήσεις σε κανονική εγκατάσταση (και μπλέξεις με παρτίσιον κλπ) γιατί δεν δοκιμάζεις κάποιες από τις δεκάδες live εκδόσεις?? Έτσι θα δείς κ ποια σε καλύπτει κ αν έχεις πρόβλημα συμβατότητας..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

χωρις να ξέρω τη σύνεση του υπολογιστή σου, θα σου πρότεινα Mepis.

τρέχει και ως live cd ώστε να παιξεις μαζι του πριν το εγκαταστήσεις (το οποίο μπορείς να κανεις και μέσα από το live cd πανευκολα!!!) είναι μόνο 700 mb, πλήρες, με μια από τις καλύτερες μηχανες αναγνώρισης συσκευών, και δεν χρειαζεται να ψάχνεις να φορτώνεις codecs για να παιξεις κανα Mutimedia αρχείο.

Καλή λύση αποτελεί επίσης το mandirva που προτείνει ο shodan αποπανω. Απεφυγε slackware, gentoo, debian, suse εφόσον είσαι νέος στο αθλημα.

Ααα και μην ξεχασω να γκρινιαξω: μην αρχισεις με οτι αρχίζει και τελειώνει Ubuntu......μπρρρρρ μακρια........

 

Hasodikis....

ο ubuntαλεργικος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν ειναι παλιο το μηχανακι,να δοκιμασεις (για αρχη) το Kanotix ή καποια αλλη Live εκδοση LINUx...

Ετσι θα δεις τι ΔΕΝ αναγνωριζεται απο αυτο για να ψαξεις πιο βαθεια στα αντιστοιχα faq και forums

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

SLAX basizetai stin statheroteri kai arxaioteri dianomi (Slackware) kai einai apla to kalytero... einai live CD alla an thes to kaneis egkatastasi.. peritto mias kai einai polu grigoro kai san LIVECD...

 

http://www.slax.org

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εγω θα σου προτεινα kubuntu ειναι η πιο φιληκη διανομη να ασχοληθεις και η πιο καλη για μεταβαση απο windows

τωρα αν ασχολεισαι με linux να ξερεις οτι θα χρειαστεις να την ψαξεις και μονος σου γιατι τα πραγματα δεν ειναι τοσο απλα οσο τα windows

η μεγαλη τους διαφορα ομως ειναι τα απειρα προγραμματα που εχει το linux για οτιδηποτε θελεις να ασχοληθεις απο προγραμματισμο μεχρι 3d σχεδιαση και ολα πολλη καλα προγραμματα.για να βρεις κατι αντοιστιχο σε windows πρεπει να το χρησοπληρωσεις

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

κοίτα το πιο εύχρηστο και με πολύ μεγάλη συμβατότητα καινούριων συσκευών είναι το ubuntu. βασικά βάλε το kubuntu που θα το βρεις περισσότερο windowηδές. τι μηχάνημα έχεις? 32 ή 64 bit?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@hasodikis: γιατί όχι ubuntu-ειδές?

 

Εγώ σαν πρώτη μου σοβαρή εγκατάσταση (δηλαδή που θα μείνει για λίγο καιρό στο pc και θα ψαχτώ μαζί της) έβαλα xubuntu και είμαι μια χαρά so far.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Mία συσκευή η οποία λειτουργεί σε μία διανομή, μπορεί να λειτουργήσει σε όλες. Το μόνο που ενδεχομένως αλλάζει από διανομή σε διανομή είναι το ποιοι drivers εγκαθίστανται εκ προεπιλογής και ίσως κάποια προαιρετικά interfaces για την ανίχνευση και ρύθμιση του υλικού.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Edgar: κοίτα φίλε μου.....όλα καλά μου πηγαίνανε και .....αν εχεις τον θεό σου με slackware......μου έβγαλε την πίστη αρχικά..αλλά τσουκου τσουκου το εφερα βολτα....μη φανταστεις τιποτα περιεργο βέβαια....τα βασικά που μου χρειάζονται για δουλεια γραφειου...και αυτά με πολύ διάβασμα......

ολα ξεκινησαν οταν έβαλa Kubuntu, μου γύρισε το συμπαν αναποδα....και πιστεψε με το ξέρω ότι ειμαι ο μονος ισως που το λεει αυτό..........

δε λέω....φαίνεται εύκολο στην αρχή αλλά τιποτα δε μου λειτουργούσε σωστα (αυτο το ρητό που λέει ότι οποιος δουλεψε σε slackware λυνει προβλήματα σε όλες τις διανομές ...στην περιπτωσή μου πάει στο δ^%$&ολο)

... αι σιχτιρ τα πεταξα και βρηκα την υγεια μου με το mepis...... αν και αυτό δεν υποψιάζομαι να κραταει και πολύ...αφου το γύρισαν από debian se Ubuntu/debian.

