Προς το περιεχόμενο

Εξέλιξη των ειδών -- αποδοχή ανά χώρα

Eusebius

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έρευνα στο τρέχον τεύχος του Science. Διεξήχθη σε περίοδο περίπου 20 ετών. Μόνο για εγγεγραμμένα μέλη -- συμπληρωματικό υλικό για τη μέθοδο σε μορφή .pdf: http://www.sciencemag.org/cgi/content/full/313/5788/765/DC1

Βιβλιογραφική αναφορά: Jon D. Miller, Eugenie C. Scott, and Shinji Okamoto (2006) "Public Acceptance of Evolution" Science Aug 11 2006: 765-766.

evolutionscience20060811qn9.png

Η ερώτηση (δήλωση) στην οποία κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες είναι, αν κατάλαβα καλά: «Human beings, as we know them today, developed from earlier species of animals». Μτφρ: «Οι άνθρωποι, όπως τους ξέρουμε σήμερα, κατάγονται από προγενέστερα είδη ζώων».

Πηγή εικόνας και είδησης: The Panda's Thumb: Well, at least we beat Turkey

• Super Moderators
Δημοσ.

Πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα. Εκατόν σαράντα επτά χρόνια μετά τον Δαρβίνο, υπάρχουν ακόμα αρκετοί άνθρωποι που δεν πιστεύουν ότι η δημιουργία του ανθρώπου οφείλεται σε μία εξελικτική διαδικασία.

Στην Ελλάδα, αν διαβάζω σωστά το γράφημα, το ποσοστό αποδοχής της εξέλιξης είναι γύρω στο 50% ενώ σχεδόν το 35% των συμπολιτών μας δεν θεωρούν ότι οι άνθρωποι, όπως τους ξέρουμε σήμερα, κατάγονται από προγενέστερα είδη ζώων...

Δημοσ.

Πράγμα που ναι μεν απ' τη μια είναι τραγικό μια και δείχνει το μαύρο Μεσαίωνα στο οποίο ζούμε αλλά απ' την άλλη καταρρίπτει και την παπαρολογία περί 94% ορθοδοξιας και τις λοιπές βλακείες που φάγαμε στη μάπα απ' τους πολιτικά ορθούς καθωσπρέπει και καλούς χριστιανούς τόσες μέρες τώρα στο thread της πιστης προς τον Θεό....

• Super Moderators
Δημοσ.
Πράγμα που ναι μεν απ' τη μια είναι τραγικό μια και δείχνει το μαύρο Μεσαίωνα στο οποίο ζούμε

Αυτό είναι το πλέον τραγικό συμπέρασμα. Και δεν λέω για την Τουρκία ή τις ΗΠΑ που βρίσκονται στον πάτο αλλά για την Ελλάδα που βρίσκεται ΠΟΛΥ κάτω σε σχέση με την υπόλοιπη δυτική Ευρώπη...

αλλά απ' την άλλη καταρρίπτει και την παπαρολογία περί 94% ορθοδοξιας και τις λοιπές βλακείες που φάγαμε στη μάπα απ' τους πολιτικά ορθούς καθωσπρέπει και καλούς χριστιανούς τόσες μέρες τώρα στο thread της πιστης προς τον Θεό....

Εδώ θα διαφωνήσω. Κατά τη γνώμη μου, οι εμφορούμενοι από πίστη σε μία ανώτερη δύναμη, δεν απορρίπτουν απαραίτητα την εξελικτική διαδικασία. Είμαι της άποψης ότι μόνο οι πλέον 'φανατικοί' πιστεύουν ακόμα ότι ο θεός έπλασε το ανθρώπινο είδος.

Στον χριστιανισμό, ας πούμε, η σύγχρονη θεολογία (εντάξει, όχι αυτή του κ. Παρασκευαϊδη :P) διαβάζει τα ευαγγέλια με κριτικό μάτι και αναγνωρίζει ότι γράφτηκαν σε εποχή που οι πιστοί θα δυσκολεύονταν να αποδεχτούν επιστημονικές έννοιες και ως εκ τούτου γράφτηκαν απλοποιημένα και "δραματοποιημένα". Δεν νομίζω ότι η σύγχρονη θεολογία θεωρεί, για παράδειγμα, ότι ο κόσμος φτιάχτηκε όντως εντός επτά (7) ημερών (με την έννοια της ημέρας όπως την ξέρουμε σήμερα, ήτοι 24 ώρες, 1.440 λεπτά κλπ)...

