orck Δημοσ. 16 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 16 Αυγούστου 2006 θα ηθελα την γνωμη σας για Ελληνικο Βιβλιο Ιστοριας απο τον Α Παγκοσμιο Πολεμο μεχρι σημερα δεν θα ηθελα κατι πολυ αναλυτικο (θα προτιμουσα κατι σε δυο τομους αλλα οχι 15 διαφορετικα βιβλια) (πως αλλαζω τον τιτλο ρε παιδια; το σωστο ειναι απο τον Α ΠΠ μεχρι σημερα)
mxpert Δημοσ. 16 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 16 Αυγούστου 2006 μπορείς να δοκιμάσεις και τα σχολικά βιβλία...
Eusebius Δημοσ. 16 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 16 Αυγούστου 2006 Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τ. ΙΕ (1913-1941), Εκδοτική Αθηνών Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τ. ΙΣΤ (1941-2000), Εκδοτική Αθηνών Είναι συλλογικό έργο, εικονογραφημένο -- ό,τι καλύτερο υπάρχει. (Για τον ΙΣΤ, που βγήκε το 2000, δεν ξέρω κάτι, αλλά υποθέτω ότι θα είναι στο επίπεδο των προηγούμενων.) Πήγαινε σ' ένα καλό βιβλιοπωλείο και ζήτα να το δεις. btw, ο τίτλος σου μια χαρά μου φαίνεται, αν εξαιρέσουμε τους τόνους :-P
theomen Δημοσ. 16 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 16 Αυγούστου 2006 μπορείς να δοκιμάσεις και τα σχολικά βιβλία... xaxa αυτά τα άχρηστα που είναι αλλοίωση της ιστορίας?
orck Δημοσ. 16 Αυγούστου 2006 Μέλος Δημοσ. 16 Αυγούστου 2006 eusebius σε ευχαριστω για την απαντηση θα το κοιταξω σιγουρα παντως θα με ενδιεφερε πιο πολυ εαν ηταν σαν παγκοσμια ιστορια και οχι μονο του Ελληνικου εθνους σαν και αυτο http://www.greekbooks.gr/web/book/details.aspx?ProductID=66407
Super Moderators paredwse Δημοσ. 16 Αυγούστου 2006 Super Moderators Δημοσ. 16 Αυγούστου 2006 Ένα εξαιρετικό (ΙΜΗΟ) βιβλίο που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του 20ου αιώνα (1914 μέχρι 1991): Η εποχή των άκρων: ο σύντομος 20ος αιώνας του Eric Hobsbawm.
Eusebius Δημοσ. 16 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 16 Αυγούστου 2006 Κάτι μέσα μου δεν με αφήνει να προτείνω μαρξιστική ιστοριογραφία :-P (τουλάχιστον ως πρώτο ανάγνωσμα) αλλά, ναι, ο Χομπσπάουμ είναι σπουδαίος ιστορικός με πλατιά, πανευρωπαϊκή παιδεία. Για να πάρεις μια ιδέα: * http://en.wikipedia.org/wiki/Age_of_Extremes * http://www.enet.gr/online/online?dt=29/11/2002 -- του κάνει αφιέρωμα η Βιβλιοθήκη Ένα άλλο που έχω και το βρίσκω πολύ καλό, αλλά δεν ξέρω αν έχει μεταφραστεί, είναι το A History of the Modern World. (Στάνταρ εγχειρίδιο σε πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια.) Από τη μέση μπαίνει σιγά-σιγά στον 20ό αι. Πρωτοβγήκε το 1950 και βρίσκεται τώρα στην 9η έκδ. Μπορείς να βρεις παλιότερες εκδόσεις μεταχειρισμένες και φτηνές.
Super Moderators paredwse Δημοσ. 16 Αυγούστου 2006 Super Moderators Δημοσ. 16 Αυγούστου 2006 Κάτι μέσα μου δεν με αφήνει να προτείνω μαρξιστική ιστοριογραφία :-P (τουλάχιστον ως πρώτο ανάγνωσμα) αλλά' date=' ναι, ο Χομπσπάουμ είναι σπουδαίος ιστορικός με πλατιά, πανευρωπαϊκή παιδεία.[...'] Αν και ο Hobsbawm είναι όντως μαρξιστής κατ'αρχήν (μέλος του ΚΚ της Μεγάλης Βρετανίας, συνεργαζόμενος χρόνια με το Marxism Today), το συγκεκριμένο βιβλίο μάλλον δεν θα το αποκαλούσα μαρξιστική ιστοριογραφία.