 

Πάντως η άποψη μου πλεόν έχει σχηματισθεί επί του θέματος....

 

αααα και επίσης όταν έχουμε ερωτημα από νεο στο αθλημα...ρε παιδια μην του προτείνετε κάτι που δεν είναι kai live. Επίσης όχι μια διανομή live από την οποία δεν μπορεί να ανακαλυψει τις χαρες του πιγκουινου αμεσα και χωρις να ακουσει καν για apt get, sudo, su, rpm, ktl ktl.... τι νοημα εχει να παίξει με μια διανομή όταν δεν μπορεί να ακουσει ένα mp3 μέσα από αυτή????

 

nske: δεν είναι τόσο απλό....πράγμα που καθίσταται εμφανες οταν έχεις να κανεις με λαπτοπ......κανε μια βολτα σε φορουμς και θα δεις τρομακτικές διαφορες σε υποστήριξη συσκευών από διανομή σε διανομή και από σύστημα σε σύστημα.....Και πάλι δε λέω ότι δεν μπορείς να κάνεις τη συσκευή να δουλεψει ...αλλά μη ξεχνάς ότι το θρενt είναι παιδιού νέου στο λινουξ..... του προτείνουμε διανομή που θα τον βάλει στο τριπακι, όχι τέτοια που θα τον κάνει να το σιχαθεί.

 

Αυτα....

Hasodikis

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συγγνώμη βρε παιδια, ειχα κάνει εντιτ στο πρωτο μηνυμα για να γράψω τη σύνθεση του υπολογιστή μου αλλα προφανώς κάτι πήγε στραβα..

Λοιπόν:

Intel Pentium 4 3 ghz

Nvidia 6200 PCI

Realtek καρτα ήχου

DVD Recorder LG 2160

DVD Player Lite On

2 HDD

2 Net Cards tornado 10/100

1 GB Ram

32 bit πρέπει να είναι αφου τρέχει τα xp home 32 bit .

 

Έχω και μια adsl σύνδεση δε πιστεύω να πρέπει να τη χαιρετήσω..

 

Αυτό που έψαχνα πιο συγκεκριμένα είναι κάτι που να καλύψει το hardware που έχω, να είναι φιλικό σε ασχετους σαν και εμένα γιατι απογοητεύομαι απο κάτι στραβά ( :P ) και να έχει ωραία εμφάνιση.. Αφού μου είπατε πως υπάρχει τουλ ένα προγραμμα για κάθε δουλεια (επεξεργασία εικόνας, media player κ.τ.λ.) δε χρειάζομαι κάτι άλλο. Και πάλι ευχαριστώ!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ego tha elega na breis to suse 10.0. To pio eukolo lhtourgiko na to sthseiw kata thn apopsi mou. Και το ubuntu καλο ειναι και θα βρεις πολυ ευκολα βοηθεια απο χρηστες(νομιζω οτι εχει και ελληνικο irc) πασχει απο σταθεροτητα λιγο ομως.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

(αυτο το ρητό που λέει ότι οποιος δουλεψε σε slackware λυνει προβλήματα σε όλες τις διανομές ...στην περιπτωσή μου πάει στο δ^%$&ολο)

 

Kalimera file mou, exw doulepsei to mepis apo prin ginei ubuntu-eides opws kai konta kamia 100aria dianomes gia na katalabw oti ta linux pasxoun sobara.. exw mia CD case me konta 300cd dianomes oti mporeis na fantasteis akomi kai duo dikes mou basismenes sto SLACKWARE.. to slackware einai anamfisbitita poio stathero apo ta upoloipa kai opws akribws to eipes "στην περιπτωσή μου πάει στο δ^%$&ολο" apla to slack einai gia empeirous xristes den einai gia arxarious, prepei na ta kaneis ola me to palio tropo opws sto linux armozei den prospathei na moiasei se windows to slack exei proswpikotita kai statherotita, kai opws megaloi hackers lene einai gia server kai high end workstations.. gia ayto to logo tou proteina to SLAX to opoio gia mena einai mia para poly kali douleia apo enan anthrwpo pou pragmatika exei kopiasei kai akomi kopiazei kai den pairnei apla packeta etoima kai ta kanei customize kainei recompile ta panta bgazontas polu saboura, kai toso aplo oso kaneis den fantazetai, pisteyw oti sto mellon o Thomas (dimiourgos twnl inux live-scripts kai tou slax) tha exei mia thesi sto xwro tou linux ekei pou tou armozei an den ton arpa3ei kamia microsoft...