Δημοσ.

Εδώ θα διαφωνήσω. Κατά τη γνώμη μου' date=' οι εμφορούμενοι από πίστη σε μία ανώτερη δύναμη, δεν απορρίπτουν απαραίτητα την εξελικτική διαδικασία. Είμαι της άποψης ότι μόνο οι πλέον 'φανατικοί' πιστεύουν ακόμα ότι ο θεός έπλασε το ανθρώπινο είδος.

Στον χριστιανισμό, ας πούμε, η σύγχρονη θεολογία (εντάξει, όχι αυτή του κ. Παρασκευαϊδη :P) διαβάζει τα ευαγγέλια με κριτικό μάτι και αναγνωρίζει ότι γράφτηκαν σε εποχή που οι πιστοί θα δυσκολεύονταν να αποδεχτούν επιστημονικές έννοιες και ως εκ τούτου γράφτηκαν απλοποιημένα και "δραματοποιημένα". Δεν νομίζω ότι η σύγχρονη θεολογία θεωρεί, για παράδειγμα, ότι ο κόσμος φτιάχτηκε όντως εντός επτά (7) ημερών (με την έννοια της ημέρας όπως την ξέρουμε σήμερα, ήτοι 24 ώρες, 1.440 λεπτά κλπ)...[/quote']

Απ' την άλλη όμως, δεν υπάρχει θεολόγος που να μην πιστεύει ότι τον κόσμο τον έφτιαξε ο Θεός, ασχέτως του πόσες μέρες του πήρε να το κάνει...:grin: :grin:

Οι μύδροι εννοείται ότι δεν πήγαιναν στους σκεπτόμενους και τους μειλίχια συμπεριφερόμενους, αλλά σε όσους μας άλλαξαν τον αδόξαστο (αδόκιμη η έκφραση αν σκεφτεί κανείς τί υποστηρίζω, χεχεχε) καταφερόμενοι δριμύτατα κατά του διαφορετικού λέγοντας "κοίτα ποιοί είναι οι άθεοι που κατάγονται απ' τα πιθήκια, οι εν δυνάμει εγκληματίες, οι έτσι, οι γιουβέτσι, κλπ κλπ".

Σε όσους δλδ λένε για το ποσοστό της ορθοδοξιας στη χώρα εννοώντας "κάντε μόκο ρε, εδώ μιλάνε οι πιστοί, η πλειοψηφία".

Δημοσ.

Χαίρομαι που δεν είμαστε τελευταίοι πάντως :D .

Θεωρώ τραγικό στην εποχή μας να υπάρχουν άτομα νέα σε ηλικία που να πιστεύουν ότι ο θεούλης έφτιαξε εμάς και όλα τα άλλα... Δυστυχώς γνωρίζω τέτοια άτομα με ηλικία 20-25 ετών και πραγματικά μου φαίνεται τραγικό. Και στην προσπάθεια μου να τους εξηγήσω κάποια πράγματα γινόμουν το κακό πρόβατο. Και το πιο λυπηρό είναι ότι αυτά τα άτομα είναι και σπουδασμένα!

/* [Και η πιο τραγική τους απάντηση στην ερώτησή μου, αφού υπάρχει θεός γιατί πεθαίνουν τόσα εκατομμύρια παιδιά από πείνα, αρρώστιες και πολέμους? Η απάντηση ήταν, τα παίρνει ο θεός κοντά του και τα κάνει αγγέλους. ΕΛΕΟΣ.*/

Ξέφυγα κάπως από το θέμα.

Αυτό είναι το πλέον τραγικό συμπέρασμα. Και δεν λέω για την Τουρκία ή τις ΗΠΑ που βρίσκονται στον πάτο αλλά για την Ελλάδα που βρίσκεται ΠΟΛΥ κάτω σε σχέση με την υπόλοιπη δυτική Ευρώπη...

Ναι όντος τραγικό είναι αυτό.

Εδώ θα διαφωνήσω. Κατά τη γνώμη μου' date=' οι εμφορούμενοι από πίστη σε μία ανώτερη δύναμη, δεν απορρίπτουν απαραίτητα την εξελικτική διαδικασία. Είμαι της άποψης ότι μόνο οι πλέον 'φανατικοί' πιστεύουν ακόμα ότι ο θεός έπλασε το ανθρώπινο είδος.