Eusebius Δημοσ. 16 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 16 Αυγούστου 2006 Δεν λέω μαρξιστική με την έννοια «την εγκρίνει η Παπαρήγα». Αλλά, κοίτα να δεις, ο Χομπσμπάουμ: α. Κάνει συνθετική ιστοριογραφία β. Δεν πιστεύει ότι η ανθρώπινη ιστορία κινείται τυχαία Άρα, του χρειάζονται: α. συνθετικές αρχές για τη σύνθεση και β. παράγοντες/δυνάμεις (σταθεροί, όχι τυχαίοι) που κινούν την ιστορία. Αυτά τα δύο τα παίρνει κατά κύριο λόγο από τη μαρξική αντίληψη της ιστορίας. (Και αυτά τα δύο δεν είναι βέβαια μόνο των μαρξιστών. Οι συνθέσεις είναι αγαπημένο παιχνίδι των ανθρώπων, σε όλα τα επίπεδα (δες την μυθολογική/τερατολογική νεοελληνική συνείδηση, που τραβάει μια ευθεία γραμμή από τον Όμηρο μέχρι την Αγγελοπούλου), η δε άλλη ιδέα, ότι η ιστορία κάπου πάει, ότι έχει κάποιο νόημα, είναι ίσως κυρίαρχη (πρώτα-πρώτα ο χριστιανισμός).) Και πού το πάω τελικά... Δεν ξέρω αν υπάρχει καλύτερος τρόπος από του Χομπσμπάουμ να κάνεις ιστοριογραφία --και γράφει και όμορφα ο άτιμος!--, αλλά νομίζω ότι είναι ωφέλιμο να ξέρεις ότι αυτή η ιστοριογραφία από κάπου έρχεται και ότι αποδέχεται θεμελιώδη πράγματα με τα οποία εσύ, άμα το καλοσκεφτείς, μπορεί να διαφωνείς. Και για να γυρίσουμε στο θέμα... Ένα εξαιρετικό (ΙΜΗΟ) βιβλίο που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του 20ου αιώνα (1914 μέχρι 1991): Η εποχή των άκρων: ο σύντομος 20ος αιώνας του Eric Hobsbawm. Δεν διαφωνώ καθόλου
Super Moderators paredwse Δημοσ. 16 Αυγούστου 2006 Super Moderators Δημοσ. 16 Αυγούστου 2006 Tι να πω; Άφωνος! Η ανάλυσή σου για τον τρόπο δουλειάς του Hobsbawm με βρίσκει απολύτως σύμφωνο... ... αν και επιμένω: το ότι ο Ηobsbawm είναι μαρξιστής (δεν το αρνείται δα ο άνθρωπος!) δεν κάνει την ιστοριογραφία του απαραίτητα μαρξιστική. Άλλωστε, όπως πολύ ωραία το θέτεις, η μεθολογία ανάλυσης και αποτύπωσης των ιστορικών γεγονότων " δεν είναι βέβαια μόνο των μαρξιστών." ΥΓ: Δηλαδή το ότι έχω και τους τέσσερεις τόμους της Ιστορίας του και έχω μείνει κατάπληκτος με κάνει... μαρξιστή; Όπως λέγεται ότι είχε πει και ο ίδιος ο Καρλ σε κάποιον που είχε καταστρέψει (με την δήθεν ερμηνεία του) τις θεωρίες του "Όχι κύριε, δεν είμαι μαρξιστής!" It's a moot point, συμφωνούμε για την σπουδαιότητα του βιβλίου, μην καταστρέψουμε το topic του παιδιού.
Eusebius Δημοσ. 16 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 16 Αυγούστου 2006 Να πω κάτι για το αν είσαι μαρξιστής, και δεν ξαναμιλάω Όλοι είμαστε λιγάκι μαρξιστές/κομμουνιστές, ακόμα κι αν δεν το ξέρουμε.
Super Moderators paredwse Δημοσ. 16 Αυγούστου 2006 Super Moderators Δημοσ. 16 Αυγούστου 2006 [...] Όλοι είμαστε λιγάκι[/b'] μαρξιστές/κομμουνιστές, ακόμα κι αν δεν το ξέρουμε. Αν είσαι μάγκας, πέστο αυτό κατάμουτρα στον LL_NEO...
Επισκέπτης Δημοσ. 17 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2006 Χαχα! Κορυφαίο το τελευταίο paredwse! Με πείσατε πάντως. Θα δοκιμάσω και εγώ να διαβάσω τον Ηobsbawm. Άσε που δε με πειράζει όσο μαρξιστής και να'ναι. Έτσι κι αλλιώς δε σημαίνει τίποτα. Και στα πανεπιστήμια διδάσκουν Μαρξ.
LL_NEO Δημοσ. 17 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2006 Όλοι είμαστε λιγάκι μαρξιστές/κομμουνιστές, ακόμα κι αν δεν το ξέρουμε. όπως μπορούμε κάλλιστα να είμαστε παιδόφιλοι ή κοπρολάγνοι...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.