oso gia to ubuntu gia mena itan stin arxi ena ergaleio live rescue kai twra einai apo tis megaluteres apates... pou den mporoun na knoun ena arxeio compile swsta...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

to slack einai gia empeirous xristes den einai gia arxarious

 

Συμφωνώ με όσα λες, αλλά νομίζω ότι είναι άδικος ο παραπάνω διαχωρισμός. Απλά είναι για χρήστες οι οποίοι δε θέλουν να μείνουν αρχάριοι. Δεν είναι για αρχάριους χρήστες που θέλουν κάτι που να μοιάζει ότι συμπεριφέρεται όπως τα windows και είναι διατεθειμένοι να υποφέρουν τα προβλήματα που συνεπάγεται μια τέτοια προσέγγιση σε επίπεδο διανομής (δεδομένου ότι το Linux λειτουργεί τελείως διαφορετικά από ότι τα windows).

 

Ένα φορτωμένο live cd σε στυλ KNOPIX είναι καλό ως επίδειξή των δυνατοτήτων του λειτουργικού, όμως είμαι της άποψης ότι αν δεν στήσεις το δικό σου σύστημα καταπιανόμενος με κάθε πτυχή του από κάτω προς τα πάνω, δε μπορείς να εξοικειωθείς αρκετά ώστε να το εμπιστευθείς για σοβαρή χρήση (ή τουλάχιστον η διαδικασία εξοικείωσης θα είναι άσκοπα μεγάλη και βασανιστική).

 

τι νοημα εχει να παίξει με μια διανομή όταν δεν μπορεί να ακουσει ένα mp3 μέσα από αυτή????

 

nske: δεν είναι τόσο απλό....πράγμα που καθίσταται εμφανες οταν έχεις να κανεις με λαπτοπ......κανε μια βολτα σε φορουμς και θα δεις τρομακτικές διαφορες σε υποστήριξη συσκευών από διανομή σε διανομή και από σύστημα σε σύστημα.....Και πάλι δε λέω ότι δεν μπορείς να κάνεις τη συσκευή να δουλεψει ...αλλά μη ξεχνάς ότι το θρενt είναι παιδιού νέου στο λινουξ..... του προτείνουμε διανομή που θα τον βάλει στο τριπακι, όχι τέτοια που θα τον κάνει να το σιχαθεί.

 

Αν πάει να το αντιμετωπίσει με τη λογική των windows, ότι τα πάντα πρέπει να παίζουν μόνα τους χωρίς καθόλου διάβασμα είναι που θα απογοητευθεί και θα το σιχαθεί στην τελική. Μου φαίνεται τελείως παράλογο και σπαστικό να έχεις ένα (στην πραγματικότητα αστείο) πρόβλημα, από αυτά που γεμίζουν τα forums που ανέφερες, και να είσαι αναγκασμένος να περιμένεις "την λύση του διπλού κλικ" από τη διανομή σου, ή μήπως βρεθεί κάποιος "guru" να σου παπαγαλίσει 2-3 πράγματα που θα σου φανούν ασυνάρτητα, επειδή σε έχει συνηθίσει η διανομή ότι τα πάντα γίνονται μόνα τους όπως στα windows και δε σε ενθαρρύνει να διαβάσεις το documentation του ίδιου του software που χρησιμοποιείς.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συγγνώμη βρε παιδια' date=' ειχα κάνει εντιτ στο πρωτο μηνυμα για να γράψω τη σύνθεση του υπολογιστή μου αλλα προφανώς κάτι πήγε στραβα..

Λοιπόν:

Intel Pentium 4 3 ghz

Nvidia 6200 PCI

Realtek καρτα ήχου

DVD Recorder LG 2160

DVD Player Lite On

2 HDD

2 Net Cards tornado 10/100

1 GB Ram

32 bit πρέπει να είναι αφου τρέχει τα xp home 32 bit .

 

Έχω και μια adsl σύνδεση δε πιστεύω να πρέπει να τη χαιρετήσω..

 

Αυτό που έψαχνα πιο συγκεκριμένα είναι κάτι που να καλύψει το hardware που έχω, να είναι φιλικό σε ασχετους σαν και εμένα γιατι απογοητεύομαι απο κάτι στραβά ( :P ) και να έχει ωραία εμφάνιση.. Αφού μου είπατε πως υπάρχει τουλ ένα προγραμμα για κάθε δουλεια (επεξεργασία εικόνας, media player κ.τ.λ.) δε χρειάζομαι κάτι άλλο. Και πάλι ευχαριστώ![/quote']

 

Τοτε κοιτα προς τις μεγαλες διανομες και αν θες κατι καινουργιο και πολυ ομορφο δοκιμασε το zenwalk LINUX

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...