[/quote]

Συμφωνώ και με αυτό. Οι πιο ανοιχτόμυαλοι πιστεύουν μεν , αλλά δεν απορρίπτουν την εξελικτική διαδικασία. Φανατικοί, αμόρφωτοι αλλά και ελαφρόμυαλοι είναι αυτοί που εμμένουν ακόμα στα περί 7ήμερης γένεσης.

Δημοσ.

oντως δεν αποκλειει το ενα το αλλο.

μπορει να ακουστει π.χ οτι ο θεος ηταν η 'σκανδαλη' για το big bang ..

Υπαρχουν και πολλοι επιστημονες ,ακομα και διακεκριμεννοι,που πιστευουν στην υπαρξη καποιου θεου αλλα καμμια σχεση με το προτυπου του χριστιανικου/μουσουλμανικου θεου κλπ..

Προσωπικα σιγουρα διαφωνω με την εννοια του 'θεου' ως ξεχωριστο ανωτερο παντοδυναμο ον.

Δημοσ.

Συμφωνώ μαζί σας ότι ο άνθρωπος μάλλον προέκυψε ως αποτέλεσμα κάποιοας εξελικτικής διαδικασίας...

Εκείνο όμως που με "τρώει" είναι γιατί και κάποιο άλλο είδος δεν έφθασε σε παρόμοιο επίπεδο όπως ο άνθρωπος και φυσικά πως βρέθηκε το πρώτο μόριο ζωής...

Δημοσ.

Πάνω σ' αυτό σου το ερώτημα έχουν γίνει πολλές συζητήσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι τα ζώα δεν είναι και τόσο "ζώα" όσο νομίζουμε όπως έχουν αποδείξει πειράματα με πίθηκους, δελφίνια, κλπ.

Κάποιος έτυχε να κάνει το ένα βήμα παραπάνω και ο εγκέφαλος του να δουλέψει λίγο παραπάνω. Αυτό είναι όλο πιστεύω.....

Δημοσ.

Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως αυτό το "βήμα παραπάνω" έγινε όταν ο άνθρωπος στάθηκε στα δυο του πόδια και είχε ελεύθερα τα χέρια.Τότε δούλεψε και το μυαλό του λίγο παραπάνω.

• Super Moderators
Δημοσ.
Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως αυτό το "βήμα παραπάνω" έγινε όταν ο άνθρωπος στάθηκε στα δυο του πόδια και είχε ελεύθερα τα χέρια.Τότε δούλεψε και το μυαλό του λίγο παραπάνω.

Είχα ακούσει την ομιλία κάποιου ανθρωπολόγου που έλεγε ότι ένας από τους λόγους που ξεχώρισε ο άνθρωπος (πλην της όρθιας στάσης του - δηλ. homo erectus) ήταν... το μέγεθος του στομαχιού του. Ειδικότερα ότι το στομάχι του ήταν μικρό, γέμιζε πιο γρήγορα και ως εκ τούτου ο άνθρωπος είχε περισσότερο χρόνο ελεύθερο και άρχισε να σκέφτεται. ;)

Δημοσ.
Είχα ακούσει την ομιλία κάποιου ανθρωπολόγου που έλεγε ότι ένας από τους λόγους που ξεχώρισε ο άνθρωπος (πλην της όρθιας στάσης του - δηλ. homo erectus) ήταν... το μέγεθος του στομαχιού του. Ειδικότερα ότι το στομάχι του ήταν μικρό, γέμιζε πιο γρήγορα και ως εκ τούτου ο άνθρωπος είχε περισσότερο χρόνο ελεύθερο και άρχισε να σκέφτεται. ;)

τώρα έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο. Έχουμε γεμίσει κοιλαράδες με μεγάλα στομάχια που όλο σκέφτονται το φαϊ και πάμε κατά διαόλου. Είμαι οπαδός της ιδέας ότι ο 4ος παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει με ρόπαλα.

Δημοσ.

Δεν το έχω ακούσει αυτό. Και άλλα ζώα όμως έχουν μικρό στομάχι.

Ή παράδειγμα μερικά φίδια που τρώνε μια φορά το μήνα ή ακόμη και 1-2 φορές το χρόνο.Φαντάσου πόσο χρόνο έχουν για σκέψη!:grin:

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...